CONECTAREA  "GRATUITA"  LA  INTERNET

OFERTELE DE CONECTARE FARA CUMPARAREA DE ORE DE LA UN FURNIZOR DE SERVICII INTERNET

 1. INTRODUCERE
 2. DEFINIREA  CONEXIUNILOR
 3. DEFINIREA  CONTURILOR  DE  POŞTĂ  ELECTRONICĂ
 4. VARIANTA  HOME.RO
 5. CONCLUZIE
 

INTRODUCERE

    Conectarea gratuita la Internet este visul pe care internautii romani l-ar dori transformat cīt mai repede īn realitate. Costul mare al folosirii Internetului īi face pe cei mai multi dintre internautii romani sa-şi limiteze timpul petrecut on-line īn funcţie de banii pe care-i mai au disponibili după acoperirea cheltuielilor curente şi vitale (hrana, imbracaminte, intretinere, etc.). Cum de obicei banii disponibili pentru Internet nu sīnt prea multi frustrarea este sentimentul cel mai des incercat de internautii romani. De aceea orice mica economie care scade costul accesului la Internet este binevenita.

    Costul total al folosirii Internetului este dat de suma platita unui furnizor de servicii Internet (20-25 % din suma totala) la care se adauga suma platita companiei de telefonie(75-80% din suma totala). Conectarea complet gratuita la Internet nu este posibila, cel puţin īn momentul de fata, īnsă internautii cu mai putini bani sau cei care folosesc Internetul doar ocazional au acum la dispoziţie posibilitatea de a folosi Internetul fără a plati bani furnizorului de servicii Internet. Desigur, īn aceasta situaţie calitatea conexiunii este mai slaba decīt īn cazul serviciilor cu plata şi nu se oferă suport tehnic.

    Accesul la Internet fără plata taxei de conectare este oferit de cīţiva furnizori de servicii Internet ale căror motive pot fi doar ghicite. La conectare ajungem pe pagina principala a unui portal şi de multe ori nu putem "rasfoi" decīt paginile acestui portal sau sa verificam posta electronica. Este posibil ca ofertantii acestor servicii gratuite sa doreasca sa-i facă pe internautii tineri (fără mijloace financiare) sa se obisnuiasca cu portalurile respective şi sa-şi deschida primele conturi de posta electronica. Cum puterea obisnuintei este mare se spera poate ca acesti internauti tineri,īn momentul cīnd vor dispune de mijloace financiare suficiente sa cumpere serviciile cu plata de acces la Internet. Putem sa presupunem şi ca furnizorii de servicii Internet doresc sa-i facă pe cīt mai multi posesori de calculatoare sa prinda gustul de a folosi Internetul sau pur şi simplu acesti furnizori sīnt altruisti şi avind la dispoziţie servere pe care nu le folosesc prefera sa le ţină īn functiune (şi sa-i ajute pe cei cu putini bani) decīt sa le ţină degeaba.

    Cele doua oferte prezentate mai jos diferă prin numărul de servicii oferite şi prin calitatea acestora şi fiecare are avantaje şi dezavantaje. Este deci recomandată folosirea ambelor oferte pentru a avea o experienta cīt mai aproape de aceea a unui acces cu plata la Internet.

    Chiar şi īn cazul acestor oferte "gratuite" nu trebuie uitat faptul ca se plateste companiei de telefonie costul timpului petrecut on-line (conectat la Internet).

 

DEFINIREA  CONEXIUNILOR

    Pentru a putea beneficia de oferta HOME.RO trebuie definita o conexiune la Internet. Definirea conexiunii se poate face īn trei moduri, rezultatul fiind īnsă acelaşi. Prima varianta este sa o cream din interiorul programului Internet Explorer. A doua varianta este sa mergem īn dosarul "Control Panel", sa alegem subdosarul "Dial-up Networking" şi sa folosim comanda "Make New Connection". Cea de-a treia varianta este sa folosim un vrajitor ("wizard") special pentru conexiuni internet. Pentru acest caz vom folosi prima varianta. Definirea se face offline iar dacă IE īncearcă sa se conecteze la Internet apasati butonul "Work Offline".

    Definirea conexiunilor īn programul Internet Explorer se face īn doua etape, īn prima etapa se creeaza conexiunea iar īn a doua se configureaza (se completeaza nişte detalii). Definirea se va face separat pentru fiecare conexiune :

    ETAPA 1 - CREAREA CONEXIUNII - WINDOWS 9x şi ME

 •     Dupa lansarea IE se face clic pe meniul "Tools" şi din meniul derulant care apare se alege configurarea optiunilor ("Internet Options"). Apare o multifereastra numită "Internet Options" care are mai multe sectiuni : General, Security, Privacy, Content, Connections, Programs, Advanced.
 •     Īn multifereastra "Internet Options" se alege sectiunea de configurare a conexiunilor apasind pe butonul "Connections" care se afla īn partea superioara a ferestrei "Internet Options".
 •     Īn fereastra "Connections" se apasa butonul "Add" pentru a adauga o conexiune noua.
 •     Apare o noua fereastra numită "Make New Connection". Se scrie īn cimpul "Type a name for the computer you are dialing" un nume ales de noi pentru conexiunea respectiva (de ex. HOME). Se apasa butonul "Next" din josul ferestrei.
 •     Apare o noua fereastra unde exista trei cimpuri care trebuie completate. Īn cimpul "Area Code" se scrie prefixul localitatii de unde ne conectam (de ex. 021 pentru Bucuresti). Īn cimpul "Telephone Number" se scrie numărul de telefon stabilit de furnizorul de servicii Internet pentru conectarea gratuita. Īn cazul conexiunii HOME acest număr este : 0870.21.11.21. Numarul pentru conexiunea HOME este acelaşi pentru toate localitatile unde este disponibil serviciul RDS Link. Īn cimpul "Country or Region Code" alegeti din meniul derulant (dacă nu este deja ales automat) optiunea "Rumīnia (40)".Se apasa butonul "Next" din josul ferestrei.
 •     Apare o noua fereastra īn care este specificat titlul conexiunii şi unde nu trebuie sa scriem nimic (nici nu putem dealtfel). Se apasa butonul "Finish" din josul ferestrei.
 •     Crearea conexiunii este incheiata.

       ETAPA 2 - CONFIGURAREA CONEXIUNII - WINDOWS 9x şi WINDOWS ME

 •     Īn fereastra "Connections" se selecteaza conexiunea nou creată (se face clic stinga pe ea) şi apoi se apasa butonul "Settings".
 •     Apare o noua fereastra (intitulată "[NumeConexiune] Settings") care are la partea de jos sub denumirea de "Dial-up Settings" cīteva cimpuri care trebuie completate. Īn cimpul "User Name" completam : "free". Īn cimpul "Password" completam : "free". Evident, nu se scriu şi ghilimelele. Dupa ce am completat cimpurile apasam butonul "Properties".
 •     Apare o multifereastra cu mai multe sectiuni (General, Networking, Security,etc.) care este deschisa la sectiunea "General". Īn aceasta sectiune exista mai multe cimpuri deja completate. Nu modificam nimic ci doar ne asiguram ca optiunea "Use area code and Dialing Properties" nu este bifată. Dacă este bifată facem clic pe casuta (īn care este un mic "v") şi inlaturam bifarea, observind īn acelaşi timp cum cimpurile "Area Code" şi "Country Code" devin gri. Apasam pe butonul "Networking" pentru a ne muta la sectiunea respectiva.
 •     Īn fereastra "Networking" exista un cimp care specifica tipul de server "Type of Dial-up Server" unde trebuie sa fie specificat "PPP : Internet, Windows 2000/NT, Windows Me". Dacă este specificat altceva facem clic pe sageata din dreapta cimpului şi alegem tipul de server amintit mai sus. Īn aceeaşi fereastra trebuie sa ne asiguram ca sīnt bifate optiunile "Enable Software Compression" şi "TCP/IP".Dacă nu sīnt bifate le bifam facind clic īn casutele respective. Apasam butonul "TCP/IP settings". Apasam butonul "OK".      
 •     Ne vom intoarce la fereastra intitulată "NumeConexiune Settings". Apasam butonul "OK".
 •     Ne vom intoarce la multifereastra numită "Internet Options". Apasam butonul "OK".
 •     Configurarea conexiunii este incheiata.

    Pagina care detaliaza oferta de conectare gratuita (utila mai ales pentru aflarea numerelor de telefon care trebuie folosite de internautii din afara Bucurestiului) se afla la adresa :

    HOME : http://www.home.ro/dialup/

 

    CREAREA SI CONFIGURAREA CONEXIUNII - WINDOWS XP   

 •     Dupa lansarea IE se face clic pe meniul "Tools" şi din meniul derulant care apare se alege configurarea optiunilor ("Internet Options"). Apare o multifereastra numită "Internet Options" care are mai multe sectiuni : General, Security, Privacy, Content, Connections, Programs, Advanced.
 •     Īn multifereastra "Internet Options" se alege sectiunea de configurare a conexiunilor apasind pe butonul "Connections" care se afla īn partea superioara a ferestrei "Internet Options".
 •     Īn fereastra "Connections" se apasa butonul "Add" pentru a adauga o conexiune noua.
 •     Apare o fereastra cu numele "Type of Connection" cu mai multe optiuni. Īn general prima optiune "Dial-Up to Private Network" este deja selectată. Dacă nu e selectată, facem clic īn cerculetul de līngă ea. Facem clic pe butonul "Next".
 •     Apare o fereastra cu numele "Phone Number to Dial". Completam īn cimpul "Phone Number" numărul de telefon stabilit de furnizorul de servicii Internet pentru conectarea gratuita. Īn cazul conexiunii HOME acest număr este : 0870.21.11.21. Numarul pentru conexiunea HOME este acelaşi pentru toate localitatile unde este disponibil serviciul RDS Link. Facem clic pe butonul "Next".
 •     Apare o fereastra cu numele "Finished". Completam īn cimpul "Type a Name..." un nume pentru conexiunea nou creată, de ex. HOME. Facem clic pe butonul "Next".
 •     Apare o noua fereastra numită "ISP [numele furnizorului de servicii internet] settings" Īn cimpul "User Name" completam : "free". Īn cimpul "Password" completam : "free". Evident, nu se scriu şi ghilimelele. Facem clic pe butonul "Properties".
 •     Va apare o noua fereastra cu numele "ISP [denumirea conexiunii] Properties". Aici trebuie sa bifam optiunea "Use dialing rules" (foloseşte regulile de conectare).
 •     Va apare o noua fereastra cu numele "Location Information". La sectiunea "What country are you from" (īn ce tara locuiti) facem clic pe cimp şi derulam meniul care apare pīnă ajungem la "Rumīnia" pe care facem clic. La sectiunea "What area (city code) are you īn now" (care este codul telefonic - prefixul al zonei īn care locuiti) scriem codul respectiv, de exemplu 021 pentru Bucuresti. La sectiunea "If you dial a number to access an outside line, what is it?" (care este numărul folosit pentru a accesa o linie telefonica către exterior) scriem numărul respectiv. Dacă folosim o linie telefonica directă (de ex. cea de acasa) nu scriem nimic īn acest cimp. La sectiunea "The phone system at this location uses" (Telefonul de la aceasta locatie foloseşte) bifam optiunea "Tone Dialing" dacă sintem conectati la o centrala telefonica (RomTelecom sau alt acompanie care oferă telefonie fixa) digitala sau "Pulse Dialing" dacă sintem conectati la o centrala telefonica analogica. Facem clic pe butonul "OK".
 •     Va apare o noua fereastra cu numele "Phone and Modem Options". Facem clic pe butonul "OK" pentru a o inchide.
 •     Ne intoarcem la multifereastra "ISP Properties". Verificam īncă o data ca īn cimpul Country/Region Code este scris "Rumīnia (40). Dacă este scris altceva remediem eroarea facind clic pe cimp şi apoi pe optiunea "Rumīnia".
 •      Īn acest moment configurarea este incheiata. Facem clic pe butonul "OK" şi ajungem la fereastra "ISP Settings" īn care facem clic pe butonul "OK". Ajungem la fereastra "Internet Properties" īn care facem clic pe butonul "OK". Ajungem la fereastra de conectare.
 •     Facem clic pe butonul "Work Offline" şi scriem īn bara de adrese a exploratorului adresa http://www.home.ro după care facem clic pe butonul "Go" sau apasam tasta Enter.
 •     Programul IE va īncerca sa se conecteze la internet. Modemul va forma numărul de telefon după care se vor auzi nişte sunete de frecventa inalta care sīnt semnalul auditiv ca a īnceput comunicarea īntre modemul calculatorului nostru şi modemul serverului de la furnizorul de servicii internet. Īn situaţia īn care conectarea a reusit va apare o iconita reprezentind doua calculatoare conectate īntre ele īn coltul din dreapta jos al ecranului monitorului şi īn acelaşi timp va apare pe ecran pagina principala a portalului HOME. De aici putem merge pe orice pagina a portalului respectiv. Pentru a intrerupe conectarea facem clic dreapta pe iconita şi alegem din meniul care apare optiunea "Disconnect" (deconecteaza) pe care facem clic.   

    Pagina care detaliaza oferta de conectare gratuita (utila mai ales pentru aflarea numerelor de telefon care trebuie folosite de internautii din afara Bucurestiului) se afla la adresa :

    HOME : http://www.home.ro/dialup/

 

DEFINIREA  CONTURILOR  DE  POŞTĂ  ELECTRONICĂ

    Pentru a putea folosi contul de posta electronica oferit gratuit trebuie īntīi sa ne inregistram ca utilizatori ai portalului HOME. Mergem pe pagina speciala pentru inregistrarea de noi utilizatori şi completam datele cerute. Īn final trebuie sa avem confirmate un nume de utilizator ("username") şi o parola ("password") pe care le vom folosi la definirea contului de posta electronica īn programul Outlook Express şi pentru a folosi contul de mel direct de pe situl web.

    Contul gratuit de mel poate fi folosit direct de pe situl HOME sau prin acces de tip POP3, care este mult mai bun. Pentru a putea beneficia de accesul de tip POP3 (acces direct la cont cu un program de mel) trebuie definit un cont de mel īn programul Outlook Express (sau īn alt program similar). Definirea se face offline iar dacă OE īncearcă sa se conecteze la Internet apasati butonul "Work Offline".

    Definirea conturilor īn programul Outlook Express se face īn doua etape, īn prima etapa se creeaza contul iar īn a doua se configureaza (se completeaza nişte detalii). Definirea se va face separat pentru fiecare cont :   

    ETAPA 1 - CREAREA CONTULUI

 •     Dupa lansarea OE se face clic pe meniul "Tools" şi din meniul derulant care apare se alege crearea de conturi ("Accounts"). Apare o multifereastra numită "Internet Accounts" care are mai multe sectiuni : All, Mail, News, Directory Service. Apasam butonul "Add" din partea dreapta a multiferestrei şi din meniul care apare alegem optiunea "Mail" facind clic pe ea.
 •     Se deschide un program de tip "vrajitor" (numit "Internet Connection Wizard") care ne va ajuta la crearea contului.
 •     Īn fereastra numită "Your Name" a "vrajitorului" completam īn cimpul "Display Name" numele utilizatorului contului. Acesta poate fi numele real sau o porecla.Apasam butonul "Next".
 •     Īn fereastra numită "Internet E-Mail Address" a "vrajitorului" completam īn cimpul "E-Mail Address" adresa de mel care va fi de forma utilizator@home.ro unde īn loc de utilizator scriem numele de utilizator ("username") pe care ni l-am ales. Apasam butonul "Next".
 •     Īn fereastra numită "E-Mail Server Names" a "vrajitorului" avem doua cimpuri de completat pe care le vom completa identic. Īn cimpul "Incoming Mail (POP3) server" şi īn cimpul "Outgoing Mail (SMTP) server" completam mail.home.ro . Īn cimpul de sus al ferestrei trebuie sa fie specificata optiunea POP3. Dacă nu se afla aceasta optiune o selectam din meniul care apare cīnd facem clic pe sageata din dreapta cimpului.Apasam butonul "Next".
 •     Īn fereastra numită "Internet Mail Logon" a "vrajitorului" avem doua cimpuri de completat. Primul este deja completat cu numele de utilizator iar īn al doilea cimp scriem parola aleasă pentru contul respectiv. Optiunea "Remember Password" trebuie sa fie bifată. Dacă nu este bifată o bifam facind clic īn casuta respectiva. Apasam butonul "Next".
 •     Īn fereastra numită "Congratulations" a "vrajitorului" apasam butonul "Finish".
 •     Crearea contului este incheiata.

    ETAPA 2 - CONFIGURAREA CONTULUI

 •     Īn multifereastra numită "Internet Accounts" la care ne-am intors după ce am creat contul se selecteaza contul nou creat (se face clic stinga pe el) şi apoi se apasa butonul "Properties".
 •     Apare o multifereastra numită "mail.home.ro Properties" cu mai multe sectiuni. Aici trebuie (īn mod obligatoriu) doar sa bifam optiunea "Include this account when receiving mail or synchronizing" facind clic īn casuta respectiva. Incepatorii pot sa nu mai modifice nimic īn aceasta sectiune, ei trebuie sa apese direct pe butonul "Servers" din partea de sus a multiferestrei pentru a merge la sectiunea urmatoare. Īn sectiunea "General" putem face şi cīteva modificări facultative. De exemplu putem sa redenumim contul de mel, stergind denumirea "mail.home.ro" din cimpul cel mai de sus al ferestrei şi inlocuind-o de exemplu cu "MEL HOME". La sectiunea "User Information" īn cimpul "Name" putem sa schimbam forma numelui nostru (care va apare īn antetul mesajelor pe care le trimitem) sau sa scriem īn loc de nume o porecla. Īn cimpul "Organization" putem sa nu scriem nimic sau sa scriem compania la care lucram sau scoala unde invatam. Īn cimpul "E-mail address" este bine sa nu modificam adresa care este deja completată. Īn cimpul "Reply address" putem sa nu scriem nimic sau sa scriem o alta adresa de posta electronica la care sa ni se trimita raspunsurile la measjele noastre. Apasam pe butonul "Servers" din partea de sus a multiferestrei pentru a merge la sectiunea urmatoare.
 •     Īn fereastra "Servers" trebuie doar sa bifam optiunea "My server requires authentication" facind clic īn casuta respectiva. Apasam apoi pe butonul "Connection" din partea de sus a multiferestrei pentru a merge la sectiunea respectiva.
 •     Īn fereastra "Connection" trebuie sa bifam optiunea "Always connect to this account using" şi apoi sa alegem din meniul derulant conexiunea la Internet corespunzatoare. De exemplu atunci cīnd configuram contul de mel deschis la HOME alegem conexiunea la Internet numită HOME (definita mai sus). Apasam butonul "OK".
 •     Īn multifereastra numită "Internet Accounts" la care ne-am intors apasam butonul "Close" aflat īn partea de jos a ei.
 •     Configurarea contului este incheiata.

    Deşi este posibila crearea īn OE a doua (sau mai multe) conturi de posta electronica care sa folosească doua conexiuni la Internet diferite acest lucru nu este recomandat incepatorilor. Este indicata folosirea contului deschis la HOME.ro cu Outlook Express, contul deschis la ROL fiind folosit direct de pe situl web.

    EROAREA 553

    Īn momentul īn care vom īncerca sa folosim contul de mel de la HOME s-ar putea sa fim surprinsi de aparitia unui mesaj de eroare ("553 sorry, that domain isn't īn my list of allowed rcpthosts") īn care ni se spune ca nu pot fi trimise mesajele. Aceasta eroare apare pentru ca acest server (spre deosebire de serverele de la serviciile cu plata) trebuie sa autentifice utilizatorul īntr-un mod special īnainte de a trimite mesajele.

    Autentificarea nu se realizeaza la vedere (prin nume de utilizator şi parola) ci se realizeaza īn fundal īn mod automat numai atunci cīnd controlam casuta postala pentru a vedea dacă am primit mesaje. De aceea trebuie ca īntīi sa primim mesajele de pe server şi abia apoi sa trimitem mesajele de pe calculatorul nostru. Outlook Express procedeaza īnsă invers dacă apasam butonul "Send/Receive" şi de aceea apare mesajul de eroare.

    Solutia este sa-i comandam programului OE sa primeasca īntīi mesajele de pe server şi abia apoi sa le trimita pe cele de pe calculator. Pentru asta īntr-o prima etapa vom apasa pe sageata de līngă butonul "Send/Receive" şi vom alege comanda "Receive All" din meniul derulant care apare.Astfel sīnt descarcate mesajele de pe server. Īn a doua etapa alegem comanda "Send All" (sau apasam butonul "Send/Receive") şi astfel trimitem mesajele de pe calculator.

    Alternativ putem proceda astfel : Facem clic pe butonul "Send/Receive" şi deşi nu sīnt trimise mesajele de pe calculator putem primi mesajele de pe server. Asteptam sa se descarce mesajele şi apoi mai apasam o data pe butonul "Send/Receive". Mesajele vor fi trimise de aceasta data pentru ca la primul clic am descarcat mesajele de pe server şi s-a produs autentificarea. 

    Dacă totuşi se doreşte crearea īn OE a doua conturi de posta electronica care sa folosească doua conexiuni la Internet diferite, atunci trimiterea şi primirea mesajelor de posta electronica se face apasind pe sageata din dreapta butonului "Send/Receive" din Bara de Unelte ("Toolbar") şi alegind contul de posta electronica pe care vrem sa-l folosim (mail.home.ro sau alt cont).

    Īn aceasta situaţie pentru a depasi incurcatura cauzata de eroarea 553 vom proceda diferit fata de cele expuse mai sus. Pentru a folosi contul de posta electronica vom apasa pe sageata de līngă butonul "Send/Receive" şi vom alege din meniul derulant contul mail.home.ro sau alt cont pe care vom face clic. OE va esua īn tentativa de a trimite mesajele īnsă va reusi sa le descarce pe cele de pe server. Dupa ce au fost descarcate toate mesajele vom apasa din nou sageata de līngă butonul "Send/Receive" şi vom face din nou clic pe contul pe care am făcut clic mai īnainte. Mesajele vor fi trimise de aceasta data pentru ca la primul clic am descarcat mesajele de pe server şi s-a produs autentificarea. 

    EROAREA 453

    Dacă incercam sa trimitem un număr mare de mesaje (de ex. 20 sau mai multe) vom vedea ca o parte din mesaje sīnt trimise īnsă unele ramin pe calculatorul nostru şi apare mesajul de eroare īn care se spune: "453 your relay qouta (sic!) has [been] exceeded, please try again later" ("ati depasit cota, incercati mai tīrziu"). Fiecare utilizator al unui cont gratuit are o limita de mesaje care pot fi trimise la fiecare sesiune, limita care este de 15 mesaje. Tot ce depăşeşte aceasta cota nu mai este trimis şi apare mesajul de eroare. Mesajele ramase pe calculator pot fi īnsă trimise la o conectare ulterioara,de exemplu după 15 minute.

 

HOME

    Portalul HOME, care poate fi vizitat cu ajutorul conexiunii gratuite cu acelaşi nume este un portal complet care oferă o multitudine de servicii gratuite utilizatorilor inregistrati. Paginile sale conţin un catalog de legaturi, informaţii despre vreme, programul TV, programul cinematografelor şi teatrelor şi o sectiune de mica publicitate. Pe situl portalului exista şi un forum de discuţii ca şi o sectiune de unde se pot descarca programe.
    Īn afara de paginile portalului pot fi vizitate siturile care se gasesc pe domeniile home.ro sau go.ro. Pentru a afla care sīnt siturile care pot fi vizitate se foloseşte motorul de cautare al portalului. Se scrie "home.ro" sau "go.ro" (fără ghilimele) īn caseta de text a acestuia şi se apasa butonul "Go". Va fi generata o lista cu siturile gazduite de cele doua domenii. O alta metoda este sa mergem pe situl RumanianTop100 (care poate fi accesat prin conexiunea gratuita) şi sa folosim motorul sau de cautare. Scriem "home.ro" sau "go.ro" (fără ghilimele) īn cimpul de introducere a cuvintelor, alegem cīt de vastă sa fie cautarea (Toate Categoriile, Calculatoare şi Internet, etc.) şi apasam butonul "Cautare". Va fi generata o lista cu siturile prezente īn RoTop100 gazduite de cele doua domenii, fiecare sit avind şi o mica descriere a continutului sau.

    Īn oferta gratuita oferita utilizatorilor inregistrati este inclus un cont de mel cu dimensiunea de 10 MB, cont care poate fi accesat direct de pe situl web sau cu ajutorul unui program de posta electronica. Este oferit de asemenea un spaţiu de 10 MB pentru construirea unui sit web propriu. Situl poate fi actualizat extrem de uşor prin FTP.

    Un loc foarte important īn oferta, care va atrage multi internauti este prezentă unui server pentru taifas care poate fi accesat cu un program de taifas (mIRC, Bersirc, etc.). Serverul HOME se afla la adresa "Bucharest.Ro.Eu.Undernet.org" (fără ghilimele), port 6667. Este un server Undernet care conţine toate canalele prezente īn aceasta retea. Putem conversa cu internauti din Rumīnia şi din intreaga lume. Singura functionalitate care nu este disponibila este schimbul de fisiere. Pentru a putea schimba fisiere trebuie sa ne conectam la server printr-o conexiune cu plata care oferă acces complet la internet, nu numai la serviciile portalului HOME.RO.

    Conectarea la portalul HOME pentru prima oara se face scriind adresa http://www.home.ro īn cimpul de adrese al programului Internet Explorer (sau al altui program similar) şi facind clic pe butonul "Go" din dreapta cimpului sau apasind tasta "Enter". Va apare o fereastra de conectare numită "Connect to" care are mai multe cimpuri.Īn cimpul de sus trebuie sa fie prezentă conexiunea HOME. Dacă este prezentă alta conexiune va trebui sa apasam pe sageata din dreapta cimpului şi sa alegem conexiunea HOME. Apasam butonul "Connect" şi asteptam realizarea conectarii la Internet şi aparitia paginii principale a portalului HOME.

    Dupa ce am ajuns pe pagina principala a portalului HOME adaugam aceasta pagina la lista de pagini favorite. Pentru asta apasam pe butonul "Favorites" şi alegem din meniul care apare comanda "Add to Favorites". Īn fereastra care apare scriem numele "HOME" īn cimpul "Name" şi apasam butonul "OK". Cind vom dori sa ne conectam din nou la portalul HOME apasam pe butonul "Favorites" şi alegem din meniul derulant pagina HOME, pe care facem clic.

    Conexiunea gratuita HOME este destul de capricioasa. Exista situaţii īn timpul zilei cīnd conectarea este foarte dificila. Dupa ora 20.00 īnsă conectarea este aproape imposibila. De asemenea la sfirsit de saptamina conectarea este mai dificila.

    Exista īnsă şi situaţii cīnd doar paginile portalului HOME sīnt inaccesibile, contul de posta electronica putīnd fi folosit. Inainte de a renunta la īncercarea de conectare putem sa scriem īn cimpul de adrese al programului Internet Explorer adresa http://www.rdslink.ro şi sa facem clic pe butonul "Go".De cele mai multe ori aceasta pagina poate fi accesata iar conexiunea la Internet este stabilita. Īn aceasta situaţie īnsă putem sa folosim doar contul de posta electronica, nu īnsă şi programul de taifas.

    Este recomandată īn mod special accesarea paginii principale a sitului HOME (sau a paginii RDS Link) şi abia apoi lansarea programului Outlook Express şi folosirea contului de mel.

 

CONCLUZIE

    Ofertele de conectare gratuita nu reprezintă solutia de crestere a numărului internautilor romani īnsă ele reprezintă un pas īnainte īn dezvoltarea Internetului rumīnesc. Cu ajutorul lor toţi posesorii de calculatoare (īn special cei tineri sau cei cu mijloace materiale reduse) pot avea parte de experienta Internetului facind īn acelaşi timp o mica economie de bani.

    Pentru a explora Internetul īn totalitatea lui este recomandată apelarea la serviciile de conectare cu plata care sīnt mai fiabile şi mai complete decīt cele gratuite.

Ultima Actualizare : Aprilie 2005

VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

Copyright © MUNTEALB. Toate drepturile rezervate. All rights reserved. Tous droits réservés.

Toate materialele de pe acest sit sīnt originale şi sīnt scrise de MunteAlb.

Reproducerea materialelor (integrală sau parţială) fără acordul autorului intră sub incidenţa Legii privind Dreptul de Autor.

Alegerea terminologiei este explicată īn materialul Limba Rumīnă īn Epoca Informaticii.

Situl se gaseste la adresa : http://muntealb.bravehost.com

Sit văzut optim cu opţiunea "Large Fonts" selectată īn Display Properties. Alternativ se poate face clic īn Internet Explorer pe meniul "View", se duce cursorul peste optiunea "Text Size" şi apoi se face clic pe optiunea "Larger" din meniul care apare. Culoarea textului şi a fundalului paginilor sitului poate fi modificata īn aşa fel īncīt sa respecte aranjamentul coloristic din Windows Explorer, care este de obicei text negru pe fundal alb. Īn Internet Explorer se face clic pe meniul "Tools", apoi pe optiunea "Internet Options". Īn fereastra care apare se face clic pe butonul "Accessibility" şi se bifeaza casuta "Ignore colors specified on Web pages", după care se apasa pe butonul "OK". Se procedeaza similar dacă este folosit un alt program de explorare a internetului. Pentru a se reveni ulterior la culorile originale se inlatura bifarea.

Flux RSS