=====================================

Acest material a fost preluat de la adresa de mai jos, care a dispărut de pe internet, odată cu domeniul care o găzduia. Actualmente adresa este redirecţionată automat către o căutare pe Bing.

Adresa originală a paginii:

http://studentclub.ro/tudorg/archive/2008/05/21/raport-ce-nivel-mai-sc-zut-de-preg-tire-a-elevilor-rom-ni.aspx

Īn comentarii sīnt prezentate pe larg părerile mele (Alexandru Bogdan Munteanu, aici cu pseudonimul Baka Laureat) de la data respectivă despre lipsa de promovare a softurilor traduse. Īi las pe cititori să judece dacă ele şi-au dovedit valabilitatea odată cu trecerea timpului.

=====================================

Tudor Galos's blog

Raport CE: nivel mai scăzut de pregătire a elevilor romāni

Legat de ce spuneam AICI, raportul CE subliniat AICI de Realitatea confirmă: elevii romāni sunt din ce īn ce mai slab pregătiți. Devenim o țară de ingineri, dar cu pregătiri slabe, de doctori care taie pe lāngă, de businessmeni (și business women, să nu discriminez) cu apucături de tarabagii, de oameni cu multe impresii și zero talente.

Și uite așa se vor īnteți CV-urile „Aspirații: salar 2000 EUR, mașină de firmă, telefon, laptop, acțiuni”, cu experienț㠄am citit cărți, m-am dat pe site-uri”, și cu „aptitudini IT: Word, Excel, Windows, Messenger, hi5”.

Hy syktyr

Published Wednesday, May 21, 2008 12:47 PM by tudorg

Comments

------------------------------------------------------

Thursday, May 22, 2008 1:08 AM by lucianb

#re: Raport CE: nivel mai scăzut de pregătire a elevilor romāni

fara pic de rautate, trebuie sa fac o remarca. "salariu", nu "salar". asta apropo de subictele prea grele la romana. cand arati cu degetul (si faci si localizare la windows) trebuie sa fii impecabil.

-------------------------------------------------------

Thursday, May 22, 2008 9:42 AM by MrSmersh

#re: Raport CE: nivel mai scăzut de pregătire a elevilor romāni

Pai e in context asa o sa fie cv generatiilor de aur, si de aia e intre ghilimele.

Eu care scriu in romana cu patru picioare

-------------------------------------------------------

Thursday, May 22, 2008 11:38 PM by tudorg

#re: Raport CE: nivel mai scăzut de pregătire a elevilor romāni

@LucianB: fără pic de răutate, e copy&paste. Deci salariu poate pt tine, pt ăla e salar, și să ne bucurăm că n-a scris „valoarea mea”, da? On the other hand - nu fac localizare la Windows, discut despre localizarea Windows. Și dpdv al limbii romāne, Windows Vista este fully compliant cu DOOM. Și de unde chestia asta că tb să fii impecabil? Vorba lui GG BKL: eu nu sunt politicos :))

@MrSmersh: generația de aur este prezentă, CV-urile curg.

--------------------------------------------------------

Thursday, May 22, 2008 11:48 PM by lucianb

#re: Raport CE: nivel mai scăzut de pregătire a elevilor romāni

copy past... trist. ratasem ghilimelele. totusi, nu trebuie judecati toti la fel. mai sunt(em) si unii cu capul pe umeri.

cat despre "de ce trebuie sa fii impecabil", explicatia e simpla: ca sa arati cu degetul trebuie ca tu insuti sa fii undeva deasupra.

--------------------------------------------------------

Friday, May 23, 2008 12:29 PM by Baka Laureat

#re: Raport CE: nivel mai scăzut de pregătire a elevilor romāni

Discuţi despre localizarea Windows, dar nu acţionezi, deşi pare că eşti singurul responsabil cu ea la nivel administrativ. Traducătorii ăia sīnt de capul lor, ei lucrează numai cu DOOM-ul şi dicţionarul englez-romān pe masă, iar creierul lor e ocupat cu alte chestii ? Pentru că se pare că nici ei nu au trecut BAC-ul la romānă cu o notă prea mare, din moment ce nu se pricep să lege nişte fraze inteligibile. Traducerea e complet compatibilă cu DOOM, dar nu-i complet compatibilă cu limba romānă, care īnseamnă mai mult decāt un dicţionar ortografic. Care-i ştacheta pentru traducătorii ce lucrează pentru Microsoft Romānia? Se cere doar compatibilitate la nivel de vocabular? Nu se doreşte şi o compatibilitate la nivel de exprimare, care să facă īnţelegerea mai clară? Mulţi din cei care se dau cunoscători de engleză "au īnvăţat-o" din filme şi desene animate. Ei stau binişor cu vocabularul, dar cum se apucă să spună sau să scrie o frază nu mai īnţelegi ce vor să zică. Cam aşa şi cu traducerea la Windows, la cuvinte e bine, la propoziţii şi fraze e rău.

Lucianb vrea să te facă să nu cazi īn ridicol (trăgānd şi MS RO cu tine), pentru că standardul dublu pe care-l aplici e evident. Adică īi acuzi pe cei care nu īnvaţă romāna īn liceu şi apoi vor să se angajeze pe salarii mari (eventual la MS), dar nu-i acuzi deloc pe ăia care au făcut traducerea la Windows, ca şi cum ei ar fi mai breji decāt primii. Şi nu-s mai breji, ba din contră, ăia cu BAC-ul măcar au scuza că au 18 ani, pe cānd traducătorii au mult mai mult, plus o facultate terminată. Iar rezultatul e acelaşi, treabă făcută īn necunoştinţă de cauză.

Poţi să fii cāt de nepoliticos vrei pe blogul tău, dar o dai īn băsescianisme de felul "sistemului ticăloşit", adică tu acuzi "sistemul analfabetizat", dar īi cocoloşeşti pe analfabeţii din subordine, că sīnt ai companiei. Dar o faci pe riscul tău, că poate nu vezi cum rīde lumea de Windows tradus şi rīde şi de ăia care şi-au asociat numele cu aşa ceva (aici te īncadrezi numai tu şi directorul filialei MS Romānia, că traducătorii au semnat cu "anonim" şi puţin le pasă că alţii se fac de cacao din cauza lor). Că Vista este criticată peste tot şi lumea se agaţă de XP cu toate puterile e vizibil pentru oricine, iar MS recunoaşte asta şi īnchide ochii cīnd distribuitorii mari din SUA vīnd calculatoare cu XP şi nu cu Vista. Dar īn Romānia s-ar fi vīndut ca pīinea caldă dacă ar fi fost tradusă bine, ăia care folosesc Windows īn romānă ar fi aruncat imediat XP-ul şi şi-ar fi luat Vista.

--------------------------------------------------------

Friday, May 23, 2008 2:51 PM by tudorg

#re: Raport CE: nivel mai scăzut de pregătire a elevilor romāni

@Baka/MunteAlb - sunt sigur că softurile făcute/traduse de tine sunt mult mai familiare, mai populare și mai adoptate decāt Windows Vista... sau nu?

Spui că este vizibil pt oricine cāt de mult se ține lumea de XP. Recomand să te documentezi mai bine :). Cad īn ridicol? Cel puțin eu mă semnez, și īmi semnez comentariile, nu ridic capul și dau comentarii anonime īn care dau cu noroi fără a concretiza ceva.

Cāt despre directorul filialei Microsoft - cine rāde de el?

Concluzie: n-ai cu cine...

-------------------------------------------------------

Friday, May 23, 2008 7:27 PM by Baka Laureat

#re: Raport CE: nivel mai scăzut de pregătire a elevilor romāni

Negarea realităţii este cea mai scurtă cale către eşec. Ea nu face bine celui care o practică şi ajunge īn final să le facă rău şi altora. Microsoft SUA a avut o dată chestia asta cīnd nu a luat īn seamă importanţa crescīndă a internetului şi nu a acţionat īn consecinţă. Acum se luptă să supravieţuiască īncercīnd să cumpere cu sume enorme de bani companii ca Yahoo sau Facebook, care nu se ştie cīt valorează de fapt şi cīt de mult ar putea ajuta MS.

Aşa şi cu localizarea asta, acum e neimportantă, dar mīine cine ştie dacă n-o să fie decisivă pentru sute de mii de oameni care o să poată să aleagă īntre Windows, Linux şi Mac, toate localizate ? Poate că lăsīnd la o parte diferenţele de preţ, omul o să tragă cu ochiul şi la cīt de bine e tradus sistemul de operare. Dar Mac şi Linux n-o să fie traduse complet prea curīnd, MS poate să doarmă liniştit...

Poate că da, nimeni nu rīde de Windows īn romānă, că nici nu ştie că există. Hai să-ţi zic o chestie tare ciudată. MS plăteşte reclame īn toate revistele de TI de la noi, cīte or mai fi. A promovat Microsoft Romānia Windows īn romānă ? A zis, hai măi īncepătorilor (cititorii majoritari ai revistelor) luaţi Vista īn romānă, SO-ul e mai uşor ca ăla īn engleză, nu vă-ncurcaţi īn el, merge ca untu şi limba lui e dulce ca mierea ? Ei aş, da' de unde, evenimentul Vista īn romānă a generat măreţul număr de 1 articol īn Chip, articol scris īn genunchi unde se pomenea de vreo cīteva ori că autorul preferă Windows īn engleză, că doar nu putea să zică pe faţă că nu-i place traducerea, altfel risca să rămīnă tonomatul fără monezi. XtremPC, PC Magazine, PC World, Computer Bild, ăştia au auzit că a apărut Vista īn romānă ? A scris vreuna din revistele astea mai mult decīt cīteva fraze de complezenţă, a făcut cineva vreo analiză mai īn profunzime pe un subiect din ce īn ce mai important, traducerea programelor ? Nu le pasă nici cīt negru sub unghie de Vista, Office sau Live īn romānă. Şi le transmit asta şi cititorilor.

Şi de fapt că tot veni vorba de reviste, nu vezi vreo poză cu Windows īn romānă īn revistele de TI, de crezi că se blochează PrintScreen cīnd e să facă captura. Păi avem un segment important de utilizatori şi ei sīnt neglijaţi de ziarişti, se poate asta īntr-o vreme cīnd revistele pe hīrtie ţin cu dinţii şi de ultimul cititor? Aşa, măcar un articol pe an, unde să fie puse şi nişte poze cu versiunile īn romānă la Media Player, Movie Maker sau alt program pe care īl utilizează mulţi. Nişte sfaturi şi pentru naţionaliştii ăştia care refuză să īnveţe engleza... Dar nu, e o conspiraţie sinucigaşă, ziariştii boicotează Windows īn romānă chiar cu riscul pierderii unei părţi din cititori. Sau or şti ei că nu-l prea foloseşte nimeni? De pe surse, cum se zice... Sau de pe internet pe care poţi să-l răscoleşti pe toate părţile şi nu vei da de capturi de ecran cu Windows īn romānă puse de utilizatori obişnuiţi, īn timp ce mai găseşti una-două cu Firefox sau uTorrent. De ce se īntīmplă asta ?

Pentru că n-avem cu cine, de-aia. Normal, negarea salvează aparenţele, dar nu trebuie uitat că omoară esenţele. Păi īn ţara asta unde sīnt traducători buni cu zecile de mii, se dă o traducere importantă pe mīna unor nepricepuţi, că merge şi aşa, presa oricum se uită īn altă parte, lingviştii se află sub vremi şi acceptă orice, iar utilizatorii preferă Windows īn engleză că aşa mai ciupesc şi ei un cuvīnt-două care le-or folosi mai tīrziu prin străinătate. Da, lumea-i mulţumită, ăia de critică sīnt neinformaţi, nu se mai agaţă nimeni de XP la mai mult de un an de la apariţia Vista. Asta se poate vedea pe statistici, una din Romānia şi una din SUA, pe situri cu sute de mii de vizitatori despre sport şi maşini, d-astea de le vizitează omul obişnuit, nu calculatoristul īnrăit. Vista e pe la 70-80%, iar XP la 7-8 %. Sau e cumva invers ?

http://stat.trafic.ro/stat/gazetasporturilorro/sistem/#sistemdeoperare

http://www.sitemeter.com/?a=stats&s=s17autoblog&r=19

----------------------------------------------------------------------------------

VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]