INTERNET  PRIN  DIAL-UP

TARIFELE OPERATORILOR DE TELEFONIE FIXA SI ALE FURNIZORILOR DE SERVICII INTERNET (FSI) PRIN  DIAL-UP DIN ROMANIA

INTRODUCERE

    Costul folosirii internetului este dat de suma platita unui furnizor de servicii internet (FSI) la care se adauga suma platita companiei de telefonie. Aceste doua costuri vor fi luate īn discuţie pe rīnd.

    Īn acest material nu vor fi prezentate decīt costurile accesului şi utilizarii internetului prin tehnologia clasica de tip "dial-up", care foloseşte modemuri ce asigura transferuri de date cu viteze de pīnă la 56 kbps (kbits/s).    

    Cele mai avantajate tari īn acest moment sīnt SUA, Canada, Australia şi Noua Zeelanda. Īn aceste tari, convorbirile locale sīnt taxate cu o suma fixa (tarif forfetar), īn jurul a 20-25 EUR/luna īn SUA, de exemplu. Deci convorbirile locale nu sīnt taxate la minut, ca īn majoritatea tarilor europene (inclusiv Rumīnia).

   Un abonat telefonic din una din tarile de mai sus poate folosi pentru convorbiri locale un număr nelimitat de minute pe luna, teoretic putīnd sa stea intreaga luna cu telefonul deschis sau cu calculatorul conectat la internet. Aceasta situaţie este ideala pentru un utilizator al internetului, care nu mai trebuie sa stea cu cronometrul līngă el pentru a numara minutele petrecute "on-line", speriat de costul pe care trebuie sa-l plateasca companiei telefonice.

   Alt avantaj este şi absenta segmentelor orare cu tarife diferite, un usamerican putīnd sa folosească internetul la orice ora din zi şi din noapte,fără a-şi pune problema costurilor diferentiate. Prin comparatie, un roman este obligat sa-şi distruga sanatatea stind noaptea tīrziu, pentru a face economie datorita tarifului mai convenabil pe timp de noapte.    

    Situaţia din tarile europene este mai apropiata de cea din Rumīnia decīt de cea din USA.Īn majoritatea tarilor europene, indiferent de gradul de dezvoltare economica, nu exista o taxa fixa lunara pentru un număr nelimitat de minute de convorbiri locale.

    Īn cursul anului 2000 marile companii de telefonie din Germania şi Marea Britanie au introdus un tarif lunar fix (tarif forfetar) pentru transmisiile de date (acces la internet) prin reteaua telefonica fixa. Acest lucru s-a intimplat ca urmare a presiunilor făcute pe līngă conducerile politice ale acestor tari de către marile companii ce activeaza īn domeniul economic, companii care nu au dorit sa rateze startul īn competitia extrem de acerba, numită comert electronic, care se desfăşoară la nivel mondial. Ungaria a urmat şi ea aceasta tendinta introducind tarife forfetare pentru convorbiri locale desfasurate īn anumite segmente orare.    

    Accesul la internet se face īn majoritatea tarilor europene printr-o conexiune de tip dial-up, calculatorul fiind conectat prin intermediul unui modem la o linie telefonica. Conexiunea prin cablu coaxial, deşi disponibila īn majoritatea tarilor, nu a fost adoptata īncă pe scara larga din cauza costurilor mai mari decīt ale conexiunii dial-up.

   Diferenta majora īntre situaţia din Rumīnia şi cea din alte tari europene, īn ce priveşte FSI este determinata de prezentă īn Rumīnia a unei singure companii de telefonie care detine practic monopolul atīt īn privinta convorbirilor locale cīt şi a celor pe distante lungi (interurbane şi internationale). Chiar dacă īncepīnd cu anul 2003 piata telefoniei fixe a fost liberalizata, nici o companie nu a reusit sa capete o cota semnificativa pe aceasta piata chiar şi la doi ani de la liberalizarea ei (2005).

    Īn Rumīnia, majoritatea FSI sīnt nişte companii independente, neasociate cu RT. Este posibil ca introducerea tarifului forfetar īn martie 2005 sa facă din RT cel mai mare furnizor de servicii internet prin dial-up, dacă nu chiar unicul, cei mai multi dintre furnizorii existenti urmind sa īntre īn faliment ca urmare a faptului ca nu vor putea contracara oferta RT. Īn tarile europene dezvoltate, cei mai mari FSI sīnt fie asociati cu compania care detine monopolul (sau cvasimonopolul) convorbirilor locale, fie asociati cu companii de telefonie care activeaza īn domeniul convorbirilor pe distante lungi. Exista īnsă şi FSI independente, neasociate cu companii de telefonie. Competitia dintre diversii FSI este acerba şi ca urmare ofertele către utilizatorii internetului sīnt numeroase şi variate. O parte dintre oferte, extrem de tentante din punct de vedere financiar, nu sīnt īnsă de un nivel calitativ ridicat.  

 

TARIFE

    POLITICA  TARIFARĂ  A  ROMTELECOM  (RT)

    Compania RomTelecom a detinut mult timp monopolul asupra telefoniei fixe. Īncepīnd cu anul 2003 piata telefoniei fixe a fost liberalizata, ceea ce īnseamnă ca orice companie poate oferi servicii de telefonie fixa. Totusi, companiile de telefonie care vor īncerca sa patrunda pe aceasta piata vor trebui sa folosească reteaua terestra a RT, instalarea de noi cabluri telefonice terestre fiind foarte costisitoare. Din aceasta cauza ele vor trebui sa plateasca sume importante de bani către RT, ca taxe pentru folosirea retelei terestre a acesteia şi ca urmare nu va avea loc o scadere brusca a tarifelor la telefonia fixa odata cu incetarea monopolului RT. Īn plus, companiile care vor lansa produse pe piata telefoniei fixe vor fi interesate mai puţin de convorbirile locale şi mai mult de cele internationale, aducatoare a unor profituri mai substantiale fără a necesita investitii mari īn infrastructura.

     Īn Rumīnia este īn vigoare cea mai distructiva (şi perversa īn acelaşi timp) schema a plajelor orare, īn funcţie de care sīnt diferentiate costurile apelurilor locale. Īn toate tarile europene tarifele locale devin convenabile īncepīnd cu ora 18.00 sau cu ora 19.00, īn aşa fel īncīt oricine doreşte sa facă o mica economie poate vorbi sau poate folosi internetul īncepīnd cu ora precizata.

    Conducerea RomTelecom (RT) a putut mentine īncepīnd de la privatizarea companiei şi pīnă īn iunie 2004, fără nici o reactie de revolta din partea abonatilor telefonici, a internautilor sau a reprezentantilor cetatenilor romani din Parlamentul Romaniei, o schema orara care permite economisirea unor bani numai după ora 22.00, o ora la care este indicata pregatirea pentru somn şi nu pentru convorbiri telefonice sau internet. Īn mod evident, conducerea RT s-a bazat pe faptul ca foarte putini romani vor folosi segmentul orar 22.00-08.00, cei mai multi preferind sa folosească cīt mai puţin telefonul sau internetul decīt sa-şi ruineze sanatatea. Din nefericire, tinerii, care şi din cauza virstei nu au venituri mari, nu şi-au putut permite sa folosească internetul decīt noaptea, ceea ce fără īndoială va avea repercusiuni grave īn timp asupra sanatatii lor.

    Īn iunie 2004 RomTelecom a adoptat īn sfirsit o schema orara ceva mai normala īn care tariful mai redus incepea sa fie aplicat īncepīnd cu ora 20.00. Aceasta modificare a fost determinata de aparitia concurentei pe piata telefoniei fixe. Odata cu aceasta modificare a schemei orare au fost din nou crescute tarifele, pentru a anula avantajele pe care utilizatorii le-ar fi putut avea prin introducerea noilor paliere orare. Politica tarifara a RT se poate deci caracteriza cel mai bine prin expresia "a da cu o mina şi a lua cu doua". Este semnificativ faptul ca īn timp ce īn toate tarile europene tarifele la convorbirile locale au o tendinta de scadere īn timp, īn cazul RT tarifele au fost crescute constant. Companiile de telefonie din Europa de Vest şi de Est (cu exceptia Romaniei) oferă şi planuri tarifare forfetare, adică pentru o anumită suma de bani platibila lunar se poate folosi telefonul pe timp nelimitat, plan tarifar care īi avantajeaza pe cei care vorbesc mult la telefon sau pe internautii care stau mult timp pe internet.

    Spectrul falimentului a ajuns sa īi ingrijoreze pe managerii RT de-abia īn anul 2005, atunci cīnd au realizat ca piata de telefonie este pe cale sa se schimbe radical datorita pachetelor mixte propuse de companiile de cablu, care conţin acces la internet, telefonie fixa şi programe TV. Deşi extinderea zonelor īn care sīnt oferite astfel de pachete este destul de lenta, progresul companiilor de cablu este sesizabil, mai ales ca o mare parte dintre clientii lor renunta la serviciile de teelfonie ale RT, care sīnt prin comparatie foarte scumpe. Intr-o īncercare disperata de a-şi pastra abonatii, RT a anuntat disponibilitatea unui tarif forfetar (suma fixa lunara indiferent de numărul de ore petrecut online) pentru conectarea la internet īncepīnd cu data de 7 martie 2005. Aceasta masura este descrisa cel mai bine de expresia englezeasca "too little, too late" ("prea puţin, prea tīrziu"). Este prea puţin pentru ca ofertele ClickNet Freedom şi ClickNet Digital sīnt disponibile īn timpul saptaminii doar īntre orele 20.00-08.00, şi este prea tīrziu pentru ca internautii doresc acum conexiuni de mare viteza, nu mai au rabdare sa astepte descarcarea paginilor şi fisierelor prin dial-up. Pina cīnd RT nu va introduce conectarea prin ADSL nu va avea nici o sansa īn fata companiilor de cablu, care īi vor eroda incetul cu incetul baza de clienti.

    TARIFELE  ROMTELECOM  (RT)

    Toate tarifele prezentate mai jos includ TVA (taxa pe valoarea adaugata). Aceasta este o taxa pe consum īn valoare de 19% care ajunge la bugetul de stat. Tarifele sīnt exprimate exclusiv īn Euro [EUR] īncepīnd cu data de 2 octombrie 2003. 

    Abonamentul lunar la RT pentru persoane fizice folosit de majoritatea populatiei este de 5,83 EUR şi nu are minute incluse. Exista şi trei abonamente cu 20, 35 sau 50 de minute incluse, care pot fi folosite pentru convorbiri locale.

    1) Tarifele RT pentru Convorbiri Intrajudetene (Locale) prin Voce

    Au intrat īn vigoare pe 1 iunie 2004 şi sīnt diferentiate după zilele saptaminii, iar īn cadrul aceleiaşi zile după doua segmente orare :

 • 08.00-20.00 (L-V) : 0,0345 EUR / 60 secunde
 • 08.00-20.00 (S-D) : 0,0119 EUR / 60 secunde
 • 20.00-08.00 (L-D) : 0,0119 EUR / 60 secunde

    Tarifele RT pentru convorbiri intrajudetene (locale) prin voce aplicate īntre 2 octombrie 2003 şi 1 iunie 2004 au fost diferentiate după zilele saptaminii iar īn cadrul aceleiaşi zile după doua segmente orare. Ele sīnt prezentate īn aceasta pagina pentru comparatie cu tarifele aflate īn vigoare şi pentru a se deduce din ele care este politica tarifara practicata de RomTelecom de-a lungul timpului :

 • 08.00-22.00 (L-V) : 0,0198 EUR / 40 secunde
 • 08.00-22.00 (S-D) : 0,0198 EUR / 120 secunde
 • 22.00-08.00 (L-D) : 0,0198 EUR / 480 secunde

    2) Tariful Special pentru Internet

    Īncepīnd cu 1 noiembrie 2001 RT a instituit un tarif special pentru internet care presupune un preţ ceva mai scăzut pentru traficul de date fata de convorbirile prin voce. Aceasta oferta este accesibila numai abonatilor telefonici conectati la centrale digitale sau la centrale analogice ce dispun de un sistem de urmarire detaliata a apelurilor. Īn plus FSI trebuie sa incheie un acord cu RT pentru ca abonatii lor sa poată beneficia de aceste reduceri. Acest tarif este calculat de RT īn Euro şi transformat īn Lei la cursul zilei de emitere a facturii. Pe factura telefonica apare o sectiune numită "Acces special Internet" care arata cīt din suma care trebuie platita lunar către RT este reprezentat de conectarea la internet.

    Tarifele RT pentru conectarea la internet intrate īn vigoare la data de 1 iunie 2004 sīnt :

 • 08.00 - 20.00 (L-V) : 0,0113 EUR/min [0,678 EUR/h]
 • 08.00 - 20.00 (S-D) : 0,00535 EUR/min [0,321 EUR/h]
 • 20.00 - 08.00 (L-D) : 0,00535 EUR/min [0,321 EUR/h]

    Tarifele RT pentru conectarea la internet aplicate īntre 2 octombrie 2003 şi 1 iunie 2004 au fost :

 • 08.00 - 22.00 (L-D) : 0,00952 EUR/min [0,5712 EUR/h]
 • 22.00 - 08.00 (L-D) : 0,00357 EUR/min [0,2142 EUR/h]

    3) Tariful Forfetar pentru Internet 

    Serviciile ClickNet Freedom şi ClickNet Digital presupun plata unei sume fixe lunare (tarif forfetar) pentru accesul la internet, suma īn care este inclus atīt costul conectarii cīt şi al timpului petrecut online. Nu mai este deci nevoie de plata unei sume suplimentare către un furnizor de servicii internet şi nici de plata separata către RT pentru orele petrecute online. Īn mod teoretic calculatorul poate sa ramina conectat la internet 12 ore pe zi de luni pīnă vineri şi 24 de ore pe zi simbata şi duminica, fără ca acest lucru sa implice plata altei sume de bani īn afara tarifului forfetar lunar.

    ClickNet Freedom (CF) presupune folosirea unei linii telefonice obişnuite şi a unui modem dial-up banal:

 • CF Maxi :         17,85 EUR lunar - conectare L-V īntre 20.00-08.00, iar S-D 24h/24h
 • CF Weekend :  10,71 EUR lunar - conectare exclusiv S-D 24h/24h

    ClickNet Digital (CD) presupune folosirea unei linii telefonice ISDN şi a unui modem dial-up ISDN :

 • CD   64 :   17,85 EUR lunar - conectare L-V īntre 20.00-08.00, iar S-D 24h/24h - maxim   64 kbps
 • CD 128 :   29,75 EUR lunar - conectare L-V īntre 20.00-08.00, iar S-D 24h/24h - maxim 128 kbps

    Serviciile ClickNet Freedom şi Digital au fost lansate pe data de 7 martie 2005 şi sīnt disponibile īn toate localitatile din tara. Activarea acestor servicii se face foarte simplu, telefonind la numărul 930. Īn urma activarii se primesc un nume de utilizator şi o parola, care vor fi folosite pentru configurarea conectarii.

    POLITICA  TARIFARĂ  A  FURNIZORILOR  DE  SERVICII  INTERNET  (FSI)

    Majoritatea FSI oferă pentru conectare numere de telefon pentru transmisiile de date la care tariful este cel special pentru internet stabilit de RT.

    FSI rumīneşti vind un anumit număr de ore de internet, ore care de obicei trebuie consumate īn decursul a 30 de zile de la cumpararea lor. Din cauza concurentei īntre diferitii FSI, pretul unei ore de internet s-a injumatatit īn cursul anului 1999 fata de 1998, īnsă pe parcursul anului 2000 tarifele au scăzut foarte puţin. Īn anul 2001 īnsă scăderea tarifelor a fost impresionanta īn special la pachetele ce prevad conectare pe timp nelimitat īntr-o luna. Aceasta tendinta s-a pastrat şi pe parcursul anului 2002. Īn cursul anului 2003 tarifele au ramas īn general la nivelul anului 2002.

    FSI au īnceput sa folosească strategii inovative de marketing menite sa le aduca clienti noi. Ei se īntrec īn principal īn campanii de publicitate şi īn denumiri cīt mai colorate ale pachetelor de servicii ("Marfa, Beton, Meserie, Insomnia, Sleepy, Smiley, etc"), denumiri preluate din argoul actual sau din limba engleza, ambele la mare preţ pentru tinerii de azi. O alta strategie este accesul simultan la internet a mai multor persoane folosind acelaşi cont. Aceasta strategie se bazează pe principiul vinzarii "en gros", costul unui produs (serviciu) scazind proportional cu cantitatea cumparata. Pina acum era posibila folosirea aceluiasi cont de mai multe persoane īnsă nu simultan,aceasta practica nefiind pe placul FSI, unii chiar interzicind-o.

    O alta strategie de marketing care va lua fără īndoială amploare este participarea la tombole. Exista doua variante ale acestei strategii. Prima este folosită de Digicom şi implica faptul ca internautul care cumpara un card poate razui o parte a acestui card şi vedea dacă a cistigat un premiu care consta de obicei īn ore de conectare gratuite. Una din cele mai ambitioase variante a fost īnsă propusa de RT prin Artelecom. Cei care se abonau la orice serviciu Artelecom īn perioada 14.10-14.12 2002 participau la o tombola unde se puteau cistiga premii importante (laptop, calculatoare, monitoare, etc.).

    Cea mai raspindita metoda de vinzare de ore de internet este emiterea de către FSI a unor carduri cu valori predefinite īn USD. Astfel, un internaut nu mai este obligat sa mearga la sediul FSI pentru a cumpara ore de acces internet. El īşi poate cumpara un card emis de un FSI dintr-un magazin de calculatoare sau de electronice sau chiar de la un chiosc RATB. Fiecare FSI emite carduri care sīnt echivalente cu costul serviciilor pe care le oferă. Un card de 9 USD (fără TVA) poate fi folosit de exemplu pentru plata unui cont de acces nelimitat la internet pe timp de o luna. Cumparatorul cardului se conecteaza la internet folosind un număr de telefon furnizat de emitentul cardului şi merge pe o pagina web speciala. Acolo completeaza īntr-un formular numărul de pe card, un nume de utilizator şi o parola şi apoi apasa pe un buton pentru a trimite formularul. Īn acest fel el īşi creeaza un cont internet pe serverul FSI care a emis cardul. O metoda ingenioasa şi foarte comoda de cumparare de ore de internet este cea prin mesaje SMS, propusa de un furnizor īncepīnd cu anul 2003.

    Atit internautul (care nu trebuie sa mai mearga la sediul FSI) cīt şi FSI (care īşi poate vinde serviciile īn tot orasul fără a-şi deschide noi filiale) ies īn cistig prin folosirea acestor metode inovative de marketing.

    Un internaut poate cumpara de la un FSI ore de conectare la internet, īn general sub forma de multipli de 5, adică 5,10,15, 20 de ore, etc. Cu cīt se cumpara mai multe ore cu atīt pretul unei ore scade. Se poate cumpara şi acces nelimitat timp de o luna. De asemenea exista şi posibilitatea cumpararii de acces numai la un cont de posta electronica.

    TARIFELE  FURNIZORILOR  DE  SERVICII INTERNET  (FSI)

    Īn continuare vor fi prezentate ofertele unor FSI din Bucuresti. Accesul complet la internet presupune şi un cont de posta electronica. Accesul exclusiv mel implica doar acces la posta electronica, īnsă nu şi la internet (accesul la paginile web este totuşi posibil prin I-Mel).

    Toate tarifele prezentate mai jos includ TVA (taxa pe valoarea adaugata). Aceasta este o taxa pe consum īn valoare de 19% care ajunge la bugetul de stat.

    Oferta RDS    
    10 ore de internet :
3,57 USD
    25 ore de internet : 4,76 USD
    50 ore de internet : 7,14 USD
   
Acces nelimitat īntre 19.00-07.00 timp de 1 luna: 5,95 USD
    Acces nelimitat timp de 1 luna : 11,9 USD

    Variantele de acces oferite de RDS sīnt disponibile cu plata prin carduri preplatite cumparate de la distribuitori, dar şi cu plata īn numerar la sediile sucursalelor firmei (abonament). Deşi o varianta de acces are acelaşi preţ indiferent de modul īn care este achitata, abonamentele au nişte avantaje fata de carduri. Avantajul principal este legat de faptul ca īn cazul abonamentelor o conexiune la internet poate fi partajata īntre doi utilizatori īn aşa fel īncīt aceştia o pot folosi simultan, chiar dacă stau īn locatii diferite. Partajarea conexiuniii nu este īnsă disponibila īn cazul abonamentului pentru acces nelimitat īntre orele 19.00-07.00. Celelalte avantaje oferite (cont suplimentar de posta electronica şi gazduirea unui sit web de 10 MB) sīnt minore pentru ca pot fi obţinute gratis de pe internet. Toate variantele cu ore incluse au valabilitate de 1 an. Garantia "oferita" de RDS cum ca nu va exista niciodata ton ocupat la conectare nu este altceva decīt un truc de marketing, situaţiile īn care suna ocupat la īncercarea de conectare fiind la fel de frecvente ca şi īn cazul altor furnizori de acces la internet.   

    Oferta DIGICOM   
    Acces nelimitat timp de 1 luna : 8,33 EUR

    Oferta IDILIS    
   
30 ore de internet : 150.000 LEI - platibili prin cumpararea de carduri Idilis (valabilitate 240 de zile)
    60 ore de internet : 200.000 LEI - platibili prin cumpararea de carduri Idilis (valabilitate 90 de zile)
    Acces nelimitat timp de 1 luna : 300.000 LEI - platibili prin cumpararea de carduri Idilis    

    Oferta INES   
   
Acces nelimitat timp de 1 luna : 12 EUR

    Oferta DIALPLUS
    6 ore de internet : 1,19 USD
    20 ore de internet : 3,57 USD
    Cumpararea uneia din cele doua variante se face trimitind un SMS, costul acestuia fiind dedus din creditul avut la operatorul de telefonie mobila.  

    Gasirea FSI ideal trebuie sa se facă "prin īncercări" şi nu pe baza unor informaţii de la prieteni sau pe baza anunturilor publicitare, pentru ca īn cazul conectarii la internet un rol important īl are linia telefonica. Este posibil ca īn funcţie de departarea FSI de centrala telefonica la care este conectat internautul calitatea serviciilor sa varieze, uneori īn mod dramatic.

    Alegerea unui FSI pentru o durata mai lunga de timp (de ex. sub forma de abonamente pe mai mult de o luna) nu este indicata pentru ca pe de o parte este posibil ca preturile sa scada,iar pe de alta parte calitatea serviciilor oferite de FSI nu este garantata īn timp de nici un contract.    

    Pretul platit de un roman pentru a avea acces la o tehnologie folosită pe scara larga īn tarile dezvoltate ramine īncă mult prea mare pentru salariile actuale şi acest preţ va determina īncă o data raminerea īn urma a Romaniei īntr-un domeniu care īncă de pe acum se anunta ca fiind aducator de mari beneficii īn sectoarele economic şi financiar.

    Oferta FSI fără abonament

   Exista cīţiva furnizori de servicii internet pentru care nu este nevoie sa cumparam ore de acces la internet pe cartela sau abonament, īn tariful pe minut fiind inclus atīt costul accesului la internet cīt şi costul timpului petrecut conectat la internet (on-line). Acesti FSI sīnt numiti Idilis, EasyNet, Webline, ClickNet Start şi sīnt constituiti pe modelul existent şi īn alte tari europene, cu o diferenta importanta īnsă, legata de tarife. Īn timp ce toţi FSI de acest tip din Europa nu cer nimic īn plus fata de tariful unei convorbiri locale obişnuite, cei cinci FSI mentionati folosesc tarife mai mari decīt cele practicate de RT pentru convorbirile locale. Scoaterea pe piata a serviciului ClickNet Start la sfirsitul anului 2004 este o manevra a RT pentru a distruge concurenta. Acestia vor trebui fie sa scada şi ei tarifele (ceea ce poate ca nu este posibil dacă se doreşte mentinerea profitului la nivelul anterior), fie sa īntre īn faliment. Rezulta de aici ca dacă RT face ceva īn folosul internautilor (īn acest caz o reducere de tarife, lucru nemaintilnit īn toată istoria companiei) īnseamnă ca are un scop ascuns. Dupa ce ClickNet Start va falimenta furnizorii concurenti, RT va putea sa mareasca tarifele după bunul sau plac.

    Toate tarifele prezentate mai jos includ TVA (taxa pe valoarea adaugata). Aceasta este o taxa pe consum īn valoare de 19% care ajunge la bugetul de stat.

    Tarifele Idilis (pentru serviciul I-Plus) sīnt :

    08.00-20.00 (L-D) : 0,0223 EUR / 60 sec
    22.00-00.00 (L-D) : 0,0142 EUR / 60 sec

    Tarifele Easynet sīnt :

    08.00-22.00 (L-D) : 0,0223 EUR / 60 sec
    22.00-08.00 (L-D) : 0,0142 EUR / 60 sec 
    Easynet este operat de Idilis, ceea ce explica tarifele identice.

    Tarifele Webline sīnt :

    08.00-20.00 (L-D) : 0,0238 EUR / 60 sec
    20.00-08.00 (L-D) : 0,0142 EUR / 60 sec   

    Tarifele ClickNet Start (serviciu oferit de RomTelecom) sīnt :

    08.00-18.00 (L-V) : 0,0172 EUR / 60 sec
    08.00-18.00 (S-D) : 0,0113 EUR / 60 sec
    20.00-08.00 (L-D) : 0,0113 EUR / 60 sec    

    Plata nu se face īn avans (ca la FSI clasici) ci la venirea facturii telefonice, care conţine o rubrica speciala continind costul timpului petrecut pe internet folosind serviciile acestor furnizori. Folosirea acestor FSI pe perioade mari de timp nu este recomandată, din cauza tarifelor foarte mari practicate de aceştia. Īn situaţii de urgenta sau pentru o folosire limitata a internetului (de ex. controlul zilnic al unui cont de posta electronica POP3) se poate apela īnsă la serviciile lor. Atentie, deşi preturile practicate de acesti FSI sīnt apropiate, calitatea serviciilor oferite diferă destul de mult de la unul la altul. Este recomandată configurarea de conexiuni pentru toţi cei cinci FSI şi folosirea acelei conexiuni care functioneaza cel mai bine (disponibilitate la orice ora, viteza mare şi intreruperi cīt mai rare).

    EFECTELE ASUPRA SĂNĂTĂŢII ALE FOLOSIRII INTERNETULUI LA ORE TĪRZII

    Navigarea pe internet consta īn cautarea unor pagini Web, iar după gasirea acestora citirea sau descarcarea lor pe calculator. Aceasta activitate de permanenta cautare, insotita uneori de sentimente de frustrare atunci cīnd pagina cautata nu poate fi gasita sau se descarca greu, induce o stare de excitatie psihica insotita de o stare de tensiune datorata dorintei de a gasi cīt mai multe pagini Web interesante īntr-un interval cīt mai mic de timp.

    Aceste stari psihice sīnt daunatoare oricărei persoane care după ce va termina de navigat pe internet va trebui sa adoarma şi sa aibă un somn odihnitor pentru a putea incepe o noua zi de lucru sau de studiu. O tulburare a somnului nu va intirzia sa apara īn cazul folosirii repetate a internetului după ora 22.00 şi va afecta randamentul profesional sau de studiu al persoanei afectate şi poate cel mai important lucru, īi va slabi rezistenta organismului īn fata bolilor.

    Orice persoana care foloseşte calculatorul are tendinta de a face mai puţin efort fizic, dar dacă la aceasta se adauga şi lipsa somnului, atunci sanatatea īi este īn mod serios periclitata. Banii economisiti prin folosirea internetului la ore tīrzii vor fi cheltuiti mai tīrziu pentru cumpararea de medicamente care induc somnul sau pentru tratament de specialitate īn vederea tratarii tulburarii de somn.

    Conducerea companiei RT poate fi acuzata pe bună dreptate ca prin practicarea unui tarif acceptabil pentru conectarea la internet numai īn intervalul orar 22.00-07.00 (08.00) a urmarit din momentul privatizarii şi pīnă la 1 iunie 2004 obtinerea unui profit substantial cu orice preţ, chiar cu pretul sanatatii abonatilor sai şi īn special cu pretul sanatatii utilizatorilor internetului. Acestia care sīnt īn marea lor majoritate tineri vor avea rolul principal īn aducerea Romaniei īn rīndul tarilor dezvoltate īn perioada urmatoare, dacă sanatatea afectata de noptile nedormite le va mai permite acest lucru.

    Īn scopul ocrotirii sanatatii utilizatorilor internetului, RT ar trebui sa modifice segmentele orare,īn sensul utilizarii a doar doua segmente, aşa cum este norma īn toate tarile europene. Primul va trebui sa se suprapuna cu orele folosite pentru studiu sau servici, adică intervalul orar 08.00 -18.00. Al doilea segment va trebui sa se suprapuna cu orele de relaxare şi de somn, adică intervalul orar 18.00-08.00. Pretul perceput de RT va fi diferentiat īn funcţie de ora la care se acceseaza internetul. Tariful pentru al doilea segment orar trebuie sa fie īnsă mult mai scăzut decīt cel perceput pentru primul segment. Un prim pas a fost făcut de RT īn aceasta directie īncepīnd cu 1 iunie 2004 prin instituirea unei scheme orare cu doua segmente (08-20.00 şi 20.00-08.00) relativ acceptabile, dar din păcate aceasta initiativa a fost acompaniata de o crestere sensibila a tarifelor.

    Inaugurarea serviciilor ClickNet Freedom (CF) şi ClickNet Digital (CD) īncepīnd cu luna martie 2005 reprezintă un pas sovaitor īn directia cea bună (tarif forfetar pentru accesul la internet), īnsă CF şi CD nu sīnt disponibile īn toată tara, iar plaja orara 20.00 - 08.00 īn care functioneaza īn timpul saptaminii este o noua dovada ca managerii RT continua sa fie interesati doar de profit, nu şi de sanatatea clientilor lor.

Ultima actualizare : Septembrie 2005

VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

Copyright © MUNTEALB. Toate drepturile rezervate. All rights reserved. Tous droits réservés.

Toate materialele de pe acest sit sīnt originale şi sīnt scrise de MunteAlb.

Reproducerea materialelor (integrală sau parţială) fără acordul autorului intră sub incidenţa Legii privind Dreptul de Autor.

Alegerea terminologiei este explicată īn materialul Limba Rumīnă īn Epoca Informaticii.

Situl se gaseste la adresa : http://muntealb.bravehost.com

Sit văzut optim cu opţiunea "Large Fonts" selectată īn Display Properties. Alternativ se poate face clic īn Internet Explorer pe meniul "View", se duce cursorul peste optiunea "Text Size" şi apoi se face clic pe optiunea "Larger" din meniul care apare. Culoarea textului şi a fundalului paginilor sitului poate fi modificata īn aşa fel īncīt sa respecte aranjamentul coloristic din Windows Explorer, care este de obicei text negru pe fundal alb. Īn Internet Explorer se face clic pe meniul "Tools", apoi pe optiunea "Internet Options". Īn fereastra care apare se face clic pe butonul "Accessibility" şi se bifeaza casuta "Ignore colors specified on Web pages", după care se apasa pe butonul "OK". Se procedeaza similar dacă este folosit un alt program de explorare a internetului. Pentru a se reveni ulterior la culorile originale se inlatura bifarea.

Flux RSS