VATRĂ ] DISCUŢII ] [ LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

LEGĂTURI

INTERNET

CALCULATOARE

SOFTURI

EDUCATIE

JOCURI

 UTIL

MEDIA

PODCASTURI

FORUMURI

 

BLOGURI

 
 

PRECIZĂRI

    INTRODUCERE
    Legaturile prezente īn paginile care le sīnt dedicate sīnt culese de mine, MunteAlb, de-a lungul timpului. Ele nu sīnt asezate la intimplare īn cadrul tabelelor, ci sīnt ordonate după calitatea siturilor pe care le reprezintă. Modul concret de evaluare a siturilor va fi prezentat īn cele ce urmeaza, cu menţiunea ca ordonarea a fost facuta cīt se poate de obiectiv. Este totuşi recomandată vizitarea cīt mai multor situri din cele prezente īn tabele şi nu numai a acelor situri care au fost plasate pe primele locuri. Īn acest fel internautii īşi vor dezvolta cu timpul un spirit critic propriu, cu ajutorul căruia vor putea sa aprecieze rapid d.p.d.v. calitativ siturile noi pe care le vor intilni īn timpul explorarii internetului.


    ORDONAREA LEGĂTURILOR
    Legaturile către siturile web sīnt ordonate după un criteriu care ia īn consideratie utilitatea continutului, intervalul de actualizare şi rapiditatea cu care se descarca paginile siturilor respective. Siturile dintr-un tabel sīnt asezate pe mai multe rinduri, īn ordine descrescatoare a calitatii lor.

    Īn cazul siturilor care oferă articole (analize, manuale, recenzii, avanpremiere, etc.) cele mai bune situri dintr-o anumită categorie sīnt asezate pe primul rīnd al tabelului şi sīnt ordonate de la stinga la dreapta, astfel ca īn coltul din stinga-sus este plasat cel mai bun sit din categoria īn cauza. Aceasta ordonare se va pastra şi pe rīndurile urmatoare. Pozitia unui sit īn cadrul tabelului nu este fixata pentru totdeauna pentru ca legaturile sīnt de obicei verificate manual o data pe an. La fiecare verificare sīnt inlaturate siturile care nu mai exista şi de asemenea toate siturile sīnt reevaluate d.p.d.v. calitativ. Siturile al căror conţinut s-a imbunatatit sīnt promovate, iar cele al căror conţinut şi-a pierdut din calitate sīnt retrogradate. Referitor la siturile ce oferă articole trebuie menţionat un aspect suplimentar, care este de fapt o exceptie la modalitatea de ordonare prezentata anterior. La anumite categorii coloana din dreapta a unui tabel conţine situri socotite mai deosebite şi aceastea sīnt ordonate exclusiv pe verticala de sus īn jos īn cadrul coloanei. Astfel, īn cazul legaturilor către situri specializate īn articole despre produsele hardware, coloana din dreapta conţine situri care au drept caracteristica prezentarea de detalii tehnice avansate.

    Siturile care oferă servicii sīnt ordonate după numărul de facilitati oferite şi după calitatea acestora. De exemplu un portal care oferă pe līngă un catalog de legaturi bine ingrijit şi un pachet consistent de servicii utile (cont de mel, forum, stiri, meteo, etc.) va fi plasat īnaintea unui alt portal care oferă un catalog de legaturi neordonate şi un pachet redus de servicii. Aceleasi criterii ca mai sus (dar bineīnţeles aplicate diferit) sīnt valabile şi pentru siturile care oferă softuri spre descarcare, pentru cele care oferă gazduire gratuita de situri web, etc..

    Legaturile către siturile producatorilor celor mai bune softuri sīnt grupate pe categorii, iar īn cadrul aceleiaşi categorii legaturile sīnt ordonate după criteriul calitatii softurilor. Softurile gratuite sīnt separate de cele comerciale īn cadrul unei categorii, deci comparatia īntre softuri este valabila separat īn cadrul gratisofturilor şi comersofturilor, dar nu şi īntre acestea. Softurile prezente īntr-o anumită categorie sīnt aranjate īn ordine descrescatoare pe mai multe rinduri. Cele mai bune dintre ele sīnt asezate pe rīndul de sus, iar īn cadrul acestuia ordonarea este de la stinga la dreapta, cel mai bun soft fiind deci plasat īn coltul din stinga-sus al tabelului. Aceasta metoda de ordonare se mentine şi la rīndurile urmatoare. Exista īnsă şi tabele care conţin legaturi neasezate īntr-o anumită ordine, cum sīnt tabelele ce prezintă softuri avind o functionalitate diferită (Instrumente Diverse, Utilitare Diverse, etc.).

    ADĂUGAREA DE LEGĂTURI NOI
    Paginile cu legaturi sīnt actualizate īn mod periodic, iar actualizarile (īn special cele importante) sīnt prezentate īntotdeauna īn cadrul fluxului RSS. Orice internaut care cunoaste situri sau programe (softuri) bune poate sa le propuna pentru includerea īn cadrul paginilor cu legaturi prin intermediul unui mesaj de posta electronica pe adresa proprietarului sitului. Este bine ca īnainte de trimiterea mesajului sa se verifice cu ajutorul functiei de cautare īn pagina (īn Internet Explorer : meniul "Edit" > optiunea "Find on This Page") dacă nu cumva siturile sau softurile propuse nu sīnt deja prezente.

    SCOPUL PAGINILOR CU LEGĂTURI
    Scopul principal pentru care au fost alcatuite paginile cu legaturi este de a oferi internautilor o panorama asupra structurii de rezistenta a internetului, care este constituita din situri utile şi interesante. Un beneficiu suplimentar este scăderea timpului petrecut online cautind situri (sau softuri) de calitate, ceea ce se traduce prin cheltuieli mai mici platite operatorului de telefonie. Siturile de calitate indeplinesc o funcţie dubla, oferind servicii utile (de informare, educare, etc.), dar īn acelaşi timp constituindu-se īn exemple concrete care eventual sa īi stimuleze pe internauti sa construiasca şi ei situri la fel de bune.

    Paginile sīnt verificate periodic cu ajutorul extensiei LinkChecker pentru Firefox.

 

LEGĂTURI  INTERNET

    Legaturi către cele mai bune situri web cu tematica referitoare la Internet (Portaluri, Motoare de Cautare, Gazduire de Situri, Comunicare prin Internet, Partajare de Date)

    English Version

 

LEGĂTURI  CALCULATOARE

    Legaturi către cele mai bune situri web cu tematica referitoare la calculatoare (Hardware, Software, Jocuri, Stiri, Forumuri, Sfaturi, Hacking & Phreaking, Programare)

    English Version

 

LEGĂTURI  UTILE

    Legaturi către situri web ce prezintă informaţii utile

    English Version

 

LEGĂTURI  EDUCAŢIE

    Legaturi către situri web cu tematica referitoare la cultura, stiinta şi educatie (invatamint on-line, manuale, carti de literatura, stiinte tehnice şi umaniste, filozofie)

    English Version

 

LEGĂTURI  SOFTURI

    Legaturi către siturile web ale autorilor (producatorilor) celor mai bune programe gratuite sau comerciale

    English Version

 

LEGĂTURI  JOCURI

    Legaturi către situri web cu tematica legata de jocurile pe calculator

    English Version

 

LEGĂTURI  MEDIA

    Legaturi către cele mai bune situri care trateaza subiecte legate de Mass-Media (presa scrisa şi audio-vizuala, televiziune şi radio) sau de Multimedia (filme, muzica, poze, CD/DVD)

    English Version

 

LEGĂTURI  PODCASTURI

    Legaturi către cele mai bune podcasturi şi cele mai bune situri despre fluxurile RSS

    English Version

 

LEGĂTURI  FORUMURI

    Legaturi către cele mai bune Forumuri Romanesti şi Straine

    English Version

 

LEGĂTURI  BLOGURI

    Legaturi către cele mai bune bloguri rumīneşti şi straine

    English Version

VATRĂ ] DISCUŢII ] [ LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

Copyright © MUNTEALB. Toate drepturile rezervate. All rights reserved. Tous droits réservés.

Toate materialele de pe acest sit sīnt originale şi sīnt scrise de MunteAlb.

Reproducerea materialelor (integrală sau parţială) fără acordul autorului intră sub incidenţa Legii privind Dreptul de Autor.

 

Pe acest sit este folosit modul de scriere corect, logic, practic, naţional şi nepropagandistic, cel cu ī din i şi sīnt.

 

Alegerea terminologiei folosite pe sit este explicată īn materialul Limba Rumīnă īn Epoca Informaticii.

 

Situl se găseşte la adresa :  http://muntealb.16mb.com/

Sit văzut optim cu opţiunea "Large Fonts" selectată īn Display Properties. Alternativ se poate face clic īn Internet Explorer pe meniul "View", se duce cursorul peste opţiunea "Text Size" şi apoi se face clic pe opţiunea "Larger" din meniul care apare. Culoarea textului şi a fundalului paginilor sitului poate fi modificată īn aşa fel īncīt să respecte aranjamentul coloristic din Windows Explorer, care este de obicei text negru pe fundal alb. Īn Internet Explorer se face clic pe meniul "Tools", apoi pe opţiunea "Internet Options". Īn fereastra care apare se face clic pe butonul "Accessibility" şi se bifează căsuţa "Ignore colors specified on Web pages", după care se apasă pe butonul "OK". Se procedează similar dacă este folosit un alt program de explorare a internetului. Pentru a se reveni ulterior la culorile originale se īnlătură bifarea.