VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

ASAMBLAREA  CALCULATORULUI

CONSTRUIRE  PC : NOŢIUNI INTRODUCTIVE DESPRE COMPONENTE

PARTEA 1

PARTEA 2

PARTEA 3

 PARTEA 4

PARTEA 5

ANEXĂ

 
  1. INTRODUCERE
  2. PROCESORUL
  3. RĂCITORUL
  4. PLACA  VIDEO
  5. PLACA  DE  BAZĂ
  6. HARDISCUL
  7. MEMORIA  RAM
  8. UNITĂŢILE  OPTICE
  9. MONITORUL
10. UNITATEA  DE  DISCHETĂ
11. TASTATURA , MAUSUL , JOYSTICUL
12. CARCASA  ŞI  SURSA  DE  ALIMENTARE
13. PLACA  DE  SUNET , BOXELE , MICROFONUL
14. MODEMUL  ŞI  PLACA  DE  REŢEA
15. IMPRIMANTA
 

INTRODUCERE

    Cumpărarea unui calculator reprezintă o decizie importantă care trebuie luată īn funcţie de bugetul de care dispunem şi de modul īn care dorim să folosim calculatorul. Un calculator folosit īn principal pentru procesare de text (scris, formatare) şi pentru explorarea internetului nu trebuie să fie puternic, īnsă un calculator folosit şi pentru jocuri sau editare audio-video trebuie să fie īndeajuns de puternic īncīt să poată face faţă cu succes acestor sarcini. Cei care īşi cumpără pentru prima dată un calculator sīnt sfătuiţi să-şi cumpere unul deja asamblat, care are şi sistemul de operare preinstalat.

    Ofertele de calculatoare deja asamblate sīnt īnsă de multe ori "dezechilibrate" (de ex. procesor puternic şi placă video slaba, etc.) de aceea este recomandat să le spunem celor care ni-l vīnd la ce īl folosim īn principal. Aceştia pot să-i ajusteze configuraţia (īn anumite limite) īn raport cu cerinţele noastre, īn aşa fel īncīt să nu avem surpriza să cumpărăm un calculator prea slab (pentru care vom fi nevoiţi să investim alţi bani īn scopul ameliorării lui) sau din contră unul prea puternic (caz īn care am cheltuit bani pentru nişte caracteristici pe care nu le folosim).

    Cei care au deja un calculator şi au cunoştinţe despre piesele din acesta (instalare, configurarea draiverelor) pot să īşi asambleze singuri un nou calculator fără un efort prea mare. Avantajul principal al asamblării unui calculator din componente cumpărate separat este că avem toate piesele īn garanţie şi putem īn acelaşi timp să deschidem calculatorul pentru a face īmbunătăţiri sau pentru a-l īntreţine (curăţare de praf, lubrifierea ventilatoarelor, etc.) fără a pierde garanţia. Dacă am luat un calculator deja asamblat, garanţia se pierde de obicei dacă deschidem calculatorul şi de aceea sīntem nevoiţi să-l transportăm la serviciul de reparaţii al magazinului de unde l-am cumpărat ori de cīte ori avem probleme cu el sau dorim să-i aducem īmbunătăţiri. Un alt avantaj major este faptul că putem alege piesele care au cel mai bun raport calitate-preţ, nefiind obligaţi să le cumpărăm pe toate de la acelaşi furnizor. Faptul că nu depindem de componentele avute īn stoc de o anumită firmă care vinde calculatoare asamblate deja, ne permite să alegem piesele şi īn funcţie de companiile producătoare. De exemplu, dacă am avut experienţe pozitive cu plăcile de bază produse de compania X şi cu plăcile video produse de compania Y putem să ne procurăm īn continuare piese produse de aceste companii pentru noul calculator pe care dorim să-l asamblăm.

    Dacă reuşim să asamblăm un calculator care funcţionează exact aşa cum ne dorim vom avea satisfacţia lucrului bine făcut şi īn mod sigur vom cīştiga şi respectul prietenilor nostri interesaţi şi ei de calculatoare. Pe de altă parte dacă performanţele calculatorului asamblat sīnt departe de ce speram sau chiar acesta nu porneşte, vom fi nevoiţi să apelăm la serviciile unor specialişti, lucru care ne va costa īn plus.

    Decizia de a asambla singuri un calculator trebuie luată numai dacă sīntem siguri că vom duce lucrul la bun sfirşit. Responsabilitatea pentru asamblarea cu succes a unui calculator īi revine īn īntregime aceluia (sau aceleia) care īşi asumă un astfel de proiect. Cel mai important lucru (după cunoştinţele de bază despre componentele unui calculator şi funcţionarea acestuia) care ne poate garanta succesul īntr-o astfel de iniţiativă este īncrederea īn forţele proprii.

    Calculatorul este īn esenţă o maşină electronică complexă şi la fel ca orice maşină are nevoie de īntreţinere pentru a funcţiona la parametrii maximi un timp cīt mai īndelungat. Tehnicile de īntreţinere sīnt prezentate pe larg īn Manualul de Īntreţinere a unui Calculator.

 

PROCESORUL

INTEL

AMD

 

GENERALITĂŢI

    Procesorul este piesa cea mai importantă a unui calculator (cea care face "calculele") şi este alcătuit dintr-o multitudine de microcircuite integrate, care sīnt compuse la rīndul lor din tranzistori, rezistori (rezistenţe), capacitori (condensatori) şi diode. Toate aceste componente servesc la alcătuirea unor circuite care formează porţi logice (logic gates) ce stau la baza principiului de funcţionare a microprocesorului.

    Procesorul se mai numeşte şi CPU (Central Processing Unit). Puterea unui procesor este dată de frecvenţa de funcţionare ("viteza cu care face calculele"), de arhitectura să internă şi de cantitatea de memorie de pe pastila procesorului. Frecvenţa de funcţionare este denumită de obicei "frecvenţă de ceas" ("clock frequency") sau "frecvenţă de tact" şi este măsurată īn MegaHertzi (MHz) sau GigaHertzi (GHz). Arhitectura procesorului se referă īn principal la tipul de microcircuite şi dispunerea lor īn cadrul nucleului (nucleelor) acestuia. Memoria existentă pe pastila procesorului se numeşte memorie "cache" de nivel 1, 2 sau 3, scrisă prescurtat de obicei L1, L2, L3. Memoria cache ("cache" = depozit) de pe pastila procesorului este o memorie rapidă folosită exclusiv de procesor, care īn acest fel īşi scade dependenţa faţă de memoria sistemului (memoria RAM) şi devine mai rapid īn executarea instrucţiunilor sale. Memoria cache serveşte la stocarea datelor accesate frecvent de procesor şi are o importanţă deosebită īn aplicaţiile (jocurile pe calculator, etc.) care utilizează frecvent aceleaşi seturi de date. Frecvenţa ("viteza") de funcţionare a unui procesor este dată de produsul dintre frecvenţa ("viteza") magistralei principale de date ("Front Side Bus - FSB") şi factorul de multiplicare a acesteia ("multiplier"). De exemplu un procesor cu frecvenţa de funcţionare ("clock frequency") de 1467 MHz are o frecvenţă a magistralei principale de date de 133 MHz şi un factor de multiplicare de 11.

    Īn mod clasic procesoarele pentru calculatoarele personale au o arhitectură bazată pe un singur nucleu şi lucrează cu instrucţiuni pe 32 de biţi. Creşterea de performanţă a noilor generaţii de procesoare se bazează pe mărirea frecvenţei de tact, a vitezei magistralei principale (FSB) şi a cantităţii de memorie cache, procese posibile īntre altele şi prin īmbunătaţirea procesului de fabricare. Dar īn anul 2004 a devenit evident că aceste proceduri de creştere a performanţei īşi atinseseră limita fizică şi nu puteau fi īmpinse mai departe. Ca urmare atīt AMD cīt şi INTEL au īnceput să caute modalităţi noi prin care să reuşească să scoată īn continuare generaţii de procesoare cīt mai performante. S-a preconizat deci pe de o parte construirea unor procesoare care să utilizeze instrucţiuni pe 64 de biţi, iar pe de altă parte construirea unor procesoare care să īnglobeze mai multe nuclee. Procesoarele pe 64 de biţi au fost lansate de AMD īn anul 2003 şi de INTEL īn anul 2005, iar procesoarele cu două nuclee ("dual-core" - binucleate) ale celor doi producători şi-au făcut şi ele apariţia īn 2005. Procesoarele binucleate sīnt indicate pentru cei care lucrează īn mod curent cu aplicaţii ce suportă modul multifir ("multithread"), adică editarea audio-video, codarea audio-video, prelucrarea de grafică 3D (modelare, randare, etc.) şi proiectarea asistată de calculator (CAD). Liniile de procesoare clasice nu au fost īncă abandonate, īnsă este posibil ca īn cīţiva ani ele să cedeze locul aproape īn totalitate procesoarelor cu mai multe nuclee şi care folosesc instrucţiuni pe 64 de biţi.

    Există mai mulţi fabricanţi de procesoare, dar cei mai importanţi sīnt INTEL şi AMD. Aceste companii au o ofertă īmpărţită īn trei categorii :

 •     1) Procesoare foarte puternice. Sīnt destinate īmpătimiţilor de jocuri de ultimă generaţie sau celor care au nevoie de cīt mai multă performanţă pentru aplicaţiile pe care le folosesc (animaţii 3D şi editare audio-video profesională, etc.) şi nu se uită la suma de bani pe care trebuie să o cheltuiască. Īn această categorie AMD propune procesoarele Phenom (I şi II) şi Athlon 64 FX, iar Intel procesoarele Core i7, Core 2 Quad, Core 2 Extreme.
 •     2) Procesoare puternice. Sīnt destinate utilizatorilor care folosesc calculatorul atīt pentru jocuri de ultimă generaţie cīt şi pentru aplicaţii comune (prelucrare de text, internet, editare audio-video, etc.). Īn această categorie AMD propune procesoarele Athlon 64 X2, Athlon 64, iar Intel procesoarele Core 2 Duo.
 •     3) Procesoare cu performanţă medie. Sīnt destinate utilizatorilor care folosesc calculatorul īn special pentru aplicaţii mai puţin intensive (aplicaţii de birotică, internet, vizionare de filme, ascultare de muzică, etc.). Aceste procesoare pot fi folosite şi pentru jocurile de ultimă generaţie īnsă doar dacă sīnt făcute anumite modificări īn setările jocurilor (scăderea rezoluţiei şi a detaliilor grafice) care să permită rularea lor la un nivel acceptabil. Din această categorie fac parte procesoarele Sempron produse de AMD şi procesoarele Celeron produse de Intel.
 •     3) Procesoare cu performanţă scăzută (redusă). Sīnt destinate utilizatorilor care folosesc calculatorul exclusiv pentru aplicaţii puţin intensive (aplicaţii de birotică, internet, vizionare de filme, ascultare de muzică, etc.). Din această categorie fac parte procesoarele Atom (produs de Intel), VIA Nano, VIA C (C7 şi C3) şi VIA Eden produse de VIA. Aceste procesoare au avantajul că nu consumă multă energie electrică şi că degajă foarte puţină căldură, ceea ce le face să poată fi folosite īn special īn calculatoarele portabile mai puţin performante, destinate celor care doresc să plăteasca un preţ scăzut pentru aceste dispozitive.

    LEGĂTURI  UTILE

 

PROCESOARE  INTEL

 

CORE

PENTIUM

CELERON

BINUCLEATE

CVADRINUCLEATE

MONONUCLEATE

BINUCLEATE

MONONUCLEATE

BINUCLEATE

Core 2 Duo

Core 2 Quad | Core i7

Pentium 4 | P4 XE

Pentium DC | D | XE

Celeron C-L | D

Celeron E

dual-core

quad-core

single-core

dual-core

single-core

dual-core

 

GENERALITĂŢI  DESPRE  PROCESOARE

 •     Procesoarele fabricate de compania INTEL pentru calculatoarele de birou sīnt de trei tipuri şi anume Core, Pentium şi Celeron, care la rīndul lor există īn mai multe variante īn funcţie de generaţie (Core i7, Core 2, Pentium 4, Pentium 3, Celeron 2, etc.), de frecvenţa de ceas (2 GHz; 2,4 Ghz; 3 Ghz; etc.) şi de numărul de nuclee [cores]. Īntre aceste trei tipuri există asemănari şi diferenţe īn ce priveşte arhitectura folosită şi tehnologia de producţie, care se reflectă īn performanţa lor globală.
 •     Procesoarele Core şi Pentium sīnt destinate acelora care doresc cīt mai multă performanţă de la calculator şi ca urmare sīnt dispuşi să plăteasca un preţ pe măsură pentru acest lucru.
 •     Procesoarele Celeron sīnt destinate acelora care doresc să cumpere procesoare produse de compania Intel, dar sīnt de acord să sacrifice un anumit grad de performanţă īn favoarea unui preţ mai scăzut. Această politica de marketing a companiei Intel face ca procesoarele Celeron să fie fabricate şi poziţionate pe piaţă īn aşa fel īncīt să nu īntre īn concurenţă cu procesoarele Pentium sau Core. Ca urmare ele au viteze mai mici decīt cele mai noi procesoare Intel şi Pentium, au o frecvenţă de funcţionare a magistralei de date mai mică şi de asemenea mai puţină memorie cache pe pastila procesorului. De exemplu la un moment dat cel mai puternic procesor Celeron (cu nucleu Northwood) avea o frecvenţă de ceas de 2,8 GHz, o frecvenţă de funcţionare a magistralei de date (a procesorului, internă) de 400 MHz şi o memorie cache L2 de 128 KB. Prin comparaţie, la acelaşi moment cele mai puternice procesoare Pentium 4 obişnuite (nu Extreme Edition) aveau o frecvenţă de ceas de 3,4 Ghz, o frecvenţă de funcţionare a magistralei de date (a procesorului, internă) de 800 MHz şi o memorie cache L2 de 512 KB (P4 cu nucleu Northwood) sau 1024 KB (P4 cu nucleu Prescott).   

    1. CORE   

BINUCLEATE

CVADRINUCLEATE

Core 2 Duo

Core 2 Quad  |  Core i7

dual-core

quad-core

 

PROCESOARE  INTEL

    Procesoarele Core au fost lansate pe piaţă la jumătatea anului 2006 iar microarhitectura care stă la baza lor diferă considerabil de cea folosită la construcţia procesoarelor Pentium 4 şi Pentium D. Noile inovaţii tehnologice folosite īn procesoarele Core permit obţinerea unei performanţe crescute īn condiţiile unui consum de energie electrică scăzut. Aceste inovaţii sīnt următoarele :

 •     Execuţie Dinamică pe Scară Largă ("Wide Dynamic Execution") → procesoarele Core execută mai multe instrucţiuni pe ciclul de tact decīt predecesoarele lor bazate pe arhitectura NetBurst. Īn plus analiza fluxului de date prelucrat de procesor a fost optimizată.
 •     Prelucrare Īmbunătăţită a Datelor Media Digitale ("Advanced Digital Media Boost") → Instrucţiunile SSE au fost modificate īn aşa fel īncīt acum prelucrarea datelor din aplicaţiile multimedia (audio, video) este de aproape două ori mai rapidă.
 •     Memorie Cache Inteligentă de tip Superior ("Advanced Smart Cache") → Memoria cache de tip L2 este partajată īntre nucleele ce compun un procesor Core, iar gradul ei de folosire de către fiecare nucleu poate fi ajustat dinamic īn funcţie de nivelul de activitate al nucleelor la momentul respectiv.
 •     Acces Inteligent la Memorie ("Smart Memory Access") → Algoritmii de aducere şi procesare a datelor īn memoria cache de tip L1 şi L2 au fost īmbunătăţiţi.
 •     Capacitate de Folosire Inteligentă a Energiei Electrice ("Intelligent Power Capability") → Raportul "Performanţă per Watt consumat" a fost īmbunătăţit, iar consumul de energie electrică şi disiparea de căldură au fost diminuate. Procesoarele pot să-şi dezactiveze īn mod dinamic subunităţile care sīnt inactive, astfel īncīt energia electrică să fie folosită numai dacă este nevoie de ea la momentul respectiv (eficientizarea consumului de energie).

    La sfīrşitul anului 2008 Intel a lansat o nouă generaţie de procesoare Core, numită Core i7, menită a īnlocui generaţia veche (Core 2). Ea posedă o microarhitectură īmbunătăţită faţă de cea folosită la procesoarele Core 2. Inovaţiile tehnologice care caracterizează noua generaţie de procesoare sīnt următoarele:

 •     Turbo Amplificare ("Turbo Boost") → Modul Turbo desemnează o situaţie īn care procesorul funcţionează cu nişte parametri sub caracteristicile sale obişnuite (număr de nuclee folosite, consum de electricitate, intensitatea curentului, temperatură). Dacă īn aceste situaţii este totuşi nevoie la un moment dat de o performanţă sporită, procesorul īşi poate creşte automat frecvenţa de funcţionare īn mai multe etape cu cīte 133 MHz, pīnă cīnd e atinsă limita maximă la care poate funcţiona procesorul. Cīnd nu mai e nevoie de puterea de calcul sporită, procesorul īşi va scade frecvenţa de funcţionare tot cu cīte 133 MHz, pīnă va ajunge la frecvenţa de bază. Acest mecanism poate fi declanşat de exemplu īn cazul aplicaţiilor care nu folosesc decīt 1-2 nuclee din cele 4 prezente īn procesorul core i7, dar care aplicaţii au nevoie la un anumit moment de o putere de calcul sporită. Mecanismul de turbo amplificare creşte deci puterea procesorului chiar şi īn condiţii mai "vitrege", cīnd dintr-un motiv sau altul el nu este folosit la parametrii maximi de funcţionare.
 •     Hiper-Filare ("Hyper-Threading") → Această tehnologie se bazează pe crearea unui nucleu de procesare virtual, care va īmpărţi sarcina de executat cu nucleul de procesare real. Ca urmare un procesor cu patru nuclee va fi văzut de sistemul de operare ca un procesor cu 8 nuclee, iar sarcina de executat va fi īmpărţită īn mod corespunzător. Este vorba deci de o tehnologie de virtualizare, care permite o creştere a perfomanţei pentru aplicaţiile/softurile ce suportă modul de lucru multifir [multithreaded], adică īmpărţirea unei anumite activităţi pe mai multe fire de execuţie, īn aşa fel īncīt să fie terminată mai rapid. Practic, un procesor Core i7 care are 4 nuclee va putea funcţiona cu 8 fire de execuţie. Creşterea de perfromanţă nu este īnsă dublă, ci īn jur de 10-30% īn funcţie de aplicaţie.
 •     Memorie Cache Inteligentă ("Smart Cache") → Memoria cache de tip L3 īn valoare de 8 MB este partajată īntre cele 4 nuclee ce compun un procesor Core i7, iar gradul ei de folosire de către fiecare nucleu poate fi ajustat dinamic īn funcţie de nivelul de activitate al lui la momentul respectiv.
 •     Controler de Memorie Integrat ("Integrated memory controller") → Controlerul de memorie a fost integrat īn pastila procesorului ("silicon die"), lucru ce are ca efect o latenţă scăzută şi o lăţime de bandă crescută pentru lucrul cu memoria DDR3. Controlerul este de tip tricanal [triple channel].
 •     Interconectare printr-o Cale Rapidă ("QuickPath Interconnect") → Fiecare nucleu al procesorului are un controler de memorie integrat, care este legat de cele ale celorlalte nuclee şi de memoria RAM printr-o cale de transfer rapid [quick path]. Rezultă o memorie partajată scalabilă, cu ajutorul căreia fiecare nucleu al procesorului īşi poate ajusta independent consumul de memorie īn funcţie de necesităţile de moment.
 •     Amplificare HD ("HD Boost") → Este inclus setul de instrucţiuni SSE4, care creşte performanţa procesorului īn lucrul cu aplicaţiile ce folosesc conţinut multimedia.

    1.1 PROCESOARE  INTEL  CORE  MONONUCLEATE ("single core" - cu un singur nucleu)  

    Compania INTEL nu produce īn prezent procesoare mononucleate ce īnglobează tehnologia Core pentru calculatoarele de birou, ci doar pentru cele portabile (sub numele Core 2 Solo).


    1.2 PROCESOARE  INTEL  CORE  BINUCLEATE ("dual core" - cu două nuclee) 

    1.2.1 Intel Core 2 Duo

    Procesoarele Core 2 Duo pentru calculatoare de birou [desktop] au fost fabricate iniţial folosind două tipuri de nuclee, anume Conroe şi Allendale, care se deosebeau īntre ele doar prin mărimea memoriei cache de tip L2 (2 MB pentru Allendale şi 4 MB pentru Conroe). Seria E8XX0 (lansată īn ianuarie 2008) e bazată pe nucleul Wolfdale, care are 6 MB memorie cache L2 şi este fabricat cu tehnologie pe 45 nm. Nucleul Wolfdale-3M este identic cu cel Wolfdale, īnsă are doar jumătate din memoria cache (3 MB) şi e folosit la procesoarele E7XX0.

    Toate procesoarele Core 2 Duo folosesc instrucţiunile pe 64 de biţi (Intel 64) şi suportă tehnologiile de virtualizare (Intel Virtualization Technology) şi de eficientizare a consumului energetic (Intel Enhanced SpeedStep Technology), dar nu şi tehnologia Hyper-Threading. Aceste procesoare au nevoie de plăci de bază cu soclu LGA775, īnsă aceste PB nu sīnt compatibile cu procesoarele Pentium 4 sau Pentium D. Modelele ieftine (E4XX0) nu suportă tehnologiile de virtualizare şi au frecvenţa magistralei principale (FSB) de 800 MHz, spre deosebire de modelele mai scumpe (E6XX0) la care aceasta este de 1066 MHz. Cele care au identificatorul terminat īn 50 au o magistrală principală de date (FSB) de 1333 MHz. Modelele E6540 şi E8190 nu folosesc "Tehnologia de Execuţie Securizată" [Trusted Execution Technology] prezentă la toate celelalte procesoare din gamă. Modelele din seriile EXX0 şi următoarele folosesc setul de instrucţiuni multimedia SSE 4.1.

    Fiecare nucleu are viteza specificată īn tabelul de mai jos, dar asta nu īnseamnă că un procesor cu 2 nuclee la frecvenţa de 1,80 GHz este echivalent cu un procesor cu un singur nucleu la frecvenţa de 3,6 GHz. O creştere mare de performanţă este valabilă doar atunci cīnd procesoarele sīnt folosite pentru softuri optimizate pentru lucrul cu mai multe nuclee (de ex. programele de grafică 3D).

    Modelele Core 2 Duo existente sīnt următoarele :

 • E8600 : 3,33 GHz | 2 nuclee | 6 MB memorie cache L2 | 1333 MHz
 • E8500 : 3,16 GHz | 2 nuclee | 6 MB memorie cache L2 | 1333 MHz
 • E8400 : 3,00 GHz | 2 nuclee | 6 MB memorie cache L2 | 1333 MHz
 • E8200 : 2,66 GHz | 2 nuclee | 6 MB memorie cache L2 | 1333 MHz
 • E8190 : 2,66 GHz | 2 nuclee | 6 MB memorie cache L2 | 1333 MHz
 • =================================================
 • E7600 : 3,00 GHz | 2 nuclee | 3 MB memorie cache L2 | 1066 MHz
 • E7500 : 2,93 GHz | 2 nuclee | 3 MB memorie cache L2 | 1066 MHz
 • E7400 : 2,80 GHz | 2 nuclee | 3 MB memorie cache L2 | 1066 MHz
 • E7300 : 2,66 GHz | 2 nuclee | 3 MB memorie cache L2 | 1066 MHz
 • E7200 : 2,53 GHz | 2 nuclee | 3 MB memorie cache L2 | 1066 MHz
 • =================================================
 • E6850 : 3,00 GHz | 2 nuclee | 4 MB memorie cache L2 | 1333 MHz
 • E6750 : 2,66 GHz | 2 nuclee | 4 MB memorie cache L2 | 1333 MHz
 • E6700 : 2,66 GHz | 2 nuclee | 4 MB memorie cache L2 | 1066 MHz
 • E6600 : 2,40 GHz | 2 nuclee | 4 MB memorie cache L2 | 1066 MHz
 • E6550 : 2,33 GHz | 2 nuclee | 4 MB memorie cache L2 | 1333 MHz
 • E6540 : 2,33 GHz | 2 nuclee | 4 MB memorie cache L2 | 1066 MHz
 • E6420 : 2,13 GHz | 2 nuclee | 4 MB memorie cache L2 | 1066 MHz
 • E6400 : 2,13 GHz | 2 nuclee | 2 MB memorie cache L2 | 1066 MHz
 • E6320 : 1,86 GHz | 2 nuclee | 4 MB memorie cache L2 | 1066 MHz
 • E6300 : 1,86 GHz | 2 nuclee | 2 MB memorie cache L2 | 1066 MHz
 • =================================================
 • E4700 : 2,60 GHz | 2 nuclee | 2 MB memorie cache L2 | 1066 MHz
 • E4600 : 2,40 GHz | 2 nuclee | 2 MB memorie cache L2 | 1066 MHz
 • E4500 : 2,20 GHz | 2 nuclee | 2 MB memorie cache L2 | 1066 MHz
 • E4400 : 2,00 GHz | 2 nuclee | 2 MB memorie cache L2 | 1066 MHz
 • E4300 : 1,80 GHz | 2 nuclee | 2 MB memorie cache L2 | 1066 MHz
 • =====================================================================
 • X6800 : 2,93 GHz | 2 nuclee | 4 MB memorie cache L2 | 1066 MHz → familia Core 2 Extreme

    1.3 PROCESOARE  INTEL  CORE  CVADRINUCLEATE ("quad core" - cu patru nuclee) 

    1.3.1 Intel Core 2 Quad

    Procesoarele Core 2 Quad sīnt fabricate pe baza nucleelor Kentsfield (compus din două nuclee Conroe puse unul līngă altul) şi Yorkfield (mai nou, fabricat cu tehnologie pe 45 nm). Ele folosesc instrucţiunile pe 64 de biţi (Intel 64) şi suportă tehnologiile de virtualizare ("Intel Virtualization Technology") şi de eficientizare a consumului energetic ("Enhanced SpeedStep Technology"), dar nu şi tehnologia Hyper-Threading. Aceste procesoare au nevoie de plăci de bază cu soclu LGA775. Ele sīnt indicate īn special pentru aplicaţiile multi-filate [multi-threaded] de genul prelucrării audio-video şi a graficii 3D, ca şi pentru unele jocuri mai noi. Modelele care au un "S" la sfīrşit (Q8200S, Q9550S, etc.) au consum mai redus de electricitate.

    Modelele Core 2 Quad existente sīnt următoarele :

 • Q9650   : 3,00 GHz | 4 nuclee | 12 MB mem. cache L2 | 1333 MHz
 • Q9550   : 2,83 GHz | 4 nuclee | 12 MB mem. cache L2 | 1333 MHz
 • Q9450   : 2,66 GHz | 4 nuclee | 12 MB mem. cache L2 | 1333 MHz
 • Q9400   : 2,66 GHz | 4 nuclee |   6 MB mem. cache L2 | 1333 MHz
 • Q9300   : 2,50 GHz | 4 nuclee |   6 MB mem. cache L2 | 1333 MHz
 • =================================================
 • Q8400   : 2,83 GHz | 4 nuclee |   4 MB mem. cache L2 | 1333 MHz
 • Q8300   : 2,66 GHz | 4 nuclee |   4 MB mem. cache L2 | 1333 MHz
 • Q8200   : 2,33 GHz | 4 nuclee |   4 MB mem. cache L2 | 1333 MHz
 • =================================================
 • Q6700   : 2,66 GHz | 4 nuclee |   8 MB mem. cache L2 | 1066 MHz
 • Q6600   : 2,40 GHz | 4 nuclee |   8 MB mem. cache L2 | 1066 MHz
 • ===================================================================
 • QX9775 : 3,20 GHz | 4 nuclee | 12 MB mem. cache L2 | 1600 MHz → fam. Core 2 Extreme
 • QX9770 : 3,20 GHz | 4 nuclee | 12 MB mem. cache L2 | 1600 MHz → fam. Core 2 Extreme
 • QX9650 : 3,00 GHz | 4 nuclee | 12 MB mem. cache L2 | 1333 MHz → fam. Core 2 Extreme
 • QX6850 : 3,00 GHz | 4 nuclee |   8 MB mem. cache L2 | 1333 MHz → fam. Core 2 Extreme
 • QX6800 : 2,93 GHz | 4 nuclee |   8 MB mem. cache L2 | 1066 MHz → fam. Core 2 Extreme
 • QX6700 : 2,66 GHz | 4 nuclee |   8 MB mem. cache L2 | 1066 MHz → fam. Core 2 Extreme

    1.3.1 Intel Core i7

    Procesoarele Core i7 sīnt fabricate pe baza nucleului Bloomfield şi au nivel suplimentar de memorie cache (L3), partajat īntre cele 4 nuclee. Ele folosesc instrucţiunile pe 64 de biţi (Intel 64) şi suportă tehnologiile de virtualizare ("Intel Virtualization Technology") şi de eficientizare a consumului energetic ("Enhanced SpeedStep Technology"), alături de tehnologia Hyper-Threading. Aceste procesoare au nevoie de plăci de bază cu soclu LGA 1366. Ele sīnt indicate īn special pentru aplicaţiile multifilate [multi-threaded] de genul prelucrării audio-video şi a graficii 3D, ca şi pentru unele jocuri foarte noi.

    Modelele Core i7 existente sīnt următoarele :

 • i7 940   : 2,93 GHz | 4 nuclee | 8 MB mem. cache L3
 • i7 920   : 2,66 GHz | 4 nuclee | 8 MB mem. cache L3
 • =======================================================
 • i7 965   : 3,20 GHz | 4 nuclee | 8 MB mem. cache L3 → fam. Core i7 Extreme

    1.4 PROCESOARE  INTEL  CORE  EXTREME

    Familia Core 2 Extreme include procesoare binucleate sau cvadrinucleate şi conţine modelele cele mai performante de procesoare Intel Core 2. Cele pentru calculatoarele de birou īnglobează nuclee ConroeXE (X6800), KentsfieldXE (QX67000-6850) sau YorkfieldXE (QX9650) şi se instaleaza pe plăci de bază īn format LGA775. Nucleele XE sīnt identice cu cele simple, singura diferenţă fiind aceea că au multiplicatorul nezăvorīt [unlocked], care poate fi deci setat la o valoare mai mare decīt cea implicită īn scopul supratactării procesorului [overclocking].

    Modelele Core 2 Extreme existente sīnt următoarele :

 •    X6800 : 2,93 GHz | 2 nuclee |  4 MB memorie cache L2 | 1066 MHz
 • ==========================================================
 • QX9775 : 3,20 GHz | 4 nuclee | 12 MB mem. cache L2 (2 x 6 MB)  | 1600 MHz
 • QX9770 : 3,20 GHz | 4 nuclee | 12 MB mem. cache L2 (2 x 6 MB)  | 1600 MHz
 • QX9650 : 3,00 GHz | 4 nuclee | 12 MB mem. cache L2 (2 x 6 MB) | 1333 MHz
 • QX6850 : 3,00 GHz | 4 nuclee |   8 MB mem. cache L2 (2 x 4 MB) | 1333 MHz
 • QX6800 : 2,93 GHz | 4 nuclee |   8 MB mem. cache L2 (2 x 4 MB) | 1066 MHz
 • QX6700 : 2,66 GHz | 4 nuclee |   8 MB mem. cache L2 (2 x 4 MB) | 1066 MHz

    Familia Core i7 Extreme include procesoare cvadrinucleate şi conţine modelele cele mai performante de procesoare Intel Core i7. Cele pentru calculatoarele de birou īnglobează nucleul BloomfieldXE şi se instaleaza pe plăci de bază īn format LGA 1366. Nucleele XE sīnt identice cu cele simple, singura diferenţă fiind aceea că au multiplicatorul nezăvorīt [unlocked], care poate fi deci setat la o valoare mai mare decīt cea implicită īn scopul supratactării procesorului [overclocking].

    Modelele Core i7 Extreme existente sīnt următoarele :

 • i7 XE 965   : 3,20 GHz | 4 nuclee | 8 MB mem. cache L3

    2. PENTIUM   

MONONUCLEATE

BINUCLEATE

Pentium 4

Pentium 4 XE

Pentium Dual-Core

Pentium D

Pentium XE

single-core

dual-core

 

PROCESOARE  INTEL

    2.1 Procesoare Pentium mononucleate ("single core" - cu un singur nucleu)

    Procesoarele Pentium au fost pīnă īn anul 2006 cele mai puternice procesoare produse de Intel şi sīnt indicate pentru cei care doresc să folosească calculatorul şi pentru jocuri de ultimă generaţie sau pentru prelucrare audio-video. Procesoarele Pentium fabricate īn prezent sīnt dintr-a patra generaţie (Pentium 4), dar se mai găsesc īn vīnzare la mīna a doua şi sisteme cu procesoare din generaţia a treia (Pentium 3, denumire scrisa de obicei Pentium III).

    2.1.1 Pentium 4

    Procesoarele Pentium 4 (cu excepţia seriei P4 Extreme Edition) au fost fabricate folosindu-se cinci tipuri de nuclee şi anume Wilamette, Northwood, Prescott, Prescott 2M şi Cedar Mill. Īntre cele cinci tipuri de nuclee există multe asemănări, īnsă există şi destule diferenţe legate de procesul de fabricaţie sau de arhitectura internă. Nucleul Willamette a fost primul tip de nucleu inclus īn procesoarele P4 şi de aceea a fost şi cel mai slab, īnglobīnd doar 256 KB de memorie cache L2. Nucleul Northwood are 8 KB de memorie cache L1 şi 512 KB de memorie cache L2. Nucleul Prescott are un număr dublu de tranzistori faţă de nucleul Northwood şi are 16 KB de memorie cache L1 alături de 1024 MB de memorie cache L2. Īn plus procesoarele bazate pe nucleul Prescott au o arhitectură īmbunătăţită şi sīnt dotate cu un set nou de instrucţiuni, numit SSE3, care nu există la procesoarele bazate pe nuclee mai vechi şi care va fi pus īn valoare de creatorii de softuri. Pe de altă parte nucleul Prescott are un consum de electricitate mai crescut şi degajă mai multă căldură īn timpul funcţionării intensive decīt nucleul Northwood, ceea ce reprezintă un dezavantaj. Nucleul Prescott 2M īşi are numele de la includerea a 2 MB de memorie cache L2 şi a fost folosit pentru unele procesoare Pentium 4 din familia 6xx şi pentru cel mai performant dintre procesoarele Pentium 4 Extreme Edition (P4 EE 3.73). Nucleul Cedar Mill este asemănator cu Prescott, dar fiind fabricat cu o tehnologie de 65 nm are un consum de electricitate mai scăzut, deci şi o emisie de căldură mai redusă.

    Modelele din familiile 5xx (550, 540, 530, etc.) şi 6xx (670, 660, 650, etc.) sīnt ultimele reprezentante ale generaţiei de procesoare mononucleate Pentium 4. Ceea ce le deosebeşte de familiile precedente de procesoare Pentium 4 e posibilitatea folosirii tehnologiei Intel 64 (Enhanced Memory 64 Technology), adică folosirea instrucţiunilor pe 64 de biţi. Acestea au nevoie pentru a funcţiona de plăci de bază care să suporte tehnologia Intel 64 la nivel de BIOS, iar la nivel software de sisteme de operare (Windows XP x64 sau Linux) şi de aplicaţii pe 64 de biţi.

   2.1.2  Pentium 4 Extreme Edition

    Procesoarele Pentium 4 XE sīnt cele mai performante procesoare din generaţia Pentium 4. Majoritatea acestor procesoare au fost bazate pe nucleul Gallatin, iar una dintre caracteristicile lui care au contribuit din plin la sporul de performanţă a fost prezenţa unui nivel de memorie cache L3 cu o mărime de 2 MB, care se adaugă memoriei cache L2 de 512 KB. Procesoarele Pentium 4 Extreme Edition nu au nevoie de plăci de bază speciale, ele putīnd fi montate pe plăcile de bază obişnuite pentru Pentium 4 şi anume "socket 478" sau "socket LGA775". Astfel, procesorul P4 XE 3.4 GHz există atīt īn varianta pentru soclu 478 cīt şi īn varianta pentru soclu LGA775. Cel mai puternic reprezentant al acestei familii este procesorul Pentium 4 XE 3.73 GHz, care a fost construit exclusiv pentru formatul de soclu LGA775, fiind bazat pe nucleul Prescott 2M.

    O parte din procesoarele Pentium 4 cu frecvenţa de tact de peste 2,4 GHz posedă facilitatea de Hyper-Threading (HT), ceea ce īnseamnă că un procesor este "văzut" de SO ca fiind de fapt compus din două procesoare "logice" (virtuale) care funcţionează la frecvenţa de ceas nominală a procesorului real. Unele aplicaţii sīnt optimizate pentru modul multifir ("multithread") sau pentru sistemele multiprocesor şi ca urmare ele vor rula mai rapid pe un sistem dotat cu un procesor Pentium 4, chiar dacă acest sistem doar "emulează" un sistem biprocesor, fără a fi şi īn realitate unul. De asemenea tehnologia HT aduce un avantaj īn situaţia lucrului simultan cu mai multe aplicaţii sau īn cazul īn care unele aplicaţii rulează automat īn fundal. Performanţa unui sistem dotat cu un procesor care utilizează tehnologia "Hyper-Threading" nu este īnsă la fel de mare ca a unui sistem dotat cu două procesoare reale (identice cu cel folosit īn sistemul monoprocesor), din cauza faptului că procesoarele "logice" trebuie totuşi să īmpartă resursele procesorului real. Creşterea de performanţă este de obicei de ordinul 10-30 %, dar există şi situaţii īn care tehnologia HT trebuie dezactivată pentru că ea īncetineşte activitatea procesorului īn anumite aplicaţii. Pentru a putea folosi tehnologia HT este nevoie de o placă de bază compatibilă şi de un SO (Windows XP sau unele distribuţii de Linux) optimizat pentru această tehnologie. Activarea sau dezactivarea tehnologiei HT se face din BIOS-ul plăcii de bază.   


    2.2 Procesoare Pentium binucleate ("dual core" - cu două nuclee)

    2.2.1 Pentium Dual-Core

    Familia Pentium Dual-Core a fost lansată la sfīrşitul anului 2007. Ea e bazată pe nucleele Allendale (E2XX0) şi Wolfdale-3M (E5XX0), care īnglobează microarhitectura Core. Procesoarele Pentium Dual-Core folosesc tehnologia Intel 64 şi sīnt conforme cu formatul de soclu LGA775.

 • Pentium E5400 : 2,70 GHz | 2 MB mem. cache L2 | 800 MHz
 • Pentium E5300 : 2,60 GHz | 2 MB mem. cache L2 | 800 MHz
 • Pentium E5200 : 2,50 GHz | 2 MB mem. cache L2 | 800 MHz
 • =============================================
 • Pentium E2220 : 2,40 GHz | 1 MB mem. cache L2 | 800 MHz
 • Pentium E2200 : 2,20 GHz | 1 MB mem. cache L2 | 800 MHz
 • Pentium E2180 : 2,00 GHz | 1 MB mem. cache L2 | 800 MHz
 • Pentium E2160 : 1,80 GHz | 1 MB mem. cache L2 | 800 MHz
 • Pentium E2140 : 1,60 GHz | 1 MB mem. cache L2 | 800 MHz

    2.2.2 Pentium D

    Familia Pentium D cuprinde modelele Pentium D 8xx şi Pentium D 9xx. Procesoarele Pentium D folosesc tehnologia Intel 64 (instrucţiuni pe 64 de biţi), īnsă nu şi tehnologia Hyper-Threading, care a fost dezactivată. Procesoarele Pentium D au ieşit din fabricaţie īn 2008.

 • Pentium D 8xx sīnt procesoare bazate pe nucleul Smithfield şi au o memorie cache L2 de 2 MB. Modelele existente sīnt : Pentium D 805, 820 (2,8 GHz), 830 (3 GHz) şi 840 (3,2 GHZ), ambele nuclee componente avīnd frecvenţa de tact specificată īn paranteză. Acest tip de procesoare a fost scos din producţie īn anul 2006.
 • Pentium D 9xx sīnt procesoare bazate pe nucleul Presler şi au o memorie cache L2 de 4 MB. Modelele existente sīnt : Pentium D 915 (2,8 GHz), 920 (2,8 GHz), 930 (3 GHz), 940 (3,2 GHz), 945, 950 (3,4 GHz) şi 960 (3,6 GHz), ambele nuclee componente avīnd frecvenţa de tact specificată īn paranteză. 

    2.2.3 Pentium Extreme Edition (Pentium XE)

    Familia Pentium XE conţine cele mai puternice procesoare Pentium din familia Pentium D produse de compania Intel. Ele au tehnologia Hyper-Threading activată şi folosesc bineīnţeles şi instrucţiunile pe 64 de biţi (Intel 64).

 • Pentium XE 840 : bazat pe nucleul Smithfield, are 2 MB cache L2, frecvenţa de 3,2 GHz şi magistrala de date (FSB) de 800 MHz.
 • Pentium XE 955 : bazat pe nucleul Presler, are 4 MB cache L2, frecvenţa de 3,46 GHz  şi magistrala de date (FSB) de 1066 MHz.
 • Pentium XE 965 : bazat pe nucleul Presler, are 4 MB cache L2, frecvenţa de 3,46 GHz  şi magistrala de date (FSB) de 1066 MHz.

    Ambele familii de procesoare binucleate folosesc formatul de soclu LGA775 şi au nevoie de o placă de bază cu cipset Intel 955X sau NVIDIA nForce4 SLI Intel Edition.

    3. CELERON

MONONUCLEATE

BINUCLEATE

Celeron Conroe-L

Celeron D

Celeron Dual-Core

single-core

dual-core

 

PROCESOARE  INTEL

    Procesoarele Celeron sīnt indicate īn cazul calculatoarelor folosite pentru aplicaţii mai puţin solicitante (birotică, explorarea internetului, redare audio-video). Aceasta nu īnseamnă că ele nu pot fi folosite pentru jocuri, editare audio-video sau grafică 3D, ci doar că performanţa lor īn aceste cazuri este mult scăzută faţă de procesoarele Intel de ultimă generaţie, īn principal datorită cantităţii mici de memorie cache. Procesoarele Celeron Conroe-L 4XX sau cele binucleate pot fi folosite īnsă şi pentru aplicaţii solicitante, deşi cantitatea (relativ) redusă de memorie cache L2 īşi pune īn continuare amprenta asupra performanţelor procesorului. 

    3.1 Procesoare Celeron mononucleate ("single core" - cu un singur nucleu)

    3.1.2 Celeron Conroe-L

    Această familie de procesoare a intrat īn producţie īn iunie 2007 şi cuprinde modele ce folosesc nucleul Conroe-L, bazat pe microarhitectura Core.    

 • Celeron 450 : 2,20 GHz | 512 KB mem. cache L2 | 800 MHz
 • Celeron 440 : 2,00 GHz | 512 KB mem. cache L2 | 800 MHz
 • Celeron 430 : 1,80 GHz | 512 KB mem. cache L2 | 800 MHz
 • Celeron 420 : 1,60 GHz | 512 KB mem. cache L2 | 800 MHz
 • Celeron 220 : 1,20 GHz | 512 KB mem. cache L2 | 533 MHz

    Modelul Celeron 220 este numai pentru plăci de bază īn format mini-ITX şi vine sudat pe ele, neputīnd fi cumpărat separat.

    3.1.3 Celeron D

    Familia de procesoare Celeron D a fost fabricată īntre iulie 2004 şi ianuarie 2007. Ea a cuprins modele bazate pe nucleele Prescott şi Cedar Mill, care aveau o performanţă notabil crescută faţă de procesoarele Celeron din generaţiile anterioare, chiar şi la o frecvenţă de tact egală. Acest lucru se datora mai multor factori şi anume : mărimea memoriei cache L2 s-a dublat sau cvadruplat (L2 = 256 KB Prescott / L2 = 512 KB Cedar Mill), viteza magistralei principale a crescut şi ea (533 MHz, faţă de 400 MHz cīt aveau cele mai performante procesoare Celeron cu nucleu Northwood) şi a fost introdus setul de instrucţiuni SSE3. Pe de altă parte procesoarele Celeron, indiferent de generaţie, nu suportă tehnologia Hyper-Threading, aceasta rămīnīnd apanajul procesoarelor Pentium 4.

    Īncepīnd cu a doua jumătate a anului 2005 Intel a īnceput să producă şi procesoare Celeron D care folosesc tehnologia Intel 64 (instrucţiuni pe 64 de biţi), de exemplu modelele Celeron D 326, 331, 336, 341, 346, 351, 352, 355, 356, 360, 365. Acestea au frecvenţe de tact de la 2,53 la 3,60 GHz şi folosesc formatul de soclu LGA775.

    Cele mai noi modele de Celeron D (352, 356, 360 şi 365) īnglobează nucleu Cedar Mill şi sīnt fabricate cu ajutorul tehnologiei de 65 nm, ceea ce īnseamnă că au un consum de energie mai mic şi deci se īncălzesc mai puţin.


    3.2 Procesoare Celeron binucleate ("dual core" - cu două nuclee)

    3.2.1 Celeron Dual-Core

    Procesoarele Celeron cu două nuclee sīnt bazate pe o variantă modificată a nucleului Allendale (care are doar 512 KB memorie cache L2, nu 2 MB ca la Intel Core 2 Duo). Ele au fost lansate īn ianuarie 2008 şi pot fi instalate pe aceleaşi plăci de bază ca şi procesoarele Intel Core 2 Duo.

 • Celeron E1500 : 1,60 GHz | 512 KB mem. cache L2 | 800 MHz
 • Celeron E1400 : 2,00 GHz | 512 KB mem. cache L2 | 800 MHz
 • Celeron E1200 : 2,20 GHz | 512 KB mem. cache L2 | 800 MHz


    DENUMIREA  PROCESOARELOR INTEL

    Compania Intel a folosit pīnă īn anul 2004 denumiri pentru procesoarele Pentium şi Celeron care includeau obligatoriu şi frecvenţa de ceas reală a acestora (de ex. Pentium 4 3.4 GHz ; Pentium 4 3.2E GHz ; Pentium 4 2.8C GHz ; Celeron 2 GHz, Celeron 2.8 GHz, etc.). Scopul era ca orice cumparator să poată să aprecieze uşor performanţa procesoarelor şi să poată să se decidă rapid care este cel mai potrivit pentru nevoile sale.

    Intel a complicat īnsă lucrurile pe parcurs (īn special pentru cumpărătorii mai puţin avizati) pentru că au existat foarte frecvent situaţii īn care procesoare Pentium 4 avīnd aceeaşi frecvenţă de ceas aveau performanţe sensibil diferite. Acest lucru se datora īn principal faptului că unele dintre aceste procesoare funcţionau cu o magistrală internă de date de 800 MHz, iar altele cu 533 MHz sau că unele procesoare foloseau tehnologia "Hyper-Threading" īn timp ce altele nu. Mai mult, interveneau īn ecuaţie şi diferenţele legate de nucleele pe baza cărora erau construite procesoarele. Īn acest fel nu erau rare situaţiile īn care cumpărătorii erau puşi īn dificultate atunci cīnd trebuiau să aleagă procesorul adecvat dintre mai multe procesoare avīnd aceeaşi frecvenţa de ceas dar preţuri diferite. Această stare de lucruri defavoriza īn mod evident cumpărătorul şi īn plus permitea unele manevre de marketing abuzive din partea firmelor care vindeau sisteme şi componente de calculator, firme care de obicei specificau īn ofertele lor doar frecvenţa de ceas a procesorului, fără a preciza şi frecvenţa magistralei de date, tipul nucleului sau compatibilitatea cu tehnologia "Hyper-Threading".

    Īncepīnd cu anul 2004 Intel a hotărīt să schimbe radical modul de denumire a procesoarelor pe care le produce, īn aşa fel īncīt diferenţele de performanţă să fie foarte clare. Noua metodă de denumire implică folosirea unui număr (Processor Number - PN) care să reflecte performanţa globală a procesorului respectiv. Denumirea va fi formată din numele procesorului (Pentium sau Celeron) la care se adaugă un număr alcătuit din trei cifre, de forma 9xx, 8xx, 7xx, 6xx, 5xx sau 3xx, după linia de procesoare īn care se īncadrează un anumit model de procesor. Vor exista mai multe grupuri de procesoare distincte şi anume : procesoare cu performanţe crescute (9xx şi 8xx), procesoare pentru calculatoare mobile (7xx), procesoare cu performanţe medii (6xx şi 5xx) şi procesoare cu performanţe obişnuite (3xx). Primele patru grupuri cuprind procesoare de tipul Pentium 4, iar ultimul procesoarele Celeron. Procesoarele numite 8xx şi 9xx sīnt cu două nuclee.

    Un procesor avīnd un anumit număr este mai puternic decīt procesoarele cu numere mai mici şi mai slab decīt procesoarele cu numere mai mari. De exemplu un procesor Pentium 4 la 3,6 GHz (construit pe nucleul Prescott, avīnd magistrala de date de 800 MHz, 1MB memorie cache L2, compatibil cu tehnologia HT) va avea numărul 560, un procesor avīnd aceleaşi caracteristici tehnice dar funcţionīnd la frecvenţa de 3,4 GHz va avea numărul 550, iar un procesor avīnd aceleaşi caracteristici tehnice dar funcţionīnd la frecvenţa de 3,84 GHz va avea numărul 570. Īn mod similar un procesor Celeron D la 2,66 GHz (construit pe nucleul Prescott, avīnd magistrala de date de 533 MHz, 256 KB memorie cache L2) va avea numărul 330, un procesor avīnd aceleaşi caracteristici tehnice dar funcţionīnd la frecvenţa de 2,53 GHz va avea numărul 320, iar un procesor avīnd aceleaşi caracteristici tehnice dar funcţionīnd la frecvenţa de 2,8 GHz va avea numărul 335.

    LEGĂTURI UTILE :

 

PROCESOARE  AMD  

 

TRINUCLEATE

CVADRINUCLEATE

ATHLON II X3

PHENOM X3

PHENOM II X3

ATHLON II X4

PHENOM X4

PHENOM II X4

triple-core

quad-core

 

MONONUCLEATE

BINUCLEATE

SEMPRON

ATHLON 64

ATH. 64 FX

SEMPRON

ATH. 64 FX

ATH. 64 X2

ATHLON X2

ATHLON II X2

PHENOM II X2

single-core

dual-core

 

GENERALITĂŢI  DESPRE  PROCESOARE

    Procesoarele fabricate de compania AMD sīnt de trei tipuri şi anume Athlon, Sempron şi Phenom. Īntre aceste trei tipuri există asemănări şi diferenţe care se reflectă īn performanţa lor globală. Diferenţa īntre procesoarele de tip Athlon şi Sempron este legată de frecvenţa de ceas ("viteza") a procesorului, de frecvenţa magistralei de date, de cantitatea de memorie cache de pe pastila procesorului şi de tipul nucleului folosit. Procesoarele Phenom sīnt cele mai noi şi au trei sau patru nuclee.

    1. PROCESOARE  AMD  MONONUCLEATE ("single core" - cu un singur nucleu)   

MONONUCLEATE

ATHLON 64

ATHLON 64 FX

SEMPRON

single-core

 

PROCESOARE  AMD

    1.1 ATHLON 64 / ATHLON 64 FX

    Compania AMD a introdus īn producţie īncepīnd cu anul 2003 procesoare fabricate exclusiv pe baza unei arhitecturi pe 64 de biţi (AMD64) şi anume familiile de procesoare Athlon 64 FX (versiunile 57, 55, 53 şi 51) şi Athlon 64. Aceste procesoare sīnt optimizate pentru a rula aplicaţii pe 64 de biţi, īnsă ele pot rula extrem de bine şi aplicaţii pe 32 de biţi sau chiar pe 16 biţi. Īn aplicaţiile pe 32 de biţi (de ex. jocuri, programe de birotică, editare audio-video, etc.) performanţa procesoarelor cu arhitectura pe 64 de biţi este chiar considerabil mai bună decīt a procesoarelor pe 32 de biţi. Puterea reală a procesoarelor pe 64 de biţi este īnsă "descătuşată" doar de sistemele de operare (Windows XP x64, Linux) şi aplicaţiile pe 64 de biţi.

    Procesoarele AMD pe 64 de biţi au arhitectura nucleului asemănătoare cu cea a procesoarelor Athlon XP, la care s-au adăugat īnsă mai multe inovaţii īn scopul creşterii performanţei. Cea mai notabilă inovaţie este includerea īn nucleu a controlerului de memorie, care era pīnă atunci plasat īn cipsetul plăcii de bază. Īn acest fel lucrul cu memoria DDRAM este accelerat şi īn plus performanţa procesorului nu mai depinde de calitatea controlerului folosit de producătorul plăcii de bază. Īn plus ele folosesc şi instrucţiunile SSE 2, care nu sīnt prezente la procesoarele Athlon XP. Procesoarele AMD Athlon pe 64 de biţi au nevoie de plăci de bază speciale, ele neputīnd fi instalate pe PB pentru procesoare Athlon XP. La īnceputul producţiei acestor procesoare, PB trebuiau să fie de tipul "Socket 940" pentru Athlon 64 FX şi "Socket 754" pentru Athlon 64, īn funcţie de numărul de pini al fiecărui tip de procesor. Ulterior compania AMD a hotărīt ca ambele tipuri de procesoare să aibă acelaşi număr de pini, şi anume 939, iar plăcile de bază de tipul "Socket 939" să fie compatibile atīt cu procesoarele Athlon 64 FX, cīt şi cu procesoarele Athlon 64 construite cu acest număr de pini.

    1.1.1 ATHLON 64

    Procesoarele Athlon 64 sīnt varianta mai puţin performantă (şi īn acelaşi timp mai ieftină) a procesoarelor AMD mononucleate pe 64 de biţi, dar ele īntrec īn performanţă procesoarele Sempron sau Athlon XP cu aceeaşi frecvenţă de tact. Ele sīnt construite folosind nucleele "Newcastle", "Clawhammer", "Winchester", "Venice", "San Diego", "Orleans" şi "Lima". Cel mai puternic reprezentant al familiei Athlon 64 este procesorul Athlon 64 4000+ (frecvenţa reală 2,6 GHz), care are 939 de pini. El este construit pe baza nucleului Orleans, avīnd controler de memorie bicanal şi o cantitate de memorie cache L2 de 1 MB.

 •     Procesoarele Athlon 64 cu nucleu "Clawhammer" (3200+, 3400+ şi 3700+) au 754 de pini (sīnt compatibile cu PB Socket 754), posedă un controler de memorie monocanal ("single channel"), o interfaţă de lucru cu memoria cache L2 pe 64 biţi (ceea ce le face mai puţin performante) şi o cantitate de memorie cache L2 de 1024 KB.
 •     Īn ceea ce le priveşte pe procesoarele Athlon 64 cu nucleu "Newcastle" lucrurile sīnt ceva mai complicate. Primele procesoare Athlon 64 (2800+, 3000+, 3200+, 3400+) cu nucleu "Newcastle" aveau 754 de pini (fiind deci compatibile cu plăcile de bază Socket 754) posedau un controler de memorie monocanal ("single channel"), o interfaţă de lucru cu memoria cache L2 pe 64 biţi (ceea ce le făcea mai puţin performante) şi o cantitate de memorie cache L2 de 512 KB. Procesoarele din a doua serie Athlon 64 cu nucleu "Newcastle" (3500+, 3800+) au 939 de pini (fiind deci compatibile cu plăcile de bază Socket 939) posedă un controler de memorie bicanal ("dual channel"), o interfaţă de lucru cu memoria cache L2 pe 128 biţi (la fel ca procesoarele Athlon 64 FX) şi o cantitate de memorie cache L2 de 512 KB.
 •     Procesoarele Athlon 64 cu nucleu "Winchester" (3000+, 3200+ şi 3500+) au 939 de pini (sīnt compatibile cu PB Socket 939), posedă un controler de memorie bicanal ("dual channel") şi o cantitate de memorie cache L2 de 512 KB. Deosebirea īntre nucleele Newcastle şi Winchester ţine exclusiv de procesul de fabricaţie, primele fiind fabricate cu tehnologie de 130 nm (0,13 microni) iar celelalte, mai noi, cu tehnologie de 90 nm (0,09 microni). Tehnologia de 90 nm permite atīt scăderea costurilor de producţie cīt şi un consum de electricitate mai mic, ceea ce are ca efect o temperatură mai scăzută.
 •     Procesoarele Athlon 64 cu nucleu "Venice" (3000+, 3200+, 3400+, 3500+, 3800+) sīnt fabricate cu tehnologie de 90 nm, au 754 sau 939 de pini (sīnt compatibile cu PB Socket 754 sau 939), posedă instrucţiunile SSE3, au un controler de memorie īmbunătăţit şi un voltaj mai mic de funcţionare, ultima caracteristică contribuind la menţinerea unei temperaturi mai scăzute faţă de nucleele precedente.
 •     Procesoarele Athlon 64 cu nucleu "San Diego" (3500+, 3700+, 4000+) sīnt fabricate cu tehnologie de 90 nm şi au 939 de pini (sīnt compatibile cu PB Socket 939).
 •     Procesoarele Athlon 64 cu nucleu "Orleans" (3000+, 3200+, 3500+, 3800+, 4000+) sīnt fabricate cu tehnologie de 90 nm şi au 940 de pini (sīnt compatibile cu PB Socket AM2).
 •     Procesoarele Athlon 64 cu nucleu "Lima" (3500+, 3800+) sīnt fabricate cu tehnologie de 65 nm şi au 940 de pini (sīnt compatibile cu PB Socket AM2).

    1.1.2 ATHLON 64 FX MONONUCLEAT

    Procesoarele Athlon 64 FX (versiunile 57, 55, 53 şi 51) au fost de la īnceput concepute pentru a fi varianta mai performantă (şi īn acelaşi timp mai scumpă) a procesoarelor AMD pe 64 de biţi cu un singur nucleu. Ele posedă un controler de memorie bicanal ("dual channel"), o interfaţă de lucru cu memoria cache L2 pe 128 biţi şi o cantitate de memorie cache L2 de 1024 KB (1 MB). 

 •     Primele procesoare Athlon 64 FX-51 şi FX-53 īnglobau nucleul "Sledgehammer", aveau 940 de pini (fiind deci compatibile cu plăcile de bază Socket 940) şi, lucru foarte important, aveau nevoie pentru a funcţiona de o memorie RAM specială ("Registered DDRAM").
 •     Compania AMD a decis ulterior īncetarea producţiei procesoarelor FX-51 şi intrarea īn producţie a unor procesoare Athlon 64 FX-53 care īnglobează nucleul "Clawhammer" şi au 939 de pini (fiind deci compatibile cu plăcile de bază Socket 939). Mai important, AMD a hotărīt ca toate procesoarele Athlon 64 FX produse din acel moment vor funcţiona cu memorie RAM obişnuită, nemaifiind nevoie de memoria RAM specială de tipul "Registered DDRAM". Memoria RAM obişnuită are două avantaje faţă de cea specială ("registered") şi anume este mai rapidă şi mai ieftină.
 •     Athlon 64 FX-57 (frecvenţa reală 2,8 GHz) are 939 de pini şi este construit pe baza nucleului "San Diego", beneficiind deci de un controler de memorie īmbunătăţit şi de compatibilitate cu setul de instrucţiuni SSE3. Este ultimul procesor Athlon 64 FX construit cu un singur nucleu.

       1.2 SEMPRON

    Procesoarele Sempron au fost construite de-a lungul timpului folosind cinci tipuri de nuclee şi anume Thoroughbred B, Barton, Paris, Palermo, Manila şi Sparta.

    Cele mai noi procesoare Sempron sīnt fabricate pe baza nucleului Sparta (fabricate cu tehnologie pe 65 nm) şi folosesc soclul AM2. Suportă instrucţiunile AMD64 (64 de biţi). Au şi o denumire schimbată faţă de modelele anterioare.

 • Sempron LE-1300 : 2,3 GHz | 512 MB mem. cache L2 | 800 MHz
 • Sempron LE-1250 : 2,2 GHz | 512 MB mem. cache L2 | 800 MHz
 • Sempron LE-1200 : 2,1 GHz | 512 MB mem. cache L2 | 800 MHz
 • Sempron LE-1150 : 2,0 GHz | 256 MB mem. cache L2 | 800 MHz
 • Sempron LE-1100 : 1,9 GHz | 256 MB mem. cache L2 | 800 MHz

    Procesoarele Sempron realizate pe baza nucleului Manila (fabricate cu tehnologie pe 90 nm) folosesc soclul AM2. Suportă instrucţiunile AMD64 (64 de biţi).

 • Sempron 3800+ : 2,2 GHz | 256 MB mem. cache L2 | 800 MHz
 • Sempron 3600+ : 2,0 GHz | 256 MB mem. cache L2 | 800 MHz
 • Sempron 3500+ : 2,0 GHz | 128 MB mem. cache L2 | 800 MHz
 • Sempron 3400+ : 1,8 GHz | 256 MB mem. cache L2 | 800 MHz
 • Sempron 3200+ : 1,8 GHz | 128 MB mem. cache L2 | 800 MHz
 • Sempron 3000+ : 1,6 GHz | 256 MB mem. cache L2 | 800 MHz
 • Sempron 2800+ : 1,6 GHz | 128 MB mem. cache L2 | 800 MHz

    Procesoarele Sempron "Eficiente Energetic" [energy efficient] sīnt modele bazate pe nucleele Sparta sau Manila al căror consum energetic se situează īntre 35-45 W, īn timp ce procesoarele Sempron obişnuite au un consum īn jur de 60 W. Scăderea consumului se obţine prin selectarea procesoarelor ce pot funcţiona la o tensiune de alimentare (Vcore) mai redusă. Sīnt recomandate pentru sistemele la care se doreşte cu orice preţ păstrarea unei temperaturi scăzute pentru a nu fi nevoie de o răcire zgomotoasă.

    Modele mai vechi:

 •   Primele procesoare Sempron de la 2200+ (frecvenţa reală 1,5 GHz) la 2800+ (frecvenţa reală 2 GHz) au fost fabricate folosind nucleul Thoroughbred B şi erau conforme cu formatul "socket A" pentru plăcile de bază. Toate procesoarele Sempron bazate pe nucleul Thoroughbred B de la 2200+ la 2800+ au o cantitate de memorie cache L2 de 256 KB, ceea ce le face mult mai performante decīt predecesoarele lor, Duron, care aveau doar 64 KB.
 •   Sempron 3000+ (frecvenţa reală 2 GHz - 512 KB cache L2) a fost iniţial fabricat folosind nucleul Barton, conform cu formatul "socket A" pentru plăcile de bază. Ulterior a fost fabricat cu nucleul Palermo (frecvenţa reală 1,8 GHz - 128 KB cache L2). Procesorul Sempron 3000+ cu nucleu Barton are 512 KB memorie cache L2, la fel ca şi procesoarele Athlon XP construite pe baza aceluiaşi nucleu. Procesorul Sempron 3100+ cu nucleu Paris are 256 KB memorie cache L2.
 •   Sempron 3100+ (frecvenţa reală 1,8 GHz) este fabricat folosind nucleul Paris (similar cu cel folosit pentru procesoarele Athlon 64) şi este conform cu formatul "socket 754" pentru plăcile de bază. Toate procesoarele de mai sus au fost fabricate cu o tehnologie de 130 nm.
 •   Procesoarele Sempron mai noi fabricate pentru formatul Socket 754 au fost realizate cu ajutorul tehnologiei de 90 nm, īnglobează nucleul Palermo şi au valorile nominale [ratings] : 2600+ (frecv. reală 1,6 Ghz), 2800+ (1,6 Ghz), 3000+ (1,8 GHz), 3100+ (1,8 GHz), 3300+ (2 GHz) şi 3400+ (2 GHz). Diferenţa de performanţă dintre modelele 3300+ şi 3400+ (sau dintre 3000+ şi 3100+) nu este dată de frecvenţa de funcţionare, care este aceeaş, ci de cantitatea de memorie cache L2.
 •   Procesoarele construite pe baza nucleului Palermo au cantităţi diferite de memorie cache L2 şi anume : 2600+ (128 KB); 2800+ (256 KB), 3000+ (128 KB), 3100+ (256 KB), 3300+ (128 KB), 3400+ (256 KB).
 • Procesoarele Sempron construite cu nucleele Paris şi Palermo posedă avantajele conferite de acestea (de ex. controler de memorie integrat), dar nu pot rula aplicaţii pe 64 de biţi. Evident că nici cele construite pe baza nucleelor Thoroughbred B şi Barton nu pot rula aplicaţii pe 64 de biţi.   

    1.3 ATHLON XP

    Procesoarele Athlon XP au fost fabricate īntre anii 2001-2005 folosindu-se succesiv (īn ordine cronologică) patru tipuri de nuclee şi anume: Palomino (1500+ pīnă la 2100+), Thoroughbred (1600+ pīnă la 2700+), Barton (2500+ pīnă la 3200+) şi Thorton (2000+, 2200+, 2400+).

 •     Nucleul Thoroughbred a avut două revizii (versiuni) şi anume Thoroughbred A şi Thoroughbred B, acesta din urma prezentīnd un avans tehnologic considerabil faţă de nucleele anterioare, inclusiv versiunea A. Diferenţele dintre nuclee sīnt date īn principal de optimizarea arhitecturii lor īn vederea īmbunătăţirii performanţei globale a procesorului, cu cīteva excepţii īn care diferenţele dintre generaţiile de nuclee sīnt minore şi ţin doar de cantitatea de memorie cache de pe pastila procesorului. Ca o regulă aproape generală cu cīt nucleul este mai nou cu atīt procesorul este mai bun, adică mai rapid şi mai stabil.
 •     Diferenţa īntre nucleul Barton şi cel Thoroughbred B este minimă d.p.d.v al arhitecturii, deosebirea principală īntre ele fiind dată de adăugarea a 256 KB de memorie cache L2 pe nucleul Barton īn aşa fel īncīt acesta are 512 KB memorie cache L2 īn timp ce nucleul Thoroughbred B (ca şi nucleele Palomino şi Thoroughbred A) are doar 256 KB.
 •     Nucleul Thorton este un nucleu Barton care are doar 256 KB de memorie cache L2 şi a fost produs doar din considerente ce ţin de procesul de producţie, pentru că era mai ieftin să se folosească aceeaşi linie de fabricaţie ca pentru nucleele Barton decīt să se păstreze linia de fabricaţie a nucleelor Thoroughbred B.

    1.4 DURON

    Procesoarele Duron mai recente au fost construite succesiv cu două tipuri de nuclee şi anume Morgan (īntre 1 GHz şi 1,3 GHz) şi Applebred (1,4 GHz; 1,6 GHz şi 1,8 GHz). Nucleul Applebred este īmbunătăţit considerabil faţă de nucleele anterioare şi permite funcţionarea procesorului la o frecvenţă a magistralei de date (FSB) de 266 MHz. Procesoarele Duron au o cantitate de memorie cache L2 de doar 64 KB, faţă de 256 sau 512 KB pentru procesoarele Athlon XP, ceea ce se răsfrīnge asupra performanţelor īn aplicaţiile (jocuri, programe de birotică, etc.) dependente de cantitatea de memorie cache disponibilă. Această linie de procesoare a fost scoasă din producţie īn momentul īn care a fost lansat modelul Sempron.


    2. PROCESOARE  AMD  BINUCLEATE ("dual core" - cu două nuclee)  

BINUCLEATE

ATHLON X2

ATHLON 64 X2

ATHLON 64 FX

SEMPRON

dual-core

 

PROCESOARE  AMD

2.1 ATHLON 64 FX BINUCLEAT

    Īncepīnd cu anul 2006 AMD a decis ca procesoarele din familia Athlon 64 FX să fie fabricate folosind două nuclee. Primii reprezentanţi ai acestei familii (Athlon 64 FX-51, 53, 55, 57) aveau un singur nucleu.

 • Athlon 64 FX-60 este construit pe baza nucleului Toledo, avīnd frecvenţa reală de 2,6 GHz. El este compatibil cu plăcile de bază cu Soclu 939 şi are 2 MB memorie cache (cīte 1 MB pentru fiecare din cele două nuclee). Controlerul de memorie este bicanal şi are o interfaţă de lucru cu memoria cache L2 de 128 de biţi.
 • Athlon 64 FX-62 | FX-70 | FX-72 | FX-74 sīnt construite pe baza nucleului Windsor, avīnd frecvenţa reală de 2,8 GHz (FX-62) | 2,6 GHZ (FX-70) | 2,8 GHz (FX-72) | 3 GHz (FX-74). Sīnt compatibile cu plăcile de bază cu soclu AM2 şi au 2 MB memorie cache (cīte 1 MB pentru fiecare din cele două nuclee).

    2.2 ATHLON 64 X2

    Familia de procesoare Athlon 64 X2 include modelele :

 • Athlon 64 X2 6400+ : 3,2 GHz | 2 nuclee | 2 MB mem. cache L2 | 1000 MHz
 • Athlon 64 X2 6000+ : 3,0 GHz | 2 nuclee | 2 MB mem. cache L2 | 1000 MHz
 • Athlon 64 X2 5600+ : 2,8 GHz | 2 nuclee | 2 MB mem. cache L2 | 1000 MHz
 • Athlon 64 X2 5400+ : 2,8 GHz | 2 nuclee | 1 MB mem. cache L2 | 1000 MHz
 • Athlon 64 X2 5200+ : 2,6 GHz | 2 nuclee | 2 MB mem. cache L2 | 1000 MHz
 • Athlon 64 X2 5000+ : 2,6 GHz | 2 nuclee | 1 MB mem. cache L2 | 1000 MHz
 • Athlon 64 X2 4800+ : 2,4 GHz | 2 nuclee | 2 MB mem. cache L2 | 1000 MHz
 • Athlon 64 X2 4600+ : 2,4 GHz | 2 nuclee | 1 MB mem. cache L2 | 1000 MHz
 • Athlon 64 X2 4400+ : 2,2 GHz | 2 nuclee | 2 MB mem. cache L2 | 1000 MHz
 • Athlon 64 X2 4200+ : 2,2 GHz | 2 nuclee | 1 MB mem. cache L2 | 1000 MHz
 • Athlon 64 X2 4000+ : 2,0 GHz | 2 nuclee | 1 MB mem. cache L2 | 1000 MHz
 • Athlon 64 X2 3800+ : 2,0 GHz | 2 nuclee | 1 MB mem. cache L2 | 1000 MHz
 • Athlon 64 X2 3600+ : 2,0 GHz | 2 nuclee | 512 KB mem. cache L2 | 1000 MHz

    Fiecare nucleu are viteza specificată īn lista de mai sus, dar asta nu īnseamnă ca un procesor cu 2 nuclee la frecvenţa de 2 GHz este echivalent cu un procesor cu un singur nucleu la frecvenţa de 4 GHz. O creştere mare de performanţă este valabilă doar atunci cīnd procesoarele sīnt folosite pentru softuri optimizate pentru lucrul cu mai multe nuclee (de ex. programele de grafică 3D). Diferenţa de performanţă īntre modelele cu aceeaşi frecvenţă de tact este dată de mărimea memoriei cache L2, care este de altfel şi singura diferenţă īntre cele doua tipuri de nuclee.

    Procesoarele Athlon 64 X2 sīnt bazate pe nucleele Toledo (modele de la 3800+ la 4800+), Manchester (modele de la 3600+ la 4600+), Windsor (modele de la 3600+ la 6400+) şi Brisbane (modele de la 4000+ la 5400+).

    Modelele bazate pe nucleele Toledo şi Manchester sīnt cele mai vechi şi din aceasta cauză folosesc plăci de bază de tip "Socket 939". Ele au magistrala de date de 1000 MHz, sīnt compatibile cu setul de instrucţiuni SSE3 şi au un controler de memorie imbunătăţit faţă de procesoarele Athlon 64.

    Modelele bazate pe nucleul Windsor fiind mai noi folosesc plăci de baza cu soclu AM2.

    Modelele bazate pe nucleul Brisbane sīnt cele mai noi şi folosesc plăci de bază cu soclu AM2. Ele sīnt fabricate cu o tehnologie de 65 nm, ceea ce are ca rezultat un consum mai scăzut de energie şi deci şi o īncălzire mai redusă. Nucleul Brisbane are o mărime a memoriei cache L2 de 512 KB, deci un procesor cu acest nucleu va avea o memorie cache de 1 MB (2 x 512 KB).

    Procesoarele Athlon 64 X2 "Eficiente Energetic" [energy efficient] sīnt modele bazate pe nucleele Windsor sau Brisbane al căror consum energetic se situează īntre 35-65 W, īn timp ce procesoarele Athlon 64 X2 obişnuite au un consum īn jur de 85 W. Scăderea consumului se obţine prin selectarea procesoarelor ce pot funcţiona la o tensiune de alimentare (Vcore) mai redusă. Sīnt recomandate pentru sistemele la care se doreşte cu orice preţ păstrarea unei temperaturi scăzute pentru a nu fi nevoie de o răcire zgomotoasă, de exemplu sistemele AMD Live, care sīnt dedicate īn principal redării multimedia ("home cinema").

2.3 ATHLON X2

    Familia Athlon X2 este bazată pe nucleele Brisbane şi Kuma (X2 6XX0 şi X2 7XX0), fiind lansată īn iulie 2007. Ea este compatibilă cu formatul de soclu AM2 sau AM2+ (modelele bazate pe nucleul Kuma). Modelele "Black Edition" au multiplicatorul procesorului nezăvorīt ("unlocked"). Sufixul B vine de la "Business Class", sufixul E de "Energy Efficient" (consumă mai puţin curent electric), iar prefixul BE de la numele nucleului Brisbane. Modelele 6XX0 şi 7XX0 (6500 - 7850) sīnt construite cu nuclee Kuma, din generaţia Phenom.

 • Athlon X2 7850:       2,8 GHz | 2 nuclee | 1 MB mem. cache L2 | 2 MB mem. cache L3 | 1800 MHz → model Black Edition
 • Athlon X2 7750:       2,7 GHz | 2 nuclee | 1 MB mem. cache L2 | 2 MB mem. cache L3 | 1800 MHz → model Black Edition
 • Athlon X2 7550 :      2,5 GHz | 2 nuclee | 1 MB mem. cache L2 | 2 MB mem. cache L3 | 1000 MHz
 • Athlon X2 7450 :      2,4 GHz | 2 nuclee | 1 MB mem. cache L2 | 2 MB mem. cache L3 | 1000 MHz
 • Athlon X2 6500 :      2,3 GHz | 2 nuclee | 1 MB mem. cache L2 | 2 MB mem. cache L3 | 1800 MHz → model Black Edition
 • ========================================================
 • Athlon X2 5600B :    2,9 GHz | 2 nuclee | 1 MB mem. cache L2 | 1000 MHz
 • Athlon X2 5400B :    2,8 GHz | 2 nuclee | 1 MB mem. cache L2 | 1000 MHz
 • Athlon X2 5200B :    2,7 GHz | 2 nuclee | 1 MB mem. cache L2 | 1000 MHz
 • Athlon X2 5000B :    2,6 GHz | 2 nuclee | 1 MB mem. cache L2 | 1000 MHz
 • Athlon X2 4850B :    2,5 GHz | 2 nuclee | 1 MB mem. cache L2 | 1000 MHz
 • Athlon X2 4450B :    2,3 GHz | 2 nuclee | 1 MB mem. cache L2 | 1000 MHz
 • ========================================================
 • Athlon X2 5050E :    2,6 GHz | 2 nuclee | 1 MB mem. cache L2 | 1000 MHz
 • Athlon X2 4850E :    2,5 GHz | 2 nuclee | 1 MB mem. cache L2 | 1000 MHz
 • Athlon X2 4450E :    2,3 GHz | 2 nuclee | 1 MB mem. cache L2 | 1000 MHz
 • Athlon X2 4050E :    2,1 GHz | 2 nuclee | 1 MB mem. cache L2 | 1000 MHz
 • ========================================================
 • Athlon X2 BE-2400 : 2,3 GHz | 2 nuclee | 1 MB mem. cache L2 | 1000 MHz
 • Athlon X2 BE-2350 : 2,1 GHz | 2 nuclee | 1 MB mem. cache L2 | 1000 MHz
 • Athlon X2 BE-2300 : 1,9 GHz | 2 nuclee | 1 MB mem. cache L2 | 1000 MHz

    2.4 SEMPRON X2

    Procesoarele Sempron binucleate (dual-core) sīnt bazate pe nucleul Brisbane şi funcţionează pe socluri AM2.

 • Sempron X2 2300 : 2,2 GHz | 2 nuclee | 512 KB mem. cache L2 | 800 MHz
 • Sempron X2 2200 : 2,9 GHz | 2 nuclee | 512 KB mem. cache L2 | 800 MHz
 • Sempron X2 2100 : 1,8 GHz | 2 nuclee | 512 KB mem. cache L2 | 800 MHz

3. PROCESOARE  AMD  TRINUCLEATE ("triple core" - cu trei nuclee)

TRINUCLEATE

PHENOM X3

PHENOM II X3

triple-core

 

PROCESOARE  AMD

    Procesoarele Phenom au fost lansate pe piaţă la jumătatea anului 2006 iar microarhitectura care stă la baza lor diferă considerabil de cea folosită la construcţia procesoarelor Athlon. Noile inovaţii tehnologice folosite īn procesoarele Phenom permit obţinerea unei performanţe crescute īn condiţiile unui consum de energie electrică scăzut. Aceste inovaţii sīnt următoarele :   

 •     Arhitectură de Conectare Directă ("Direct Connect Architecture") → Conectează direct controlerul de memorie şi subsistemul I/O al procesorului.
 •     Memorie Cache Echilibrată Inteligent ("Balanced Smart Cache") → Memoria cache de tip L3 este partajată īntre cele 4 nuclee ce compun un procesor Phenom, iar gradul ei de folosire de către fiecare nucleu poate fi ajustat dinamic īn funcţie de nivelul de activitate al lui la momentul respectiv.
 •     Controler de Memorie Integrat ("Integrated memory controller") → Controlerul de memorie a fost integrat īn pastila procesorului ("silicon die"), lucru ce are ca efect o latenţă scăzută şi o lăţime de bandă crescută pentru lucrul cu memoria DDR2.
 •     Virtualizare AMD ("AMD Virtualization") → Creşterea performanţei, fiabilităţii şi securităţii mediilor virtualizate permiţīnd aplicaţiilor virtualizate acces rapid şi direct la memoria alocată.
 •     Nucleu Rece ("CoolCore") → Reduce consumul de energie prin dezactivarea temporară a părţilor neutilizate ale procesorului. Acestea sīnt reactivate automat cīnd e nevoie de ele.
 •     Prelucrare Īmbunătăţită a Datelor Media Digitale ("Advanced Digital Media Boost") → Au fost adăugat 2 instrucţiuni noi la SSE 4, rezultīnd setul SSE 4a.

3.1 PHENOM X3

    Procesoarele Phenom X3 au fost lansate īn anul 2007 şi sīnt bazate pe nucleul Toliman (65 nm). Au cīte 512 KB de memorie cache L2 pentru fiecare nucleu (1,5 MB īn total). Memoria cache L3 de 2 MB este partajată īntre toate nucleele. Modelele E sīnt cu consum redus de electricitate, iar cele B sīnt destinate integratorilor de sisteme pentru medii de afaceri (se garantează disponibilitatea produsului timp de 12 luni de la cumpărarea iniţială). Modelele "Black Edition" au multiplicatorul procesorului nezăvorīt [unlocked]. Procesoarele folosesc formatul de soclu AM2+ (compatibil cu memoriile DDR2).

 • Phenom X3 8850 :    2,5 GHz | 3 nuclee | 2 MB mem. cache L3 | 1800 MHz
 • Phenom X3 8750 :    2,4 GHz | 3 nuclee | 2 MB mem. cache L3 | 1800 MHz → model Black Edition
 • Phenom X3 8750B :  2,4 GHz | 3 nuclee | 2 MB mem. cache L3 | 1800 MHz
 • Phenom X3 8750 :    2,4 GHz | 3 nuclee | 2 MB mem. cache L3 | 1800 MHz
 • Phenom X3 8650 :    2,3 GHz | 3 nuclee | 2 MB mem. cache L3 | 1800 MHz
 • Phenom X3 8600B :  2,3 GHz | 3 nuclee | 2 MB mem. cache L3 | 1800 MHz
 • Phenom X3 8600 :    2,3 GHz | 3 nuclee | 2 MB mem. cache L3 | 1800 MHz
 • Phenom X3 8550 :    2,2 GHz | 3 nuclee | 2 MB mem. cache L3 | 1800 MHz
 • Phenom X3 8450E :  2,1 GHz | 3 nuclee | 2 MB mem. cache L3 | 1800 MHz
 • Phenom X3 8400 :    2,1 GHz | 3 nuclee | 2 MB mem. cache L3 | 1800 MHz
 • Phenom X3 8250E :  1,9 GHz | 3 nuclee | 2 MB mem. cache L3 | 1600 MHz

3.2 PHENOM II X3

    Procesoarele Phenom II X3 au fost lansate īn anul 2009 şi sīnt bazate pe nucleul Heka (45 nm). Au cīte 512 KB de memorie cache L2 pentru fiecare nucleu (1,5 MB īn total). Memoria cache L3 de 6 MB este partajată īntre toate nucleele. Modelele "Black Edition" au multiplicatorul procesorului nezăvorīt [unlocked]. Procesoarele folosesc formatul de soclu AM3 (compatibil cu memoriile DDR2 şi DDR3).

 • Phenom II X3 720 :    2,8 GHz | 3 nuclee | 6 MB mem. cache L3 | 2000 MHz → model Black Edition
 • Phenom II X3 710 :    2,6 GHz | 3 nuclee | 6 MB mem. cache L3 | 2000 MHz

4. PROCESOARE  AMD  CVADRINUCLEATE ("quad core" - cu patru nuclee)

CVADRINUCLEATE

PHENOM X4

PHENOM II X4

quad-core

 

PROCESOARE  AMD

4.1 PHENOM X4

    Procesoarele Phenom X3 au fost lansate īn anul 2007 şi sīnt bazate pe nucleul Agena (65 nm). Au cīte 512 KB de memorie cache L2 pentru fiecare nucleu (2 MB īn total). Memoria cache L3 de 2 MB este partajată īntre toate nucleele. Modelele E sīnt cu consum redus de electricitate, iar cele B sīnt destinate integratorilor de sisteme pentru medii de afaceri (se garantează disponibilitatea produsului timp de 12 luni de la cumpărarea iniţială). Modelele "Black Edition" au multiplicatorul procesorului nezăvorīt [unlocked]. Procesoarele folosesc formatul de soclu AM2+ (compatibil cu memoriile DDR2).

 • Phenom X4 9950 :   2,6 GHz | 4 nuclee | 2 MB mem. cache L2 (4 x 512) | 2 MB mem. cache L3 | 2000 MHz → model Black Edition
 • Phenom X4 9850 :   2,5 GHz | 4 nuclee | 2 MB mem. cache L2 (4 x 512) | 2 MB mem. cache L3 | 2000 MHz → model Black Edition
 • Phenom X4 9850 :   2,5 GHz | 4 nuclee | 2 MB mem. cache L2 (4 x 512) | 2 MB mem. cache L3 | 2000 MHz
 • Phenom X4 9750B : 2,4 GHz | 4 nuclee | 2 MB mem. cache L2 (4 x 512) | 2 MB mem. cache L3 | 1800 MHz
 • Phenom X4 9750 :   2,4 GHz | 4 nuclee | 2 MB mem. cache L2 (4 x 512) | 2 MB mem. cache L3 | 1800 MHz
 • Phenom X4 9650 :   2,3 GHz | 4 nuclee | 2 MB mem. cache L2 (4 x 512) | 2 MB mem. cache L3 | 1800 MHz
 • Phenom X4 9600 :   2,3 GHz | 4 nuclee | 2 MB mem. cache L2 (4 x 512) | 2 MB mem. cache L3 | 1800 MHz → model Black Edition
 • Phenom X4 9600B : 2,3 GHz | 4 nuclee | 2 MB mem. cache L2 (4 x 512) | 2 MB mem. cache L3 | 1800 MHz
 • Phenom X4 9600 :   2,3 GHz | 4 nuclee | 2 MB mem. cache L2 (4 x 512) | 2 MB mem. cache L3 | 1800 MHz
 • Phenom X4 9550 :   2,2 GHz | 4 nuclee | 2 MB mem. cache L2 (4 x 512) | 2 MB mem. cache L3 | 1800 MHz
 • Phenom X4 9500 :   2,2 GHz | 4 nuclee | 2 MB mem. cache L2 (4 x 512) | 2 MB mem. cache L3 | 1800 MHz
 • Phenom X4 9450E : 2,1 GHz | 4 nuclee | 2 MB mem. cache L2 (4 x 512) | 2 MB mem. cache L3 | 1800 MHz
 • Phenom X4 9350E : 2,0 GHz | 4 nuclee | 2 MB mem. cache L2 (4 x 512) | 2 MB mem. cache L3 | 1800 MHz
 • Phenom X4 9150E : 1,8 GHz | 4 nuclee | 2 MB mem. cache L2 (4 x 512) | 2 MB mem. cache L3 | 1600 MHz
 • Phenom X4 9100E : 1,8 GHz | 4 nuclee | 2 MB mem. cache L2 (4 x 512) | 2 MB mem. cache L3 | 1600 MHz

    4.2 PHENOM II X4

    Procesoarele Phenom II X4 au fost lansate īn anul 2009 şi sīnt bazate pe nucleul Deneb (45 nm). Au cīte 512 KB de memorie cache L2 pentru fiecare nucleu (2 MB īn total). Memoria cache L3 de 6 MB este partajată īntre toate nucleele. Modelele "Black Edition" au multiplicatorul procesorului nezăvorīt [unlocked]. Procesoarele folosesc formatul de soclu AM2+ (compatibil cu memoriile DDR2) sau AM3 (compatibil cu memoriile DDR2 şi DDR3).

 • Phenom II X4 955 :   3,2 GHz | 4 nuclee | 2 MB mem. cache L2 (4 x 512) | 6 MB mem. cache L3 | 2000 MHz → model Black Edition
 • Phenom II X4 945 :   3,0 GHz | 4 nuclee | 2 MB mem. cache L2 (4 x 512) | 6 MB mem. cache L3 | 2000 MHz
 • Phenom II X4 940 :   3,0 GHz | 4 nuclee | 2 MB mem. cache L2 (4 x 512) | 6 MB mem. cache L3 | 1800 MHz → model Black Edition
 • Phenom II X4 920 :   2,8 GHz | 4 nuclee | 2 MB mem. cache L2 (4 x 512) | 6 MB mem. cache L3 | 1800 MHz
 • Phenom II X4 910 :   2,6 GHz | 4 nuclee | 2 MB mem. cache L2 (4 x 512) | 6 MB mem. cache L3 | 2000 MHz
 • Phenom II X4 810 :   2,6 GHz | 4 nuclee | 2 MB mem. cache L2 (4 x 512) | 4 MB mem. cache L3 | 2000 MHz
 • Phenom II X4 805 :   2,5 GHz | 4 nuclee | 2 MB mem. cache L2 (4 x 512) | 4 MB mem. cache L3 | 2000 MHz


    DENUMIREA  PROCESOARELOR AMD

    AMD susţine că foloseşte o arhitectură pentru nucleele procesoarelor sale pe 32 de biţi (Athlon XP, Duron, Sempron) care este mai bună decīt cea folosită de INTEL. Acest lucru ar permite ca un procesor Athlon XP să aibă la o anumită frecvenţă de tact o performanţă egală sau mai bună decīt un procesor Pentium 4 care funcţionează la o frecvenţă de tact superioara celei a procesorului Athlon XP. De exemplu AMD susţine (īn mod indirect) că un procesor Athlon XP 2800+ (nucleu Thoroughbred B) care funcţionează la frecvenţa reală de 2250 MHz (2,25 GHz) are aceeaşi performanţă ca un procesor Pentium 4 2.8 care funcţionează la frecvenţa reală de 2800 MHz (2,8 Ghz). Acest lucru nu este fără o bază reală, pentru că procesoarele produse de AMD execută mai multe instrucţiuni pe ciclu decīt procesoarele produse de Intel.

    Compania AMD īşi numeşte procesoarele Athlon XP īn funcţie de performanţa lor ("performance rating" - PR) şi nu de frecvenţa de tact reală, īn aşa fel īncīt un procesor Athlon XP 2000+ are de fapt frecvenţa de ceas de 1667 MHz. Introducerea nucleului Barton a complicat īntrucītva lucrurile pentru că de exemplu un procesor Athlon XP 2800+ cu nucleu Thoroughbred B funcţionează la frecvenţa de 2250 MHz (166x13,5), iar un procesor Athlon XP 2800+ cu nucleu Barton funcţionează la frecvenţa de 2083 MHz (166x12,5), AMD susţinīnd că memoria cache L2 mai mare a nucelului Barton īl face capabil să aibă aceeaşi performanţă cu nucleul Thoroughbred B, chiar dacă funcţionează la o frecvenţă mai mică. Cele mai performante procesoare Athlon XP (3000+ şi 3200+) sīnt īnsă construite numai folosind nuclee Barton.

    Apariţia procesoarelor pe 64 de biţi a complicat şi mai mult lucrurile īn ceea ce priveşte denumirile folosite de compania AMD pentru produsele sale. Astfel, metoda PR a fost păstrată pentru procesoarele Athlon 64 (3200+, 3400+, 4000+), īnsă pentru procesoarele Athlon 64 FX s-a optat pentru denumiri care nu au legătură cu frecvenţa de funcţionare (FX-51 funcţionează la 2,2 GHz, FX-53 la 2,4 GHz, iar FX-55 la 2,6 GHz) sau cu performanţa comparativă cu procesoarele Pentium 4 (numerele 51, 53 şi 55 nu au nici o relatie cu performanta procesoarelor produse de Intel). Denumirea procesoarelor Sempron (3100+, 2800+, 2600+, etc.) este conforma cu modelul PR ("performance rating") expus mai sus, dar ele nu se raporteaza la performanta comparativa a unor procesoare Pentium 4. Procesoarele Duron au fost denumite īn funcţie de frecvenţa de ceas exprimată īn MHz (Duron 1600, Duron 1800), ele fiind scoase īnsă din producţie.

    Acurateţea folosirii unei denumiri care nu se bazează pe frecvenţa de ceas a procesorului īn cauză, ci pe frecvenţa unui procesor concurent care are performanţe asemănătoare, este pusă īn chestiune de unii specialişti. Din testele efectuate de mai multe situri specializate īn hardware rezultă că valoarea nominala ("rating") folosită de AMD pentru procesoarele sale Athlon XP este adecvată īn special īn legătură cu aplicaţiile de birou şi cu jocurile pe calculator. Īn cazul prelucrării audio-video (codare MPEG4, codare MP3) denumirea īşi pierde din precizie, supraestimīnd īntr-o anumită măsură performanţele procesorului AMD.

    Īn cazul procesoarelor Athlon 64 şi Sempron, compania AMD a fost acuzata ca valorile nominale ("ratings") par a fi stabilite uneori fără prea multă rigurozitate logica, din considerente care ţin mai mult de strategiile de acoperire a pietei cu o gama cīt mai larga de produse, decīt de performantele comparative ale procesoarelor. Acuzatiile nu se verifica īn majoritatea cazurilor, compania AMD neavind interesul să īşi creeze o reputatie proasta prin apelarea mult prea flagranta la trucuri ieftine de marketing. De exemplu un procesor Athlon 64 3500+ (2,2 GHz - 512 KB cache L2 - interfata cu memoria pe 128 de biţi - nucleu Newcastle sau Winchester) este īn majoritatea testelor mai performant decīt unul 3400+ (2,4 GHz - 512 KB cache L2 - interfata cu memoria pe 64 de biţi - nucleu Newcastle), chiar dacă acesta din urma are o frecvenţa de ceas mai mare cu 200 MHz. La un moment dat pe piata romaneasca ele costau (cu TVA inclus) 285 EUR (3500+) şi 235 EUR (3400+), fiecare potential cumparator urmind să decidă singur dacă diferenta de 50 de EUR la preţ reflecta adecvat diferenta de performanta.

    Un dezavantaj al procedurii de numire folosite de AMD este faptul ca pot exista procesoare cu aceeaşi valoare nominala care fac parte din familii diferite şi evident au şi preţuri diferite. O astfel de situaţie se intilneste īn cazul procesoarelor Athlon 64 3000+ (2 GHz - 512 KB cache L2 - nucleu Clawhammer sau Newcastle), Athlon XP 3000+ (2,1 GHz - 512 KB cache L2 - nucleu Barton) şi Sempron 3000+ (2 GHz - 512 KB cache L2 - nucleu Barton). Īn acest caz alegerea procesorului cel mai performant trebuie să se facă după pretul sau. De exemplu la un moment dat procesorul Sempron 3000+ (1,8 GHz - 128 KB cache L2 - nucleu Palermo) costa īn Rumīnia 115 EUR (incl. TVA), iar procesorul Athlon 64 3000+ (2 GHz - 512 KB cache L2 - nucleu Newcastle) costa 153 EUR (incl. TVA), ambele fiind destinate platformelor cu soclu 754. Este evident ca valoarea nominala identica (3000+ īn acest caz) nu a pus pe acelaşi rang al performantelor un procesor Sempron cu unul Athlon 64, lucru reflectat foarte bine de preţ.

    Este deci recomandat să nu se facă comparatii bazate pe valorile nominale īntre procesoare AMD apartinind unor familii diferite. Pentru a avea relevanta, astfel de comparatii trebuie să se facă doar pe baza rezultatelor obţinute de procesoare īn testele efectuate de siturile specializate īn recenzii ale componentelor hardware. Īn sfirsit, dacă trebuie să ne decidem asupra a doua procesoare din aceeaşi familie (de ex. Athlon 64), care au aceeaşi valoare nominala (de ex. 3500+) dar sīnt fabricate cu tehnologii diferite (90 nm şi 130 nm), este recomandat să alegem procesorul fabricat cu tehnologia mai noua (90 nm).

    Verdictul īn privinţa procesoarelor AMD a fost dat de cumpărătorii cu mijloace financiare mai reduse, care le apreciaza atīt pentru performanţă, cīt mai ales pentru raportul preţ-performanţă care este foarte bun. Este recomandată cumpărarea unui procesor Athlon 64 sau Athlon XP dacă folosim calculatorul pentru aplicaţii care necesită putere mare de calcul (jocuri, prelucrare audio-video) sau un procesor Sempron dacă īl folosim pentru aplicaţii de intensitate medie (aplicaţii de birou, internet). La fel ca īn cazul procesoarelor Celeron, procesoarele Sempron pot fi folosite şi pentru jocuri sau editare audio-video, īnsă performanţele lor sīnt mai scăzute decīt ale procesoarelor Athlon 64 şi Athlon XP, evident la valori nominale apropiate (a nu se compara deci un Sempron 3100+ cu un Athlon XP 2000+). Procesoarele Sempron cu valori nominale mari (peste 2800+) pot fi folosite fără probleme şi pentru jocurile noi, dar jucatorii impatimiti ar trebui să cumpere mai degraba procesoare Athlon 64 sau Athlon XP.

    Identificarea nucleului unui procesor Athlon XP, Athlon 64 sau Sempron se face pe baza codului inscripţionat pe acesta ("Ordering Part Number" - OPN) sau folosind softuri speciale cum sīnt CPUiDMax sau CPU-Z (vezi adresele de unde pot fi descărcate īn pagina Legături Programe). Să presupunem că avem un procesor Athlon XP cu urmatorul cod inscripţionat pe plăcuţa să : "AXDA 1700 DUT3C". Pentru a-l "descifra" trebuie să urmăm indicaţiile de pe situl AMD. Grupul de litere "AXDA" ne semnalează că avem de-a face cu un procesor Athlon XP cu nucleu Barton sau Thoroughbred, numărul "1700" ne dezvăluie că procesorul are o performanţă ("performance rating") de 1700+ ceea ce lămureşte īn plus faptul că este vorba de un nucleu Thoroughbred, litera "D" semnifică faptul că procesorul este "īmpachetat" folosind tehnologia OPGA, litera "U" arată că tensiunea de funcţionare este de 1,6 V, litera "T" indică temperatura maximă suportată de nucleu şi anume 90 de grade Celsius, cifra "3" semnalează că procesorul are 256 KB de memorie cache L2, iar litera "C" ne indică frecvenţa magistralei principale de date (FSB) a plăcii de bază īn care poate fi montat procesorul şi anume 266 MHz.

    LEGĂTURI UTILE :

 

ALŢI  PRODUCĂTORI

    Compania VIA produce familiile de procesoare NanoVIA C (C3 / C7) şi VIA Eden. Acestea au un consum scăzut de electricitate şi pot fi folosite īn sistemele de dimensiuni (foarte) reduse la care este esenţială producerea unei cantităţi cīt mai mici de căldură īn timpul funcţionării. Dacă intenţionăm să folosim un calculator īn principal pentru procesarea de text sau explorarea internetului putem lua īn considerare cumpărarea unor asemenea procesor, care poate fi folosit eventual şi pentru jocuri pe calculator mai vechi sau pentru aplicaţii audio-video mai puţin intensive. Procesoarele produse de VIA se vīnd de obicei īmpreună cu o placă de bază (sīnt deja fixate pe ea), la un preţ foarte convenabil.

 

RĂCITORUL

GENERALITĂŢI

    Procesoarele moderne se īncălzesc foarte mult atunci cīnd funcţionează, iar temperatura lor trebuie menţinută sub o anumită limită pentru a se asigura o funcţionare optimă. Pentru aceasta peste procesor se fixează un răcitor [cooler] compus dintr-un radiator pe care se află fixat un ventilator.

    Radiatorul este format dintr-un postament care se continuă cu o structură lamelară şi este construit de obicei din aluminiu dar poate avea şi părţi din cupru, care este un mai bun conductor de căldură. Postamentul vine īn contact cu suprafaţa procesorului, de la care preia căldura degajată de acesta şi o disipează cu ajutorul structurii lamelare īn mediul īnconjurător. Acest tip de răcire se numeşte răcire pasivă.

    Ventilatorul asigură transferul aerului īncălzit care se află īn apropierea suprafeţei radiatorului, permiţīnd astfel schimbul mai eficient de căldură īntre radiator şi mediul īnconjurător. Acest tip de răcire se numeşte răcire activă. Ventilatorul este de obicei acoperit cu un mic grilaj metalic al cărui rol este de a īmpiedica contactul dintre palele ventilatorului şi cablurile care traversează spaţiul interior al carcasei calculatorului.   

    Legături către unele din cele mai bune articole de pe internet referitoare la răcitoare pot fi gasite īn Anexa Manualului.

 

PLACA  VIDEO

NVIDIA

ATI

 

GENERALITĂŢI

    Placa Video (PV) este responsabilă cu afişarea imaginilor pe ecranul monitorului. Ea este a doua componentă, după procesor, care determină performanţa unui calculator şi de aceea şi īn cazul ei este recomandat să nu facem economie atunci cīnd dorim să o cumpărăm.

    PV conţine un procesor specializat numit GPU (Graphics Processing Unit) sau VPU (Visual Processing Unit) care face o parte din calculele necesare pentru afişarea imaginilor, cealaltă parte a acestor calcule fiind făcută de procesorul calculatorului (CPU). Fiecare PV are şi o cantitate de memorie RAM inclusă pe ea care este folosită de GPU, de exemplu pentru a stoca texturile obiectelor (elemente de peisaj, personaje, etc.) īntīlnite īn jocuri.   

    Placa video afişează pe ecranul monitorului imagini de două tipuri şi anume īn două dimensiuni (2D) şi īn trei dimensiuni (3D), cu menţiunea că imaginile 3D sīnt evident tot īn două dimensiuni (fiind afişate pe ecran, care este o suprafaţă plată), īnsă īn cazul lor este creată senzaţia (iluzia) perspectivei, adică a unui spaţiu īn trei dimensiuni aflat dincolo de ecranul monitorului. Imaginile 2D sīnt folosite īn special pentru elementele de interfaţă (ferestrele, barele, butoanele, etc) ale softurilor, iar imaginile 3D sīnt folosite īn special pentru jocurile 3D (practic aproape toate jocurile publicate īncepīnd cu anul 2000, indiferent de tipul lor).

    Puterea unei plăci video, care se reflectă bineīnţeles īn preţ, constă īn capacitatea ei de a oferi animaţii cīt mai fluide (cursive, fără sacadări) īn jocurile 3D. Placa video creează de fapt imagini statice (cadre, similare cu nişte diapozitive), īnsă īnlănţuirea acestora la o viteză mare (peste 30-40 de cadre pe secunda) produce ochiului senzaţia că elementele prezente īn imagini (personaje, vehicule, etc.) se află īn mişcare, la fel cum īnlănţuirea rapidă a cadrelor de pe rola unui film produce senzaţia de mişcare. Acest proces de creare a imaginilor 3D devine evident atunci cīnd īncercăm să rulăm un joc 3D pe o PV mai slabă şi rezultatul este că acţiunea jocului se desfăşoară sacadat, semănīnd uneori cu o sesiune de vizionare a unor diapozitive [slideshow].

    Crearea unei imagini 3D este o operaţiune complexă, care se desfăşoară īn două etape mari ("geometrică" şi "grafică") la care participă atīt  procesorul central (CPU) cīt şi procesorul grafic (GPU - VPU). Īn etapa "geometrică" sīnt calculate coordonatele īn spaţiu ale tuturor elementelor care compun o imagine (scenă) şi de asemenea sīnt calculate valorile necesare aplicării efectelor grafice care fac ca imaginea să pară cīt mai realistă (umbre, culori, texturi, toate īn raport cu unghiul de vedere al scenei). Īn etapa "grafică" se trece la modificarea propriu-zisă a scenei īn conformitate cu calculele făcute īn etapa "geometrică", adică se adaugă texturile, culorile şi umbrele obiectelor prezente īn scenă şi se obţine imaginea finală, procedeu numit "randare" ("rendering"). Etapa "geometrică" era realizată de obicei de CPU, īnsă īn PV moderne ea este realizată (exclusiv sau cu ajutorul CPU) de către GPU prin unitatea de "transformare şi iluminare" ("transform & lightning" - T&L) prezentă pe cipul grafic. Etapa "grafică" este realizată de către PV care prelucrează pixelii care compun imaginea şi le adaugă texturi pe care apoi le optimizează īn aşa fel īncīt efectul să fie cīt mai realist. Scena finală rezultată ("cadrul") depinde deci foarte mult de capacitatea PV de a-şi executa operaţiile cīt mai bine (fără defecte de texturare, artefacte cromatice, etc.) şi īntr-un timp cīt mai scurt.

    Randarea imaginii finale este realizată de PV cu ajutorul unor "conducte de randare" ("rendering pipelines" sau "pixel pipelines") īn cadrul cărora se desfăşoară operaţiile de prelucrare a pixelilor. Fiecare conductă de randare foloseşte un anumit număr de "unităţi de mapare a texturilor" ("texture mapping units") a căror funcţie este de a aplica texturi pe suprafeţele obiectelor prezente īn imagine, suprafeţe alcătuite din pixeli. Aplicarea texturilor seamănă foarte bine cu aplicarea unui tapet pe un perete sau cu acoperirea unui obiect cu o stofă (de ex. aşezarea unei feţe de masă) cu menţiunea că pe un obiect dintr-o imagine 3D se aplică de obicei mai multe texturi pentru a obţine efecte realiste, de exemplu pentru a simula o suprafaţa cu protuberanţe sau una zgīriată.

    Performanţa unei plăci video este dată de īnsumarea mai multor factori printre care cei mai importanţi sīnt frecvenţa de ceas a procesorului grafic, frecvenţa de ceas a memoriei RAM (şi cantitatea ei) de pe PV, numărul de conducte de randare şi numărul de unităţi de texturare conţinute de fiecare conductă. Un alt factor important este tipul magistralei de memorie ("memory bus"), prin care sīnt transferate date īntre cipul grafic şi memoria RAM de pe placa video. Cele mai performante plăci au o magistrală de memorie pe 512 sau 384 biţi, plăcile cu performanţe medii şi obişnuite au o magistrală de memorie pe 256 sau 128 biţi, iar plăcile cu performanţe scăzute (nerecomandate pentru jocuri) au o magistrală de memorie pe 64 biţi.

    Placa Video se fixează pe placa de bază īntr-un orificiu alungit numit slot. Acesta poate fi de tip PCI Express (standardul nou, cel mai folosit), AGP (standardul vechi, foarte rar folosit) sau PCI (aproape inexistent īn prezent). Standardul PCI Express x16 creşte semnificativ cantitatea de date care poate fi transferată īntre placa video şi sistem (īn speţă cipsetul NorthBridge de pe PB), aşa-numită "lăţime de bandă" ("bandwith"). Īn plus acest nou standard prezintă şi avantajul că datele pot fi transferate simultan īn ambele sensuri (de la PV la sistem şi invers) prin folosirea unor canale independente de transfer. Alt avantaj important este posibilitatea de a furniza mai mult curent electric plăcii video direct prin magistrala PCI Express X16, īn aşa fel īncīt este posibil ca alimentarea unei PV puternice să se facă exclusiv īn acest fel, renunţīndu-se la conectorul de alimentare suplimentar. Deşi slotul PCI Express x16 are aceeaşi dimensiune ca slotul AGP, standardele PCI Express x16 şi AGP sīnt incompatibile, deci o placă PCI Express x16 nu va funcţiona decīt dacă va fi instalată īntr-un slot PCI Express x 16 pe placa de bază. Modul de transfer a datelor video prin portul AGP este de 1X, 2X, 4X sau 8X dar asta nu īnseamnă că un mod de transfer de 8X este de două ori mai bun decīt de cel 4X, ele avīnd performanţe apropiate, evident cu un plus de performanţă pentru 8X.

    Plăcile Video sīnt construite de multe companii specializate īn producerea de piese pentru calculator, īnsă īn fapt cea mai mare parte dintre aceste PV distincte (nu integrate pe placa de bază) au un procesor grafic (GPU - VPU) fabricat fie de NVIDIA, fie de ATI.     

FOLOSIREA  A  DOUA  PLACI  VIDEO IN  PARALEL

    Īncepīnd cu anul 2004 NVIDIA a introdus posibilitatea folosirii tehnologiei SLI ("Scalable Link Interface" - "Interfaţă de legătură scalabilă") īn scopul obţinerii de performanţe crescute īn jocuri sau aplicaţiile profesionale 3D folosind două plăci video NVIDIA fixate īn aceeaşi placă de bază. Pentru aceasta este nevoie de o placă de bază compatibilă SLI şi de două PV identice. Fiecare placă se montează īntr-un slot PCI Express x16 pe placa de bază şi apoi sīnt conectate cu ajutorul unei punţi ("bridge") pentru a funcţiona ca un ansamblu montat īn paralel. Principiul de funcţionare se bazează pe metodele "Alternate Frame Rendering" (fiecare placă randează pe rīnd cīte un cadru) şi "Split Frame Rendering" (cele două plăci conlucrează la randarea fiecărui cadru). Creşterea de performanţă variază īn funcţie de aplicaţia folosită şi de rezoluţie, putīnd ajunge pīnă la 100 % (sistemul SLI fiind de două ori mai performant ca o singură placă), īnsă īn mod obişnuit īnvīrtindu-se īn jurul valorilor de 30-60 %. Dezavantajele acestei soluţii sīnt reprezentate de mărirea consumului de energie electrică şi a zgomotului produs de ventilatoare faţă de cazul folosirii unei singure plăci. Plăcile de bază compatibile cu tehnologia SLI de la NVIDIA au două sloturi PCI Express x16 şi se bazează pe cipseturile "nForce 4 SLI" (pt. proc. AMD) şi "nForce 4 SLI Intel Edition" (pt. proc. INTEL). Liste cu componentele compatibile cu tehnologia SLI se găsesc pe situl Nvidia.

    Compania ATI a lansat īn anul 2005 tehnologia CrossFire ("Foc Īncrucişat" - īn traducere rumīnă) īn scopul obţinerii de performanţe crescute īn orice tip de aplicaţii 3D (īn special jocuri sau aplicaţiile profesionale de proiectare sau grafică) folosind două plăci video ATI fixate īn aceeaşi placă de bază. Pentru aceasta este nevoie de o placă de bază compatibilă CrossFire şi de două PV ATI Radeon compatibile cu această tehnologie. Fiecare placa se montează īntr-un slot PCI Express x16 pe placa de bază şi apoi sīnt conectate cu ajutorul unui cablu īn formă de Y pentru a funcţiona ca un ansamblu. Una din plăci este definită ca Principală (CrossFire Edition -"Master"), iar cealaltă ca Secundară (CrossFire Ready - "Slave"), aceasta diferenţiere fiind stabilită īn cadrul procesului de fabricaţie, plăcile avīnd o funcţionalitate diferită īn cadrul procesului de generare a imaginilor. Plăcile pot să nu fie identice, īnsă ele trebuie să aparţină aceleiaşi familii. De exemplu o placă Radeon X800 "CrossFire Edition" (Principală) poate fi cuplată cu orice placă "CrossFire Ready" (Secundară) din familia Radeon X800 (Pro, XL, GTO, XT, XT Platinum Edition), indiferent de producătorul ei.

    Conlucrarea dintre plăcile ATI Radeon decurge īn două etape. Placa Secundară trimite prin cablul īn Y datele procesate de ea Plăcii Principale, iar aceasta din urmă le combină cu datele procesate de ea īnsăşi cu ajutorul unui aşa-zis Motor de Compoziţie ("Compositing Engine") aflat pe un cip special. Imaginea astfel obţinută este apoi trimisă la monitor. Principiul de funcţionare al tehnologiei CrossFire se bazează pe metodele numite "Scissor" ("Foarfecă" - plăcile conlucrează la randarea fiecărui cadru, care este īmpărţit īn două părţi īn mod similar cu tăierea unei foi de hīrtie cu foarfeca), "SuperTiling" ("Super-Pavimentare" - Orice cadru este īmpărţit īn mici dreptunghiuri asemănătoare cu cele de pe o tablă de şah, fiecare placă prelucrīnd jumătate din numărul acestora) şi  "Alternate Frame Rendering" (fiecare placă randează pe rīnd cīte un cadru). Draiverul ATI Catalyst va selecta automat metoda adecvată īn funcţie de aplicaţia care rulează, dar utilizatorul are posibilitatea să intervină īn această decizie. Creşterea de performanţă variază īn funcţie de aplicaţia folosită şi de rezoluţie, putīnd ajunge pīnă la 100 % (sistemul CrossFire fiind de două ori mai performant ca o singură placa), īnsă īn mod obişnuit īnvīrtindu-se īn jurul valorilor de 30-60 %. Mai există şi modul de lucru SuperAA ("Super Anti-Aliasing") care aduce doar un plus de calitate a imaginii, īnsă cu preţul unor performanţe mai scăzute. Dezavantajele acestei soluţii sīnt reprezentate de mărirea consumului de energie electrică şi a zgomotului produs de ventilatoare faţă de cazul folosirii unei singure plăci. Plăcile de bază compatibile cu tehnologia CrossFire de la ATI au două sloturi PCI Express x16 şi se bazează pe cipsetul "Radeon XPress 200 CrossFire Edition RD 480" īn cazul procesoarelor AMD. Pentru procesoarele Intel trebuie folosite plăci de bază cu cipseturile "Radeon XPress 200 CrossFire Edition RD 400" sau Intel i955X.

    LEGĂTURI  UTILE

 

NVIDIA

GeForce 200

GeForce 9

GeForce 8

GeForce 7

GeForce 6

GeForce FX / MX

 

GENERALITĂŢI  DESPRE  PLĂCI  VIDEO

    Compania NVIDIA fabrică un GPU cu denumirea GeForce care, la fel ca īn cazul procesoarelor centrale (CPU), are mai multe generaţii şi anume GeForce, GeForce 2, GeForce 3, GeForce 4, GeForce FX, GeForce 6, GeForce 7, GeForce 8, GeForce 9, GeForce 100 şi cea mai nouă generaţie GeForce 200.

    Fiecare generaţie include mai multe familii de plăci video, de exemplu generaţia GeForce FX (GF FX) a fost compusă din familiile GF FX 5200, FX 5500, FX 5600, FX 5700, FX 5800, FX 5900, FX 5950. La rīndul său o familie este alcătuită din modele, de exemplu familia GF FX 5900 este compusă din modelele 5900 SE, 5900 XT, 5900 şi 5900 Ultra, aşezate īn ordinea crescătoare a performanţei.

    Plăcile video au o performanţă care depinde īn cea mai mare masura de nucleul ("core") conţinut. Procesoarele grafice de pe plăcile NVIDIA din generaţiile 1-6 au la bază nuclee numite "NV xx", unde "xx" este un număr format din două cifre. Denumirea nucleelor nu este īnsă o indicaţie a performanţei lor, pentru că de exemplu procesorul cu nucleu NV 34 (GeForce FX 5200) este mai slab decīt procesorul cu nucleul NV 31 (GeForce FX 5600) şi mult mai slab decīt procesorul cu nucleu NV 35 (GeForce FX 5900). Pentru generaţia a 7-a nucleele sīnt denumite "Gxx", unde "xx" este un număr format din două cifre (de ex. G70 pentru plăcile GeForce 7800 GT şi GTX).    

    Fiecare familie are īn componenţă mai multe modele care se deosebesc prin :

 •   Frecvenţa Procesorului Grafic ("GPU frequency")
 •   Frecvenţa Memoriei RAM de pe PV ("memory frequency")
 •   Tipul Magistralei de Memorie (256 sau 128 de biţi)
 •   Tipul modulelor de memorie (GDDR3, GDDR2, DDR2 sau DDR)
 •   Numărul de Conducte de Randare ("rendering pipelines" - "pixel pipelines")
 •   Numărul de Conducte de Vertecşi ("vertex pipelines")
 •   Numărul Procesoarelor de Flux [stream processors]
 •   Interfaţa de Conectare la placa de bază (PCI Express x16 sau AGP)

    Ca o regulă generală, pentru o anumită placă video GeForce 7, 6 sau FX produsă de NVIDIA sīnt scoase mai multe modele ce au ataşat la nume un sufix care simbolizează performanţa comparativă īn cadrul familiei:

 •   GTX / GX2 / Ultra / Ultra Extreme  (perf. de vīrf / maximă) - GF 8800 GTX ; GF 6800 Ultra / UE
 •   GTO / GT / GS (performanţă medie) - GF 6800 GT / GF 6800 GS
 •   Fără Sufix (performanţă obişnuită) - GF 6800
 •   LE (performanţă scăzută) - GF 6800 LE

    Plăcile cu sufixul GX2 au două cipuri grafice identice pe aceeaşi placă, aranjamentul fiind unul oarecum similar cu cel de tip SLI.


   

GeForce 200

 

PLĂCI  VIDEO  NVIDIA

    Generaţia GeForce 200 este formată din modelele :

    Modelele din generaţia 200 sīnt compatibile cu specificaţiile DirectX 10. 

 

 Tabel Comparativ al Caracteristicilor Modelelor din Generaţia GeForce 200

Performanţă

De Vīrf

Crescută

Medie

Obişnuită

Scăzută

Nume

GTX 295

GTX 285

GTX 280

GTX 275

GTX 260

 GTS 250

Frecv. Nucleu Grafic

576 MHz x 2

648

602

633 MHz

576 MHz

738 MHz

Frecv. Memorie

2000 MHz

2400 MHz

2000

2200 MHz

2000 MHz

2200 MHz

Magistr. Memorie

448 x 2 biţi

512 biţi

512 biţi

448 biţi

448 biţi

256 biţi

Tip de Memorie

GDDR3

GDDR3

GDDR3

GDDR3

GDDR3

GDDR3

Frecv. Procesator de Pixeli

1242 MHz

1476

1296

1404 MHz

1242 MHz

1836 MHz

Nr. Procesoare de Flux

240 x 2

240

240

240

216/192

128

 


 

GeForce 100

 

PLĂCI  VIDEO  NVIDIA

    Generaţia GeForce 100 este formată din modelele :

    Modelele din generaţia 100 nu se găsesc de vīnzare īn mod separat, ele sīnt prezente doar īn calculatoarele preasamblate de integratorii de sisteme [OEM vendors]. Sīnt compatibile cu specificaţiile DirectX 10.

 

 Tabel Comparativ al Caracteristicilor Modelelor din Generaţia GeForce 100

Performanţă

Obişnuită

Scăzută

Foarte Scăzută

Nume

GTS 150

GT 130

 GTS 120

G100

Frecv. Nucleu Grafic

738 MHz

500 MHz

500 MHz

567 MHz

Frecv. Memorie

2000 MHz

1000 MHz

1000 MHz

1000 MHz

Magistr. Memorie

256 biţi

192 biţi

128 biţi

64 biţi

Tip de Memorie

GDDR3

DDR2

DDR2

DDR2

Frecv. Procesator de Pixeli

1836 MHz

1250 MHz

1400 MHz

1400 MHz

Nr. Procesoare de Flux

128

48

32

8

 


 

GeForce 9

 

PLĂCI  VIDEO  NVIDIA

    Generaţia GeForce 9 este formată din familiile :

    Modelele din generaţia 9 sīnt compatibile cu specificaţiile DirectX 10. 

 Tabel Comparativ al Caracteristicilor Familiilor din Generaţia GeForce 9 *

Performanţă

Crescută

Medie

Obişnuită

Scăzută

Nume

9800

9600

9500

9400

Frecv. Nucleu Grafic

600 MHz

650/600 MHz

550 MHz

550 MHz

Frecv. Memorie

1800 MHz

1800 MHz

1600/1000 MHz

800 MHz

Magistr. Memorie

256 biţi

256 biţi

128 biţi

128 biţi

Tip de Memorie

GDDR3

GDDR3

DDR2/GDDR3

DDR2/GDDR3

Frecv. Procesator de Pixeli

1500 MHz

1625/1500 MHz

1400 MHz

1400 MHz

Nr. Procesoare de Flux

112

64

32

16

 * Valorile prezentate mai sus sīnt valabile pentru modelele GT din fiecare familie.

 

 Tabel Comparativ al Caracteristicilor Modelelor de Placi Video din Familia GeForce 9800 *

Performanţă

De Vīrf

Crescută

Medie

Obişnuită

Nume

9800 GX2

9800 GTX+

8800 GTX

8800 GT

Frecv. Nucleu Grafic

600 MHz x 2

738 MHz

675 MHz

600 MHz

Frecv. Memorie

2000 MHz

2200 MHz

2200 MHz

1800 MHz

Magistr. Memorie

512 biţi

256 biţi

256 biţi

256 biţi

Tip de Memorie

GDDR3

GDDR3

GDDR3

GDDR3

Frecv. Procesator de Pixeli

1500 MHz

1836 MHz

1688 MHz

1500 MHz

Nr. Procesoare de Flux

128 x 2

128

128

112

 * Performanţa modelelor este evaluată doar īn cadrul familiei respective. Astfel GF 9800 GT are o performanţă medie faţă de celelalte modele din familia GF 9800, dar are o performanţă ce depăşeşte cu mult modelele din familiile GF 9600, 9500 şi 9400.

 


 

GeForce 8

 

PLĂCI  VIDEO  NVIDIA

    Generaţia GeForce 8 este formată din familiile :

    Modelele din generaţia 8 sīnt compatibile cu specificaţiile DirectX 10. 

 Tabel Comparativ al Caracteristicilor Familiilor din Generaţia GeForce 8 *

Performanţă

Crescută

Medie

Obişnuită

Scăzută

Nume

8800

8600

8500

8400

Frecv. Nucleu Grafic

600 MHz

540 MHz

450 MHz

450 MHz

Frecv. Memorie

1800 MHz

1400 MHz

800 MHz

800 MHz

Magistr. Memorie

256 biţi

128 biţi

128 biţi

64 biţi

Tip de Memorie

GDDR3

GDDR3

DDR2

DDR2

Nr. Procesoare de Flux

112

32

16

8

 * Valorile prezentate mai sus sīnt valabile pentru modelele GT din fiecare familie (cu excepţia lui 8400 GS).

 

 Tabel Comparativ al Caracteristicilor Modelelor de Placi Video din Familia GeForce 8800 *

Performanţă

De Vīrf

Crescută

Medie

Obişnuită

Nume

8800 Ultra

8800 GTX

8800 GTS

8800 GT

8800 GS

Frecv. Nucleu Grafic

612 MHz

575 MHz

500 MHz

600 MHz

550 MHz

Frecv. Memorie

2160 MHz

1800 MHz

1600 MHz

1800 MHz

1600 MHz

Magistr. Memorie

384 biţi

384 biţi

320 biţi

256 biţi

192 biţi

Tip de Memorie

GDDR3

GDDR3

GDDR3

GDDR3

GDDR3

Conducte de Randare

24

24

20

16

16

Nr. Procesoare de Flux

128

128

96

112

96

 * Performanţa modelelor este evaluată doar īn cadrul familiei respective. Astfel GF 8800 GT are o performanţă medie faţă de celelalte modele din familia GF 8800, dar are o performanţă ce depăşeşte cu mult modelele din familiile GF 8600, 8500 şi 8400.

   


 

GeForce 7

 

PLĂCI  VIDEO  NVIDIA

    Generaţia GeForce 7 este formată din familiile :

 Tabel Comparativ al Caracteristicilor Familiilor din Generaţia GeForce 7 *

Performanţă

De Vīrf

Crescută

Medie

Obişnuită

Scăzută

Nume

7950

7900

7800

7600

7300

7100

Frecv. Nucleu Grafic

550 MHz

450 MHz

400 MHz

560 MHz

350 MHz

350 MHz

Frecv. Memorie

1400 MHz

1320 MHz

1000 MHz

1400 MHz

667 MHz

600 MHz

Magistr. Memorie

256 biţi

256 biţi

256 biţi

128 biţi

128 biţi

64 biţi

Conducte Randare

24

24

20

12

8

4

Conducte Vertecşi

8

8

7

5

4

3

 * Valorile prezentate mai sus sīnt valabile pentru modelele GT din fiecare familie (7600 GT, 7800 GT, etc.)

 

 Tabel Comparativ al Caracteristicilor Modelelor de Placi Video din Familia GeForce 7800 *

Performanţă

De Vīrf

Medie

Obişnuită

Nume

7800 GTX 512

7800 GTX

7800 GT

7800 GS

Frecv. Nucleu Grafic

550 MHz

430 MHz

400 MHz

375 MHz

Frecv. Memorie

1700 MHz

1200 MHz

1000MHz

1200 MHz

Magistr. Memorie

256 biţi

256 biţi

256 biţi

256 biţi

Tip Memorie

GDDR3

GDDR3

GDDR3

GDDR3

Conducte Randare

24

24

20

16

Conducte Vertecşi

8

8

7

6

  * Performanţa modelelor este evaluată doar īn cadrul familiei respective. Astfel GF 7800 GT are o performanţă medie faţă de celelalte modele din familia GF 7800, dar per total ea are o performanţă ce depaşeşte modelele din familiile GF 7100, 7300 şi 7600.

   

GeForce 6

 

PLĂCI  VIDEO  NVIDIA

    Generaţia GeForce 6 cuprinde familiile :

 Tabel Comparativ al Caracteristicilor Familiilor din Generaţia GeForce 6

Performanţă

De Vīrf

Medie

Obişnuită

Nume

6800

6600

6200

Frecv. Nucleu Grafic

325 MHz

300 MHz

300 MHz

Frecv. Memorie

700 MHz

500 MHz

500 MHz

Magistr. Memorie

256 biţi

128 biţi

128 biţi

Conducte Randare

16 / 12 / 8

8

4

   

 Tabel Comparativ al Caracteristicilor Modelelor de Plăci Video din Familia GeForce 6800

Performanţă

De Vīrf

Medie

Obişnuită

Scăzută

Nume

6800 Ultra Ext.

6800 Ultra

6800GT

6800GS

6800

6800 LE

Frecv. Nucleu Grafic

450 MHz

400 MHz

350MHz

425MHz

325 MHz

320 MHz

Frecv. Memorie

1100 MHz

1100 MHz

1000MHz

1000MHz

700 MHz

700 MHz

Magistr. Memorie

256 biţi

256 biţi

256 biţi

256 biţi

256 biţi

256 biţi

Tip de Memorie

GDDR3

GDDR3

GDDR3

GDDR3

DDR

DDR

Conducte Randare

16

16

16

12

12

8

Conducte Vertecşi

6

6

6

5

5

4

   


GeForce FX / 4 / 3 / MX

 

PLĂCI  VIDEO  NVIDIA

    Generaţiile GeForce FX / GeForce 4 / GeForce 3 / GeForce MX

    Plăcile GeForce din generaţiile 3 şi 4 au fost denumite "GF Titanium N", unde N era un număr care măsura performanţa īn raport cu a celorlalte modele de tip GF 3 (GF 3 Ti200, GF 3 Ti500) sau GF 4 (GF Ti 4200, 4400, 4600, 4800). Familia de plăci cea mai longevivă produsă de NVIDIA este cea numită GeForce MX, care a fost de la bun īnceput destinată celor care nu aveau nevoie de o placă performantă, ci doar de una folosită īn special pentru birotică şi internet. O PV cu GPU GeForce 4MX, chiar dacă este fabricată recent, are īn fapt un GPU din generaţia 2 (GeForce 2) cu unele īmbunătăţiri, ultimul model din aceasta familie purtīnd numele de GeForce MX4000. Modelele GF MX pot fi folosite pentru jocuri 3D mai vechi, sau chiar pentru unele mai noi, dacă avem un procesor puternic şi jucăm la o rezoluţie mai scăzută. Jucătorii trebuie totuşi să evite cumpărarea unor astfel de plăci.


    Īncepīnd cu plăcile din generaţia FX (5) compania NVIDIA a ales o strategie de numire a plăcilor care intenţionează să pună īn valoare faptul că fiecare generaţie conţine o gamă completa de modele, de la unele cu performanţe scăzute la unele cu performanţe de excepţie. Īn acest fel orice utilizator īşi poate alege, īn limita bugetului său, placa avīnd cel mai bun raport calitate-preţ.   

    Modelul cu performanţe obişnuite (fără sufix) este de obicei scos pe piaţă primul, urmat de cel cu performanţe de vīrf şi apoi de cele cu performanţe medii şi scăzute. Performanţa PV aşa cum este reflectată de nume este comparată īn cadrul aceleiaşi familii (īntre plăcile 5900 de ex.), nu īntre diversele familii de PV (deci nu īntre plăcile 5900 şi cele 5600). Plăcile GeForce FX 5600 Ultra sīnt mai bune (şi mai scumpe) decīt plăcile GeForce FX 5600, īnsă īn nici un caz ele nu au performanţele plăcilor GeForce FX 5900, ca să nu mai vorbim de plăcile GeForce FX 5950 Ultra.

    Īn cazul familiei bazate pe nucleul NV 34, avem ca reprezentate principale modelele (furnizate de diverşi producători) numite GeForce FX 5600 (frecvenţa GPU = 325 MHz şi frecvenţa memoriei = 550 MHz) şi GeForce FX 5600 Ultra (frecvenţa GPU = 400 MHz şi frecvenţa memoriei = 800 MHz), ultimele fiind īn mod evident mai performante. Pentru ca şi utilizatorii cu mijloace financiare mai reduse să poată să-şi cumpere o PV cu nucleu NV 34 au fost scoase pe piaţă şi plăcile GeForce 5600 XT (frecvenţa GPU = 235 MHz şi frecvenţa memoriei = 400 MHz), īn varianta cu magistrala de memorie pe 128 de biţi sau pe 64 de biţi, dar performanţa acestor plăci este mult mai scăzută decīt a plăcilor GeForce 5600 sau Ge Force FX 5600 Ultra.

    Plăcile NVIDIA din generaţia FX produse pentru a fi folosite cu plăcile de bază care utilizează standardul PCI Express īn locul celui AGP sīnt numite GeForce PCX şi au cipuri grafice identice cu cele de pe plăcile GeForce FX obişnuite (AGP). Astfel au fost produse modelele Ge Force PCX 5950, 5750, 5300 şi 4300, enumerate aici īn ordinea descrescătoare a performanţei.

    Majoritatea plăcilor GeForce din generaţiile 6 şi 7 sīnt disponibile īn două versiuni, care diferă īntre ele doar prin modul de conectare la placa de bază, slot AGP sau slot PCI Express. Cumpăratorul va trebui să aleagă varianta care se potriveşte cu placa de bază existentă īn calculator.

    Compania NVIDIA produce şi soluţii grafice integrate pe plăcile de bază pentru procesoare AMD. Astfel PB cu cipset nForce2 IGP au integrat un cip grafic de tipul GeForce 4MX, foarte bun pentru aplicaţii 2D (birotica, etc.), dar putīnd fi folosit şi pentru jocurile 3D mai vechi sau cele noi cu o grafica mai puţin solicitantă. Īn anul 2005 NVIDIA a lansat cipseturile GeForce 6100 şi 6150 care au performanţe crescute faţă de soluţiile grafice integrate precedente. 

 

ATI

RADEON HD 4000

RADEON HD 2000/3000

RADEON X1000

RADEON X

 

GENERALITĂŢI  DESPRE  PLĂCI  VIDEO

    Compania ATI fabrică un VPU (identic cu un GPU) cu denumirea Radeon care, la fel ca īn cazul procesoarelor centrale (CPU), are mai multe generaţii şi anume Radeon 7, Radeon 8, Radeon 9, Radeon X (de la numeralul roman īnsemnīnd 10), Radeon X1000, Radeon HD 2000/3000 şi cea mai nouă generaţie Radeon HD 4000.

    Fiecare generaţie include mai multe familii de plăci video, de exemplu generaţia Radeon 9 a fost compusă din familiile Radeon 9000, 9200, 9500, 9600, 9700 şi 9800. La rīndul său o familie este alcătuită din modele, de exemplu familia Radeon 9800 este compusă din modelele 9800 SE, 9800, 9800 Pro şi 9800 XT, aşezate īn ordinea crescătoare a performanţei.  

    Fiecare familie are īn componenţă mai multe modele care se deosebesc prin :

 •   Frecvenţa Procesorului Grafic ("VPU frequency")
 •   Frecvenţa Memoriei RAM de pe PV ("memory frequency")
 •   Tipul Magistralei de Memorie (256 sau 128 de biţi)
 •   Tipul modulelor de memorie (GDDR3 sau DDR)
 •   Numărul de Conducte de Randare ("rendering pipelines" - "pixel pipelines")
 •   Numărul de Conducte de Vertecşi ("vertex pipelines")
 •   Unităţi de Texturare ("texture units")
 •   Interfaţa de Conectare la placa de bază (PCI Express x16 sau AGP)

    De exemplu avem plăcile (furnizate de diverşi producători) numite ATI Radeon 9600 (frecvenţa VPU = 325 MHz şi frecvenţa memoriei = 400 MHz) şi plăcile ATI Radeon 9600 Pro (frecvenţa VPU = 400 MHz şi frecvenţa memoriei = 600 MHz). Compania ATI a mai scos pe piaţă modelele ATI Radeon 9600 XT (frecvenţa VPU = 500 MHz şi frecvenţa memoriei = 600 MHz) şi ATI Radeon 9600 SE (frecvenţa VPU = 325 MHz şi frecvenţa memoriei = 400 MHz), acesta din urmă avīnd magistrala memoriei pe 64 biţi, spre deosebire de toate celelalte modele 9600 care au magistrala memoriei pe 128 biţi.

    Procesoarele grafice de pe plăcile Radeon au nuclee ("cores") numite "Rxxx" (la plăcile cu performanţe medii sau īnalte) sau "RVxxx" (la plăcile cu performanţe obişnuite) unde "xxx" este un număr format din trei cifre. Aceste VPU sīnt diferenţiate deci īn funcţie de nucleul lor (R700, R600, RV 530, RV280, RV300 etc.) şi cu cīt numărul de după R este mai mare, cu atīt procesorul este dintr-o generaţie mai nouă. Denumirea RV īnseamnă "Radeon Value" şi desemnează nucleul unui VPU inclus īn plăcile video care au un preţ mai mic (şi evident o performanţă mai scăzută).

    Īncepīnd cu plăcile din generaţia 9 compania ATI a ales o strategie de numire a plăcilor care intenţionează să pună īn valoare faptul că fiecare generaţie conţine o gamă completă de modele, de la unele cu performanţe scăzute la unele cu performanţe de excepţie. Īn acest fel orice utilizator īşi poate alege, īn limita bugetului său, placa care are cel mai bun raport calitate-preţ.


 

    Generaţia Radeon HD 4000 cuprinde modelele :

 Tabel Comparativ al Caracteristicilor Modelelor din Generaţia Radeon HD 4000

Performanţă

Crescută

Medie

Obişnuită

Scăzută

Nume

HD 4890

HD 4870

HD 4850

HD 4830

HD 4770

HD 4670

HD 4650

HD 4550

HD 4350

Frecv. Nucleu Grafic

855 MHz

750 MHz

625 MHz

575 MHz

750 MHz

750 MHz

600 MHz

600 MHz

570 MHz

Frecv. Memorie

1900 MHz

1800 MHz

2000 MHz

1800 MHz

1600 MHz

2000 MHz

1000 MHz

1600 MHz

1000 MHz

Magistr. Memorie

256 biţi

256 biţi

256 biţi

256 biţi

128 biţi

128 biţi

128 biţi

64 biţi

64 biţi

Tip de Memorie

GDDR5

GDDR5

GDDR3

GDDR3

GDDR5

GDDR3

GDDR3

DDR3

DDR2

Nr. Procesoare de Flux

800

800

800

640

640

320

320

80

80

   


 

Radeon 2000/3000

 

PLĂCI  VIDEO  ATI

    Generaţia Radeon HD 2000/3000 cuprinde familiile :

 • HD 3800 → modelele 3870 X2, 3870 şi 3850
 • HD 3600 → modelul 3650
 • HD 3400 → modelele 3470 şi 3450
 • ===========================
 • HD 2900 → modelele XT, Pro şi GT
 • HD 2600 → modelele XT şi Pro
 • HD 2400 → modelele XT şi Pro

 Tabel Comparativ al Caracteristicilor Familiilor din Generaţia Radeon HD 2000/3000

Performanţă

Crescută

Medie

Scăzută

Nume

HD 3800

HD 2900

HD 3600

HD 2600

HD 3400

HD 2400

Frecv. Nucleu Grafic

775 MHz

742 MHz

725 MHz

800 MHz

600 MHz

700 MHz

Frecv. Memorie

2250 MHz

1650 MHz

1600 MHz

1600 MHz

1000 MHz

1600 MHz

Magistr. Memorie

256 biţi

512 biţi

128 biţi

128 biţi

64 biţi

64 biţi

Tip de Memorie

GDDR4

GDDR4

GDDR3

GDDR3

GDDR2

GDDR2

Conducte de Randare

16

16

4

4

4

4

 * Valorile prezentate sīnt valabile īn ordine pentru : 3870, 2900 XT, 3650, 2600 XT, 3450, 2400 XT.

    Ca o regulă generală, pentru o anumită familie de plăci video Radeon HD 2000, X1000, X sau 9 produsă de NVIDIA au fost scoase mai multe modele ce au ataşat la nume un sufix care simbolizează performanţa comparativă īn cadrul familiei :

 •   XT / XT PE / XTX (perf. de vīrf / maximă / supremă) - Radeon X1900 XT / XTX ; X800 XT PE
 •   XL (performanţă superioară) - Radeon X800 XL
 •   PRO (performanţă medie)  - Radeon X800 Pro
 •   Fără Sufix (performanţă obişnuită) - Radeon X800
 •   SE (performanţă scăzută) - Radeon X800 SE

 

Radeon X1000

 

PLĂCI  VIDEO  ATI

    Generaţia Radeon X1000 cuprinde familiile :

 • X1950 → modelul XTX
 • X1900 → modelele GT, XT şi XTX
 • X1800 → modelele XL şi XT
 • X1650 → modelele Pro şi XT
 • X1600 → modelele Pro şi XT
 • X1300 → modelele Fara Sufix, Pro şi XT

 Tabel Comparativ al Caracteristicilor Familiilor din Generaţia Radeon X1000

Performanţă

De Vīrf

Medie

Obişnuită

Nume

X1950

X1900

X1800

X1650

X1600

X1300

Frecv. Nucleu Grafic

650 MHz

625 MHz

625 MHz

600 MHz

590 MHz

500 MHz

Frecv. Memorie

1550 MHz

1450 MHz

1500 MHz

1400 MHz

1380 MHz

800 MHz

Magistr. Memorie

256 biţi

256 biţi

256 biţi

128 biţi

128 biţi

128 biţi

Conducte Randare

16

16

16

8

4

4

Conducte Vertecşi

8

8

8

5

5

5

Unitati de Texturare

16

16

16

8

4

4

 * Valorile prezentate sīnt valabile pentru modelele XT din fiecare familie (X1600 XT, X1800 XT, etc.).

   


Radeon X

 

PLĂCI  VIDEO  ATI

    Generaţia Radeon X cuprinde familiile:

 • X800
 • X700
 • X600
 • X300

    Mai jos este prezentat un tabel cu caracteristicile tehnice cele mai importante ale modelelor care dau numele familiilor. Modelul X600 este īn fapt cel numit X600 Pro, neexistīnd īn această familie un model fără sufix.

 Tabel Comparativ al Caracteristicilor Familiilor din Generaţia Radeon X

Performanţă

De Vīrf

Superioară

Medie

Obişnuită

Nume

X800

X700

X600

X300

Frecv. Nucleu Grafic

400 MHz

400 MHz

400 MHz

325 MHz

Frecv. Memorie

700 MHz

700 MHz

600 MHz

400 MHz

Magistr. Memorie

256 biţi

128 biţi

128 biţi

128 biţi

Conducte Randare

16 / 12 / 8

8

4

4

       

 Tabel Comparativ al Caracteristicilor Modelelor de Plăci Video din Familia Radeon X800

Performanţă

Maximă

De Vīrf

Superioară

Medie

Obişnuită

Scăzută

Nume

X800 XT PE

X800 XT

X800 XL

X800 Pro

X800

X800 SE

Frecv. Nucleu Grafic

520 MHz

500 MHz

400 MHz

475 MHz

400 MHz

425 MHz

Frecv. Memorie

1120 MHz

1000 MHz

980 MHz

900 MHz

700 MHz

700 MHz

Magistr. Memorie

256 biţi

256 biţi

256 biţi

256 biţi

256 biţi

256 biţi

Tip Memorie

GDDR3

GDDR3

GDDR3

GDDR3

DDR

DDR

Conducte Randare

16

16

16

12

12

8

Conducte Vertecşi

6

6

6

6

6

6

    Produsul cu performanţe medii este de obicei scos pe piaţă primul, urmat de cele cu performanţe de vīrf şi īn final de cel cu performanţe obişnuite-scăzute. Performanţa PV aşa cum este reflectată de nume este comparată īn cadrul aceleiaşi familii (īntre plăcile 9600 de ex.), nu īntre diversele familii de PV (deci nu īntre plăcile 9600 şi cele 9800). Plăcile ATI Radeon 9600 XT sīnt mai bune (şi mai scumpe) decīt plăcile ATI Radeon 9600, īnsă īn nici un caz ele nu au performanţele plăcilor ATI Radeon 9800, ca să nu mai vorbim de plăcile ATI Radeon 9800 XT.

    Identificarea de către un potenţial cumpărator a liniilor de produse cu performanţe obişnuite, medii sau de vīrf trebuie să se facă după preţ, pentru că denumirea PV nu include un element de diferenţiere precis. Astfel, o placă cu VPU Radeon 9800 este mult mai bună şi mult mai scumpă decīt una cu VPU Radeon 9200, deşi după denumire ele ar trebui să aibă performanţe relativ apropiate. Pe de altă parte o placă cu VPU Radeon 9600 XT este mai performantă decīt o placă cu VPU Radeon 9800 SE şi īn acest fel confuzia īn mintea unui potenţial cumpărator este totală...

    Compania ATI produce şi soluţii grafice integrate pe plăcile de bază pentru procesoare Intel şi AMD. Astfel PB cu cipset Radeon 9100 IGP au integrat un cip grafic de tipul Radeon 9000, foarte bun pentru aplicaţii 2D (birotică, etc.), dar putīnd fi folosit şi pentru jocurile 3D mai vechi sau cele noi cu o grafică mai puţin solicitantă. Īn anul 2005 ATI a lansat cipsetul cu grafică integrată Radeon Xpress 200 (cu nucleu RS 482 / 480) care aduce o īmbunătăţire de performanţă faţă de generaţia anterioară de soluţii integrate. 

    Īn anul 2006 compania ATI a fost cumpărată de către AMD (producătorul de procesoare), dar şi-a păstrat numele şi continuă să producă plăci video sub mărcile binecunoscute.  

 

ALŢI PRODUCĂTORI

    INTEL

    Compania Intel a produs de multă vreme un cip grafic numit "Intel Extreme Graphics" care era inclus pe unele plăci de bază pentru procesoare Pentium şi Celeron şi se adresa celor care nu īşi foloseau calculatoarele pentru jocurile mai noi, ci doar pentru munca de birou sau pentru explorarea internetului. Versiunea 2 a acestui cip grafic ("Intel Extreme Graphics 2") este inclusă pe unele PB pentru procesoare Pentium 4 (de ex. cele cu cipset Intel 865G), iar testele au arătat că cipul este foarte bun pentru aplicaţii 2D (birotică, etc.) dar neindicat pentru jocurile 3D.

    Intel a introdus īn anul 2004 un nou cip grafic integrat pe plăcile de bază, numit "Intel Graphics Media Accelerator", menit să aducă un plus de performanţă faţă de cipul vechi. Plăcile de bază avīnd cipsetul i915G au fost primele dotate cu acest cip grafic integrat, iar testele au demonstrat că noul cip grafic depăşeşte cu mult performanţele cipului "Intel Extreme Graphics 2" şi se apropie de performanţele cipurilor integrate fabricate de NVIDIA şi ATI, fără īnsă a le depăşi vreodată, lucru datorat poate şi lipsei unităţii de transformare şi iluminare (T&L) care este prezentă la cipurile integrate NVIDIA şi ATI.

    MATROX

    Plăcile Video produse de Matrox au reputaţia că au cea mai bună imagine īn aplicaţiile 2D. Cea mai nouă şi mai performantă PV a acestui producator se numeste Parhelia, iar corespondentul ei pentru utilizatorii cu buget ceva mai redus se numeste Millenium P750. Cele două PV au performanţe acceptabile īn jocurile 3D noi (īn special Parhelia), īnsă preţul lor este prea mare comparativ cu ofertele NVIDIA şi ATI care la acelaşi preţ oferă performanţe considerabil mai bune. Plăcile Matrox sīnt preferate de cei care lucrează īn domeniul graficii 2D profesionale, tocmai pentru calitatea imaginii. O caracteristică singulară a plăcilor Parhelia este tehnologia "TripleHead" care oferă posibilitatea ca imaginea să fie īmpărţită pe trei monitoare, lucru apreciat īn special de pasionaţii pentru simulatoarele de zbor dar şi de unele categorii profesionale (proiectanţi, designeri, medici, etc.) care au nevoie de această tehnologie īn munca de zi cu zi.

    VIA

    Compania VIA a cumpărat īn anul 2000 secţiunea de plăci grafice a companiei S3 Graphics (producătoare printre altele a plăcii video S3Trio, foarte populară la mijlocul anilor '90 datorită preţului său şi performanţelor īn aplicaţii 2D) şi produce īn principal cipuri grafice integrate pentru calculatoare de birou ("desktop") şi comportabile ("computere portabile" - "laptops"). Practic toate aceste cipuri sīnt derivate din S3 Savage, ultimul cip grafic produs de compania S3 īnainte de a fi cumpărată de VIA. Cipurile grafice integrate (de ex. VIA UniChrome KM400) au performanţe bune īn aplicaţiile 2D, dar performanţele īn jocuri sīnt mult īn urma celor ale cipurilor integrate produse de NVIDIA şi ATI. Īncepīnd cu anul 2004 S3 a lansat mai multe produse cu numele Chrome, dar ele nu au reuşit să se impună faţă de corespondentele lor de la ATI sau NVIDIA, īn principal din cauza unor draivere care nu erau puse la punct. Īn anul 2006 S3 a lansat familia Chrome S20 (care conţine plăcile S3 Chrome S27 şi S25).

    SIS

    Compania SIS produce componente pentru plăci de bază (īn special cipseturi), dar are de multă vreme şi o ofertă de cipuri grafice integrate īn PB. Aceste cipuri (de ex. SIS 661FX sau SIS 741GX) au performanţe bune īn aplicaţiile 2D, dar performanţele īn jocuri sīnt mult īn urma celor ale cipurilor integrate produse de NVIDIA şi ATI. Pentru scurtă vreme SIS a produs şi plăci video de sine-stătătoare ("standalone") pe baza cipului grafic Xabre, īnsă nu a putut face faţă companiilor specializate īn aceasta activitate, ATI şi NVIDIA.

 

PLACA  DE  BAZĂ

GENERALITĂŢI

    Placa de bază ("mainboard - motherboard") este piesa la care se conecteaza toate celelalte componente ale calculatorului, atīt  din interior (procesor, placă video, hardisc, etc.) cīt şi din exterior (tastatura, maus, etc.). Ea este alcătuita dintr-o placă pe care sīnt gravate circuitele ce permit comunicarea īntre componentele calculatorului. Pe placă se gasesc dispozitivele care permit montarea componentelor (soclu pentru procesor, slot special pentru PV, sloturi pentru modem, placa de retea, etc.), dispozitivele de conectare a unor componente (porturi seriale, paralele, USB, conectori SATA şi PATA, etc.) dar şi componentele care sīnt integrate īn placa de bază (de ex. placa de sunet).   

    Dacă facem o analogie cu corpul uman putem să spunem că procesorul unui calculator este capul care conţine creierul, iar placa de bază (PB) este corpul care conţine inima dar şi vasele de singe şi nervii.

    Plăcile de bază se diferenţiază după soclul ("socket") procesorului, care este denumit īn mod obişnuit după numărul existent de contacte pentru pinii procesorului. Soclurile pentru procesoare Intel sīnt incompatibile cu procesoarele AMD şi viceversa. Īn general procesoarele Intel Core, Pentium şi Celeron folosesc acelaşi tip de soclu, acelaşi lucru putīnd fi spus despre procesoarele AMD Athlon (64, FX, X2) şi Sempron.

    Īn cazul PB pentru procesoare moderne Intel există două tipuri de socluri :

 • Socket 478 - pentru procesoare Pentium 4 şi Celeron [format de soclu scos din producţie īn anul 2005]
 • Socket LGA775 - varianta īmbunătăţită a formatului anterior, introdusă la mijlocul anului 2004
 • Socket LGA 1366 - pentru procesoarele Core i7

    Īn cazul PB pentru procesoare moderne AMD tipurile de socluri sīnt următoarele :

 • Socket 462 (numit de obicei socket A) - pentru Athlon XP, Sempron şi Duron [format de soclu scos din producţie īn anul 2005]
 • Socket 940 - pentru Athlon 64 FX-51 [format de soclu scos din producţie īn anul 2004]
 • Socket 754 - pentru Athlon 64 şi Sempron [format de soclu scos din producţie īn anul 2005]
 • Socket 939 - pentru Athlon 64 şi Athlon 64 FX
 • Socket AM2 - pentru Athlon 64, Athlon 64 FX, Athlon 64 X2 şi Sempron
 • Socket AM2+ - pentru Phenom

    Cipsetul este componenta principală a unei plăci de baza. El este format dintr-un ansamblu de microcircuite a cărui funcţie este de realizare şi optimizare a transferului de date īntre diferitele componente ale calculatorului (CPU, memoria RAM, PV, hardisc, etc.). Ca urmare PB are un rol important atīt īn ceea ce priveşte performanţa generală a unui calculator cīt şi īn stabilitatea cu care funcţionează acesta.

    Cipsetul PB este alcătuit de obicei din două cipuri, numite NorthBridge (responsabil cu transferul de date bidirecţional cu procesorul, PV şi modulele de memorie) şi respectiv SouthBridge (responsabil cu transferul de date bidirecţional cu hardiscul, unitatea optică, placa de sunet, unitatea de dischetă, piesele aflate īn sloturile PCI, componentele conectate la porturile serial, paralel, USB şi PS/2). Cele două cipuri sīnt separate fizic dar comunica īntre ele printr-o magistrală specială de mare viteză, care are diverse denumiri īn cazul plăcilor pentru procesoare AMD (V-Link pentru cipseturile VIA, MuTIOL sau HyperStreaming pentru cipseturile SIS, HyperTransport pentru cipseturile Nvidia). Există īnsă şi cipseturi (de ex. nForce 3) formate dintr-un singur cip, care integrează funcţionalitatea perechii de cipuri NorthBridge (NB) şi SouthBridge (SB). Īn cazul PB pentru procesoare Athlon pe 64 de biţi, transferul de date īntre procesorul central (care conţine controlerul de memorie) şi cipsetul plăcii de bază se face printr-o magistrală de mare viteză numită "HyperTransport". Compania Intel foloseşte denumirea de "Direct Media Interface" (DMI) pentru magistrala de mare viteză ce interconecteaza cipurile NorthBridge şi SouthBridge de pe PB cu cipseturile pentru procesoarele Pentium 4.

    INTEL : Cipseturile produse de aceasta companie sīnt destinate exclusiv echipării plăcilor de baza pentru platforme Intel. Unele din ele īncorporează cipuri grafice numite Graphics Media Accelerator (GMA). Denumirea cipsetului este de forma Intel LXX(X)suf Express (cu cīteva variaţii), unde "XX(X)" reprezintă un număr din două sau trei cifre, "L" o literă, iar "suf" un sufix format din una, două sau trei litere (P, GL, etc.). Intel īşi imparte cipseturile după performanţă īn trei grupe şi anume :

    NVIDIA : Cipseturile produse de această companie sīnt destinate echipării plăcilor de bază pentru platforme AMD şi Intel. Denumirea cipsetului este nForce şi el se găseşte actualmente la a şaptea generaţie. Fiecare generaţie cuprinde mai multe modele diferenţiate după performanţe, dotări şi tehnologiile suportate. Īncepīnd cu generaţia a treia Nvidia susţine că aceste cipseturi conţin un procesor specializat īn media şi comunicaţii (MCP - "media and communications processor"). Cipseturile care au sufixul SLI adăugat la numele lor sīnt destinate plăcilor de bază ce acomodează doua plăci video GeForce aşezate īn mod SLI.

 • Generaţia a şaptea, numită nForce700 este disponibilă pentru platforme Intel (pe soclu LGA775). Gama Intel cuprinde cipseturile nForce 780i SLI şi 750i SLI.
 • Generaţia a şasea, numită nForce600 este disponibilă atīt pentru platforme AMD (pe soclu AM2) cīt şi pentru platforme Intel (pe soclu LGA775). Gama AMD cuprinde cipsetul nForce 680a SLI.  Gama Intel cuprinde cipseturile nForce 650i Ultra, nForce 650i SLI, nForce 680i SLI, nForce 680i SLI LT.
 • Generaţia a cincea, numită nForce500 este disponibilă atīt pentru platforme AMD (pe soclu AM2) cīt şi pentru platforme Intel (pe soclu LGA775). Gama AMD cuprinde familiile nForce500 (modelele 500, 500 Ultra şi 500 SLI), nForce550, nForce 570 (modelele Ultra şi SLI) şi nForce590 (modelul SLI). Gama Intel cuprinde cipseturile "Intel Edition" nForce570 SLI şi nForce590 SLI.
 • Generaţia a patra, numită nForce4 a fost prima generaţie īn cadrul căreia şi-au făcut loc şi cipseturi pentru plăcile de bază pe care se montează procesoare Intel, pīnă atunci cipseturile Nvidia fiind fabricate exclusiv pentru platformele AMD. Ea cuprinde familiile nForce4, nForce4 Ultra şi nForce4 SLI (modelele SLI, SLI XE şi SLI X16). Familia nForce4 a fost destinata procesoarelor AMD (Athlon 64, 64 FX şi Sempron) şi Intel Pentium 4 (pe soclu LGA775), dar nu suportă modul SLI pentru plăcile video GeForce. Familia nForce4 XE a fost destinată procesoarelor Intel Pentium 4 (pe soclu LGA775). Familiile nForce4 SLI şi nForce 4 SLI X16 au fost cele mai avansate modele din familia lor, suportīnd bineīnţeles modul SLI (x8, respectiv x16) atīt pentru plăci de bază pentru procesoare AMD, cīt şi Intel.
 • Generaţia a treia, numită nForce3 a fost concepută pentru procesoarele Athlon mononucleate pe 64 de biţi (Athlon 64 şi Athlon 64-FX mononucleat) şi plăcile video AGP 8x. O inovaţie tehnologică proprie acestei generaţii a fost contopirea celor doua cipuri, NorthBridge şi SouthBridge, intr-unul singur, cu avantajul unui consum de energie mai mic. Ea cuprinde familiile nForce3 150 şi nForce3 250 (modelele 250, 250Gb şi 250Gb Ultra).
 • Generaţiile nForce şi nForce2 (modelele nForce 2, nForce2 400 şi nForce2 Ultra 400) au fost destinate procesoarelor Athlon XP şi Duron pe Soclu A.

    AMD : ATI a intrat pe piata producătorilor de cipseturi īn special pentru a-şi promova platforma CrossFire, bazată pe două plăci grafice Radeon conectate īntre ele. După cumpărarea de către AMD, gama de cipseturi s-a diversificat, producătorul propunīndu-şi să impună pe piaţă platforme competitive formate din placă de bază cu cipset AMD, placă grafică ATI Radeon şi procesor AMD Athlon/Phenom.  

    VIA : Cipseturile produse de această companie sīnt destinate echipării plăcilor de bază pentru platforme AMD, Intel şi VIA. Tehnologiile proprietare VIA care īmbunătăţesc performanţa cipseturilor sīnt următoarele : RapidFire (controlerul PCI Express este modificat īn aşa fel īncīt să aibă o latenţă mai mică, o calitate mai bună a semnalului şi un consum de energie redus), Hyper8 technology (conexiune de 1 GHz/16 biţi īntre procesor şi cipset care asigură o lăţime de bandă de pīnă la 8 GB/s, arhitectura asincronă a magistralei principale de date), Magistrala Ultra V-Link (conexiune cu lăţimea de bandă de 1 GHz īntre cipurile NB şi SB, care asigură o lăţime de bandă de 1 GB/s), DriveStation (legături bidirecţionale cu rată de transfer de pīnă la 150 MB/s cu hardiscurile SATA 2). Unele cipseturi includ cipul audio VIA Vinyl, care are o calitate foarte bună. Denumirea cipsetului diferă după platforma căreia īi e destinat, dar este īn general de forma VIA LXLXXXsuf, unde "L"-urile sīnt litere, iar "X"-urile reprezintă cifre. Cu cīt numărul format din trei cifre (XXX) este mai mare, cu atīt performanţa plăcii este mai bună. Cipseturile al căror nume conţine litera "M" au un cip grafic integrat din seria Chrome. Există următoarele familii de cipseturi VIA :

    SIS : Cipseturile produse de această companie sīnt destinate echipării plăcilor de baza ieftine pentru platforme AMD şi Intel. Unele din ele īncorporează cipuri grafice Mirage. Tehnologia proprietară SIS care īmbunătăţeşte performanţa cipseturilor este numită HyperStreaming (optimizează transferul de date īntre cipset şi memoria RAM sau interfaţa grafică, dar şi īntre cipurile NB şi SB). Denumirea cipsetului este de forma SISXXXsuf, unde "XXX" reprezintă un număr din trei cifre, iar "suf" un sufix format din doua litere. Cu cīt numărul format din trei cifre (XXX) este mai mare, cu atīt performanţa plăcii este mai bună.

    ULI :  Acest producător a fost cumpărat de către Nvidia īn 2006. Ultimul cipset produs se numeşte M 1697 şi este destinat platformelor AMD (Athlon 64 şi Sempron) pe soclu AM2, 939 sau 754. Cipseturile produse de ULi (sau doar cipurile SouthBridge) se mai pot găsi pe unele plăci de bază ieftine pentru procesoare AMD (Athlon 64 şi Sempron) sau Intel (Pentium 4 şi Celeron). Producţia unor modele noi a fost oprită după cumpărarea companiei, de aceea nu e recomandată cumpărarea unor PB cu astfel de cipseturi.

    LEGĂTURI  UTILE

 

HARDISCUL

GENERALITĂŢI

    Hardiscul ("hard disk" - disc dur - HD) este componenta pe care sīnt stocate datele cu care lucrează calculatorul, īncepīnd cu sistemul de operare şi terminīnd cu fişierele instalate de programe sau create de noi. El reprezintă deci memoria durabila ("nevolatilă") a calculatorului, pentru că datele sīnt păstrate şi după īntreruperea alimentării cu curent electric.

    HD este format de obicei din mai multe discuri de aluminiu (numite platane) suprapuse pe acelaşi ax şi acoperite cu oxid de fier. La mică distanţă de suprafaţa discurilor se mişcă nişte braţe metalice ale căror capete magnetizează porţiuni din discuri, īn acest fel fiind "scrise" şi "citite" datele. HD este una din puţinele piese dintr-un calculator care are şi o componentă mecanică (un motor care īnvīrte discurile şi mişcă braţele metalice), dar asta nu īnseamnă că nu este de obicei o piesă foarte fiabilă, capabilă să funcţioneze mulţi ani fără a cauza pierderea datelor stocate.

    Un HD este caracterizat de capacitatea de stocare de date măsurată īn Gigabaiţi [Gigabytes] => GB şi de viteză de rotaţie a platanelor (5.400, 7.200 sau 10.000 de rotaţii pe minut). Cu cīt platanele se rotesc mai repede cu atīt citirea şi scrierea datelor este mai rapidă, deci şi calculatorul este mai rapid. Capacitatea unui HD prezentată de companiile producătoare (cea pe care o vedem īn ofertele de vīnzare) este diferită de capacitatea raportată de sistemul de operare, pentru că toţi producătorii consideră că 1 MB = 1.000.000 baiţi [bytes], cīnd de fapt echivalenţa corectă este 1 MB = 1.048.576 baiţi [bytes]. Sistemul de operare raportează deci īn mod corect o capacitate ceva mai mică a HD, indiferent de numele producătorului acestuia.

    Hardiscul se conectează la restul sistemului cu ajutorul unui cablu care se fixează cu un capăt īntr-o priză (conector) de pe HD şi cu celălalt capăt īntr-o priză (conector) de pe placa de bază. Pentru majoritatea hardiscurilor aflate īn sistemele actuale transferul de date īntre HD şi sistem se realizează īn conformitate cu un standard numit "Parallel ATA" (Advanced Technology Attachment), scris de obicei PATA sau doar ATA. Există mai multe versiuni ale acestui standard create de-a lungul timpului, numite ATA-33, ATA-66, ATA-100 şi ATA-133, fiecare versiune reprezentīnd o īmbunătăţire (uneori considerabilă) a versiunii precedente. Acest standard va fi abandonat treptat de către producători dar īncă se mai găsesc pe piaţa hardiscuri conforme cu standardele Ultra-ATA 100 sau Ultra-ATA 133.

    Hardiscurile cele mai moderne folosesc standardul "Serial ATA" (scris prescurtat SATA) īn locul standardului ATA (PATA). Standardul SATA este compatibil cu standardul PATA, lucru care permite folosirea īn acelaşi calculator atīt a hardiscurilor SATA cīt şi a celor PATA. Actualmente standardul se află la versiunea a 2-a, fiind deci scris SATA II. Pentru a putea folosi un hardisc SATA trebuie să avem o PB care să deţină un controler SATA integrat īn cipsetul (SouthBridge) plăcii de bază sau aflat pe un cip separat. Practic toate plăcile de bază moderne au un astfel de controler.

    Standardul SATA aduce unele īmbunătăţiri faţă de standardul ATA, dintre care merită menţionate posibilitatea unei creşteri importante a ratei de transfer a datelor īntre HD şi sistem, ca şi o păstrare mai bună a integrităţii datelor pe timpul transferului lor. Din punctul de vedere al instalării HD apare posibilitatea de "instalare la cald" ("hot plugging"), ceea ce īnseamnă că un HD poate fi instalat şi apoi utilizat fără a opri sistemul, lucru extrem de convenabil atunci cīnd lucrăm cu HD externe, folosite de exemplu pentru a transfera cantităţi mari de date īntre două calculatoare. Un alt avantaj adus de SATA este conectarea HD la PB prin intermediul unui cablu cilindric de diametru redus şi cu o lungime de pīnă la 1 m, cablu care permite o mai bună circulaţie a aerului īn carcasă comparativ cu cablul de tip panglică folosit anterior. Īn sfīrşit, odată cu apariţia standardului SATA a dispărut necesitatea configurării hardiscurilor ca "stăpīn" (master) sau "sclav" (slave), pentru că īn conformitate cu noul standard fiecare HD este configurat automat exclusiv ca "stăpīn", ceea ce īi permite să funcţioneze la parametri maximi.

    Hardiscurile folosite īn servere folosesc de obicei standardul SCSI ("Small Computer System Inteface"), care permite ataşarea la sistem a opt dispozitive (hardiscuri, unităţi optice de stocare, scanere, etc.), spre deosebire de standardul ATA care permite ataşarea a doar patru dispozitive (hardiscuri şi unităţi optice de stocare). Standardul SCSI permite o rată de transfer de date considerabil mai mare decīt cea oferită de standardul "Parallel ATA" (cu care de altfel nu este compatibil) şi de aceea HD care folosesc acest standard sīnt utilizate īn servere, chiar dacă preţul lor este mult mai ridicat comparativ cu al HD obişnuite. Standardul SAS ("Serial Attached SCSI") va īnlocui standardul SCSI şi va avea printre alte avantaje şi pe acela că va fi compatibil cu standardul SATA.

    LEGĂTURI  UTILE

 

MEMORIA RAM

GENERALITĂŢI

    Memoria RAM ("Random Access Memory" - memorie cu acces aleator) este memoria rapidă folosită de componentele calculatorului pentru stocarea temporară de date. Datele sīnt scrise, şterse şi iarăşi scrise rezultīnd un ciclu de scriere-ştergere determinat de necesităţile programelor care rulează īntr-un anumit moment. Memoria RAM reprezintă memoria volatilă a calculatorului, pentru că datele stocate de ea sīnt pierdute īn momentul īntreruperii alimentării cu curent electric. Acest lucru nu este un dezavantaj, pentru că funcţia memoriei RAM este aceea de a stoca datele care sīnt necesare funcţionării calculatorului īntr-un anumit moment şi nu aceea de a stoca date pe perioade lungi de timp.

    Memoria RAM se prezintă ca o plăcuţă mică ("modul") pe care se află mai multe cipuri de memorie, plăcuţă care se fixează īntr-un locaş special (slot de memorie). Cu cīt avem mai multă memorie RAM, cu atīt calculatorul nostru este mai rapid. Pe placa de bază se găsesc mai multe sloturi (2-4) pentru memoria RAM, īn fiecare putīnd să instalăm o plăcuţă. Acestea au capacităţi diferite, īncepīnd cu 128 MB şi terminīnd cu 1 GB. Cele mai folosite sīnt modulele ("plăcuţele") cu capacitatea de 128 MB, 256 MB şi 512 MB.

    Memoria RAM folosită īn prezent īn calculatoarele personale este cea de tip SDRAM ("Synchronous Dynamic Random Access Memory" - "Memorie Dinamica Sincronă cu Acces Aleator") al cărei nume vine de la faptul că este sincronă cu ciclul de tact al magistralei principale a calculatorului ("front side bus" - FSB), adică transferul de date se face o singură dată pe ciclu de tact.

    Īmbunătăţirea acestui standard a dus la apariţia memoriei de tip DDR SDRAM ("Double Data Rate Synchronous Dynamic Random Access Memory" - "Memorie Dinamică Sincronă cu Acces Aleator şi Rata Dublă de [Transfer de] Date") a cărei caracteristică principală este transferul de date de două ori pe ciclu de tact. Ea este de mai multe tipuri īn funcţie de viteza de transfer a datelor īntre magistrala principală şi cipurile de memorie. Astfel, există de exemplu module de memorie PC-1600 (conţin cipuri DDR-200), PC-2100 (DDR-266), PC-2700 (DDR-333) şi PC-3200 (DDR-400), unde numărul de după DDR indică frecvenţă la care funcţionează cipurile de memorie, iar numărul care intră īn componenţa numelui modulelor indică lăţimea de bandă ("bandwidth") īn MB/s. O placă de bază suportă de obicei toate tipurile de memorie DDR dar este recomandat să cumpărăm memorie cīt mai rapidă, pentru ca sistemul să funcţioneze la performanţa maximă. Alte prescurtări folosite pentru desemnarea modulelor de memorie de tip "double data rate SDRAM" sīnt DDRAM sau DDR. Memoria DDR este recomandată actualmente doar pentru platformele AMD pe Soclu 939 sau 754.

    Memoria DDR2 SDRAM reprezintă o nouă īmbunătăţire a standardului SDRAM şi este caracterizată de faptul că poate transfera date de patru ori pe ciclu de tact. Ea prezintă avantajul că funcţionează la frecvenţe de tact ("clock frequencies") mai mici decīt cea DDR SDRAM la aceeaşi lăţime de bandă, dar are dezavantajul unor latenţe de răspuns mai crescute. Un alt avantaj este funcţionarea la o tensiune de alimentare mai mică, ceea ce duce la un consum mai scăzut şi o īncălzire mai redusă a modulelor. Memoria DDR2 este de mai multe tipuri, īn funcţie de viteza de transfer a datelor īntre magistrala principală şi cipurile de memorie. Astfel, există de exemplu module de memorie PC2-3200 (conţin cipuri DDR2-400), PC-4200 (DDR2-533), PC-5300 (DDR2-667) şi PC2-6400 (DDR2-800), unde numărul de după DDR indica frecvenţa la care funcţionează cipurile de memorie, iar numărul care intră īn componenţa numelui modulelor indică lăţimea de bandă ("bandwidth") īn MB/s. Este recomandat să cumpărăm memorie cīt mai rapidă, pentru ca sistemul să funcţioneze la performanţă maximă. Īn acelaşi timp trebuie să ne asigurăm că placa de bază suportă tipul de memorie DDR2 pe care-l dorim (toate plăcile suportă DDR2-400 şi DDR2-533, dar dacă dorim DDR2-667 sau DDR2-800 trebuie să selectăm o PB corespunzătoare). Modulele de memorie DDR2 sīnt asemănătoare ca formă şi structură cu cele DDR, dar din punct de vedere al funcţionalităţii ele sīnt incompatibile cu sloturile DDR de pe placa de bază. Ca urmare, pentru a le putea folosi trebuie să avem o PB cu sloturi speciale pentru modulele DDR2. Memoria DDR2 este recomandată pentru platformele Intel pe Soclu LGA775 şi Soclu 478, iar īn cazul AMD pentru platformele pe Soclu AM2 (cele pe Soclu 939 sau 754 nu suportă acest tip de memorie).

    Modulele de memorie de tip SDRAM (DDR şi DDR2) pot fi aşezate īntr-o configuraţie specială numită bicanal (dual channel), ceea ce va duce la o performanţă crescută a sistemului. Pentru aceasta este nevoie de o placă de bază care să suporte această configuraţie şi de două (sau patru) module de memorie identice (aceeaşi capacitate, aceeaşi frecvenţă de tact, acelaşi producător). Modulele se aşează īn perechi (două cīte două) īn sloturile colorate identic de pe placa de bază. Dacă nu avem module identice de memorie sistemul va funcţiona īn configuraţia monocanal ("single-channel").

    Modulele de memorie RAM se diferenţiază īntre ele şi după timpii de latenţă ("latency timings"), care au un impact major asupra performanţei modulelor respective. Aceşti timpi se scriu de obicei ca o īnşiruire de 4 valori (de ex. 3-4-4-8 , 4-4-4-12 , 5-5-5-15, etc.). Aceste valori semnifică īn ordine : Latenţa CAS ("CAS Latency") - Īntīrzierea RAS-la-CAS ("Ras-to-CAS Delay") - Timpul de Preīncărcare RAS ("RAS Precharge") - Īntīrzierea de la Activare la Preīncărcare ("Active to Precharge Delay"). La aceşti timpi de latenţă se mai adaugă uneori o valoare scrisă 1T sau 2T, numită Rata de Comandă ("Command Rate") şi măsurată īn cicli de tact (1 sau 2 cicli). Cu cīt valorile latenţelor sīnt mai mici, cu atīt modulul de memorie este mai performant, de ex. un modul 3-4-4-8 este mai rapid decīt unul 4-4-4-12. Īn mod similar un modul cu o valoare 1T este mai bun decīt unul cu valoarea 2T.

        Memoria DDR3 SDRAM a apărut pe piaţă la jumătatea anului 2007, dar nu este compatibilă decīt cu unele plăci de bază fabricate cu cipseturi Intel. Avantajele faţă de DDR2 ar fi consumul de energie mai redus şi lăţimea de bandă mai mare. Dezavantajele ar fi date de preţul mai crescut şi de incompatibilitatea cu plăcile de bază deja cumpărate. Cine doreşte să folosească memorie DDR3 va trebui să cumpere o PB nouă, modulele DDR3 nefiind compatibile cu sloturile pentru memorii DDR2.

    LEGĂTURI  UTILE

 • Anexa Manualului : legături către cele mai bune articole de pe internet referitoare la memoria RAM
 • Note Tehnice : raspunsuri la intrebari puse frecvent despre memoria RAM
 

UNITĂŢILE  OPTICE

GENERALITĂŢI

    Unităţile optice sīnt nişte dispozitive care folosesc medii de stocare optice pentru citirea şi scrierea datelor. Stocarea optică este metoda prin care datele sīnt inscripţionate pe un mediu special cu ajutorul unei raze laser. Citirea datelor de pe un mediu optic se realizează tot cu ajutorul unei raze laser.

    Īn funcţie de caracteristicile lor tehnice şi de capacitatea de stocare mediile optice se īmpart īn două categorii şi anume CD ("Compact Disc") şi DVD ("Digital Versatile Disc"). Atīt CD-urile cīt şi DVD-urile se prezintă ca nişte discuri din plastic (cu diametrul de 12 cm) pe a căror suprafaţă datele sīnt inscripţionate sub formă de adīncituri (gropiţe - "pits") microsopice de-a lungul unei piste care se desfăşoară īn spirală. Mediile optice se īmpart īn două categorii după modul de inscripţionare a datelor şi anume: medii produse prin matriţare (inscripţionare prin presarea unei matriţe) şi medii produse prin ardere (inscripţionare cu rază laser). Matriţarea este o metodă industrială ce necesită echipamente speciale şi ca urmare este folosită īn cazul producerii unor cantităţi mari de discuri (de ex. pentru discurile originale cu jocuri, muzică, etc.). Arderea este o metodă accesibilă oricui şi este folosită īn special pentru producerea de discuri īn cantităţi limitate (īn general pentru utilizare personală).

    Mediile de tip CD au apărut primele, dar capacitatea de stocare a acestora (700 MB) a fost foarte rapid socotită insuficientă şi ca urmare au fost dezvoltate mediile DVD. Acestea sīnt de fapt tot nişte CD-uri, īnsă cu o densitate mai mare de stocare a datelor, realizată prin creşterea lungimii spiralei ce conţine adīnciturile şi prin dimensiuni mai mici ale acestora. O altă deosebire īntre CD-uri şi DVD-uri este dată de numărul de feţe şi de straturi pe care sīnt inscripţionate datele. Compact discurile (CD) au o singură faţă ("side") inscripţionata cu date, iar aceasta are un singur strat ("layer") īn care se afla stocate datele, deci nu este nevoie să scoatem CD-ul şi să īl īntoarcem pe partea cealaltă, aşa cum facem cu un disc vinil pentru pick-up. DVD-urile pot avea īnsă una sau două feţe, iar fiecare faţă poate avea unul sau două straturi şi īn consecinţă avem patru variante de DVD-uri (monofaţă-monostrat, monofaţă-bistrat, bifaţă-monostrat, bifaţă-bistrat) a căror capacitate de stocare este īn ordine de 4,7 GB; 8,5 GB; 9,4 GB şi 17 GB. Cele mai folosite sīnt DVD-urile monofaţă-monostrat ("single-sided, single-layer") pentru că au un preţ convenabil şi o capacitate suficientă de stocare pentru utilizatorii particulari (casnici).

    Unităţile optice se īmpart după funcţionalitatea lor īn unităţi de citire (Read Only Memory - ROM, care pot doar să citească datele de pe un mediu optic) şi unităţi de citire/scriere (Read/Write - RW, care pot atīt să citească cīt şi să scrie date pe un mediu optic). O altă īmpărţire a unităţilor optice se realizează după mediile optice pe care le pot folosi, DVD şi/sau CD.   

 

TIPURI  DE  UNITĂŢI  OPTICE   

    Unitatea CD-ROM

    Unitatea CD-ROM este o componentă esenţială a oricărui calculator pentru că ea permite instalarea programelor (īncepīnd cu sistemul de operare) pe care le folosim. De asemenea, multe jocuri necesită pentru rulare prezenţa unui CD, de pe care să se īncarce anumite date īn timpul desfăşurării acţiunii.

    Unitatea CD-ROM citeşte CD-urile cu date sau CD-urile audio cu ajutorul unei raze laser, īnsă nu poate scrie date pe CD-uri. Unităţile CD-ROM sīnt caracterizate de viteza maximă de rotaţie a CD-urilor (care este proporţională cu viteza de citire a datelor), care este īn general de 52X (de 52 de ori mai mare decīt viteza primei unităţi CD-ROM fabricate). Există şi unităţi cu viteză mai mare, dar se pare că acestea sīnt prea zgomotoase īn timpul funcţionarii la viteză maximă, de aceea ele nu sīnt foarte răspāndite.

    Unitatea CD-ROM este componenta cea mai puţin fiabilă a unui calculator, probabil din cauza componentelor mecanice (motorul care īnvīrteşte CD-ul sau cel care mişcă sertarul īn care se pune CD-ul ) şi a materialelor de construcţie relativ fragile. O folosire intensivă a unei unităţi CD-ROM face ca performanţa acesteia să scadă īn timp, uneori unitatea trebuind īnlocuită după un an sau doi.

    Unitatea DVD-ROM

    Unitatea DVD-ROM poate citi datele inscripţionate atīt pe DVD-uri cīt şi pe CD-uri, dar nu poate scrie pe aceste medii. Putem alege să cumpărăm o astfel de unitate dacă vizionăm frecvent filme de pe DVD-uri sau īn perspectiva situaţiei īn care tot mai mulţi producători de jocuri vor alege să distribuie jocurile pe un singur DVD īn loc de mai multe CD-uri.

Unităţile sīnt caracterizate de viteza maximă de rotaţie a DVD-urilor şi a CD-urilor (care este proporţională cu viteza de citire a datelor), scrisă de obicei sub forma 16X/48X, ceea ce īnseamnă că DVD-urile sīnt citite cu viteza 16X, iar CD-urile cu viteza 48X.

    Unitatea CD-RW

    Dacă dorim să ne creăm propriile CD-uri, de exemplu pentru a face copii de rezervă ("backup copies") cu datele de pe calculatorul nostru, va trebui să cumpărăm o unitate CD-RW. Aceasta are capacitatea de a "scrie" pe CD-uri cu ajutorul unei raze laser (se spune că CD-urile sīnt "arse"), alături bineīnţeles de capacitatea de a citi CD-uri. Există două tipuri de CD-uri pe care putem scrie şi anume CD-uri pe care putem scrie doar o singură dată (CD-uri inscriptibile - CD Recordable => CD-R) şi CD-uri pe care putem scrie de mai multe ori (CD-uri reinscriptibile - CD Rewritable => CD-RW). Scrierea unui CD durează de obicei cīteva minute.

   Unităţile CD-RW se deosebesc după viteza de scriere/rescriere a CD-urilor. O unitate 52X / 32X / 52X scrie CD-uri inscriptibile cu viteza 52X, scrie CD-uri reinscriptibile cu viteza 32X şi citeşte CD-uri cu viteza 52X.
Cea mai ieftină unitate CD-RW costă de obicei de două ori mai mult decīt o unitate CD-ROM, dar este o investiţie foarte bună pentru că ne permite să stocăm īn siguranţă pe CD-uri datele importante de pe calculatorul nostru. De asemenea ea ne permite să transportăm cantităţi mari de date (un CD are 700MB) īntre două calculatoare (de ex. cel de acasă şi cel de la servici).

    Unitatea combo CD-RW / DVD-ROM

    Unitatea combo īşi derivă numele de la faptul că ea combină funcţionalitatea unei unităţi CD-RW şi a uneia DVD-ROM, deci ea poate să citească atīt DVD-uri cīt şi CD-uri şi de asemenea poate să scrie CD-uri. Numele unei astfel de unităţi include vitezele de citire şi de scriere, fiind de obicei de forma 52X/32X/52X/16X, ceea ce īnseamnă că ea scrie CD-uri inscriptibile (CD-R) cu viteza 52X, scrie CD-uri reinscriptibile (CD-RW) cu viteza 32X, citeşte CD-uri cu viteza 52X şi citeşte DVD-uri cu viteza 16X.

    Unitatea DVDRW

    Unitatea DVDRW este cea mai complexă unitate optică īn sensul că ea are capacitatea de a citi şi de a scrie DVD-uri şi CD-uri. Cumpărarea unei astfel de unităţi este indicată dacă avem nevoie să stocăm cantităţi importante de date şi nu dorim să folosim CD-uri inscriptibile pentru că ar trebui să folosim un număr mare dintre acestea (un DVD are o capacitate de stocare mult mai mare decāt un CD).

    Există două tipuri de DVD-uri pe care putem scrie şi anume DVD-uri pe care putem scrie doar o singură dată (DVD-uri inscriptibile - DVD Recordable => DVD±R) şi DVD-uri pe care putem scrie de mai multe ori (DVD-uri reinscriptibile - DVD Rewritable => DVD±RW). Spre deosebire de situaţia mediilor CD inscriptibile (CD-R şi CD-RW) unde avem de-a face cu un standard de inscripţionare la care au aderat toţi producătorii, īn cazul mediilor DVD inscriptibile avem de-a face cu trei standarde, denumite DVD-RW, DVD+RW şi DVD-RAM, dintre care primele două sīnt cel mai folosite. Din această cauză mediile DVD inscriptibile au denumiri īn funcţie de standardul conform căruia au fost produse şi anume mediile inscriptibile o singură dată ("recordable") sīnt numite DVD-R sau DVD+R, iar mediile inscriptibile de mai multe ori ("rewritable") sīnt numite DVD-RW sau DVD+RW. Unităţile DVDRW moderne citesc şi scriu atīt DVD-uri obişnuite (monostrat => "single-layer") cīt şi DVD-uri bistrat (dublu-strat => "dual-layer" - DL)

    Producătorii de unităţi DVDRW au fost obligaţi să conceapă unităţi care să poată folosi īntr-o mai mică sau mai mare măsură ambele standarde mai răspīndite (DVD-RW şi DVD+RW), īn aşa fel īncīt cumpărătorul să poată folosi unitatea şi īn situaţia īn care unul dintre standarde ar deveni dominant iar celălalt ar dispărea treptat din această cauză. Această stare de lucruri mai puţin obişnuită īn care două standarde "luptă pentru supremaţie" nu este ceva neobişnuit pentru piaţa produselor electronice, o dispută asemănătoare avīnd loc īntre standardele VHS şi Betamax pentru casetele video care s-a soldat cu victoria primului dintre ele.

    Deşi pe termen lung cumpărătorii (consumatorii) vor avea de cīştigat pentru că probabil va prevala standardul care permite producerea de medii cu cel mai bun raport calitate-preţ, pe termen scurt cumpărătorii au de pierdut pentru că ei trebuie să plătească facilitatea unei unităţi DVDRW de a fi compatibilă cu ambele medii. Īn plus cumpărătorii de unităţi DVDRW trebuie să citească foarte atent specificaţiile tehnice ale unităţilor pentru a plăti un preţ care să fie īn conformitate atīt cu performanţele (reflectate īn special de vitezele de citire şi scriere) unităţii cīt şi cu tipurile de medii DVD care pot fi folosite. O unitate DVDRW poate avea de exemplu următoarele specificaţii tehnice :

 • Viteza de Inscripţionare / Citire CD-R :          48X / 48X
 • Viteza de Inscripţionare / Citire DVD-R :        16X / 16X
 • Viteza de Inscripţionare / Citire DVD+R :       16X / 16X
 • Viteza de Inscripţionare / Citire DVD-R DL :    6X / 16X
 • Viteza de Inscripţionare / Citire DVD+R DL :  10X / 16X
 • Viteza de Inscripţionare / Citire CD-RW :       16X / 48X
 • Viteza de Inscripţionare / Citire DVD-RW :       6X / 16X
 • Viteza de Inscripţionare / Citire DVD+RW :      8X / 16X
 • Viteza de Inscripţionare / Citire DVD-RAM :    12X / 16X
 

MONITORUL

GENERALITĂŢI

    Monitorul este componenta care ne afectează cel mai mult sănătatea atunci cīnd folosim un calculator. Ochii sīnt un organ fragil şi de aceea ei trebuie protejaţi. Din această cauză este recomandat să nu facem economie la bani atunci cīnd ne decidem să cumpărăm un monitor, mai ales dacă vom sta īn faţa acestuia cīteva ore pe zi.

    Monitoarele se deosebesc după tipul de afişare a imaginilor īn monitoare cu tub catodic şi monitoare cu afişare prin cristale lichide. Dimensiunea diagonalei ecranului este măsurata īn inci (15 inci, 17 inci, 19 inci, etc.).

    CRT

    Monitoarele cu tub catodic (Cathode Ray Tube - CRT) au drept componentă principală un tub de sticlă (vidat de aer) de forma piramidală, unde baza piramidei este reprezentată de ecranul monitorului. Īn vīrful "piramidei" (la interior) se afla un dispozitiv numit tun de electroni care emite permanent un fascicul de electroni. Acest fascicul este dirijat şi focalizat de un dispozitiv special şi el ajunge īn final īntr-o porţiune a suprafeţei interne a bazei "piramidei" interacţionīnd cu un strat de fosfor care va emite lumina. Cu ajutorul acestei lumini (care poate avea diferite intensităţi) se formează imaginea pe care o vedem noi pe ecran. Fasciculul de electroni trebuie să se mişte īn permanenţă pe suprafaţa de fosfor pentru ca ecranul să īşi păstreze luminozitatea. Din această cauză se spune că fasciculul de electroni baleiază ("mătură") ecranul şi īn consecinţă imaginea de pe ecran se "reīmprospătează" periodic.

    LCD

    Monitoarele cu afişaj prin cristale lichide (Liquid Crystal Display - LCD) folosesc interacţiunea dintre curentul electric şi moleculele de cristale lichide pentru a produce imaginea. Aceste monitoare aveau īn trecut dezavantajul că uneori reīmprospătarea imaginii avea o latenţă sesizabilă şi de aceea nu erau recomandate de obicei pentru jocurile pe calculator. Monitoarele LCD noi, cu rată de reīmprospătare de cīteva milisecunde (4-7 ms) nu mai prezintă acest dezavantaj şi pot fi folosite pentru orice joc. Monitoarele LCD au cīteva avantaje faţă de cele CRT şi anume : calitatea imaginii este mult mai bună decīt cea furnizată de monitoarele CRT, sīnt extrem de subţiri (plate) fiind ideale pentru birourile companiilor şi au un consum de energie extrem de redus (ca urmare nici nu degajă căldură). Ele au īnsă şi dezavantaje, cum este faptul că imaginea nu mai este vizibilă dacă ne deplasăm īn lateral cu un anumit unghi faţă de centrul ecranului. De asemenea monitoarele LCD sīnt mai fragile decīt monitoarele CRT.

 

UNITATEA  DE  DISCHETĂ

    Unitatea de dischetă ("floppy drive") şi-a pierdut din importanţă īn ultimii ani odată cu apariţia unităţilor CD-RW şi mai nou a minihardiscurilor ("pocki-drive"). Ea ramīne īncă esenţială pentru orice calculator pentru că unitatea este uşor de utilizat, iar dischetele sīnt ieftine.

    Discheta ("floppy disk") are o capacitate de stocare redusă (1,44 MB) dar reprezintă un mijloc bun de transfer de date īntre calculatoare, dacă este vorba de fişiere de dimensiuni mici (de ex. fişiere de tip text).

    Un argument important īn favoarea dotării calculatorului cu o unitate de dischetă este faptul că o dischetă de start ("startup disk") pe care am instalat anumite fişiere ale sistemului de operare poate fi folosită pentru pornirea calculatorului īn cazul īn care īntīmpinăm probleme la pornirea acestuia folosind sistemul de operare instalat pe hardisc. De asemenea multe programe de tip antivirus folosesc dischete ("rescue disks") pentru a restaura sistemul de operare după infecţia cu un virus.

 

TASTATURA , MAUSUL , JOYSTICUL

    Tastatura şi mausul sīnt componente esenţiale cu ajutorul cărora comunicăm cu calculatorul şi īi dăm instrucţiuni. Ele se conectează prin intermediul porturilor PS/2 sau mai nou USB.La aceste două componente putem să facem economie īn sensul că putem să cumpărăm piese mai ieftine fără ca acest lucru să afecteze performanţa calculatorului sau sănătatea noastră. Tastatura trebuie īncercată īnainte de cumpărare pentru a vedea dacă ne convine gradul de presiune care trebuie aplicat tastelor şi īn acelaşi timp să observăm dacă există elemente care nu ne convin īn configuraţia tastaturii (de ex. butoane prea mici sau inscripţionate cu litere īnclinate).

    Īn ultimii ani au fost aduse īmbunătăţiri tastaturii şi mausului. cumpărarea unui maus cu rotiţă de derulare ("scroll") reprezintă o decizie bună care nu ne obligă să cheltuim foarte mulţi bani īnsă aduce un plus de funcţionalitate. Cumpărarea unui maus cu dispozitiv optic īn loc de bilă, a unei tastaturi cu butoane suplimentare pentru aplicaţii multimedia şi internet sau cumpărarea unui maus şi a unei tastaturi cu conexiune prin radio ("wireless") reprezintă şi ele decizii bune, īnsă care īn acelaşi timp ne obligă să scoatem ceva mai mulţi bani din buzunar.

    Joysticul ("joystick") este un dispozitiv folosit īn jocuri (īn special īn simulatoarele de zbor). Este recomandată cumpărarea unui joystic digital cu throttle (manetă de gaze), twist handle (mīner rotativ), POV Hat (buton de schimbare rapidă a unghiului de vizualizare) şi cu cel puţin 4 butoane programabile. Joysticul trebuie īncercat īnainte de cumpărare şi se recomandă alegerea unui joystic rezistent şi ceva mai greu (pentru stabilitate). Nu se recomandă cumpărarea unui joystic analog ieftin pentru că de obicei acesta este greu de configurat cu precizie şi are tendinţa să se strice uşor, fiind foarte fragil.

 

CARCASA  ŞI  SURSA  DE  ALIMENTARE

    GENERALITATI

    CARCASA

    Carcasa reprezintă "casa" calculatorului, cea care adăposteşte toate componentele acestuia. Ea are o formă paralelipipedică şi de obicei este din metal, la care se adaugă unele elemente din plastic. Carcasa este formată dintr-o structură de susţinere (pe care se fixează componentele calculatorului) acoperită de panouri metalice. Acestea sīnt īn număr variabil, dar de obicei există două panouri laterale şi unul superior, la care se adăugă o mască frontală din plastic.

    Carcasa are ca rol principal asigurarea protecţiei componentelor calculatorului, iar ca roluri secundare pe acelea de izolare fonică şi de participare la răcirea componentelor. Acestea sīnt roluri utilitare, dar īn ultima vreme carcasa tinde să capete şi un rol estetic, mulţi utilizatori īnfrumuseţīndu-şi carcasele īn conformitate cu preferinţele lor īn materie de decoraţiuni.

    Majoritatea carcaselor sīnt construite pentru a găzdui plăci de bază conforme cu standardul ATX. Compania Intel a propus un standard nou, numit BTX, care aduce unele īmbunătăţiri (legate de ventilaţie, nivelul de zgomot, aşezarea componentelor, etc.) īnsă producătorii de carcase şi plăci de bază nu se grăbesc să-l adopte, mai ales că vechiul standard nu este īncă depăşit. Īn funcţie de īnălţimea lor carcasele se īmpart īn miniturn ("minitower"), miditurn ("miditower") şi maxiturn ("maxitower"). Carcasele miniturn sīnt folosite īn situaţiile īn care calculatorul are puţine componente (de ex. un singur hardisc şi o singură unitate optică) şi sīnt ideale dacă nu avem mult spaţiu la dispoziţie, cum este situaţia cīnd ţinem calculatorul īntr-un compartiment (raft) vertical de pe birou. Carcasele miditurn sīnt cele mai folosite carcase şi reprezintă soluţia ideală pentru un calculator care să nu ocupe mult spaţiu pe verticală şi care īn acelaşi timp să permită găzduirea unui număr adecvat de componente, cărora să le fie asigurată şi o ventilaţie adecvată. Carcasele maxiturn sīnt folosite īn special pentru servere, ele putīnd găzdui un număr mare de hardiscuri.

    Deşi toate carcasele miditurn au aceeaşi īnălţime, numărul de componente pentru stocarea de date (hardiscuri, unităţi optice, unităţi de dischetă) pe care le pot găzdui variază īn funcţie de modelul carcasei. La partea anterioară a carcasei exista mai multe locaşuri de 5,25 inci īn care se pot monta unităţi optice (CD-ROM, CD-RW, etc.), sub care se afla mai multe locaşuri de 3,5 inci īn care se montează unităţi de dischetă (de obicei două locaşuri care comunică cu exteriorul prin īnlăturarea unor plăcuţe din panoul frontal) sau hardiscuri. O carcasă miditurn bună are patru locaşuri pentru unităţi optice, două pentru unităţi de dischetă şi cinci pentru hardiscuri, deşi īn mod evident nu vom monta poate niciodată toate aceste componente. Pentru utilizatorii casnici nu este nici o problemă dacă au ales o carcasă cu mai puţine locaşuri, de exemplu una care poate găzdui doar trei unităţi optice şi trei hardiscuri, mai ales că de obicei ei vor avea instalat un singur hardisc (de capacitate medie - mare) şi cel mult două unităţi optice (de ex. un DVD-ROM şi un DVD-RW). Este totuşi de reţinut faptul că locaşurile pentru unităţi optice pot fi folosite şi pentru instalarea panourilor de control pentru unele componente (placă de sunet mai sofisticată, dispozitiv de reglare a turaţiei ventilatoarelor, etc.) deci trebuie să luăm īn calcul şi acest aspect la cumpărarea unei carcase. Unităţile cititoare de memocarduri flash (folosite de aparatele foto digitale) pot fi şi ele instalate īn locaşurile unităţilor optice.

    Īn mod teoretic toate carcasele (indiferent de producător şi de costul lor) ar trebui să poată să asigure trecerea prin ele a unui flux de aer care să contribuie la răcirea componentelor. Această sarcină importantă este īnsă īndeplinită de unele carcase mai bine decīt de altele. Fluxul de aer trebuie să īntre prin partea de jos a măştii frontale a carcasei şi să iasă prin partea din spate a sursei de alimentare, avīnd deci o traiectorie diagonală, răcind mai īntīi hardiscul şi apoi componentele montate pe placa de bază. Majoritatea carcaselor au la partea inferioară a panoului frontal nişte orificii (de obicei sub formă de fante) prin care poate pătrunde aerul. Exista īnsă şi carcase care nu au astfel de orificii sau la care orificiile sīnt acoperite cu un element decorativ din plastic. Īn cazul acestora din urmă putem să īnlăturăm elementul decorativ şi să scoatem la vedere orificiile care vor permite admisia unui curent de aer. Unele carcase au orificii de admisie (de obicei sub formă de găurele) şi pe panourile laterale. Īn cazul īn care calculatorul nostru are nevoie de răcire activă suplimentară putem să montăm ventilatoare pe carcasă, majoritatea carcaselor avīnd locuri speciale de montare a ventilatoarelor, prevăzute cu găuri pentru şuruburile de fixare. De exemplu īn fata locaşurilor hardiscurilor există o placă metalică găurită pe care se poate ataşa un ventilator care să tragă aer īn calculator, iar īn partea din spate a carcasei există două (sau unul singur) locuri speciale pe care pot fi fixate ventilatoare care să elimine aerul īncălzit din carcasă. Unele carcase mai scumpe au un ventilator suplimentar poziţionat pe unul din panourile laterale, īn aşa fel īncīt să aducă aer din exterior deasupra procesorului şi plăcii video. Adăugarea de ventilatoare suplimentare trebuie făcută doar dacă este necesar acest lucru, pentru că ele contribuie la poluarea fonica şi pot cauza disconfort utilizatorului.

    Īn jurul carcaselor s-a născut o activitate distinctă numită "modding" ("modificare") care constă īn personalizarea carcasei prin adăugarea de elemente ieşite din comun, īn principal cu rol estetic. Producătorii de carcase au observat această tendinţă (apărută iniţial īn rīndurile pasionaţilor de calculatoare) şi s-au adoptat cerinţelor pieţei, propunīnd carcase care să satisfacă şi gusturile estetice ale utilizatorilor. Au apărut astfel carcase cu măşti frontale colorate (mai viu sau mai sobru) sau cu un geam lateral prin care să se poată observa lumina emisă de mici lămpi cu neon instalate īn carcasă sau ataşate unor componente (īn special ventilatoare). Unele modificări au īnsă şi un rol utilitar, un exemplu fiind chiar geamul lateral, care ne permite să observăm funcţionarea ventilatoarelor sau gradul de īncărcare cu praf a componentelor. O altă modificare utilă este īncastrarea unui mīner īn panoul superior al carcasei, care ne permite să transportăm calculatorul ca pe un geamantan.

    SURSA  DE  ALIMENTARE

    Sursa de alimentare (SA) este una din componentele cele mai importante ale unui calculator, de buna funcţionare a ei depinzīnd performanţa şi stabilitatea acestuia. Pentru a īnţelege mai bine rolul ei putem să apelăm la o comparaţie īntre calculator şi corpul uman. Aşa cum putem deduce şi din numele ei, SA este corespondentul tractului digestiv din corpul uman. Īn cazul omului viaţa presupune un aport de energie prin intermediul alimentelor, care sīnt prelucrate de-a lungul tractului digestiv (de la gură la intestin) şi transformate īn substanţe ce sīnt absorbite, urmīnd a fi transportate prin sīnge la nivelul organelor care au nevoie de ele. Īn cazul calculatorului, SA preia curent electric alternativ (energie electrică) cu tensiunea de 220 V din priză de perete şi īl transformă īn curent continuu de voltaje mai mici (3,3 V ; 5V ; 12 V) pe care īl dirijează prin cabluri speciale către componentele care au nevoie de el pentru a funcţiona.

    Sursa de alimentare nu este o componentă complexă, ea neincluzīnd tehnologii avansate. La interiorul sursei se găseşte o placă cu circuite pe care sīnt lipite piese obişnuite (condensatori, tranzistori, diode, rezistenţe, bobine) şi unul sau mai multe transformatoare. Tot la interior se găsesc şi două radiatoare (plăci de metal) aşezate vertical, care au rolul de a răci piesele cu activitate susţinută (tranzistori şi diode) care sīnt fixate pe ele. Din sursă pleacă un mănunchi de cabluri care vor fi conectate la componentele care necesită alimentare cu energie electrică. Cutia metalică īn care se găseşte sursa este dotată cu fante pentru admisia de aer din carcasa calculatorului, iar la partea din spate a carcasei se găseşte un ventilator care elimină aerul cald la exterior. Fluxul de aer care este "tras" din carcasă şi apoi eliminat īn exteriorul sursei serveşte la răcirea componentelor acesteia. Sursele mai scumpe au un al doilea ventilator aşezat pe partea inferioară a sursei, care "trage" aer din carcasă pentru crearea unui flux de aer mai important.

    Funcţionarea optimă a calculatorului presupune alimentarea permanentă cu curent electric a diverselor sale componente. Fiecare componentă are nevoie de un anumit tip de curent continuu, adică un curent cu o anumită tensiune şi o anumită intensitate. Sursa de alimentare preia curentul alternativ şi după ce īl transformă īn curent continuu īl canalizează pe cīteva tronsoane ("rails" - şine), fiecare tronson avīnd o anumită tensiune (+3,3V ; +5V ; +12V ; -12V, -5V, +5VSB). Acest proces seamănă (la modul simbolic, bineīnţeles) cu īmpărţirea unui fluviu īn mai multe canale la vărsarea īn mare cu formarea unei delte. Pentru calculatoarele moderne sīnt importante doar primele trei tronsoane, cele de -12V şi -5V fiind incluse pentru compatibilitatea cu piesele foarte vechi (cum sīnt cele conectate prin sloturi ISA), iar ultimul fiind folosit pentru circuitul de stand-by, de unde şi numele lui. Tronsoanele de +3,3V şi +5V sīnt folosite īn general pentru alimentarea componentelor electronice (cipsetul plăcii de bază, memoria RAM, placa video, placa de sunet, etc.) şi a unor periferice (maus, tastatura, dispozitive conectate prin portul USB, etc.). Tronsonul de +12V este folosit pentru alimentarea motoarelor hardiscurilor şi unităţilor optice, dar şi pentru motoarele ventilatoarelor. O particularitate interesantă este că şi procesoarele moderne produse de AMD (Athlon, Sempron, Duron) sau Intel (Pentium 4, Celeron) funcţionează tot pe baza curentului furnizat de tronsonul de 12V.

    Aşa cum am mai spus, alimentarea unei componente īn scopul funcţionării ei optime presupune furnizarea unui curent de o anumită tensiune şi o anumită intensitate. Tensiunea se măsoară īn Volţi (V), iar intensitatea īn Amperi (A). Intensitatea curentului necesar unei anumite componente este o mărime care desemnează "cantitatea" de curent necesar pentru funcţionarea ei. Fiecare tronson de curent continuu provenit din SA este capabil să furnizeze o anumită cantitate (intensitate) maximală de curent, care se va īmpărţi īntre piesele alimentate de tronsonul īn cauză. Din această cauză o SA trebuie să producă tronsoane de curent continuu a căror intensitate să fie suficientă pentru componentele care se alimentează de la fiecare tronson īn parte. De exemplu tronsonul de +12V trebuie să furnizeze un curent cu o intensitate care să fie suficientă pentru alimentarea procesorului dar şi pentru alimentarea motoarelor hardiscului, unităţii optice şi ventilatoarelor, fiind de departe cel mai solicitat dintre tronsoane. Īn mod normal acest tronson face faţă solicitărilor, dar dacă avem mai multe hardiscuri, mai multe unităţi optice, mai multe ventilatoare suplimentare şi īn plus avem şi o placă video ce necesită alimentare suplimentară este posibil ca tronsonul respectiv să nu mai poată furniza un curent adecvat fiecărei componente īn parte şi ca urmare unele din piese nu vor funcţiona sau vor funcţiona deficitar.

    Puterea electrică se defineşte ca fiind produsul dintre tensiunea şi intensitatea unui curent (P = U x I), desemnīnd cantitatea de energie disponibilă pentru consum de către componentele unui circuit electric care include bineīnţeles şi o sursă de curent (sursă de tensiune). Puterea electrică se măsoară īn Waţi (W). Toate sursele de alimentare pentru calculatoare au specificată puterea electrică maximală (300W, 350W, 400W, etc.), ce īnseamnă maximul de putere pe care sīnt capabile să o furnizeze la un moment dat īn scopul alimentării cu curent a componentelor. O sursă de alimentare nu furnizează tot timpul puterea maximală, ci doar puterea necesară activităţii componentelor din calculator aflate īn funcţiune la un moment dat. Dacă toate componentele aflate īn funcţiune nu au nevoie decīt de 280W, atunci doar atīt va furniza sursa, indiferent de care este puterea ei maximală. Acest lucru este dealtfel īmbucurător pentru că de exemplu īn cazul unei surse de 350W nu vom plăti decīt curentul consumat (280W) şi nu curentul maximal (350W) ce poate fi furnizat de sursă.

    Caracteristicile tehnice ale unei SA sīnt de obicei scrise pe o etichetă lipită de cutia sursei. Să luăm ca exemplu o sursă obişnuită ("no-name") model LC-B350 ATX. Ea are scris pe cutia metalică următorul text : "Total Output is 350 W Max", care ne arată puterea maximală a sursei. Īnsă deşi puterea totală a unei SA este importantă, la fel de importante sīnt şi puterile oferite pentru fiecare tronson īn parte. Puterea unui tronson se obţine prin īnmulţirea tensiunii tronsonului cu intensitatea curentului furnizat de acel tronson. Pe eticheta de pe sursa sīnt prezente şi datele despre intensitatea curentului care circulă prin fiecare tronson. Astfel, īn cazul sursei din exemplul nostru avem specificate următoarele valori : 28A pentru tronsonul de 3,3V ; 35A pentru tronsonul de 5V ; 16A pentru tronsonul de 12V. Deci tronsonul de 12V (cel mai important) oferă o putere electrică de 192W (12V x 16A), care este o valoare bună, suficientă pentru calculatoarele celor mai mulţi utilizatori. Sursele de alimentare cu valori ale intensităţii mai mici de 16A pe tronsonul de 12V nu sīnt indicate pentru calculatoarele moderne, dacă se doreşte o funcţionare adecvată a acestora.

    Sursa de alimentare furnizează curent componentelor printr-o multitudine de cabluri care au fiecare la capăt un conector din plastic de o anumită formă. Cablul care alimentează placa de bază furnizează īn principal curent de +3,3V ; +5V şi +12V pentru componentele PB şi plăcile de extensie ale calculatorului (placa video, placa de sunet, etc.) şi are la capăt conectorul numit ATX. Cablurile care alimentează hardiscurile şi unităţile optice furnizează curent de +12V şi au la capăt cīte un conector numit Molex. Aceleaşi cabluri furnizează curent pentru plăcile video ce necesită alimentare suplimentară īn afara aceleia prin slotul AGP sau PCI-Express. Procesoarele Pentium 4 şi Core au nevoie de alimentare suplimentară şi dacă intenţionăm să cumpărăm un astfel de procesor trebuie să alegem o SA care să aibă un cablu special ce furnizează un supliment de curent de + 12V şi se fixează pe PB īntr-o priză asemănătoare cu cea ATX dar mai mică.

    Īntreţinerea sursei de alimentare este esenţială pentru buna funcţionare a acesteia pe termen lung. După o anumită perioadă de la cumpărare (īn general 6-12 luni) sursa trebuie demontata şi curăţată de praf la interior. Curăţarea trebuie să se facă ulterior īn mod periodic (la 3 luni) pentru că īn caz contrar praful depus la interiorul sursei şi pe palelele ventilatorului acesteia va īmpiedica răcirea corespunzătoare a ei şi riscăm să se defecteze. Curăţarea sursei se poate face la domiciliu (evident, după deconectarea de la priză a calculatorului) de cei care sīnt familiarizaţi cu procedeul. Pentru ceilalţi este recomandat ca această operaţie să fie făcută de specialiştii de la un service de depanare a calculatoarelor.

    Legături către unele din cele mai bune articole de pe internet referitoare la carcase şi la sursele de alimentare pot fi gasite īn Anexa Manualului.

 

PLACA  DE  SUNET, BOXELE, MICROFONUL

    PLACA  DE  SUNET

    Placa de sunet (PS) este una din componentele care ne permit să transformăm calculatorul īntr-un sistem multimedia conceput pentru a satisface nevoia de divertisment sau pentru a pune īn valoare capacităţile creatoare īn domeniul muzical ale utilizatorului.

    Placa de sunet este fie de sine stătătoare (separată - "standalone"), fie cel mai frecvent este inclusă (integrată) īn placa de bază. Plăcile de sunet separate sīnt de obicei "interne", adică se montează īntr-un slot PCI de pe placa de bază, īnsă există şi plăci "externe" care se conectează la portul USB.
Componenta principală a unei plăci de sunet separate este procesorul audio (numit DSP - "digital signal processor") şi cu cīt acesta este mai puternic, cu atīt placa va fi mai performantă. Īn cazul PS integrate procesorul central (CPU) al calculatorului īndeplineşte de obicei şi funcţia de DSP şi de aceea performanţa generală a sistemului scade īntr-o mai mică sau mai mare măsură atunci cīnd procesorul central este suprasolicitat, de exemplu īn cazul jocurilor.

    Plăcile de sunet integrate presupun de obicei generarea sunetului prin conlucrarea īntre procesorul central, controlerul audio din cipsetul SouthBridge de pe PB şi codecul (codor/decodor - "coder/decoder") aflat sub forma unui mic cip pe PB. Codecul este conceput pe baza standardului AC'97 pus la punct de compania Intel şi este produs de mai multe companii. Cel mai utilizat codec este cel produs de Realtek şi se găseşte īn mai multe versiuni şi anume ALC650, ALC655 şi ALC658, ultimă variantă fiind cea mai bună. Alţi producători sīnt VIA (codecul VT1616) şi Analog Devices (codecul AD1985). Compania Intel a introdus īn anul 2004 standardul "Intel High Definition Audio", menit să īnlocuiască standardul AC'97. Noul standard permite obţinerea unui sunet de calitate mai bună şi aduce o serie de īmbunătăţiri tehnologice, printre care tehnologia multi-flux ("multi-stream") care face posibilă prelucrarea simultană a sunetului provenit de la mai multe dispozitive sau aplicaţii prin alocarea de canale separate. Plăcile de sunet integrate urmează īnsă tendinţa generală a componentelor de calculator īn sensul creşterii performanţei şi de aceea tot mai multe soluţii integrate apărute recent includ un procesor audio dedicat (NVIDIA APU / Soundstorm sau VIA Envy24PT) care preia o parte din munca procesorului central şi īn plus oferă o calitate mai bună a sunetului.

    Plăcile de sunet separate sīnt clasificate īn funcţie de calitatea sunetului generat şi de comportamentul īn jocuri īn : plăci cu performanţă de vīrf (profesionale), plăci cu performanţă medie (semiprofesionale) şi plăci cu performanţă obişnuită. Plăcile semiprofesionale sīnt construite īn jurul unor procesoare audio cum sīnt EMU10K2, Cirrus Logic CS6424 sau VIA Envy24HT, primul procesor fiind prezent īn plăcile produse de compania Creative, iar ultimele două procesoare găsindu-se īn ofertele a diverşi producători de PS. Plăcile cu performanţă obişnuită sīnt de obicei construite īn jurul procesoarelor audio produse de compania C-Media (de ex. CMI 8738), īnsă aceste plăci se bazează īn principal pe procesorul central pentru generarea sunetului şi mai puţin pe DSP-ul integrat, deci cumpărarea lor se impune doar dacă nu avem o PS inclusă pe placa de bază sau aceasta s-a defectat.

    Plăcile de sunet integrate sīnt clasificate īn funcţie de calitatea sunetului generat şi de comportamentul īn jocuri īn : plăci cu performanţă medie (semiprofesionale) şi plăci cu performanţă obişnuită. Plăcile integrate cu performanţe mai bune sīnt bineīnţeles cele care dispun de un procesor audio dedicat, īnsă chiar şi soluţiile care nu includ un astfel de procesor sīnt satisfăcătoare, dată fiind puterea procesoarelor centrale care este suficientă īn marea majoritate a situaţiilor, ea nefiind folosită la maxim decīt īn anumite cazuri (de ex. jocuri foarte solicitante pentru CPU).

    Dacă folosim calculatorul pentru aplicaţii multimedia obişnuite (ascultarea de muzică īn format MP3 şi vizionare de filme) şi pentru jocuri, nu este nevoie să mai cumpărăm o placă de sunet separată, cea inclusă face faţă cu succes unor astfel de sarcini īn condiţiile īn care avem un CPU puternic (cu frecvenţa de ceas de peste 1 GHz). Putem chiar să folosim la nivel de amator programele de creare de muzică şi de editare audio (mixare).

    Cei care sīnt mai pretenţioşi īn privinţa calităţii sunetului sau doresc să se ocupe de prelucrare audio la nivel semi-profesionist sau profesionist au la dispoziţie o gamă largă de plăci de sunet al căror preţ variază de la cīteva zeci la cīteva sute de EUR. Cei mai cunoscuţi producători de astfel de plăci sīnt Creative, M-Audio, Philips, Terratec, Hercules şi Yamaha.

 

BOXELE

    Boxele sīnt o componentă esenţială a unui calculator folosit pentru aplicaţii multimedia, dar īn cazul lor putem face o mică economie. Ţinīnd cont de faptul că stăm foarte aproape de ele nu este nevoie ca boxele să aibă o putere foarte mare. Un set de două boxe cu puterea de 3 W (2 x1,5 Waţi RMS) este suficient pentru ascultarea de muzică sau pentru jocuri, chiar şi la această putere mică nefiind nevoiţi să dăm volumul la maxim. Foarte mulţi producători de boxe exprimă puterea acestora īn Waţi PMPO, aceasta nefiind decīt o stratagemă folosită īn scopuri de marketing. Este bine ca boxele să aibă şi un reglaj pentru başi şi de asemenea o mufă pentru conectarea căştilor.

    Cei care sīnt mai pretenţioşi (şi au resurse financiare) īşi pot cumpăra boxe de putere mare şi eventual sisteme care cuprind ansambluri compuse din patru sau cinci boxe (numite "sateliţi") şi un dispozitiv special de redare a başilor (cutie de başi - "subwoofer"). Aceste ansambluri alcătuiesc aşa-numitele sisteme 5.1 (5 sateliţi + 1 subwoofer), 6.1 sau 7.1. Sateliţii se aranjează īn jurul calculatorului īn aşa fel īncīt utilizatorul să experimenteze senzaţia de "imersiune" īn atmosfera sonoră generată de o piesă muzicală sau de un joc. Īn acest caz trebuie bineīnţeles să fie cumpărată şi o placă de sunet separată (cu performanţe cel puţin de nivel mediu - semiprofesional) pentru a se asculta cu adevărat un sunet de calitate.

 

MICROFONUL

    Microfonul este o componentă care va fi folosită din ce īn ce mai mult īn condiţiile īn care va lua amploare taifasul īn mod multimedia prin internet (MediaTaifas = audio-video chat, videochat), folosit ca un substitut gratuit (dacă nu luăm īn seamă abonamentul lunar la internet prin cablu sau ADSL) pentru convorbirile telefonice locale, dar mai ales interurbane sau internaţionale. Microfonul este īnsă foarte util şi pentru softurile (de ex. MS Office XP sau 2003) care folosesc tehnologia de recunoaştere vocală ("voice recognition") pentru dictarea de documente sau pentru lansarea de comenzi (deschidere de fişiere, editare, salvare, etc.) prin voce.

    Este recomandată cumpărarea unui capset ("headset"), care este un ansamblu format din căşti şi microfon, acesta din urmă aflīndu-se īn vīrful unui braţ mobil montat pe una din căşti. Īn cazul īn care sesiunile de utilizare a căştilor sīnt lungi (zeci de minute sau ore) trebuie să cumpărăm căşti care să fie dotate cu o protecţie (un colac din burete acoperit cu piele sau plastic) pentru urechi, īn aşa fel īncīt să nu avem dureri cauzate de presiunea căştilor pe pavilioanele urechilor. Ţinīnd cont de faptul că ansamblul căşti-microfon va fi manipulat de multe ori este de asemenea recomandat să fie luată īn calcul la cumpărare şi soliditatea construcţiei lui. Īn acest sens este bine ca piesele de legătură dintre "potcoavă" (elementul care se sprijină pe cap) şi căşti să fie solide, mai ales că aceste elemente sīnt solicitate ori de cīte sīnt aranjate căştile īn cazul folosirii īn mod succesiv de către mai multe persoane. Firele care intră īn căşti nu trebuie să fie expuse la vedere (neprotejate), evitīndu-se astfel agăţarea lor accidentală, iar firul care se conectează la mufa plăcii de sunet trebuie să fie suficient de lung pentru a permite o poziţie confortabilă a utilizatorului īn faţa calculatorului.

 

MODEMUL  ŞI  PLACA  DE  REŢEA

GENERALITĂŢI

    Modemul dial-up este componenta care ne permite să folosim internetul prin intermediul liniei telefonice obişnuite. Modemul (MOdulator - DEModulator) modulează fluxurile de date digitale īn aşa fel īncīt acestea să poată circula prin linia telefonica (care transportă datele īn mod analog) şi demodulează fluxurile de date primite prin linia telefonică transformīndu-le din format analog īn format digital. Viteza modemurilor vīndute īn prezent este de 56 kb/s (kilobiţi pe secunda - kbps). Un astfel de modem nu este necesar dacă avem o conexiune prin cablu coaxial sau ADSL, acestea folosesc modemuri speciale.

    Placa de reţea este componenta care ne permite să ne conectăm calculatorul īntr-o reţea locală ("local area network" - LAN) cu alte calculatoare, īn aşa fel īncīt să īmpărţim resursele acestora īntre ele. De asemenea este posibil ca īn acest fel să participam la jocuri īn mod multijucător ("multiplayer") fără a ne conecta la internet. Placa de reţea este absolut necesară dacă dorim să avem acces la internet prin cablu TV (coaxial) sau ADSL.  

    Modemul pentru internet prin cablu este de obicei oferit gratuit sau dat īn custodie de către furnizorul de internet la care ne abonăm. Modemul pentru internet prin ADSL este şi el oferit gratuit sau dat īn custodie, īnsă īn acest caz putem cumpăra un model mai avansat dacă dorim (el trebuie să fie compatibil cu serviciul la care sīntem abonati).

 

IMPRIMANTA

GENERALITĂŢI

    Imprimanta este componenta care ne permite să transferam date (texte, scheme, desene sau poze) de pe calculator pe hīrtie. De exemplu, o imprimantă ne permite să transferăm pe hīrtie diverse texte descărcate de pe internet (articole, cărţi, etc.) şi īn acest fel le putem citi fără a ne obosi ochii.   

 

PARTEA 1

PARTEA 2

PARTEA 3

PARTEA 4

PARTEA 5

ANEXĂ

VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

Copyright © MUNTEALB. Toate drepturile rezervate. All rights reserved. Tous droits réservés.

Toate materialele de pe acest sit sīnt originale şi sīnt scrise de MunteAlb.

Reproducerea materialelor (integrală sau parţială) fără acordul autorului intră sub incidenţa Legii privind Dreptul de Autor.

 

Pe acest sit este folosit modul de scriere corect, logic, practic, naţional, nepropagandistic, anti-latinoman şi getodacofil, cel cu ī din i şi sīnt.

 

Alegerea terminologiei folosite pe sit este explicată īn materialul Limba Rumīnă īn Epoca Informaticii.

 

Situl se găseşte la adresa :  http://muntealb.16mb.com/

Sit văzut optim cu opţiunea "Large Fonts" selectată īn Display Properties. Alternativ se poate face clic īn Internet Explorer pe meniul "View", se duce cursorul peste opţiunea "Text Size" şi apoi se face clic pe opţiunea "Larger" din meniul care apare. Culoarea textului şi a fundalului paginilor sitului poate fi modificată īn aşa fel īncīt să respecte aranjamentul coloristic din Windows Explorer, care este de obicei text negru pe fundal alb. Īn Internet Explorer se face clic pe meniul "Tools", apoi pe opţiunea "Internet Options". Īn fereastra care apare se face clic pe butonul "Accessibility" şi se bifează căsuţa "Ignore colors specified on Web pages", după care se apasă pe butonul "OK". Se procedează similar dacă este folosit un alt program de explorare a internetului. Pentru a se reveni ulterior la culorile originale se īnlătură bifarea.
Diacriticele din această pagină au fost adăugate automat cu programul gratuit AutoCorect, varianta clasică.