COMENTARII

PĂRERI  DESPRE  SUBIECTE  ACTUALE

 

Complexul Provincialului - 10 Septembrie 2005

    Piata internetului prin ADSL nu a dobindit īn Rumīnia importanta pe care o are īn statele vest-europene (unde a depasit de mult cablul ca număr de clienti), dar lucrurile nu stau totuşi pe loc. Evident ca toată lumea asociaza ADSL-ul rumīnesc cu RomTelecom (RT), gratie şi publicitatii agresive facuta de aceasta companie īn ultima vreme pentru a promova conectarea la internet prin ADSL. Īnsă nu trebuie uitat ca īn acest moment oferta RT se rezuma la capitală şi cīteva orase mari, īn principal din Transilvania. Lentoarea cu care s-a miscat dintotdeauna RT īn ceea ce a privit internetul se mentine şi acum şi ea este īn avantajul micilor companii de telecomunicatii care au astfel sansa de a apare primele pe piata cu oferte de ADSL īn multele orase neacoperite īncă de RT.

    O astfel de situaţie se intilneste īn Ploiesti, oras care deşi se afla foarte aproape de capitala este neglijat sistematic de RT ori de cīte ori introduce un serviciu nou de internet. Aşa s-a intimplat īn trecut cu oferta de tarif forfetar pentru conectarea prin dial-up (ClickNet Freedom şi Digital) şi aşa se intimpla acum cu oferta de ADSL casnic (ClickNet Express), disponibila doar īn sapte orase la data scrierii acestui articol, orase printre care nu se afla şi Ploiestiul. Nu se stie cīnd va mari RT aria de acoperire pentru ADSL, dar este foarte probabil ca acest lucru se va intimpla de-abia īn anul 2006, poate chiar după jumatatea lui. Ploiestiul are şi o situaţie mai speciala, īn sensul ca internautii de acolo au avut nesansa sa se afle īn aria de monopol exclusiv al unui cablist, anume UPC, recunoscut prin dezinteresul său īn ceea ce priveşte modernizarea retelei de cablu pentru a oferi şi conectare la internet. Probabil ca şi īn Ploiesti exista retele de cartier, īnsă acestea nu oferă de obicei viteze mari de conectare la internetul propriu-zis (ele rămīnīnd de multe ori la nivelul vitezei de dial-up), ci doar īn reteaua lor locala (trafic metropolitan). Iata deci ca īn acest oras exista īn momentul de fata o oportunitate de afaceri legata de furnizarea unei conectari la internet de mare viteza pentru utilizatorii casnici, tinind cont de faptul ca din ce īn ce mai multi internauti doresc sa profite la maxim de avantajele acestei viteze (descarcare rapidă de fisiere, jocuri online, receptie de fluxuri multimedia, etc.).

    O companie locala de telecomunicatii, pe nume OpticNet, a fost prima care a sesizat aceasta oportunitate şi ca urmare a lansat īn luna mai 2005 prima oferta de conectare prin ADSL pentru utilizatorii casnici din Ploiesti. Īnsă oferta lor initiala avea un neajuns major d.p.d.v. al relatiilor cu clientii potentiali, anume ca nu erau specificate pe sit nici tariful abonamentului şi nici caracteristicile tehnice ale conexiunii. Internautii care s-au interesat atunci au aflat ca era vorba de o conexiune cu viteza de 128 kbps (32 kbps garantati) īn internet şi 8 mbps metropolitan (Ploiesti), cu trafic nelimitat, cel mai mic tarif fiind de 35,7 EUR lunar. La vremea respectiva eu am promovat oferta īn pagina de stiri a acestui sit, īn mod gratuit, aşa cum am sa fac cu orice oferta care vine īn sprijinul instituirii unui climat concurential pe piata de internet. Pe de alta parte am criticat lipsa ei de transparenta īntr-un mesaj către directorul general al acestei firme, care ma contactase īn urma postarii stirii despre oferta companiei sale. Īn acel mesaj eu sustineam ca o oferta de ADSL trebuie sa cuprinda cīteva elemente informative care sa vina īn sprijinul clientului potential, īn aşa fel īncīt acesta sa se poată decide rapid dacă este interesat de ea sau nu, fără a mai pierde timp cu telefoane la sediul firmei pentru a obţine clarificari de ordin financiar sau tehnic. Lista de elemente informative am publicat-o ulterior īn finalul comentariului Negustori de Servicii Internet .

    Īn aceste zile am primit un nou mesaj din partea firmei OpticNet, care la cinci luni de la oferta initiala revine cu o noua oferta de ADSL pentru utilizatorii  casnici, numită ADSL Plus. De aceasta data respectul fata de potentialii clienti este evident, pentru ca pe situl companiei oferta este prezentata detaliat atīt īn ceea ce priveşte caracteristicile tehnice, cīt şi īn ceea ce priveşte tariful abonamentului lunar şi al altor cheltuieli aferente. Ceea ce surprinde (sau poate nu) este asemanarea foarte mare cu oferta de ADSL casnic propusa de RT. Oferta OpticNet presupune o viteza de descarcare de 1 mbps (1024 kbps), identica cu cea propusa de RT, īnsă viteza de incarcare a datelor nu este specificata (la RT ea fiind de 256 kbps). Apoi este instituita o aşa-numită Politica de Acces Corect (Fair Access Policy - FAP), care seamănă ca doua picaturi de apa cu Politica De Utilizare Corecta (Fair Usage Policy - FUP) folosită de RT pentru serviciul său de ADSL casnic. Conform acestei prevederi contractuale, traficul prin conexiunea OpticNet este nelimitat, īnsă dacă la un moment dat īn cursul lunii transferul de date insumat pīnă atunci atinge valoarea de 3 GB, viteza va scade de la 1 mbps la 128 kbps pīnă la sfirsitul lunii respective, fără īnsă ca traficul prin conexiune sa fie stopat. La RomTelecom situaţia sta īn mod asemănator, cu diferenta ca limitarea de viteza intra īn vigoare dacă transferul insumat īntr-o saptamina (nu īntr-o lună) atinge 2,5 GB, urmind ca pīnă la inceperea unei noi saptamini viteza de descarcare sa scada de la 1 mbps la 256 kbps.

    Lasind la o parte conditiile acestei politici propuse de OpticNet, conditii care trebuie acceptate de clientii care cumpara serviciul, descrierea politicii de acces corect cuprinde şi un mod de exprimare nu prea fericit la adresa unei categorii de clienti, anume : "Īn practica serviciilor de internet s-a dovedit [că] sub 5% din utilizatori unui provider utilizează super intensiv reteaua pentru a efectua sistematic download īn detrimentul majoritatii utilizatorilor. OpticNet a stabilit o Politica de Acces Corecta (Fair Access Policy –FAP), numită FAP-3G, prin care viteza de acces a utilizatorilor abuzivi se limiteaza automat..." [sublinierile imi apartin]. Nu clientii ar trebui acuzati pentru faptul ca descarca date incontinuu, ci responsabilii cu marketingul din cadrul companiilor, cei care alcatuiesc contractele şi nu specifica faptul ca deşi īn materialele publicitare sau comunicatele de presa se vorbeste de trafic nelimitat, īn realitate lucrurile stau altfel, "nelimitatul" avind şi el o limita, oricit de ciudat ar suna acest lucru. Aceasta problema a apărut iniţial īn USA unde "trafic nelimitat" s-a dovedit a fi doar un truc de marketing folosit de cablisti, īn fapt utilizatorii care depaseau 30-50 GB pe luna fiind atentionati şi eventual indepartati din retea, chiar dacă erau platitori la zi ai abonamentului. Nu se poate spune ca un utilizator descarca date īn detrimentul altui utilizator, atita timp cīt prin contract i se promite trafic nelimitat. Şi nici nu i se poate aplica unui client eticheta de "utilizator abuziv" atita timp cīt el nu incalca prevederile contractului. O exprimare mai corecta ar fi fost ca "latimea de banda costa" şi ca nu ar fi rentabil pentru OpticNet ca sa permita descarcarea de date cu 1 mbps fără impunerea unui cuantum de trafic şi fără a institui apoi o limitare de viteza. Utilizatorii ar fi īnţeles acest lucru iar aceia carora le place sa descarce date īn mod continuu nu se vor simti lezati. De bine de rau, aceştia din urma sīnt de obicei primii care se aboneaza la un serviciu de internet de mare viteza şi o vor face şi īn cazul OpticNet, chit ca vor trebui sa se multumeasca sa descarce cu doar 128 kbps după ce au depasit cuantumul lunar de 3 GB la viteza de 1 mbps.

    Tarifele practicate de OpticNet pentru serviciul ADLS Plus au īnsă şi o caracteristica singulara, nemaintilnita pīnă acum de mine. Este vorba de existenta a cinci perechi de tarife (cost de instalare - CI / abonament lunar - AL) pentru o conexiune ale cărei caracteristici īn fapt nu variază deloc. Utilizatorul poate deci sa aleagă din aceste perechi pe cea care īi convine cel mai mult. De exemplu o varianta presupune [178,5 EUR (CI) / 32,1 EUR (AL)], iar alta [59,5 EUR (CI) / 44 EUR (AL)]. Facind socoteala pentru un abonament de 12 luni (durata minima pentru un contract) reiese ca utilizatorul va plati īn primul caz īn total (CI + AL) suma de 563,7 EUR, iar īn al doilea caz 587,5 EUR. Diferenta nu este chiar atīt de mare, totuşi ea exista. Problema este ca diferenta foarte mare īntre costurile de instalare propuse īn prima situaţie (178,5 EUR) şi īn cea de-a doua (59,5 EUR) va intari perceptia īn gindul potentialului client ca ele sīnt stabilite complet arbitrar, lucru care īl va face sa se intrebe şi dacă nu cumva tariful abonamentului lunar (ce variază şi el īntre 32,1 EUR şi 44 EUR) este şi el stabilit la fel de arbitrar. Dupa parerea mea existenţa celor cinci perechi de tarife nu se justifica, īn conditiile īn care este greu de crezut ca vor exista clienti care sa se aboneze pentru mai mult de un an, iar sumele totale pentru aceasta perioada sīnt destul de apropiate, indiferent de perechea aleasă.

    Pe de alta parte diversificarea ofertei ar fi fost un lucru mai mult decīt binevenit. De exemplu ar fi putut fi propuse variante de abonament la care viteza de descarcare sa fie mai mica de 1 mbps, sau la care traficul sa fie limitat, de exemplu la 6 GB lunar. Īn aceste cazuri evident ca şi tariful abonamentului lunar ar fi trebuit sa fie mai mic. Pentru cei mai multi internauti un abonament lunar de 32 EUR este prea mare (mai ales dacă se percepe şi o taxa de instalare de 150 EUR) şi ca urmare oferta OpticNet e posibil sa nu aibă succes, mai ales ca din cauza limitarii de viteza nu poate fi folosită de o retea de mai multe calculatoare, ai cărei membri sa īşi imparta costurile. Mie mi s-a reposat ca sīnt foarte critic cu privire la ofertele de internet, dar nu cunosc exact conditiile (īn special de ordin financiar) īn care companiile de telecomunicatii īşi desfăşoară activitatea. Acest lucru este adevărat, dar atita timp cīt aceste companii nu oferă detalii despre greutatile pe care le intimpina īn alcatuirea unor oferte care sa fie profitabile şi care sa aibă īn acelaşi timp succes, internautii romani īşi vor forma impresia (poate greşită) ca īn lipsa concurentei companiile umfla preturile īn mod deliberat, fără sa ţină cont de situaţia financiara a majoritatii familiilor din Rumīnia. Internetul nu mai este de mult un lux, pentru care sa se plateasca oricit, el este o utilitate al cărei preţ trebuie sa fie decent. Nu ştiu de ce OpticNet oferă o singura varianta de abonament şi nu īncearcă sa alcatuiasca altele al căror abonament lunar sa porneasca de la 10 EUR şi eventual sa continue pīnă la 20 EUR. S-ar putea face astfel de variante la care sa difere viteza de conectare (128, 256, 512 kbps) şi traficul inclus (3, 5, 7 GB), iar ele vor avea īn mod sigur mai mult succes decīt varianta actuala, mult prea scumpa. Poate ca OpticNet, ca şi multe alte companii rumīneşti, prefera sa aibă mai putini clienti, dar care sa plateasca un abonament lunar mai mare, decīt mai multi clienti care sa plateasca un abonament mai mic. Poate ca departamentul de marketing a calculat costurile necesare oferirii de asistenta tehnica şi a decis ca un număr mai mic de clienti este preferabil. Poate ca tarifele pe care OpticNet le plateste RT pentru folosirea retelei acestei companii cresc odata cu cresterea numărului de clienti. Adevarul īn aceasta privinta este stiut doar de managerii companiei. Īnsă īn conditiile īn care nici un manager de la vreo companie de telecomunicatii nu oferă o cīt de mica explicatie pentru costurile mari ale abonamentelor lunare şi pentru absenta unor abonamente mai ieftine, internautii īşi pot inchipui orice şi cel mai probabil nu se vor inghesui sa incheie contracte.

    Insistenta mea īn ceea ce priveşte existenta mai multor variante de abonament nu este o obsesie personala, eu doar īncerc sa-i conving pe responsabilii companiilor de telecomunicatii ca trebuie sa puna dorintele clientilor pe primul plan şi sa incerce pe cīt posibil sa le ofere abonamente cu caracteristici pe placul lor, care īn acelaşi timp sa fie profitabile şi pentru companiile respective. Ori nu este nevoie de un studiu de piata platit cu bani grei pentru a vedea ca oriunde īn lume ceea ce conteaza pentru internauti este īn primul rīnd pretul platit pentru abonamentul lunar şi acesta decide īn ultima instanta dacă un furnizor de internet de mare viteza va prospera sau va da faliment. Ca urmare ar trebui pornit de la bun īnceput cu oferte de abonament la preţuri mici, care sa atraga cīt mai multi clienti. Cu timpul acesti clienti vor trece la abonamente mai scumpe, pe masura ce vor dori sa folosească plenar capacitatile internetului. Esentiala este deci atragerea unui număr cīt mai mare de clienti prin preţuri competitive, chiar dacă asta īnseamnă ca managerii companiilor de telecomunicatii vor trebui sa se multumeasca cu salarii ceva mai mici. OpticNet are acum aceasta posibilitate, de a cistiga multi clienti tocmai pentru ca UPC şi RT nu şi-au pus la punct ofertele de internet de mare viteza īn Ploiesti. Dar asta nu īnseamnă ca nu va veni şi timpul cīnd OpticNet va trebui sa facă fata concurentei dure din partea RT şi cablistului local. Dacă īnsă la acel moment va avea deja multi clienti multumiti de pretul abonamentului şi de calitatea conexiunii este puţin probabil ca aceştia sa treaca la concurenta.

    Cu noua sa oferta OpticNet face un pas īnainte şi demonstreaza ca este posibil ca şi īn provincie sa apara furnizori alternativi de ADSL, care sa deserveasca pentru īnceput piata locala şi apoi eventual sa se extinda şi īn alte regiuni. Dar succesul initiativelor acestora se bazează pe depasirea "complexului provincialului", adică sa aibă incredere īn propriile forte şi nu sa incerce sa copieze ofertele furnizorilor "de la centru", cum este RomTelecom. Piata ofertelor de internet are nevoie de cīt mai multă inovatie, pentru ca īn mediul concurential care se anunta īncă din 2006 vor supravietui doar aceia care vor reactiona cīt mai rapid la dorintele clientilor şi vor avea oferte cīt mai diversificate, īn aşa fel īncīt fiecare potential client sa gaseasca o varianta de abonament care sa i se potriveasca.

    MunteAlb

======================================

    La scurt timp de la aparitia articolului de mai sus, directorul general al companiei OpticNet mi-a trimis un mesaj, care este reprodus integral īn cele ce urmeaza.

=======================================

    Stimate Domnule MunteAlb,

    Sunt binevenite comentariile şi observatiile dumneavoastra. Utilizatorii vor intelege mai bine ce este cu internetul de viteza mare şi o parte chiar īl vor adopta. Adaug mai jos cateva comentarii.

    Să nu fim idealisti, īn Rumīnia piata de internet, segmentarea acesteia şi adoptia de internet este īn faza incipienta. Īn ceea ce priveşte perceptia utilizatorilor, nu se face mare distinctie īntre diferite tipuri şi calitati de servicii de internet. OpticNet oferă servicii Broadband Internet, nu Dial Up sau conexiuni la gramada pe cablu su retea de bloc la care pretul poate fi īn jur de 10$/Euro. Din păcate sau din fericire, o conexiune de tip ADSL este o conexiune dedicata, fără puncte intermediare, cu disponibilitate mare, nepartajata cu alţii, cu modem şi port aferent la provider (dedicate utilizatorului), cu taxa de instalare a liniei şi costuri lunare (īn unele situaţii mari) pentru linia respectiva. Calitatea este foarte bună, se pot asigura comunicatii de mare viteza cu jiter şi intirzieri minime, disponibilitate maxima, la preţuri ca atare. Oricat s-ar stradui OpticNet sau alţii, preturile pentru Broadband Internet ar oscila īn jur de 30 de euro. Deocamdata.

    Īn luna mai noi am lansat servicii ADSL īn baza acordurilor incheiate şi finalizate cu Romtelecom. Nu am avut pretentia ca oferim servicii standardizate pentru persoane fizice, deci nu am avut motive sa publicam oferta completa pe site. Am considerat ca o procedura de comunicare cu potentialii utilizatori, īn sensul intelegerii nevoilor acestora, este binevenita. Īn nici un caz nu este vorba de negot, este vorba de a oferi o solutie adaptata nevoilor concrete, la preţuri corecte, unor utilizatori care ne cunosc şi īi cunoastem personal. Situaţia ramane valabila īn continuare pentru serviciul ADSL Business pe care-l oferim firmelor şi persoanelor cu cerinte specifice alaturi de ADSL Plus care este un serviciu stadardizat, vandabil ca atare utilizatorilor individuali.

    Spre deosebire de alţii care-şi publica oferta din avion şi vand serviciile ca atare, fără sa aibă proceduri şi resurse locale ca asigure suport tehnic efectiv şi sa adauge mici facilitati care de fapt sunt esentiale pentru utilizator, OpticNet şi-a propus sa raspunda foarte rapid nevoilor diversificate, concrete. Să nu mai vorbim de asistenta tehnica, interventii on site, comunicare persoana la persoana, etc. Deci pentru ADSL Business nu veti vedea deocamdata preturile pe site. Va trebui sa vorbiti cu noi, suntem deschisi, comunicativi, vrem sa lucram īmpreună, vrem sa ne cunoastem, vrem sa va intelegem exact nevoile şi vrem sa va demonstram ca adaugam valoare afacerii dumneavoastra, pretul platit fiind perfect adaptat valorii adaugate de OpticNet. Dacă vom avea un număr atat de mare de clienti incat nu vom avea memorie suficienta sa-i cunoastem şi sa-i respectam ca atare, vom avea o mare problema.

    FAP-ul este inventat de cand lumea. Providerii de satelit au FAP-uri complexe, foarte eficiente. Eu personal, am vrut sa introduc FAP acum 2 ani cand eram Director PCNET Prahova, dar personalul societatii nu era pregatit. Astral a introdus acest lucru īn oferta de cablu (ca trafic recomandat - exprimare eleganta), UPC-ul vrea dar trebuie sa mai studieze, am īnţeles ca şi RDS īncearcă acest lucru īn Bucuresti. Ne-ati asociat imediat cu Romtelecom. Noi folosim şi platim sarmele de cupru. Atat. Ca sa punem īn valoare capacitatea dedicata de comunicatie prin ADSL de 8 Mbps/1Mbps, din cauza presiunii preturilor, a trebuit sa alegem īntre trafic limitat (neagreat īn totalitate de utilizatori) şi FAP. Am ales FAP. FAP se aplica separat pentru international, separat pentru national şi nu se aplica pentru metropolitan. Prin alocare dinamica a conexiunii de FO şi FAP oferim o comunicare permanenta apropiata de 1Mbps. Consider ca nu am copiat pe nimeni. Abonatul poate comanda pachete suplimenare FAP la tariful de 4Euro/1GB/1Mbps. Īn ceea ce priveşte upload-ul nu exista nici o limitare īn afara de limita tehnologiei ADSL de 1 Mbps Upload şi calitatea buclei locale. Din cauza traficului tipic asimetric īn internet, rezerva de banda de ulpoad este arhisuficienta.

    Aveti dreptate, este socant sa pui īntr-o oferta temenul de utilizator abuziv. Realitatea este ca dacă cineva vrea sa plateasca extrem de puţin şi are pretentia sa consume extrem de mult, mult dincolo de limitele contractului poate fi numit abuziv. Poate ca exprimarea este nefericita, s-ar putea ca utilizatorii sa o considere ca aroganta din partea noastra - caz īn care va trebui sa o inlocuim.

    Deocamdata am lansat alaturi de ADSL Business un singur serviciu pentru utilizatori individuali: ADSL Plus -1Mbps/FAP 3G, trafic nelimitat. Utilizatorul are cateva optiuni, īn funcţie de bugetul iniţial pe care īl are. Va fi decizia lui. Fiind o conexiune dedicata, utilizatorul va trebui sa plateasca īntr-o forma sau alta costurile initiale care din păcate sunt mari (modem ADSL, Port ADSL la provider, taxa de instalare şi desfiintare platibila de noi la RomTelecom, etc, etc).

    Speram ca ca Broadband Internet şi ADSL vor fi adoptate tot mai mult īn Rumīnia. Noi cei de la OpticNet ne-am pus pielea īn joc, suntem convinsi ca o sa reusim.

Cu multă consideratie,
Vasile MUSCA
Director General
OpticNet-Serv SRL
www.opticnet.ro

===========================================

    Reactia mea la mesajul directorului general al companiei OpticNet este publicata mai jos.

===========================================

    Domnule Musca,

    Raspunsul dv. la opiniile mele despre oferta OpticNet este binevenit şi aduce un pic de lumina īn problema spinoasa a tarifelor pentru internetul de mare viteza, pe care cu totii dorim sa-l vedem instalat īn casele noastre cīt mai curind.

    Introducerea tehnologiei ADSL īn scopul conectarii la internet a calculatoarelor utilizatorilor casnici este de data foarte recenta īn Rumīnia, ceea ce poate īntr-adevăr explica tarifele destul de mari (comparativ cu cablul) practicate īn acest moment de cei trei furnizori de care ştiu eu (RomTelecom, OpticNet şi Digicom). Sīnt inclinat sa va cred atunci cīnd spuneti ca tariful pentru o conexiune decenta prin ADSL se invirte īn acest moment īn jurul sumei lunare de 30 EUR. Dar īn aceasta situaţie pot afirma şi eu ca din păcate ADSL-ul nu se va impune prea curind īn Rumīnia ca o alternativa la conectarea prin cablu, aşa cum este īn multe alte tari europene.

    Pentru utilizatorul casnic conteaza īn primul rīnd tariful abonamentului lunar şi abia apoi calitatea conexiunii, iar asta pentru ca bugetul unei familii este limitat şi trebuie administrat corespunzator pentru ca din el sa fie platite toate cheltuielile lunare. Ca urmare utilizatorul va accepta o calitate mai scăzută, cu problemele aferente (deconectari, etc.) dacă va putea sa plateasca un tarif lunar care sa nu-i greveze prea mult bugetul personal (familial). Eu nu am nici o problema dacă RomTelecom insista mult pe calitatea serviciului său de ADSL şi de aceea cere un tarif pe masura de mare, dar adoptarea acestei tactici şi de către furnizorii alternativi mi se pare greşită. RomTelecom are īncă destui bani din abonamentele de telefonie fixa şi aparent a scapat de gaura neagra numită Cosmorom, deci poate sa pastreze preturile mari fără sa-i pese ca va atrage putini clienti (deşi īn ultima vreme face tot felul de promotii pentru ADSL care sīnt īn fapt o scadere de tarif mascata). Dar companii ca OpticNet sau Digicom nu au resursele financiare ale RT şi deci izbinda lor rapidă pe piata de ADSL este o chestiune de viaţa şi de moarte. Ori dacă şi ele se pozitioneaza ca nişte companii care ţin la tariful lunar de 20-30 EUR şi nu vor sa ofere şi variante de abonament īn jur de 10-15 EUR (incl. TVA) īnseamnă ca le asteapta clipe destul de grele īn viitor.

    Spre deosebire de dv. eu consider ca piata de internet romaneasca a ajuns īn sfirsit la maturitate, fiind prezente toate tipurile de conectare posibile (cablu, ADSL, fibra optica, dial-up, satelit, radio), iar foarte multi  internauti au atins şi ei un grad de discernamint care le permite sa judece ofertele furnizorilor īn funcţie de caracteristicile lor tehnice şi sa nu se ghideze exclusiv după preţ, deşi acesta din urma ramine criteriul principal după care este aleasă o oferta īn detrimentul alteia. Adoptia de internet nu mai este demult īntr-o faza incipienta după parerea mea, cel puţin īn marile orase, unde dacă te plimbi pe strada poti auzi persoane de toate virstele (chiar şi copii de virsta preadolescentina) vorbind de ce au mai făcut pe internet īn ultima vreme, referindu-se bineīnţeles la conexiunea lor de acasa.

    Este adevărat ca piata de internet nu a ajuns īncă la saturatie, cum s-a intimplat de exemplu cu telefonia mobila, deci exista īncă un mare potential de crestere pentru companiile care īşi propun sa activeze ca furnizori de internet. Dar este la fel de adevărat ca mai peste tot exista concurenta, iar ADSL-ul dacă doreşte sa se impuna trebuie sa vina şi cu variante de abonamente care sa fie la nivelul actualei concurente sau al celei care se anunta. Ori ceea ce constat eu este ca furnizorii de ADSL se orienteaza mai degraba către utilizatorii casnici cu posibilitati financiare mai mari, care sīnt o minoritate, lasind deci grosul utilizatorilor concurentei reprezentate de cablisti şi de retelele de cartier. Este ca şi cum compania NVIDIA şi-ar propune sa ofere plăci video doar cu preţuri īncepīnd de la 300 EUR īn sus, lasind pe mina celor de la ATI segmentul de cumparatori care sīnt dispusi sa dea pe o placa doar īntre 100 şi 300 EUR. Ori lucrurile nu stau deloc aşa, NVIDIA vinde cel mai bine plăci din familiile GeForce 6200 / 6600 şi nu pe cele mult mai scumpe din familiile GeForce 6800 / 7800. Marile afaceri se fac īntotdeauna cu produsele ieftine sau cu preţ mediu, iar cele scumpe folosesc īn special pentru mentinerea prestigiului unei companii. La fel ar trebui sa stea lucrurile şi cu ofertele de internet prin ADSL īn opinia mea, adică ar trebui sa existe īn mod obligatoriu o segmentare a lor care sa nu lase pe dinafara masa cea mai mare de utilizatori, cei dispusi sa plateasca doar maximum 15-20 EUR lunar pentru o conexiune de (relativ) mare viteza (256 - 512 kbps).     

    OpticNet a venit cu oferta actuala īntr-un mediu īn care nu este foarte multă concurenta, deci s-ar putea ca ea sa aibă succes. Īnsă lucrurile se vor schimba foarte probabil īn viitorul nu prea indepartat. Iar īn cazul particular al Ploiestiului lucurile par sa prinda viteza. Multi clienti potentiali vor alege probabil sa mai astepte cīteva luni pīnă cīnd vor putea sa aleagă īntre o oferta de ADSL (de la OpticNet sau RT) şi una de cablu. Eu am acuzat īn trecut UPC-ul de lentoare excesiva şi dezinteres fata de internet, bazindu-ma pe informaţii ce veneau de la internauti care locuiesc īn acest oras sau īn imprejurimile lui. Īnsă iata ca zilele acestea B.S. (internautul cu care am avut un lung schimb de mesaje pe tema UPC) mi-a transmis ca strategia UPC privitoare la internet pare sa se fi schimbat radical. Iata ce spune el : "Īn ultimul timp UPC Ploiesti au īnceput introducerea agresiva a internetului, dar numai īn Municipiu. [...] au ajuns ca pe prompterul de pe canalul propriu de cablu sa precizeze īn fiecare saptamana zona din Ploiesti pe care o conecteaza la internet. Sunt aşa de disperati īn introducerea internetului īn Ploiesti incat conectarea este īn aceeaşi zi, cel mult a doua zi pentru cei care vor sa se aboneze." Deci internautii din Ploiesti care vad la TV ca sīnt sanse ca internetul prin cablu de la UPC sa ajunga la ei īn cīteva luni, vor prefera sa mai astepte un pic şi apoi sa plateasca 14 EUR lunar pentru o conexiune cu trafic nelimitat la viteza de 384 kbps. La o asemenea situaţie ma gindeam eu cīnd spuneam ca OpticNet ar trebui sa aibă şi o oferta ceva mai ieftină, la nivelul celei a cablistului local. Dar dacă nu se poate, asta este situaţia, eu inteleg ca sīnt costuri care ţin de echipamentele şi infrastructura RomTelecom (companie renumita pentru lipsa de flexibilitate tarifara fata de clienti sau partenerii de afaceri), īnsă utilizatorii nu vor tine seama de acest lucru şi se vor abona probabil la UPC pentru ca este la jumătate de preţ.

    Nu as vrea sa para ca va dau sfaturi despre cum sa va conduceti compania, īnsă poate ca ar trebui sa va consultati cu cīt mai multi din internautii care va pot deveni clienti, pentru a vedea care este şi parerea acestora, fiindca a mea este mai mult una speculativa. Am scris comentariul Lipsa de Telecomunicare pe tema absentei dialogului īntre internauti şi managerii companiilor de telecomunicatii. Nu mai reiau aici ceea ce am spus acolo, īnsă mie mi s-ar parea extrem de simplu sa mergeti (chiar īn mod anonim) pe unul din forumurile mari (ComputerGames, etc.) şi sa deschideti un fir de discuţie din care sa aflati care sīnt exact dorintele internautilor atunci cīnd vine vorba de conectarea prin ADSL. S-ar putea face chiar şi un sondaj pe tema tarifului pe care aceştia ar fi dispusi sa-l plateasca. Eu as deschide firul cu un mesaj de genul urmator : "Firma X doreşte sa ofere internet prin ADSL īntr-o localitate cu 300.000 de locuitori, resedinta de judet. Ce ar prefera forumiştii, o oferta cu trafic nelimitat la 35 EUR lunar (1 mbps + FAP) sau una cu trafic limitat de 6 GB la pretul de 15 EUR (256 kbps) ? " Cred ca raspunsurile ar fi impartite (probabil 20% vor opta pentru 35 EUR, iar 80 % pentru 15 EUR), ceea ce ar duce cumva la ideea mea, ca oferta OpticNet ar trebui sa contina şi o varianta de abonament mai ieftină, dar cu trafic limitat. Deci nu susţin sa renuntati la actuala varianta de abonament (cu tot cu FAP-ul implicat de ea), ci doar sa o completati cu una care sa se adreseze şi utilizatorilor cu venituri mai mici. Īn rest va urez succes īn a deveni un competitor important pe piata de internet romaneasca.

    MunteAlb

==================================

VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

Copyright © MUNTEALB. Toate drepturile rezervate. All rights reserved. Tous droits réservés.

Toate materialele de pe acest sit sīnt originale şi sīnt scrise de MunteAlb.

Reproducerea materialelor (integrală sau parţială) fără acordul autorului intră sub incidenţa Legii privind Dreptul de Autor.

Alegerea terminologiei este explicată īn materialul Limba Rumīnă īn Epoca Informaticii.

Situl se gaseste la adresele : şi http://muntealb.bravehost.com

Sit văzut optim cu opţiunea "Large Fonts" selectată īn Display Properties. Alternativ se poate face clic īn Internet Explorer pe meniul "View", se duce cursorul peste optiunea "Text Size" şi apoi se face clic pe optiunea "Larger" din meniul care apare. Culoarea textului şi a fundalului paginilor sitului poate fi modificata īn aşa fel īncīt sa respecte aranjamentul coloristic din Windows Explorer, care este de obicei text negru pe fundal alb. Īn Internet Explorer se face clic pe meniul "Tools", apoi pe optiunea "Internet Options". Īn fereastra care apare se face clic pe butonul "Accessibility" şi se bifeaza casuta "Ignore colors specified on Web pages", după care se apasa pe butonul "OK". Se procedeaza similar dacă este folosit un alt program de explorare a internetului. Pentru a se reveni ulterior la culorile originale se inlatura bifarea.

Flux RSS