VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

MANUAL  DE  FLUXURI  RSS  [RSS  FEEDS]

AGREGAREA  ŞI  CREAREA  DE  FLUXURI  RSS

 1. INTRODUCERE

 2. PROGRAME

 3. AGEGAREA  FLUXURILOR  RSS  CU  AJUTORUL  SOFTULUI  "FEEDEMON"

 4. CREAREA  FLUXURILOR  RSS  CU  AJUTORUL  SOFTULUI  "RSS BUILDER"

 

INTRODUCERE

    Internetul este o reţea aflată īn permanentă expansiune, iar acest lucru este cel mai bine evidenţiat de creşterea continuă a cantităţii de materiale interesante (pagini web şi file), disponibile pentru a fi descărcate pe calculatoarele celor conectaţi la această reţea globală. Una din preocupările curente ale internauţilor este găsirea lucrurilor noi şi utile īn multitudinea de materiale ce apar zilnic pe internet. Această operaţie era realizată pīnă de curīnd prin setarea īn explorator ("browser") a unor situri favorite (care erau accesate frecvent) şi prin abonarea la infomeluri (mesaje electronice de informare - [newsletters]).

    Cele două metode aveau rezultate bune, dar aveau şi dezavantaje importante. Īn cazul siturilor setate ca favorite, găsirea noutăţilor implica vizitarea regulată a paginii vatră ("home page") a siturilor īn cauză, un proces consumator de timp, soldat uneori cu rezultate nesatisfăcătoare, īn cazul īn care siturile nu erau actualizate sau actualizările erau minore. Infomelurile sīnt nişte mesaje de poştă electronică expediate īn mod regulat de administratorul ("webmaster") unui sit către internauţii care au solicitat să primească o listă a actualizărilor sitului. Un infomel prezintă de obicei titlurile materialelor nou apărute pe un anumit sit, fiecare dintre aceste titluri fiind sub formă de hiperlegatură ("hyperlink"), care permite accesul direct la pagina ce conţine materialul īn cauză. Folosirea infomelurilor pentru a afla despre actualizările apărute pe siturile preferate are īnsă şi cīteva dezavantaje, dintre care cel mai important este faptul că nu toate siturile interesante oferă posibilitatea abonării la un infomel cu noutăţi şi asta pentru că trimiterea de meluri (mesaje electronice) către un număr mare de adrese implică resurse importante, care nu sīnt la īndemīna unui proprietar de sit cu mijloace financiare reduse. Alte dezavantaje sīnt legate de procesul de abonare/dezabonare (dezabonarea fiind de multe ori greoaie), de faptul că unii adminstratori de situri īncarcă īn mod excesiv infomelurile cu publicitate (ceea ce le face mai puţin plăcute la citit) şi nu īn ultimul rīnd de posibilitatea ca adresa de poştă electronică folosită pentru abonare să fie vīndută (fără ca abonatul să fie consultat) unor agenţii de publicitate, care să trimită ulterior spam (mesaje publicitare nesolicitate īn mod expres) la adresa respectivă.

    Pentru a se putea rezolva problema internauţilor care doreau să fie permanent la curent cu ultimele noutăţi apărute pe siturile preferate, au fost concepute aşa-numitele fluxuri RSS ("RSS feeds"). Noţiunea englezească de "feed" este folosită īn mai multe domenii ştiinţifice şi are īn general sensul de "alimentare" (cu curent electric, cu apă, etc.), iar īn cazul de faţă ea exprimă o alimentare cu informaţie. Īn domeniul mass-media există deja de multă vreme noţiunea de "newsfeed", care desemnează ştirile transmise de agenţiile de presă către abonaţii lor (ziare, televiziuni, etc.). Această īnşiruire permanentă de ştiri care se scurge dinspre agenţiile de presă către mijloacele de difuzare īn masă seamănă cu un şuvoi informaţional, iar de aceea cuvīntul "newsfeed" se traduce prin flux de ştiri. Prin analogie, sintagma "RSS feed" se traduce prin "flux RSS".

    Acronimul RSS are două interpretări şi anume "Really Simple Syndication" (Difuzare Foarte Simplă) sau "Rich Site Summary" (Sumar Bogat al unui Sit), dintre care prima oferă prin prezenţa cuvīntului "syndication" o īnţelegere mai bună a procesului care stă īn spatele fluxurilor RSS. Cuvīntul "syndication" are un īnţeles aparte (şi foarte specializat) īn limba engleză, neavīnd nici o legătură cu cuvīntul "sindicat" aşa cum este el īnţeles īn limba rumīnă ("asociaţie a lucrătorilor dintr-o īntreprindere sau dintr-o ramură de activitate"). Sindicalizarea ("syndication") se referă la distribuirea unui anumit produs prin mai multe canale de difuzare īn acelaşi timp. Acest produs este de obicei o creaţie intelectuală şi poate fi un articol de ziar, un serial de televiziune, o serie de caricaturi, etc. Pentru a īnţelege mai bine acest mod de difuzare vom apela la un exemplu concret. Un jurnalist foarte apreciat pentru articolele sale axate pe un anumit domeniu (tehnologia informaţiei, relaţii interumane, analize politice, etc.) poate să īşi ofere articolele pentru publicare mai multor ziare īn acelaşi timp, el putīnd īn acest fel să cīştige mai mulţi bani. Un articol scris de acest jurnalist poate apărea īn aceeaşi zi (sau īn zile diferite) īntr-un ziar cu circulaţie naţională, dar şi īn mai multe ziare locale, īn aşa fel īncīt cititorii să poată citi articolul cumpărīnd ziarul preferat, fără a mai da bani şi pe un alt ziar numai pentru a avea acces la articolele foarte bine scrise de jurnalistul īn cauză. Sindicalizarea articolelor de ziar se aplică īn special rubricilor cu apariţie regulată (zilnice, saptămīnale, etc.), aşa-numitele "columns" care sīnt īncredinţate unor jurnalişti cu mare priză la public. Dar sindicalizarea nu se rezumă la domeniul presei scrise, ci se aplică şi īn cazul emisiunilor de televiziune (seriale, spectacole) şi a celor de radio. Episoadele unui serial TV sīnt de obicei prezentate īn premieră īn mod exclusiv de un anumit post TV, dar pe măsură ce serialul se prelungeşte pe mai mulţi ani de zile este posibil ca episoadele mai vechi să fie oferite spre sindicalizare, adică ele sīnt vīndute pentru a fi difuzate şi pe alte canale TV, īn special cele de cablu.

    Siturile web oferă īn marea lor majoritate acces gratuit la conţinutul lor (articole, file, etc.), īnsă acest conţinut este de cele mai multe ori prezent exclusiv pe situl īn cauză, deci pentru a-l accesa trebuie să mergem pe sit. Sindicalizarea conţinutului unui sit web printr-un flux RSS nu se va referi de obicei la "īmprăştierea" conţinutului acestuia pe alte situri, īn mod similar cu publicarea concomitentă a unui articol īn mai multe ziare (deşi acest lucru este posibil dacă se realizează aranjamente contractuale). Ea se referă doar la difuzarea pe scară largă a unor anumite porţiuni din conţinutul de pe sit, de cele mai multe ori sub forma titlurilor materialelor nou apărute, īnsoţite de mici fragmente introductive. Īn cazul majorităţii siturilor de internet unde este pus la dispoziţie un flux RSS nu este deci vorba de o sindicalizare īn adevăratul sens al cuvīntului, ci de o sindicalizare limitată, care are ca scop principal informarea internauţilor īn legătură cu noutăţile apărute pe sit şi invitarea lor de a vizita paginile cu conţinut nou. Fluxurile RSS aduc avantaje atīt webmasterilor care se asigură că internauţii vor lua la cunoştinţă despre materialele nou apărute, cīt şi internauţilor care vor putea să-şi folosească mai eficient timpul petrecut pe internet, vizitīnd doar siturile pe care apar materiale noi şi interesante. Există īnsă şi situri care pun la dispoziţie prin fluxurile RSS totalitatea materialelor nou publicate, īnsă aceste situri sīnt de obicei non-profit, adică webmasterii lor nu urmăresc obţinerea de fonduri din publicitatea afişată īn pagini, care este dependentă de numărul de vizitatori ce ajung pe sit.

    Fluxul RSS al unui sit este īn fapt o filă (de obicei īn format XML) care trebuie mai īntīi descărcată de pe serverul ce găzduieşte situl īn cauză şi apoi deschisă pentru a fi citită, ambele operaţii fiind realizate de un program specializat. Acest proces este foarte asemănător cu descărcarea mesajelor de pe un server uznet ("usenet") sau de pe un server de mel (poştă electronică ["e-mail"]) şi apoi deschiderea lor pentru a fi citite. Principiul care stă la baza fluxurilor RSS nu a fost inventat recent, ci a fost adaptat după cel al uzgrupurilor ("usenet groups" - "newsgroups"), lucru care este reflectat cel mai bine de modalitatea de abonare/dezabonare la fluxurile RSS, care este identică cu cea de abonare/dezabonare la uzgrupuri.

    Fila XML care conţine fluxul este foarte asemănătoare cu o filă HTML, īn sensul că ambele conţin text care este formatat cu ajutorul unor marcaje ("tags") speciale, iar interpretarea acestor marcaje de către un program specializat (Agregator de Fluxuri, respectiv Explorator de Internet) permite afişarea conţinutului īn forma dorită de autor. Marcajele specifice limbajului XML folosit īn fluxurile RSS 2.0 se găsesc īn pagina RSS 2.0 Specifications. Atīt filele XML cīt şi cele HTML pot fi deschise cu un editor de text (de ex. Notepad) pentru a se observa structurarea lor cu ajutorul marcajelor specifice. O filă XML poate fi deschisă şi cu ajutorul exploratorului web (Internet Explorer, etc.), dar conţinutul său va apare la fel cum apare īntr-un editor de text, adică neformatat, pentru că exploratorul nu ştie să interpreteze marcajele specifice limbajului XML (Extensive Markup Language), el ştiind să interpreteze doar marcajele specifice limbajului HTML (Hyper Text Markup Language).

    Vom considera un flux ca fiind o listă de elemente informative (ştiri - veşti) compilată de autorul fluxului şi actualizată īn mod regulat (la fiecare oră, zilnic, săptămīnal, etc.), listă care ne prezintă modificările apărute īn timp pe un anumit sit. Conform specificaţiilor RSS 2.0, un element informativ dintr-un flux este numit īn limba engleză cu termenul generic "item" ("element" īn limba rumīnă). Anumite softuri de creare sau agregare de fluxuri RSS folosesc īnsă termenul "entry" ("intrare") īn loc de "item", pentru că asimilează un flux RSS cu un jurnal personal īn care autorul "introduce" ("enters") noi elemente (ştiri, comentarii, īntīmplări, etc.) īn mod regulat.

    Un flux RSS obişnuit conţine o listă (īnşiruire) de titluri ale materialelor publicate recent, fiecare titlu fiind īnsoţit de un mic rezumat sau alteori de primele rīnduri din materialul respectiv. Excepţii de la aceasta regulă sīnt de obicei fluxurile siturilor care conţin jurnale personale ("bloguri"), īn acest caz īn fluxuri fiind prezent intregul conţinut al intrărilor din jurnalele respective. Acest aspect se explică prin faptul că autorii jurnalelor doresc ca opiniile lor să fie citite de cīt mai multe persoane şi nu īi interesează să obţină şi un cīştig material (din publicitate făcută īn paginile sitului) de pe urma popularităţii pe care au dobīndit-o.

    Un flux RSS poate fi afişat īn softul agregator de fluxuri fie ca o listă de ştiri comasate toate pe o singură pagină (afişaj asemănător cu al ştirilor dintr-un infomel), fie ca o succesiune de ştiri separate una de alta (afişaj asemănător cu al melurilor īn cutia poştală - "inbox" - a unui soft de poştă electronică). Fiecare modalitate de afişare are avantajele şi dezavantajele ei, utilizatorul putīnd comuta de obicei foarte uşor īntre cele două tipuri de afişaj īn funcţie de preferinţa de moment.

 

PROGRAME

    Softurile cu ajutorul cărora putem să descărcam şi să citim fluxurile RSS se numesc Agregatoare de Fluxuri RSS ("RSS feeds aggregators") pentru că operaţia principală pe care o fac ele este să comaseze ("agrege") fluxurile la care ne abonăm şi să le afişeze īntr-o interfaţă care să ne permită citirea conţinutului fluxurilor īn acelaşi mod īn care citim mesajele de poştă electronică. Spre deosebire īnsă de programele de poştă electronică, agregatoarele de fluxuri nu permit şi crearea de fluxuri, această operaţie fiind făcută de altă categorie de softuri.

    Agregarea fluxurilor RSS se poate face fie cu ajutorul unor softuri specializate (pe care trebuie să le instalăm pe calculatorul nostru), fie apelīnd la facilităţile unor situri web care ne permit să citim fluxurile RSS direct din explorator ("browser"), īn acest din urmă caz nemaifiind nevoie să mai instalăm un alt program. Ambele variante au avantajele şi dezavantajele lor, iar internauţii le pot īncerca pe amīndouă pentru a se decide pe care din ele să o folosească īn mod curent. Īn favoarea programelor specializate pledează faptul că ele au mai multe facilităţi (printre care de exemplu şi pe aceea de a arhiva conţinutul anumitor fluxuri) şi pot fi folosite şi "offline", adică după deconectarea de la internet. Īn favoarea agregării folosind situri specializate pledează faptul că ele pot fi folosite de oriunde avem la dispoziţie o conexiune la internet, indiferent deci dacă ne aflăm īn faţa calculatorului personal sau a unuia dintr-o cafenea internet. Utilizarea agregatoarelor este īnsă atīt de simplă şi de comodă īncīt putem folosi ambele variante, alegīnd pe una sau pe cealaltă īn funcţie de circumstanţele de moment.

    Agregatoarele dedicate (specializate) se īmpart īn două mari categorii şi anume agregatoare de sine-stătătoare ("standalone") şi agregatoare care au nevoie pentru a funcţiona de integrarea cu alte softuri (de ex. cu Internet Explorer sau MS Outlook).

    Numărul de softuri specializate īn agregarea fluxurilor RSS este foarte mare şi la fel ca īn cazul tuturor softurilor avem la dispoziţie atīt programe gratuite (gratisofturi - "freeware") cīt şi programe comerciale (distrisofturi - "shareware"), acestea din urmă putīnd fi descărcate şi evaluate gratuit pentru o perioadă limitată de timp. O listă cu adresele de unde pot fi descărcate diverse agregatoare se găseşte īn pagina Legaturi Programe. Este important de menţionat faptul că multe agregatoare necesită instalarea īn prealabil a softului numit Platforma .NET (".NET Framework"), disponibil pentru descărcare gratuită pe situl Microsoft. De asemenea unele agregatoare funcţionează doar pe versiunile cele mai noi ale SO Windows, de aceea trebuie citite cerinţele de sistem ("system requirements") de pe situl producătorului īnainte de a descărca un anumit agregator.

    Pentru acest manual m-am oprit asupra agregatorului FeedDemon, care are următoarele calităţi: este rapid şi stabil, are o interfaţă uşor de folosit, este tradus īn rumīnă, este compatibil cu toate formatele principale de fluxuri RSS, īncorporează toate facilităţile de bază pentru administrarea fluxurilor RSS, funcţionează pe toate SO Windows recente (XP şi următoarele) şi nu īn ultimul rīnd, are o variantă gratuită, care poate fi utilizată nu numai de persoane particulare, ci şi īn cadrul companiilor, instituţiilor, etc. Există şi o variantă cu plată a acestui agregator, foarte ieftină de altfel, ea putīnd fi avută īn vedere de cei care doresc cīteva funcţii īn plus şi mai ales să scape de publicitatea care apare īn colţul din stīnga-jos al ferestrei versiunii gratuite. Diferenţele dintre versiunile Lite şi Pro sīnt explicate īn detaliu īntr-o pagină de pe situl softului.

    Programele care permit crearea de fluxuri RSS sīnt destul de puţine şi m-am oprit asupra programului RSS Builder. Acest soft are următoarele calităţi: permite crearea de fluxuri compatibile cu cel mai folosit standard (RSS 2.0), are o interfaţă intuitivă care este foarte uşor de folosit, are dimensiuni mici, funcţionează pe toate SO Windows recente şi īn plus este gratuit.

 

MANUAL  FeedDemon (versiunea 4.1)

    1. INSTALARE,  LANSARE  ŞI  CONFIGURARE  INIŢIALĂ

    Este indicat să descărcăm cea mai nouă versiune de FeedDemon. Facem dublu clic pe fila de instalare (FeedDemonInstall.exe) şi va apare prima fereastră a vrăjitorului de instalare ("install wizard"), īn care trebuie să alegem tipul de instalare şi să ne exprimăm acordul asupra licenţei de utilizare. Cele două tipuri de instalare sīnt "Express Setup" şi "Custom Setup". Primul realizează instalarea rapid folosind opţiunile predefinite, iar cel de-al doilea ne permite să alegem locul unde să fie pus dosarul de instalare a softului şi de asemenea să alegem care scurtături către soft să fie instalate. Pentru ca instalarea să pornească, trebuie ca īn prealabil să bifăm căsuţa "I have read and accept the License Agreement" ("Am citit şi accept Acordul de Licenţiere"), dacă sīntem de acord cu termenii licenţei, pe care o putem citi apăsīnd pe butonul "View license agreement" ("Vezi acordul de licenţiere"). După bifarea căsuţei clicăm līngă tipul de instalare dorit, apoi pe butonul "Next" ("Următorul") pentru a ajunge la pasul următor. Īn cazul instalării exprese, lucrurile decurg automat şi īn scurt timp vom vedea fereastra de terminare a instalării, unde trebuie să apăsăm pe butonul "Finish". Īn cazul instalării personalizate ("custom"), vom avea de parcurs cīţiva paşi īn plus, făcīnd unele alegeri referitoare la instalare şi trecīnd la pasul următor cu butonul "Next", iar īn final apăsīnd pe butonul "Install" ("Instalează"). Īn ultima fereastră a vrăjitorului de instalare trebuie să apasăm pe butonul "Finish" ("Finalizează"), iar FeedDemon va fi lansat automat, căsuţa "Start FeedDemon" ("Porneşte FeedDemon") fiind bifată.

    Dacă softul nu a fost lansat automat după instalare (căsuţa de mai sus a fost debifată), īl putem lansa prin dublu clic pe icoana cu numele FeedDemon de pe birou ("desktop") sau prin clic pe icoana din Meniul de Start Windows. La prima lansare este arătat un mic ghid introductiv, desfăşurat īn cīţiva paşi. Prima fereastră a ghidului este una de īntīmpinare, deci trecem la următoarea apăsīnd butonul "Next" situat īn partea dreaptă-jos. A doua fereastră prezintă funcţia de sincronizare a FeedDemon cu un soft asemănător, numit Google Reader, care nu necesită instalare pe calculator, el fiind folosit din interiorul exploratorului de internet ("browser"). Sincronizarea este un procedeu prin care de exemplu ştirile citite īn FeedDemon apar ca citite şi īn Google Reader, pentru ca să ştim să nu le mai deschidem pentru a le citi din nou. Dacă nu citim ştirile RSS de pe mai multe calculatoare sau dispozitive mobile conectate la internet, deci dacă nu avem nevoie de sincronizare, trebuie să clicăm īn cercul de līngă opţiunea "No, don't enable synchronization" ("Nu, nu activa sincronizarea"). Dacă avem īnsă nevoie de sincronizare, trebuie să clicăm īn cercul de līngă opţiunea "Yes, enable synchronization" ("Da, activează sincronizarea"), şi va fi arătată o mică fereastră ce conţine cīmpurile de identificare ("User name" = "Utilizator" şi "Password" = "Parolă") pentru conectarea la contul personal Google. Īn cazul īn care avem un astfel de cont, trebuie să completăm datele de identificare, iar dacă nu, putem crea un cont nou clicīnd pe legătura "Create Google Account" ("Creează Cont Google"), care face să fie afişată īn explorator pagina-vatră ("home page") Google. Īn această pagină vedem īn partea dreaptă-sus un buton roşu numit "Sign up" ("Īnregistrare") pe care trebuie să apăsăm pentru a introduce informaţiile necesare deschiderii unui cont nou. Revenind la opţiunea de sincronizare, după ce adăugăm īn FeedDemon numele de utilizator şi parola contului Google, softul se va conecta la acest cont şi va afişa īn final o casetă cu mesajul "FeedDemon is now synchronized with Google Reader" ("FeedDemon este acum sincronizat cu Google Reader"), īn care trebuie să clicăm pe butonul "OK". Indiferent dacă am activat sau nu sincronizarea, următoarea fereastră a ghidului introductiv ne īntreabă dacă nu vrem să fim abonaţi automat la nişte fluxuri. Există trei opţiuni, prima prin care acceptăm să fim abonaţi la nişte fluxuri predefinite, a doua prin care nu acceptăm abonarea la fluxurile predefinite, şi īn fine a treia care ne permite să importăm o listă de fluxuri de pe contul nostru Bloglines, dintr-o filă OPML, din softul RSS Bandit sau dintr-o filă "Windows Coomon Feed List" generată de Outlook. Putem alege prima opţiune, cu menţiunea că toate fluxurile predefinite importate pot fi ulterior şterse foarte uşor dacă nu ne mai interesează. După ce softul a făcut abonarea automată la fluxurile predefinite, nu mai trebuie decīt să apăsăm butonul "Finish" pentru ca să fie terminată configurarea iniţială şi să fie arătată fereastra principală a softului.

    2. INTERFAŢA  PROGRAMULUI

    Interfaţa este similară cu a altor softuri concepute pentru sistemul de operare Windows. La partea cea mai de sus a ferestrei principale a programului se află Bara Meniurilor ("Menu Bar") care conţine liste ("meniuri") cu cele mai folosite comenzi. Meniurile ("File/Filă", "Edit/Editează", "View/Vezi", "Browse/Explorează", "Favorites/Favorite", "Tools/Unelte", "Help/Ajutor") se folosesc clicīnd pe titlul lor, după care se clichează pe comanda dorită. Sub bara cu meniuri se află Bara Uneltelor ("Toolbar"), care conţine nişte "butoane" sub forma unor icoane (pictograme). Butoanele ne permit să lansăm īn execuţie foarte rapid comenzile cele mai des folosite. Fereastra principală a programului FeedDemon are deci caracteristicile obişnuite ale ferestrelor softurilor pentru SO Windows (bara de meniuri, bara de unelte, bara de stare), dar are şi o caracteristică particulară, anume prezenţa unor compartimente - "panels", care o face să semene cu ferestrele principale ale programelor de poştă electronică ("e-mail") sau ale programelor pentru uznet ("usenet"), programe cu care dealtfel se īnrudeşte ca funcţionalitate.    

    2.1 Trecerea la interfaţa tradusă īn rumīnă:

   Programul FeedDemon dispune de traduceri īn cīteva limbi, īnsă pachetul de instalare nu include filele de limbă, deci programul este disponibil la īnceput doar īn engleză. Trecerea la interfaţa īntr-o altă limbă este īnsă foarte simplă şi necesită doar o conexiune la internet pentru descărcarea filei de limbă dorite. Trebuie apăsat īn ordine pe secvenţa de mai jos:

    Tools>Options>Language>Download additional languages

    Va fi afişată īn program o pagină de pe situl FeedDemon unde trebuie făcut clic pe Romanian. Apoi apare o mică casetă cu un text care ne cere confirmarea dorinţei de a descărca fila ("Download the Romanian language file?"), iar la apăsarea butonului" Yes/Da" fila de limbă se va descărca pe calculator. Īn caseta care ne anunţă că descărcarea s-a terminat ("Download completed") trebuie să clicăm pe OK şi vom fi īntrebaţi dacă vrem ca interfaţa softului să fie trecută imediat īn limba a cărei filă tocmai s-a descărcat ("Would you like to switch to this language now?"). La clicarea pe butonul "Yes/Da" vom avea de acum īncolo la dispoziţie interfaţa tradusă.

    Atenţie, traducerea are diacritice, dar este posibil ca ele să nu fie vizibile de la īnceput (de ex. apare meniul "Fila" īn loc de "Filă", etc.).

    Pentru a vedea diacriticele traducerii, trebuie setată limba noastră ca limbă de bază (implicită) pentru afişarea meniurilor softurilor care nu suportă codarea Unicode īn interfaţa lor.

    Setarea se face din panoul de control al SO Windows şi este foarte simplă, trebuind să fie făcută o singură dată. Ea nu modifică afişarea interfeţei softurilor īn engleză, deci din acest punct de vedere poate fi făcută fără grijă. Īnsă ea afectează afişarea interfeţei programelor folosite īn alte limbi (franceză, spaniolă, italiană, etc.), astfel că unele diacritice din aceste limbi nu vor fi afişate corect īn meniurile softurilor respective. Cine foloseşte doar programe cu interfaţa tradusă īn limba noastră sau īn engleză nu va avea nici o problemă la afişarea meniurilor, deci este recomandat să aplice configurarea simplă de mai jos.

    Windows XP ENG : Start>Control Panel>Regional and Language Options>clic pe tabul Advanced, apoi se alege opţiunea Romanian din meniul derulant şi se face clic pe butonul OK din josul ferestrei. E necesară repornirea sistemului pentru intrarea īn vigoare a noii setări.

    Windows Vista, 7, 8 ENG : Start>Control Panel>Clock, Language and Region>Regional and Language Options>clic pe tabul Administrative>clic pe butonul "Change system locale", apoi se alege opţiunea Romanian (Romania) din meniul derulant şi se face clic pe butonul OK din josul ferestrei. E necesară repornirea sistemului pentru intrarea īn vigoare a noii setări.

    Windows Vista, 7, 8 RUM : Start>Panou de Control>Ceas, limbă şi regiune>Regiune şi limbă>clic pe tabul Administrativ>clic pe butonul "Modificări regionale pentru sistem", apoi se alege opţiunea Romānă (Romānia) din meniul derulant şi se face clic pe butonul OK din josul ferestrei. E necesară repornirea sistemului pentru intrarea īn vigoare a noii setări.

    Pentru utilizatorii de Windows XP este īn plus recomandată instalarea actualizării de fonturi EUupdate de la Microsoft. Īn lipsa ei unele șiruri de text care conţin Ș şi Ț (S şi T cu virgulă dedesubt, diacriticele corecte) nu vor fi afișate corespunzător, adică vor conține pătrățele īn loc de cele două litere. Această actualizare este deja inclusă īn Windows Vista, Windows 7 şi WIndows 8. Actualizarea nu este necesară pentru vederea diacriticelor din interfaţa softurilor traduse, ci pentru cele din pagini de internet scrise cu cele mai noi SO Windows.

    2.2 Compartimentele ("Panels")

    Cele două compartimente prezente īn mod implicit īn fereastra principală FeedDemon sīnt următoarele:

    Compartimentul de Explorare (CE) sau "Panoul Abonamentelor" ("Subscription Panel") conţine o structură arborescentă care ne permite explorarea ("răsfoirea") fluxurilor la care ne-am abonat.

    Compartimentul de Afişare (CA) conţine ştirile din fluxul care este selectat la momentul respectiv.

    Putem modifica dimensiunile compartimentelor folosind bara de redimensionare, care este o bară verticală situată īntre cele două compartimente. Poate fi uşor recunsocută pentru că are la jumătatea ei nişte puncte. Dacă ducem cursorul mausului peste bara de redimensionare deasupra sau dedesubtul zonei cu puncte, vedem că cursorul īşi schimbă aspectul. Clicăm pe bară şi apoi ţinīnd apăsat butonul stīng al mausului "tragem" de ea pīnă obţinem dimensiunile dorite ale compartimentelor.

    2.1.1 Compartimentul de Explorare (CE)   

    Atunci cīnd CE conţine deja fluxuri RSS la care ne-am abonat, aspectul acestui compartiment este similar cu al compartimentului care conţine structura arborescentă din fereastra programului Windows Explorer. Avem deci de-a face cu binecunoscutul model de tip arbore de elemente, folosit pentru afişarea relaţiilor ierarhice existente īntre elementele prezente īntr-un compartiment. Există şi aici un dosar rădăcină ("root folder ") numit "Abonamente" ("Subscriptions") care conţine mai multe subdosare ("subfolders"), fiecare dintre acestea conţinīnd numele unor fluxuri care se īnrudesc prin tematică. Pentru a ascunde sau arăta conţinutul subdosarelor, facem clic pe micul triunghi aflat īn stīnga numelui lor.

    2.1.2 Compartimentul de Afişare (CA)

 

 

 •     Zona de Listare (ZL) - conţine lista ştirilor prezente īn fluxul care este selectat īn compartimentul de explorarare a fluxurilor (CEF), fiecare ştire avīnd un titlu şi o mică descriere a conţinutului.   
 •     Zona de Citire (ZC) - afişează conţinutul ştirii care este selectată īn compartimentul de listare (CL).

 

    2.1.2 Subcompartimentul de Listare (CL)

    Compartimentul de listare are ca funcţie principală afişarea ştirilor din fluxul RSS care este selectat īn CEF, un flux fiind alcătuit din mai multe ştiri care sīnt aranjate pe verticală una sub cealaltă. La partea de sus a CL se află o bară de sortare īmpărţită īn mai multe segmente, cu ajutorul cărora putem aranja ştirile după anumite criterii. Segmentele pot fi redimensionate făcīnd clic pe una din liniile de separare dintre ele şi apoi trăgīnd această linie la stīnga sau la dreapta. Bara de sortare poate conţine şi alte elemente (segmente), care pot fi adăugate făcīnd clic dreapta pe ea şi apoi bifīnd opţiunile nebifate. De exemplu se poate adăuga un segment ("received" - "[ştire] primită") care să ne prezinte data la care am descărcat fiecare ştire.

    Īn mod obişnuit sīnt prezente doar segmentele : "starea [ştirii]", "titlul [ştirii]" ("Title") şi "persistenţa [ştirii]" ("persistence"). Starea ştirii ne arată dacă aceasta a fost citită (deschisă) sau nu şi este simbolizată de un plic īnchis (ştire necitită) sau deschis (ştire citită). Titlul ştirii este scris cu litere īngroşate ("bold") dacă ştirea nu a fost deschisă sau cu litere obişnuite dacă ea a fost deschisă (citită). Persistenţa ştirii indică importanţa acesteia pentru utilizator şi din acest punct de vedere avem ştiri persistente ("persistent"), care pot fi şterse doar după aprobarea unui mesaj de confirmare a ştergerii şi ştiri obişnuite, care pot fi şterse direct, fără confirmare. Ştirile obişnuite au īn dreptul lor un romb bleu iar ştirile persistente au īn dreptul lor un romb roşu (obţinut printr-un clic pe rombul bleu).

    Dacă dorim putem afişa īn CL nu numai titlurile ştirilor ci şi conţinutul lor sau doar o parte din acesta.

    2.1.3 Subcompartimentul de Vedere (CV)

    Īn compartimentul de vizualizare este afişat conţinutul ştirii care este selectată īn CL. La partea de sus a CV se află o secţiune (īncadrată īntr-un chenar alb) īn care sīnt specificate numele sitului căruia īi aparţine fluxul şi titlul materialului nou publicat pe sit la care se referă ştirea, fiecare dintre ele conţinīnd o hiperlegatură pentru acces rapid la ele cu ajutorul exploratorului. Conţinutul ştirii poate şi el să conţină diverse cuvīnte sau sintagme care īnglobează hiperlegături, īn acest caz coloraţia sintagmelor sau cuvintelor respective fiind diferită de a textului īnconjurător iar cursorul mausului transformīndu-se īntr-o mīnuţă la ducerea lui peste hiperlegături.

    2.2 Modurile de Afişare a Compartimentelor

 •     2.2.1 Modul de Afişare cu Trei compartimente ("Three-Panel Mode"). Este modul implicit ("default") de afişare şi după cum o arată şi numele presupune existenţa a trei compartimente şi anume CE, CL şi CV. Compartimentele de listare şi vizualizare pot fi aranjate īn două configuraţii şi anume "horizontal split" ("şablon orizontal") sau "vertical split" ("şablon vertical"). Pentru a comuta īntre cele două configuraţii de afişare facem clic pe titlul meniului "View", ducem cursorul mausului peste opţiunea "Layout" ("aranjare īn pagină") şi īn meniul care apare facem clic pe opţiunea "Horizontal Split" ("divizare [a interfeţei] pe orizontală) pentru a o bifa. Dacă ulterior dorim să revenim la divizarea pe verticală a interfeţei procedăm īn mod similar dar alegem (bifăm) opţiunea "Vertical Split". Citirea ştirilor īn acest mod se aseamănă foarte mult cu citirea mesajelor de poştă electronică. Avantajul modului de afişare cu trei compartimente este dat de faptul că ştirile pot fi nu numai citite, dar şi administrate īn mod individual (şterse, arhivate, marcate ca importante). Compartimentele pot fi redimensionate de utilizator după preferinţa sa personală. Dezavantajul acestui mod este dat de faptul că pentru a citi toate ştirile dintr-un flux trebuie să trecem de la o ştire la alta, lucru care poate deveni plictisitor īn cazul unui flux cu multe ştiri de dimensiuni mici.   
 •     2.2.3 Modul de Afişare cu Două Compartimente ("Two-Panel Mode"). Este modul de afişare care convine cel mai mult pentru citirea ştirilor dintr-un flux şi după cum o arată şi numele presupune existenţa a doar două compartimente (CE şi CC). Īn acest mod de afişare compartimentul de listare (CL) şi compartimentul de vizualizare (CV) se contopesc, rezultīnd un compartiment de citire (CC) a ştirilor, īn care fiecare ştire este prezentă cu titlul şi conţinutul (descrierea) complete. Citirea ştirilor īn acest mod se aseamănă foarte mult cu citirea unui "ziar virtual". Avantajul acestui mod de afişare este că putem parcurge foarte uşor lista ştirilor dintr-un flux derulīnd-o cu ajutorul rotiţei mausului sau tastelor de navigare. Dezavantajul acestui mod este dat de faptul că ştirile dintr-un flux nu pot fi administrate individual.
 •     2.2.3 Alegerea Modului de Afişare. Pentru a trece de la un mod de afişare la celălalt pentru un anumit flux avem la dispoziţie două variante. Prima variantă este cea mai simplă şi implică folosirea combinaţiilor de taste "Alt+1" (mod cu două compartimente) sau "Alt+2" (mod cu trei compartimente). A două variantă implică folosirea opţiunilor din meniul "View" al barei de unelte. Facem clic pe titlul meniului "View", ducem cursorul mausului peste opţiunea "Layout" ("aranjare īn pagină") şi īn meniul care apare facem clic pe opţiunea "Two-Panel Mode" sau "Three-Panel Mode", după necesitatea de moment.

    2.3 Bara de Meniuri ("Menubar")

    Bara de meniuri conţine comenzile cel mai des folosite de utilizatori, grupate īn liste (meniuri) derulante pe care le putem afişa făcīnd clic pe titlul lor ("File", "Edit", "View", "Tools", "Help"). După afişarea unui meniu facem clic pe comanda (opţiunea) dorită. Funcţia diverselor comenzi va fi specificată īn secţiunea despre folosirea programului Abilon.

    2.4 Bara de Unelte ("Toolbar")

    Bara de instrumente (BI) conţine mai multe butoane, fiecare dintre ele oferindu-ne acces instantaneu la unele din comenzile cele mai importante ale programului, scutindu-ne astfel de apelarea la bara de meniuri. Butoanele afişate sīnt următoarele :

 •     Butonul "Create a new feed" ("Creează un flux nou") - ne oferă posibilitatea (prin intermediul unui mic meniu) să adăugam īn CE un flux nou, o categorie nouă de fluxuri, un blog găzduit de LiveJournal, etc. Nu este vorba propriu-zis de crearea unui flux, ci de crearea unui abonament ("subscription") la el.
 •     Butonul "Open Feed" - ne oferă posibilitatea (prin intermediul unui mic meniu) să importăm o listă de fluxuri de pe două situri specializate (MoreOver şi My RSS, care conţin cataloage cu adrese de fluxuri) sau dintr-o filă de tip OPML aflat pe un sit ("load opml file from url") sau pe hardiscul calculatorului nostru ("load opml file").
 •     Butoanele "Previous/Back" ("Precedenta/Inapoi") şi "Next/Forward" ("Urmatoarea/Inainte") - ne oferă posibilitatea să navigăm doar cu ajutorul mausului īntre ştirile necitite care sīnt afişate īn CL. Cīnd nu mai există ştiri necitite īn fluxul curent se trece automat la ştirile din fluxul următor.
 •     Butonul "Update/Refresh" ("Actualizare/Reīmprospătare") - ne oferă posibilitatea să actualizăm fluxurile RSS la care ne-am abonat.
 •     Butonul "Stop Update/Stop Loading" ("Opreşte Actualizarea/Opreşte Īncărcarea") - ne oferă posibilitatea să oprim actualizarea aflată īn plină desfăşurare.
 •     Butonul "Search for RSS feeds" ("Caută fluxuri RSS") - ne oferă posibilitatea (prin intermediul unui serviciu gratuit de pe internet - Syndic8) să gasim ştirile din fluxurile RSS (indexate de servicul respectiv) care conţin un anumit cuvīnt (sau sintagma) care ne interesează.
 •     Butonul "Hide Feeds Tree while browsing" - ne oferă posibilitatea să ascundem CE īn momentul īn care deschidem (făcīnd clic pe legaturile din ştiri) pagini web folosind exploratorul inclus īn Abilon.
 •     Butonul "Program Settings" ("Setările Programului") - ne oferă posibilitatea să specificăm preferinţele noastre referitoare la interfaţa şi funcţionalitatea programului Abilon.
 •     Butonul "Mark All Items as Read" - ne oferă posibilitatea să marcăm toate ştirile (din fluxul listat) că fiind citite.
 •     Butonul "Show items description īn three-panel mode" ("Arată descrierea [conţinutului] ştirilor īn modul cu trei compartimente") - ne oferă posibilitatea să afişăm īn CL conţinutului ştirilor sau să-l ascundem.
 •     Cīmpul "Feed Address" ("Adresa Fluxului") - ne permite să aflăm adresa fluxului unui sit web dacă ştim adresa ("URL") sitului īn cauză, bineīnţeles cu condiţia ca situl respectiv să ofere un flux RSS. Scriem adresa unui sit web īn interiorul cīmpului ("casetei de text") şi apoi facem clic pe butonul "Go to URL". Programul Abilon va scana pagina-gazdă (pagina principala) a sitului şi va extrage de pe aceasta adresa fluxului RSS, dacă acesta există. Adresa fluxului va fi afişată īn cīmp īn locul adresei sitului web. Butonul "Autodiscovered feeds" permite afişarea unei liste (meniu derulant) cu toate adresele fluxurilor pe care le-am aflat folosind metoda descrisă anterior.

    Tot īn bara de unelte se găseşte o secţiune de filtrare cu ajutorul căreia putem afişa īn CL o listă cu ştiri care să fie alese nu īn funcţie de fluxul din care fac parte, ci īn funcţie de unele criterii practice pentru utilizator (ştiri necitite, toate ştirile descărcate īn ziua precedentă, etc.)   

    3. FOLOSIREA  PROGRAMULUI

    Folosirea softului decurge după urmatorul tipic : ne conectăm la internet cu Internet Explorer (sau alt program similar), lansăm programul Abilon, actualizăm fluxurile la care ne-am abonat, ne deconectăm de la internet, citim ştirile din fluxuri īn mod offline (pentru a face economie la sumele plătite operatorului de telefonie), ne īnsemnăm (sau arhivăm) ştirile importante pentru ca să putem vizita paginile web respective la o reconectare ulterioara şi īn final stergem ştirile neinteresante.

    3.1 Actualizarea Fluxurilor RSS

    Actualizarea fluxurilor se poate face īn mod automat sau manual. Actualizarea automată se declanşează īn momentul īn care la lansarea programului acesta detectează existenţa unei conexiuni la internet. Tot un tip de actualizare automată este cea programată, care presupune actualizarea ştirilor dintr-un flux la un interval de timp setat de noi, de exemplu atunci cīnd pentru anumite fluxuri specificăm ca programul să actualizeze ştirile la intervalul dorit de noi (10 minute, 1 oră, etc.), pentru că acest tip de actualizare să funcţioneze trebuind bineīnţeles să ramīnem conectaţi la internet. Actualizarea automată are īnsă un dezavantaj şi anume faptul că este posibil (īn rare situaţii) ca unele fluxuri să ramīnă neactualizate, de exemplu din cauza unor probleme de conectare. Semnul cel mai evident care ne indică faptul că procesul de actualizare se afla īn plină desfăşurare este animarea icoanei Abilon din sertar. Īn timpul actualizării fereastra programului Abilon are tendinţa de a veni mereu īn prim plan, chiar dacă īn acel moment noi am deschis o fereastră a exploratorului pentru a citi o pagină web pīnă la terminarea actualizării. Pentru ca actualizarea să se realizeze īn fundal şi să nu īncerce să acapareze prim-planul trebuie doar să minimizam fereastra programului Abilon, īn acest fel putem desfăşura liniştiţi orice altă activitate cu calculatorul pīnă cīnd va fi terminată actualizarea fluxurilor.

    Actualizarea fluxurilor decurge de obicei fără probleme şi durează un timp proporţional cu numărul de fluxuri la care sīntem abonaţi. Exista īnsă şi situaţii (destul de rare) īn care anumite fluxuri nu se actualizează deşi noi ştim din experienţă că ştirile din fluxurile respective se schimbă īn mod regulat (zilnic sau de mai multe ori pe zi). Neactualizarea unui flux poate apare din aceleaşi cauze ca neafişarea unei pagini web īn explorator, pentru că un flux nu este altceva decīt o filă XML stocată pe un server. Se poate īntīmpla ca serverul ce găzduieşte fluxul să se defecteze şi va dura un timp pīnă va fi repus īn funcţiune sau se poate īntīmpla ca serverul să fie suprasolicitat de cererile de descărcare a fluxului (mai ales īn cazul fluxurilor foarte populare) iar ca urmare este posibil ca programul Abilon să renunţe la descărcarea fluxului respectiv şi să afişeze un mesaj de eroare ("error parsing column url"). De obicei īnsă Abilon insistă şi chiar dacă serverul este suprasolicitat programul va descărca īn cele din urma fluxul.

    Actualizarea manuală se poate face oricīnd, pentru toate fluxurile sau doar pentru unele din ele, singura condiţie fiind să fim conectaţi la internet la momentul cīnd declanşăm acest tip de actualizare. Ea se poate face īn mai multe moduri. Dacă dorim să actualizăm toate fluxurile va trebui să facem clic pe "All Feeds" īn CEF şi apoi pe butonul "Update/Refresh" din bara de unelte (bara de unelte), buton care are desenat pe el o săgeată curbată īnspre stīnga. Putem apela şi la opţiunea "Update All Feeds" ("actualizează toate fluxurile") din meniul "Tools" sau putem să apăsăm īn acelaşi timp tastele Shift şi F5 (combinaţia de taste Shift+F5). Icoana din sertar se va anima şi actualizarea va īncepe, iar la terminarea acesteia icoana din instrubară īşi va modifica aspectul şi va deveni statică. Atunci cīnd actualizarea durează mai mult nu este nevoie să o aşteptăm să se termine īnainte de a ne apuca de citirea ştirilor, putem citi ştirile din fluxurile deja actualizate. Dacă dorim să actualizăm numai anumite fluxuri va trebui să le selectăm īn CEF după metoda binecunoscută folosită pentru selectarea mai multor elemente dintr-un compartiment de explorare, adică ajutīndu-ne de tastele Shift sau Ctrl. Apoi facem clic dreapta pe unul din elementele selectate şi īn meniul care apare facem clic pe opţiunea "Update Selected Feeds" ("actualizează fluxurile selectate"). Dacă dorim să actualizăm un singur flux facem clic dreapta pe el şi īn meniul care apare facem clic pe opţiunea "Update Feed" ("actualizează fluxul [selectat]") sau facem clic pe flux şi apoi apasam tasta F5. Īn ambele situaţii prezentate, după selectarea fluxurilor (fluxului) care ne interesează putem face clic pe butonul "Update/Refresh" din instrubară şi efectul va fi acelaşi, adică iniţierea actualizării.

    Īn cazul īn care dorim să oprim actualizarea īnainte de a se termina complet va trebui să facem clic pe butonul "Stop Update" din instrubară, buton care are desenat pe el un X roşu. Acelaşi efect īl va avea folosirea opţiunii "Stop Update" din meniul contextual care apare cīnd facem clic dreapta pe numele fluxurilor selectate. Putem apela şi la opţiunea "Stop All Updates" din meniul "Tools" sau putem să apăsăm īn acelaşi timp tastele Shift şi F6 (combinaţia de taste Shift+F6).

    3.2 Administrarea Fluxurilor RSS

    3.2.1 Abonarea la fluxurile RSS

    Abonarea la un flux RSS se face foarte simplu dacă ştim adresa lui, adică adresa filei XML care conţine fluxul. Īn mod obişnuit siturile care oferă fluxuri RSS pun undeva īn pagina gazdă (pagina principală) un mic buton portocaliu pe care este scris "XML" cu litere albe. Unele situri folosesc un buton albastru pe care scrie RSS, iar alte situri (printre care şi situl MunteAlb) folosesc o mică hiperlegatură cu textul "FluxRSS" sau alt text sugestiv. Pentru găsirea de fluxuri interesante se poate apela la nişte situri web specializate care conţin cataloage cu adresele celor mai bune fluxuri, grupate pe categorii (calculatoare, cultură, etc.). O listă a acestor situri poate fi găsită īn pagina "Legaturi Internet". Abonarea la fluxurile RSS se poate face atīt online (conectat la internet) cīt şi offline (deconectat) şi va fi explicată mai jos pentru programul Abilon cu menţiunea că procedura este similară pentru alte agregatoare de fluxuri.

    Facem clic dreapta pe butonul care are pe el textul "XML" (sau pe hiperlegătura cu un text de acelaşi gen) şi īn meniul care apare facem clic pe opţiunea "Copy Shortcut" pentru a copia īn memoria clipboard a calculatorului adresa fluxului RSS. Deschidem programul Abilon, selectăm grupul de fluxuri potrivit (facem clic pe el) şi facem clic pe butonul "Create a new feed" (primul buton) din bara de unelte. Alternativ, putem folosi opţiunea "New" din meniul "File" al programului sau putem să facem clic dreapta pe grup, să ducem cursorul mausului peste opţiunea "New" şi īn meniul care tocmai a apărut să facem clic pe opţiunea "RSS or ATOM Feed". Oricare metodă am alege va apare minifereastra "New RSS or ATOM Feed" care are două cīmpuri ce trebuie completate.

    Īn cīmpul "Feed Title" ("Titlul Fluxului") trecem un nume sugestiv pentru flux (de ex. numele sitului căruia īi aparţine). Putem īnsă să nu completăm acest cīmp dacă lăsăm bifată opţiunea "Use title from RSS feed" ("Foloseşte titlul - numele din fila XML ce conţine fluxul"), īn acest caz numele fluxului fiind completat automat pe baza datelor de identificare cuprinse īn flux, după ce vor fi descărcate primele ştiri din acesta. Dezavantajul la completarea automată este că uneori numele fluxului specificat de autorul lui este prea mare. Īn acest caz facem clic dreapta pe numele fluxului īn CEF şi alegem opţiunea "RSS Feed Properties", ştergem numele existent īn cīmpul "Title", completăm noi un nume mai scurt pentru flux, debifăm opţiunea de completare automata ("Use title from RSS feed") şi īn final facem clic pe butonul "OK". Īn cele mai multe cazuri īnsă completarea automată a numelui este opţiunea recomandată pentru că numele setat automat este adecvat şi sīntem scutiţi de un (mic) efort īn plus.

     Īn cīmpul "Feed Url" ("Adresa Fluxului") este deja completată adresa acestuia, pentru că programul a verificat memoria clipboard şi a preluat adresa care a fost copiată de noi. Dacă īnsă īn cīmpul respectiv nu apare nimic facem clic dreapta īnăuntrul lui şi īn meniul care apare facem clic pe opţiunea "Paste" ("lipeşte"). Dacă această opţiune este estompată (are culoare gri şi nu negru) īnseamnă că nu am copiat adresa fluxului īn memoria clipboard. Ne īntoarcem la butonul (legătura) care conţine adresa fluxului şi repetăm procedura de copiere.

    După completarea celor două cīmpuri facem clic pe butonul "OK". Programul Abilon va īncepe imediat să descarce ştirile din fluxul nou adăugat (dacă nu sīntem conectaţi la internet programul va īncerca să se conecteze). Putem să adăugăm offline mai multe fluxuri (după fiecare adăugare trebuie să īmpiedicăm programul să se conecteze la internet) şi apoi să ne conectăm la internet şi să descărcăm ştirile din toate fluxurile la care ne-am abonat. Adăugarea fluxurilor se poate face şi online, pentru că durează foarte puţin chiar dacă avem un număr mare de fluxuri de adăugat.

    Dacă bifăm opţiunea "Configurate RSS feed" ("Configurează Fluxul") din minifereastra "New RSS or ATOM feed" se va deschide o multifereastră numită "RSS Feed Properties" unde putem să setăm cīteva opţiuni speciale (intervalul de timp la care să fie actualizat fluxul, etc.) care se vor aplica exclusiv fluxului īn cauză. Procedura este similară cu cea descrisă mai jos īn secţiunea de configurare a programului Abilon. Configurarea particulară a fiecărui flux nu este de obicei necesară de aceea este recomandat ca īncepătorii să nu bifeze opţiunea "Configurate RSS feed" la adăugarea unui flux nou. Dacă mai tīrziu dorim totuşi să configurăm un anumit flux facem clic dreapta pe numele lui şi apoi facem clic pe opţiunea din meniu numită "RSS Feed Properties" pentru a avea acces la multifereastra de configurare.     

    3.2.2 Dezabonarea de la fluxurile RSS

    Dacă la un moment dat nu mai sīntem interesaţi de ştirile dintr-un flux putem să ne dezabonăm. Pentru aceasta trebuie să-l ştergem din CEF. Facem clic pe numele fluxului şi apăsăm pe tasta Delete, urmarea fiind că va apare o minifereastră īn care sīntem īntrebaţi dacă sīntem siguri că vrem să ştergem fluxul şi sīntem avertizaţi că ştergerea odată efectuată nu mai poate fi anulată. Facem clic pe butonul "Yes" din minifereastră şi fluxul va fi şters instantaneu. Actiunea de ştergere poate fi făcută şi apelīnd la meniul contextual care apare atunci cīnd facem clic dreapta pe numele unui flux, īn această situaţie trebuind să alegem opţiunea "Delete Feed". Un flux şters poate fi oricīnd adăugat la loc dacă īi cunoaştem adresa.

    3.2.3 Aranjarea fluxurilor RSS

    Este recomandat să aranjăm fluxurile la care ne abonăm punīndu-le īn dosare. Īn CEF există mai multe dosare create de programul Abilon şi le putem folosi pe acestea sau putem crea altele noi. Dacă nu ne convin denumirile dosarelor le putem schimba. Facem clic dreapta pe numele unui dosar şi īn meniul care apare facem clic pe opţiunea "Group Properties", rezultatul fiind că va apare  o minifereastră cu acelaşi nume. Ştergem numele prezent īn cīmpul "Group Title" şi adăugăm un altul care ne convine, iar apoi facem clic pe butonul "OK" din minifereastră. Dosarul va avea de acum īncolo numele stabilit de noi.

    Crearea de noi dosare este foarte simplă şi seamană cu procedura similară din Windows Explorer. Putem crea dosare noi fie īn dosarul rădăcină ("All Feeds"), fie īn dosarele obişnuite. Procedura de creare se poate face folosind fie meniul "File", fie butonul "New" din bara de unelte, fie meniul contextual apărut cīnd facem clic dreapta pe numele unui dosar. De exemplu dacă vrem să creăm un nou dosar īn dosarul rădăcină facem clic pe "All Feeds", apoi facem clic pe săgetuţa de līngă butonul "New" şi din meniul apărut facem clic pe opţiunea "Feeds Group". Va apare o minifereastră cu titlul "Feeds Group" şi īn cīmpul existent īn ea completăm numele dosarului (grupului de fluxuri) pe care dorim să-l creăm şi apoi facem clic pe butonul "OK". Noul dosar va apare instantaneu şi īl putem folosi pentru a stoca īn el fluxuri.

    Dacă nu ne convine modul īn care sīnt grupate fluxurile īn dosare putem să le rearanjăm foarte uşor. Facem clic pe numele unui flux şi apoi folosim metoda "trage şi dă drumul" ("drag and drop") pentru a-l muta īn dosarul dorit. Ţinem deci apăsat butonul stīng al mausului şi tragem numele fluxului peste numele dosarului īn care dorim să-l mutăm iar prin eliberarea butonului mausului īi dăm drumul fluxului să "cadă" īn dosar. Acelaşi rezultat se obţine chiar mai uşor dīnd drumul fluxului să cadă peste lista cu fluxuri din dosarul īn care dorim să-l mutăm, nefiind deci nevoie să īl ducem peste titlul dosarului. Acelaşi procedeu este valabil şi pentru dosare, adică un dosar poate fi tras (cu tot cu fluxurile din el) şi lăsat să cadă īn alt dosar, īn care va fi deci inglobat. *

    3.2.4 Importarea şi Exportarea unei liste cu fluxuri RSS

    Importarea unei liste cu fluxuri RSS ne permite să ne abonam la un număr mare de fluxuri cu foarte puţin efort, scutindu-ne deci de procedura de abonare manuala la fiecare flux īn parte. Lista de fluxuri care urmeaza să fie importata poate fi descărcata automat de pe un sit specializat sau se poate prezentă sub forma unei file OPML ("Outline Processor Markup Language") pe care o "importăm" de pe un dispozitiv de stocare (hardisc, discheta, etc.) īn program. Anumite situri sau softuri agregatoare de fluxuri exporta lista de fluxuri nu sub forma de filă OPML (care este standardul), ci sub forma de filă XML. Abilon poate importa şi listele inglobate īn file XML.

    Programul Abilon este capabil să se conecteze la unele situri specializate īn catalogarea fluxurilor şi să descărce o lista de fluxuri īn care noi să le bifam pe cele care ne intereseaza. Īn cele ce urmeaza va fi exemplificata abonarea rapidă la unele din fluxurile prezente īn catalogul sitului MyRSS, cu menţiunea că procedura este similara şi pentru celelalte situri şi necesita să fim conectati la internet atunci cīnd dorim să o folosim. După conectarea la internet facem clic pe meniul "File", ducem cursorul mausului peste opţiunea "Open" şi īn meniul care apare facem clic pe opţiunea "Feeds from My RSS.com". Va apare o minifereastra care ne prezintă evoluţia procesului de descărcare a listei de fluxuri, iar lista va apare după cīteva minute īntr-o fereastra numită "Import RSS Feeds". Pentru fiecare flux este prezent titlul, o descriere scurta şi adresa sitului căruia īi apartine. Procedura de abonare este simpla, bifam fluxurile care ne intereseaza şi apoi facem clic pe butonul "OK" iar programul Abilon le va trece automat īn CEF. Cum numărul de fluxuri din lista este mare, putem face īn aşa fel īncīt  să fie afişate doar fluxurile care au legatura cu tematica ce prezintă interes pentru noi. Dacă sīntem de exemplu interesati de fluxurile care au legatura cu tematica TI (tehnologia informatiei) atunci alegem īn meniul derulant de līngă textul "Filter columns by" opţiunea "All" şi apoi completam īn cīmpul de filtrare cuvīntul "computer" şi facem clic pe butonul "Filter". Īn acest fel īn lista vor fi afişate doar fluxurile care au īn titlu, descriere sau adresa cuvīntul "computer". Pentru a afişa din nou lista completa alegem īn meniul de filtrare opţiunea "No Filter" şi putem filtra fluxurile după alt cuvīnt, de exemplu "internet". Lista de fluxuri de pe situl MyRSS este descărcata de Abilon pe hardiscul calculatorului deci abonarea la fluxuri se poate face şi offline, urmind să ne conectam ulterior pentru a actualiza fluxurile la care ne-am abonat.

    Importarea unei liste de fluxuri se poate face şi prin intermediul unei file OPML sau XML. Aceste tipuri de file sīnt recunoscute de toate agregatoarele şi permit utilizatorilor să facă schimb de liste de fluxuri interesante. Putem de exemplu să folosim o filă OPML care conţine o lista a fluxurilor preferate de un prieten de-al nostru. Pentru a importa lista facem clic pe meniul "File", ducem cursorul mausului peste opţiunea "Open" şi īn meniul care apare facem clic pe opţiunea "Load OPML File". Īn fereastra de explorare care apare cautam pe hardisc (sau pe discheta) fila OPML primită, facem clic pe ea şi apoi pe butonul "Open". Dacă lista de fluxuri este sub forma de filă XML facem clic īn cīmpul "Files of type" din fereastra de explorare şi īn meniul care apare facem clic pe opţiunea "XML files", după care selectam fila şi facem clic pe butonul "Open". Lista de fluxuri va fi incarcata automat īn CEF. Meniul "File" permite de fapt două variante de importare a unei file OPML, acelaşi rezultat ca mai sus fiind obţinut dacă folosim opţiunea "Load Feeds from OPML".

    Dacă dorim să oferim cuiva o lista cu fluxurile RSS la care sīntem abonati sau dacă dorim să pastram īn siguranta lista cu fluxuri (de exemplu pentru a nu fi nevoiti să le reintroducem manual īn cazul īn care sīntem nevoiti să reinstalam programul după formatarea hardiscului) trebuie să exportam lista sub forma de filă OPML. Pentru aceasta facem clic pe meniul "File" şi apoi facem clic pe opţiunea "Save Feeds to OPML". Īn fereastra de explorare care apare alegem locul de pe hardisc (sau de pe discheta) unde dorim să stocam fila, alegem un nume pentru filă şi apoi facem clic pe butonul "Save".

    3.3 Citirea Ştirilor din Fluxurile RSS

    Pentru a citi ştirile dintr-un flux va trebui să facem clic pe numele fluxului (īn CEF) şi vom vedea că va fi afişata lista de ştiri īn CL. Facem clic pe cīte o ştire şi o citim īn compartimentul de vizualizare (CV), pe care putem să-l redimensionam după dorinta. Trecerea de la o ştire la alta se face fie cu ajutorul mausului, fie cu ajutorul tastelor directionale "sus" şi "jos" (fac parte din grupul de taste care au desenate sageti pe ele), fie cu ajutorul tastelor navigationale ("Page Up", "Page Down", "Home", "End"). Dacă dorim să navigam numai īntre ştirile necitite folosim butoanele de navigare din bara de unelte. Putem citi ştirile şi īn CL dacă am setat să fie afişat īn acesta tot conţinutul ştirilor, procedura care este explicata mai jos.

    Abilon oferă două moduri de listare a ştirilor şi anume "Two-Panel Mode" şi "Three-Panel Mode". Īn modul de afişare cu două compartimente ("Two-Panel") compartimentul de listare (CL) şi compartimentul de vizualizare (CV) se contopesc, rezultīnd un compartiment de citire (CC) a ştirilor īn care fiecare ştire este prezentă cu titlul şi conţinutul (descrierea) complete. Putem deci parcurge lista ştirilor dintr-un flux derulind-o cu ajutorul rotitei mausului sau tastelor de navigare. Īn modul de afişare cu trei compartimente ("Three-Panel") exista

    Cea mai comoda metoda de a citi ştirile este să marim la maximum compartimentul de vizualizare , prin redimensionare īn favoarea celorlalte compartimente. Abilon oferă şi o opţiune de panoramare ("zoom") care ne permite afişarea ştirii īntr-un compartiment maximizat, fără a mai fi nevoie să redimensionam noi CV. Pentru a afişa ştirea din CV pe intregul ecran va trebui să apasam tasta F11 sau să facem clic pe meniul "View" din bara de unelte şi apoi să facem clic pe opţiunea "Maximize Preview Panel". Dacă ştirea este mare (sau avem de-a face cu un blog) facem clic īn CV şi apoi folosim rotita de derulare a mausului (sau tastele directionale) pentru a afişa tot conţinutul ştirii. După ce am terminat de citit ştirea apasam pe bara de spaţiu (tasta "Space") şi vom trece la urmatoarea ştire necitita.

    Exista posibilitatea să afişam īn CL ştirile nedeschise (necitite) cuprinse īn toate fluxurile dintr-o anumită categorie, pentru aceasta trebuind să facem clic pe denumirea categoriei īn CEF şi apoi să navigam īntre ştiri īn modul deja prezentat.       

    3.4 Administrarea Ştirilor din Fluxurile RSS

    3.4.1 Evidentierea Ştirilor

    Ştirile dintr-un flux se impart īn două categorii şi anume: ştiri interesante (pe care dorim să le pastram pentru mai mult sau mai puţin timp) şi ştiri obişnuite (pe care o data citite dorim să le stergem). O ştire interesanta pot fi pastrata fie pe o perioada scurta (pīnă cīnd ne conectam la internet şi mergem să citim materialul la care face referinta ştirea) şi īn acest caz o marcam ca "persistenta" īn CL, fie pe o perioada mai lunga, iar īn acest caz trebuie să arhivam o copie a ei. Pentru a conferi unei ştiri atributul de "persistenta" trebuie să facem clic īn CL pe rombul albastru care se afla īn dreapta titlului ştirii. Rombul se va colora īn rosu iar ştirea va iesi īn evidenta foarte uşor atunci cīnd o vom cauta. Acelaşi rezultat se obţine şi dacă folosim combinatia de taste Alt+P sau dacă facem clic dreapta pe titlul ştirii şi bifam opţiunea "Persistent". Combinatia Alt+P este foarte folositoare atunci cīnd citim ştirea īntr-un CV maximizat şi nu dorim să redimensionam compartimentul pentru a face clic pe rombul de līngă titlul ştirii din CL. Dacă dorim să inlaturam atributul de "persistenta" pentru o ştire facem clic pe rombul rosu.

    Avem de asemenea şi posibilitatea să marcam manual ştirile ca fiind citite sau necitite, lucru util īn cazul īn care mai multe persoane folosesc īn mod succesiv acelaşi calculator. Pentru aceasta facem clic dreapta pe titlul unei ştiri şi alegem din meniul care apare opţiunea "Mark Item Read" ("marcheaza ştirea ca fiind citita") sau "Mark Item Unread" ("marcheaza ştirea ca fiind necitita"). Dacă dorim să marcam toate ştirile dintr-un flux (sau dintr-o categorie) ca find citite sau necitite facem clic dreapta pe numele fluxului (sau categoriei) din CEF şi alegem din meniul care apare opţiunea "Mark All Read" ("marcheaza toate [ştirile] ca fiind citite") sau "Mark All Unread" ("marcheaza toate [ştirile] ca fiind necitite").

    3.4.2 Sortarea Ştirilor

    Ordonarea ştirilor afişate īn CL se poate face după un anumit criteriu (stare, litera cu care incepe titlul, persistenta) făcīnd clic pe segmentul respectiv din bara de sortare, ordonarea putindu-se face pentru fiecare criteriu īn două moduri (de ex. ordonare alfabetica a titlurilor A-Z sau Z-A). Este utila de exemplu sortarea ştirilor īn funcţie de persistenta lor, īn aşa fel īncīt  să avem grupate ştirile neimportante, pe care să putem să le stergem foarte uşor.

    3.4.3 Stergerea Ştirilor

    3.4.3.1 Stergerea Ştirilor dintr-un flux īn mod individual ("una cīte una")

     După ce am citit ştirile dintr-un flux trebuie să le marcam pe cele importante iar pe restul putem să le stergem. Pentru a sterge o ştire facem clic pe titlul ei din CL şi apoi apasam tasta Delete (Del). Stergerea este instantanee şi nu poate fi revocata (anulata) pentru că programele de agregare a fluxurilor nu conţin un dosar special īn care să fie depozitate temporar ştirile sterse, ca īn cazul programelor de poştă electronică. Dacă dorim să stergem mai multe ştiri de-o data va trebui să le grupam (adică să nu se afle şi ştiri importante īntre ele) şi apoi să tinem apăsată tasta Del pīnă cīnd este stearsa şi ultima ştire. O ştire persistenta va putea fi stearsa doar dacă raspundem afirmativ ("Yes") la un mesaj de confirmare a stergerii ("This record marked as a persistant record"), mesaj care apare īntr-o minifereastra de avertizare. Stergerea individuala a ştirilor este posibila doar īn modul de afişare cu trei compartimente ("three panel mode").

    3.4.3.2 Stergerea Rapida a Tuturor Ştirilor dintr-un flux

    Programul Abilon ne pune la dispoziţie şi o opţiune foarte comoda de stergere a tuturor ştirilor dintr-un flux, cu exceptia celor marcate ca importante (persistente), acest lucru scapindu-ne de procedura anosta de stergere a fiecarei ştiri īn mod individual. Pentru a sterge deci toate ştirile dintr-un flux va trebui să facem clic dreapta pe numele lui (īn CEF) şi apoi īn meniul contextual să facem clic pe opţiunea "Delete All Items" ("Sterge toate ştirile"). Ştirile obişnuite vor fi sterse automat iar cele importante vor fi pastrate īn conţinuare.

    3.4.4 Arhivarea Ştirilor

    Ştirile cu adevărat importante pot fi pastrate pe o perioada de timp oricit de mare dacă apelam la facilitatea de arhivare prezentă īn programul Abilon. Compartimentul de arhivare conţine iniţial doar un dosar radacina pe nume "Memories" (tradus literal prin "amintiri", dar sensul sau este de "arhive"). Īn acesta putem crea mai multe dosare ("memories groups" - grup de arhive) sau mai multe canale ("channels"), acestea din urma fiind practic nişte fluxuri pe care le cream pe calculatorul nostru īn scop exclusiv de stocare. Īn fiecare subdosar putem să cream atīt canale cīt şi alte subdosare. Stocarea ştirilor īn arhiva se poate face doar īn cadrul unor canale aflate īn dosarul radacina sau īn subdosare. O ştire arhivata nu poate fi stocata direct īntr-un dosar (cu exceptia dosarului radacina), ea trebuie stocata īntr-un canal, de aceea fiecare dosar trebuie să conţina cel puţin un canal.

    Pentru īnceput va trebui să cream un subdosar al dosarului radacina. Facem clic dreapta pe dosarul "Memories" şi īn meniul care apare facem clic pe opţiunea "New Memories Group" ("grup nou de canale cu ştiri arhivate"). Va apare o minifereastra cu un cīmp īn care trebuie să facem clic şi să completam numele grupului de canale (dosarului). Scriem de exemplu "Ştiri TI" şi apasam tasta Enter, pentru că avem de gind să arhivam ştirile importante din domeniul tehnologiei informatiei. Apoi facem clic dreapta pe dosarul nou creat şi alegem din meniu opţiunea "New Memories Channel" ("canal nou de ştiri arhivate"). Va apare o minifereastra cu un cīmp īn care trebuie să facem clic şi să completam numele canalului. Scriem de exemplu "Soft" şi apasam tasta Enter, pentru că avem de gind să plasam īn acest canal ştirile importante legate de softurile nou apărute. Putem crea şi alte canale īn dosarul "Ştiri TI", de exemplu "Internet", "Recenzii componente PC", etc. Atīt canalele cīt şi dosarele pot fi sterse uşor dacă facem clic dreapta şi alegem din meniu opţiunea "Delete", pe care facem clic. Īn momentul īn care stergem un dosar sau canal toate ştirile stocate īn ele vor fi sterse automat.

    Stocarea ştirilor īn arhiva se face foarte simplu. Facem clic dreapta pe titlul ştirii īn CL şi apoi īn meniul care apare ducem cursorul mausului peste opţiunea "To Memories". Se va deschide un nou meniu la dreapta, care va prezentă canalele prezente īn arhiva. Facem clic pe numele canalului dorit şi ştirea va fi stocata automat īn acesta. Īn acelaşi meniu avem chiar şi posibilitatea să cream un nou canal ("New Memories Column"), iar īn momentul crearii acestuia ştirea va fi stocata automat īn el fără alta interventie din partea noastra.

    Pentru a vedea ştirile stocate īntr-un canal facem clic pe numele acestuia, iar ştirile vor fi afişate īn CL. Ştirile arhivate pot fi sterse la fel ca şi celelate ştiri şi de asemenea pot fi făcute "persistente".

    3.4.5 Filtrarea Ştirilor

    Īn CL pot fi afişate liste de ştiri alcatuite nu numai din ştirile prezente īntr-un anumit flux, ci şi din ştiri apartinind mai multor fluxuri. La partea din dreapta a instrubarei se afla un meniu special care are mai multe opţiuni de filtrare a ştirilor. Facem clic pe sagetuta din dreapta meniului şi alegem una din opţiunile: "All for last day" ("toate ştirile primite īn ultimele 24 de ore), "All unread for last hour" ("toate ştirile necitite primite īn ultima ora), "Latest ten unread" ("ultimele zece ştiri primite care sīnt necitite"), etc., pentru a afişa o lista alcatuita din ştirile care se incadreaza īn criteriul stabilit.   

    4. CONFIGURAREA  PROGRAMULUI

    Fiecare program de calculator poate fi personalizat ("customized") īn funcţie de preferintele utilizatorului iar Abilon nu face exceptie de la aceasta regula. Personalizarea se refera la modificarea elementelor de interfata şi a modului de funcţionare a programului, īn aşa fel īncīt  folosirea programului să fie mai eficienta şi mai placuta pentru utilizator.

    4.1 Meniul "View" ("Vizualizare")

    Imediat după instalare interfata softului Abilon nu este foarte ergonomica, deoarece pentru a citi conţinutul unei ştiri sīntem obligati să stam cu capul intors puţin spre partea din stīnga a ecranului monitorului, acolo unde se afla compartimentul de vizualizare. Este deci recomandat să schimbam modul de afişare a compartimentelor īn aşa fel īncīt  cel cu titluri să fie deasupra celui de vizualizare şi nu unul līngă celălalt. Pentru aceasta facem clic pe titlul meniului "View", ducem cursorul mausului peste opţiunea "Layout" ("aranjare īn pagina") şi īn meniul care apare facem clic pe opţiunea "Horizontal Split" ("divizare [a interfetei] pe orizontala) pentru a o bifa. Vom observa că interfata s-a schimbat, semanind acum cu cea din Outlook Express atunci cīnd este afişat compartimentul (panoul) de previzualizare. Dacă dorim să revenim la divizarea pe verticala a interfetei procedam īn mod similar dar alegem (bifam) opţiunea "Vertical Split".

    Tot cu ajutorul meniului "View" putem determina afişarea sau ascunderea barei de unelte ("Toolbar"), a barei de stare ("Status Bar") şi a compartimentului de arhivare ("Memories"), bifind sau debifind (cu un clic de maus) opţiunile respective din meniu. Este recomandată afişarea celor trei elemente de interfata, dar ele pot fi ascunse dacă avem nevoie de mai mult spaţiu pentru afişarea conţinutului fluxurilor.

    Opţiunea "Descriptions" ("descrieri" - "prezentari [pe scurt]") din meniu ne permite să afişam conţinutul (tot sau doar o parte din el) ştirilor chiar īn compartimentul cu titluri, dacă preferam să citim ştirile īn acest compartiment şi nu īn cel de vizualizare, aflat imediat dedesubt. Modificarea acestei opţiuni se realizeaza făcīnd clic pe ea, dar īn acest caz nu apare nici o bifare şi de aceea pentru a vedea rezultatul trebuie să ne uitam la compartimentul cu titluri pentru a vedea īn ce fel s-a schimbat acesta (conţinutul ştirilor este afişat sau din contra, ascuns).

    Opţiunea "Maximize Preview Panel" ("Maximizeaza Compartimentul de Vizualizare") din meniu ne permite să afişam automat conţinutul unei ştiri pe tot ecranul cu ajutorul unui singur clic de maus, evitindu-se astfel redimensionarea manuala a CV. Facem clic pe opţiune pentru a o activa şi aopi facem din nou clic pe ea pentru a o dezactiva. Aceleasi rezultate se obtin (dar mai uşor) dacă folosim tasta F11.

    4.2 Meniul "Tools" ("Instrumente")

    Facem clic pe opţiunea "Settings" din acest meniu pentru a dobindi acces la multifereastra ("Program Settings"), īn care putem specifica care sīnt preferintele noastre legate de interfata programului şi de opţiunile de conectare. Pentru a afişa conţinutul diverselor ferestre cu opţiuni facem clic īn mod succesiv pe titlul lor aflat īn partea stīnga a multiferestrei. Ele vor fi prezentate īn conţinuare, cu menţiunea că opţiunile pe care le bifam (facem clic īn casuţa de līngă ele) vor intra īn vigoare iar cele pe care nu sīnt bifate (sau pe care le debifam) sīnt dezactivate. După ce am terminat de specificat opţiunile preferate facem clic pe butonul "OK" din parte de jos a multiferestrei, iar opţiunile vor fi memorate de program. Mai jos vor fi prezentate doar ferestrele cu opţiuni importante, ferestrele Blog, Proxy şi Mail trebuind să fie lasate nemodificate.

    4.2.1 Fereastra General conţine opţiunile :

 •     "Launch at startup" ("Lanseaza programul la pornirea calculatorului") - dacă este bifată programul va fi lansat īn executie la pornirea SO Windows. Este recomandat să nu bifam aceasta opţiune.
 •     "Use External Browser" ("Foloseste un explorator extern") - Abilon poate folosi un explorator integrat pentru a vizualiza paginile web care sīnt lansate cīnd facem clic pe legaturile prezente īn ştirile din fluxuri. Este īnsă recomandat să bifam opţiunea de folosire a unui explorator extern (Internet Explorer, etc.) pentru a nu aglomera interfata softului Abilon şi pentru că īn acest fel avem acces şi la alte opţiuni specifice exploratoarelor (salvarea paginilor web şi păstrarea lor īn cache pentru explorare offline).
 •     "Minimize on start" ("Minimizeaza programul la pornirea lui") - Dacă este bifată aceasta opţiune atunci la pornirea softului nu va fi afişata fereastra principala ci va fi vizibila doar icoana din sertar ("system tray"), īn acest fel suprafaţa de lucru şi bara de sarcini ("taskbar") fiind mai puţin incarcate. Programul Abilon va rula īn fundal şi īl vom putea controla prin intemediul comenzilor din meniul contextual care apare dacă facem clic dreapta pe icoana din sertar.
 •     "Minimize on close" ("Minimizeaza programul la inchiderea lui") - Dacă este bifată aceasta opţiune atunci cīnd facem clic pe semnul (x) din meniul de control al ferestrei principale a programului acesta nu va fi inchis ci doar minimizat, icoana să fiind vizibila īn sertar. Pentru a inchide programul va trebui să facem clic dreapta pe icoana şi apoi să facem clic pe opţiunea "Exit".
 •     "Encoding" ("Codare") - cu ajutorul acestui meniu alegem afişajul adecvat al caracterelor (fonturilor) din limba īn care sīnt scrise ştirile, de exemplu pentru limba romana ar trebui să vedem diacriticele. Avem la dispoziţie mai multe opţiuni printre care şi "Central European" dar este recomandat să lasam īn vigoare opţiunea "Automatic" (programul alege singur cea mai bună solutie pentru afişarea ştirilor).
 •     "Mark As Read After" ("Marcheaza ştirea ca fiind citita după..") - Dacă bifam opţiunea putem specifica numărul de secunde după care o ştire pe titlul căreia am făcut clic va fi marcata ca fiind citita. Este recomandat să lasam opţiunea implicita (1 secunda). Dacă specificam un interval mai mare (de ex. 10 sec.) atunci este posibil să deschidem rapid unele ştiri fără că ele să fie marcate ca fiind citite şi īn consecinta fără să fie mutate la coada listei.
 •     "Disable all sounds" ("Dezafecteaza toate sunetele") - Dacă opţiunea este bifată programul va rula īn mod silentios şi nu ne va anunta sonor ori de cīte ori au fost descărcate ştiri noi. Este recomandată bifarea opţiunii pentru că sunetul devine cu timpul enervant.
 •     "Disable all popups" ("Dezafecteaza alerta vizuala") - Īn mod obişnuit programul ne alerteaza vizual (afisind īn coltul din dreapta jos al ecranului o lista colorata īn galben) asupra elementelor noi ce au fost descărcate. Dacă opţiunea este bifată programul nu va mai afişa alerta vizuala. Este recomandată lasarea nebifată a opţiunii pentru că alerta ne semnalizeaza care fluxuri au fost completate cu elemente noi şi ne va fi mai uşor să le gasim īn cazul īn care agregam un număr mare de fluxuri.

    4.2.2 Fereastra "Interface" ("Interfata") conţine rubricile :

 •     "Items īn categories" ("Afişarea ştirilor cīnd selectam o categorie") - se refera la ce ştiri să fie afişate īn CL dacă facem clic pe titlul unei categorii īn CEF. Exista trei opţiuni care se exclud una pe cealaltă şi care presupun afişarea : a) tuturor ştirilor conţinute īn fluxurile din categoria respectiva ; b) doar a ştirilor necitite ; c) niciunei ştiri. Este recomandată lasarea nemodificata a opţiunii implicite (ştiri necitite).
 •     "Show unread items first" ("Afiseaza ştirile necitite īn fruntea listei de ştiri [din CL]") - Dacă bifam aceasta opţiune ştirile citite vor fi mutate la coada listei, dacă nu o bifam ştirile citite vor ramine la locul lor iniţial.
 •     "Show descriptions īn tems view" ("Afiseaza conţinutul ştirilor īn CL") - Dacă bifam aceasta opţiune, īn CL va fi afişat şi conţinutul ştirii (tot sau doar o parte) alaturi de titlul ei. Este recomandată bifarea opţiunii.
 •     "Limit the number of symbols īn description" ("Limiteaza numărul de caractere - litere prezente īn descrierea ştirii") - Dacă bifam aceasta opţiune şi alegem un număr īn cīmpul de līngă ea, īn descrierea ştirii de sub titlul ei va fi afişat doar numărul de litere specificat de noi. Este recomandat ca opţiunea să nu fie bifată.
 •     "Limit the number of lines īn description" ("Limiteaza numărul de rinduri prezente īn descrierea ştirii") - Dacă bifam aceasta opţiune şi alegem un număr īn cīmpul de līngă ea, īn descrierea ştirii de sub titlul ei va fi afişat doar numărul de rinduri specificat de noi. Este recomandată debifarea opţiunii (sau nebifarea ei).
 •     "Sort feeds īn feeds tree īn alphabetical order" ("Sorteaza categoriile de fluxuri din CEF īn ordine alfabetica") - Este recomandată bifarea acestei opţiuni.

    4.2.3 Fereastra "Fonts" ("Fonturi - Corpuri de Litera") - ne permite să alegem corpul de litera preferat şi dimensiunea acestuia care să fie folosite īn titlul ştirii ("Items Font"), īn descrierea acesteia ("Items Description Font") şi īn arborele de fluxuri ("Feeds Tree Font"). Autorul acestui manual (MunteAlb) prefera fontul Arial cu dimensiunea 17 īn primele două situaţii şi MS Sans Serif cu dimensiunea 10 īn cea din urma situaţie.

    4.2.4 Fereastra "Feeds" ("Fluxuri") conţine rubricile :

 •     "Interval" ("Interval [de timp])") - se refera la intervalul de timp la care programul să verifice īn mod automat aparitia de ştiri noi īn fluxuri. Exista trei opţiuni care se exclud una pe cealaltă şi anume "Check Every..." ("Verifica la fiecare..."), "Custom" (specificam un interval ales de noi) sau "Only Manual Check" ("verificare exclusiv manuala, cea automata este dezactivată"). Līngă textul "Check Every..." ("Verifica la fiecare...") exista mai multe opţiuni (aflate īntr-un meniu) şi anume : la 10 min., la 30 min, la o ora, īn fiecare zi sau īn fiecare zi saptamina. Facem clic pe opţiunea din meniu dorită. Dacă alegem opţiunea "Custom" va trebui să completam un interval de forma  hh:mm:ss, de exemplu 05:30:00 dacă vrem ca verificarea să se facă la fiecare 5 ore şi jumătate.

 

MANUAL  SUPER  SIMPLE  RSS  (versiunea 4)

    Existenta unui flux RSS propriu va deveni īn scurt timp o conditie esenţială pentru orice sit web care se doreşte a fi de succes şi din aceasta cauza administratorii de situri (webmasterii) trebuie să invete să creeze fluxuri RSS, lucru care de altfel nu este deloc greu. Programul "Super Simple RSS" (SSRSS) propune - după cum o arata şi numele sau - o metoda de creare şi administrare a fluxurilor RSS care se remarca prin simplitate dar şi prin eficienta.

    1. INSTALARE  ŞI  LANSARE 

    Este indicat să descărcam cea mai noua versiune a programului de pe situl producatorului. Dacă programul este īn forma arhivata (ZIP) īl dezarhivam pentru a extrage fila de instalare. Facem dublu clic pe fila de instalare (SetupSSRSS.exe) şi urmam procedura obişnuita (acceptarea licentei de folosire, alegerea dosarului īn care să fie instalat programul, etc.). Lansarea programului instalat se face prin dublu clic pe icoana sa de pe suprafaţa de lucru sau pe cea din meniul de start.

    2. INTERFATA  PROGRAMULUI

    Softul SSRSS are o interfata mai neobişnuita care este mai degraba asemănătoare cu un formular de pe internet īn care trebuie să completam nişte date şi apoi să apasam pe butonul de trimitere a formularului completat. Nu avem īn interfata nici bara de meniuri şi nici bara de unelte, ci doar nişte compartimente, cīmpuri şi butoane, iar asta subliniaza faptul că programul este făcut avīnd īn gind doar eficienta şi mai puţin aspectul grafic. Interfata simpla face ca invatarea utilizarii programului să fie foarte rapidă, indiferent de gradul de pricepere īn domeniul internetului.

    Un flux RSS este īn fapt o lista compusa din mai multe "elemente de informare" care sīnt insiruite unul după altul. Eu am ales īn loc de sintagma generica "element de informare" să folosesc denumirea de "ştire", dar īn limba engleza se foloseşte şi cuvīntul "entry", prin analogie cu "intrarile" (adaugirile zilnice) dintr-un jurnal personal. Programul SSRSS foloseşte şi el termenul de "entry" pentru a desemna o ştire dintr-un flux.

    Cea mai mare parte a fereastrei programului SSRSS este alcatuita din două compartimente, cel din stīnga fiind compartimentul de explorare a ştirilor (CES) din flux, iar cel din drepta fiind compartimentul de compunere a ştirilor (CCS) care urmeaza să fie incluse īn flux.

    Deasupra CCS exista trei cīmpuri şi anume "RSS Entry Time" ("Data şi Ora la care a fost adăugata o anumită ştire"), "RSS Entry Title" ("Titlul Ştirii") şi "RSS Entry Link" ("Legătura Ştirii" - către Pagina Web care conţine ştirea sau către pagina web despre care este vorba īn ştire).

    Butoanele din interfata sīnt următoarele:

 •     "New Entry" ("Ştire noua") - este folosit la crearea unei ştiri noi
 •     "Add Entry" - ("Adăuga ştirea [la flux]") - este folosit la adăugarea unei ştiri īn flux
 •     "Update Selected" ("Actualizeaza [ştirea] selectată") - este folosit pentru a modifica o ştire deja prezentă īn flux, de exemplu pentru a corecta o greseala de ortografie
 •     "Create Hyperlink" ("Creeaza o hiperlegatura") - este folosit la crearea unei hiperlegaturi de care avem nevoie īntr-o ştire
 •     "Clear" ("Sterge") - este folosit la stergerea conţinutului unei ştiri aflate īn lucru şi pe care dorim s-o rescriem de la zero
 •     "Delete Selected Entry" ("Sterge ştirea selectată [īn CES]") - este folosit la stergerea unei ştiri care a fost deja adăugata la flux
 •     "Up" ("Sus") şi "Down" ("Jos") - sīnt folosite pentru a schimba poziţia unei ştiri īn cadrul fluxului
 •     "Load RSS file" ("Incarca o filă RSS") - este folosit la incarcarea unui flux RSS (filă XML) pentru prelucrare (adăugare de ştiri, etc.)
 •     "Close file" ("Inchide fila RSS") - este folosit la inchiderea unui flux RSS (filă XML) aflat īn prelucrare
 •     "Save" ("Salveaza") - este folosit la salvarea conţinutului unui flux RSS pe care tocmai l-am prelucrat
 •     "RSS Options" ("Opţiuni") - este folosit la specificarea unor opţiuni legate de fluxul RSS (nume, descriere, etc.)
 •     "Exit" ("Iesire") - este folosit pentru inchiderea programului RSS după ce am terminat de lucrat cu el

    3. FOLOSIREA  PROGRAMULUI

    Vom exemplifica folosirea programului prin crearea unui flux pentru un sit web avīnd ca tematica tehnologia informatiei. Să presupunem că situl se numeste "Sfera TI" şi se afla la adresa http://www.sfera-ti.ro (adresa inexistenta la data scrierii acestui manual).

    3.1 Setarea elementelor de identificare a fluxului

    Incepem prin a face clic pe butonul "RSS Options" pentru a seta cīteva opţiuni care vor ajuta la identificarea fluxului. Va apare o fereastra cu mai multe cīmpuri care trebuie completate:

 •     "RSS Channel Title" - ne permite să specificam un titlu pentru flux, titlu care să fie cīt mai sugestiv. Vom alege ca titlu numele sitului, la care adăugam o mica descriere a tematicii acestuia : "Sfera TI - Calculatoare şi Internet" (fără ghilimele)
 •     "RSS Time to Live" - ne permite să specificam intervalul de timp (īn minute) după care conţinutul fluxului trebuie să fie reimprospatat de la sursa (situl de origine). Aceasta opţiune se refera la situaţia īn care fluxul este afişat şi pe alt sit īn afara aceluia de origine, de exemplu cīnd fluxul este preluat (cu permisiune) de un sit care agrega fluxuri de la mai multe situri cu tematica TI. Putem alege de exemplu valoarea 360 dacă adăugam ştiri noi la fiecare 6 ore.
 •     "Link" - ne permite să specificam adresa filei care gazduieste fluxul RSS, de exemplu http://www.sfera-ti.ro/FluxRSS.xml
 •     "Description" - ne permite să adăugam o descriere a conţinutului fluxului, de exemplu "Ştiri şi Analize din domeniul Tehnologiei Informatiei" (nu adăugam şi ghilimelele la textul pe care īl scriem īn cīmp)
 •     "Copyright" - ne permite să specificam cine este posesorul drepturilor de autor pentru conţinutul fluxului, de exemplu "Copyright 2004 SFERA-TI SRL" (fără ghilimele)
 •     "Webmaster" - ne permite să specificam cine este administratorul sitului care conţine fluxul. Īn acest cīmp trebuie completată doar adresa de mel a webmasterului (şi nu numele acestuia), de exemplu webmaster@sfera-ti.ro

    3.2 Adăugarea de ştiri la flux

 •     Trecem la crearea fluxului propriu-zis prin adăugarea de ştiri şi īn acest scop facem clic pe butonul "New Entry" pentru a crea o ştire noua.
 •     Īn momentul crearii ştirii, īn cīmpul "RSS Entry Time" vor apare automat data şi ora (după modelul anglo-saxon). Nu modificam conţinutul acestui cīmp pentru că altfel fluxul nu va mai fi compatibil cu standardele RSS.
 •     Īn cīmpul "RSS Entry Title" a apărut textul "Set Title Here" (Scrie titlul aici"), care nu este altceva decīt un pont ajutator venit de la autorul softului. Stergem pontul şi scriem titlul ştirii, de exemplu "Noua generatie de plăci video de la ATI şi NVIDIA" (fără ghilimele).
 •     Īn cīmpul "RSS Entry Link" a apărut textul "Add Entry Link Here" ("Adăuga aici legatura către pagina web la care face referire ştirea"), care nu este altceva decīt un pont ajutator venit de la autorul softului. Stergem pontul şi adăugam legatura sub forma obişnuita, de exemplu : http://www.sfera-ti.ro/RazboiulPlacilorVideo.htm .
 •     Īn compartimentul de compunere a ştirilor (deasupra căruia sta scris "Entry") stergem pontul ajutator ("Entry Text Here") şi scriem conţinutul ştirii, de exemplu : "ATI şi NVIDIA, cele două companii concurente care domina piata plăcilor video se afla īn ultimele faze de pregatire a lansarii unei noi generatii de plăci video, care va fi de două ori mai puternica decīt cea actuala. Īn articolul <Razboiul cipurilor grafice intra īntr-o noua etapa> sīnt comparate performantele celor două plăci video care vor fi lansate īn producţie de masa foarte curind."(fără ghilimele)
 •     Īn cazul ştirilor cu conţinut de text mai mare este recomandat să le scriem īntr-un editor de text şi apoi să le lipim īn CCS pentru insertia ulterioara īn cadrul fluxului. De asemenea este recomandat să formatam conţinutul ştirilor (impartire īn paragrafe, evidentierea unor portiuni de text, etc.) aşa cum este descris mai jos.
 •     Pentru ca internautii interesati de conţinutul articolului despre care se vorbeste īn ştire să īl poată citi va trebui să inglobam o hiperlegatura īn ştire. Selectam din ştire textul "Razboiul cipurilor grafice intra īntr-o noua etapa" şi apoi facem clic pe butonul "Create Hyperlink". Va apare o minifereastra care conţine un cīmp unde scriem adresa paginii web care conţine articolul, de exemplu http://www.sfera-ti.ro/RazboiulPlacilorVideo.htm şi apoi facem clic pe butonul "OK" din minifereastra.
 •     Compunerea ştirii a luat sfirsit şi nu ne mai ramine decīt să o adăugam la flux, pentru aceasta trebuind să facem clic pe butonul "Add Entry". Vom vedea că titlul ştirii apare īn compartimentul de explorare a ştirilor (CES) din fereastra SSRSS.
 •     Conţinuam cu adăugarea altor ştiri repetind procedura descrisa mai sus. Dacă dorim să stergem una din ştirile adăugate la flux, o selectam īn CES şi apoi facem clic pe butonul "Delete Selected Entry".
 •     Cīnd am terminat de adăugat ştirile salvam fila care conţine fluxul făcīnd clic pe butonul "Save". Va apare o fereastra numită "Save As" īn care trebuie să specificam numele filei (putem alege de exemplu "FluxRSS" - fără ghilimele) şi locatia de pe hardisc, după care facem clic pe butonul "Save". Fila va fi salvată pe hardisc īn format XML ("FluxRSS.xml") şi putem să parasim programul SSRS.
 •     Etapa finala este să incarcam filal XML pe serverul care ne gazduieste situl web pentru ca internautii să aibă acces la fluxul care conţine ultimele ştiri despre materialele apărute pe sit.
 •     Pentru a adăuga ulterior (de exemplu īn alta zi) ştiri noi la flux trebuie să lansam programul SSRSS şi apoi să incarcam fila care conţine fluxul. Facem clic pe butonul "Load RSS file" şi īn fereastra care apare cautam fila XML pe hardisc, facem clic pe numele ei pentru a o selecta şi apoi facem clic pe butonul "Open". Fila va fi īncărcată īn program şi o putem prelucra adaugind ştiri noi şi stergind unele din ştirile vechi. Dacă am incarcat din greseala o filă XML la care nu dorim să facem modificări facem clic pe butonul "Close file" şi incarcam apoi fila corectă.

    3.3 Formatarea ştirilor dintr-un flux RSS   

 •     Fluxurile RSS sīnt folosite de obicei pentru a semnala actualizarile aduse unor pagini web şi ca urmare sīnt formate dintr-o lista de ştiri scurte. Nimic nu ne impiedica īnsă d.p.d.v. tehnic să publicam articole intregi īn fluxul RSS şi de altfel foarte multi internauti fac acest lucru, mai ales atunci cīnd este vorba de fluxurile blogurilor (jurnale personale publicate pe internet). Īn aceasta situaţie se iveste īnsă o problema legata de usurinta cu care poate fi citit textul, chiar dacă ştirile (sau articolele) mai lungi sīnt scrise īntr-un editor de text şi apoi adăugate la fluxul creat cu SSRSS. Chiar dacă iniţial ştirile erau formatate corespunzator (impartite īn paragrafe, etc.), īn cadrul fluxului fiecare ştire va apare ca fiind formata dintr-un singur paragraf şi toate celelalte formatari (text scris cu caractere ingrosate, italice, etc.) vor fi pierdute.
 •     Pentru ca ştirile din fluxul nostru să fie uşor de citit şi să aibă un aspect placut ochiului va trebui să le formatam īntr-un mod special īnainte de a le insera īn fluxul creat cu SSRSS. Cum filele de tip XML sīnt inrudite cu cele de tip HTML, vom aplica marcajele ("tags") de formatare specificate de standardul HTML (XHTML) şi īn acest fel ştirile din flux vor arata ca textul dintr-o pagina web. Inserarea marcajelor va trebui făcută după ce compunem ştirea īn editorul de text. După ce am adăugat marcajele copiem ştirea şi o lipim īn CCS pentru a o insera īn flux. Mai jos sīnt prezentate cīteva din marcajele cele mai utile pentru formatarea ştirilor dintr-un flux, cu menţiunea că pot fi folosite şi alte marcaje specificate īn standardul HTML 4.01, cum sīnt de exemplu cele pentru citate ("cīte", "blocquote") şi cele pentru liste ordonate ("ordered lists" - numerotate) sau neordonate ("unordered lists" - bulleted - bulinate).
 •     Marcajul "Paragraf" : Ne permite să impartim o ştire īn mai multe paragrafe, care sīnt portiuni de text separate unele de altele prin spatii libere. Īn acest fel putem delimita diversele idei (informaţii) conţinute īn cadrul ştirii. Pentru ca o portiune de text să fie afişata ca un paragraf va trebui să adăugam la īnceputul textului marcajul <p> şi la sfirsitul lui marcajul </p> , de exemplu : <p>textul paragrafului</p> .
 •     Marcajul "Linie Noua" ("Line Break") : Ne permite să trecem la o line noua de text, care apare imediat sub linia precedenta. Dacă am folosi marcajul "paragraf", īntre cele două linii de text s-ar intercala un spaţiu liber şi exista situaţii cīnd nu dorim acest lucru. Inseram marcajul <br> īntre două linii (portiuni) de text, de exemplu īn cazul unui titlu şi a paragrafului de sub el: Titlu<br>Paragraf de text.
 •     Marcajele "Text Ingrosat", "Text Inclinat", "Text Subliniat" : Ne permit să scoatem īn evidenta o portiune de text (de ex. un titlu, o remarca importanta, etc.). Pentru ca o portiune de text să fie afişata cu caractere ingrosate ("bold") va trebui să adăugam la īnceputul textului marcajul <b> şi la sfirsitul lui marcajul </b> , de exemplu : <b>titlu</b> . Pentru ca o portiune de text să fie afişata cu caractere inclinate (italice) va trebui să adăugam la īnceputul textului marcajul <i> şi la sfirsitul lui marcajul </i> , de exemplu : <i>remarca interesanta</i> . Pentru ca o portiune de text să fie afişata cu caractere subliniate ("underlined") va trebui să adăugam la īnceputul textului marcajul <u> şi la sfirsitul lui marcajul </u> , de exemplu : <i>propozitie importanta</i> . Folosirea marcajului de subliniere trebuie făcută cu atentie, pentru a nu se crea impresia falsa a inserarii unei hiperlegaturi.

    3.4 Editarea unui flux RSS   

 •     Dacă dorim să modificam conţinutul unei ştiri (de ex. pentru a inlatura o greseala de ortografie sau pentru a adăuga cīteva fraze) o selectam şi apoi facem modificările dorite īn compartimentul de compunere a ştirilor (CCS). După ce am terminat facem clic pe butonul "Update Selected" şi apoi salvam fluxul, făcīnd clic pe butonul "Save".
 •     Dacă dorim să schimbam poziţia unei ştiri īn cadrul fluxului folosim butoanele "Up" sau "Down" şi după ce am ajuns la poziţia dorită salvam fluxul.
 •     Dacă dorim să stergem o ştire va trebui să o selectam, să facem clic pe butonul "Delete Selected Entry" şi apoi să salvam fluxul.

    3.5 Punerea īn evidenta a existentei fluxului RSS

 •     Pentru ca internautii care ne viziteaza situl să remarce uşor prezentă unui flux RSS cream un buton cu textul "Flux RSS" (sau "XML", "RSS") care să inglobeze o hiperlegatura către fila care conţine fluxul şi plasam butonul la vedere pe situl nostru, de obicei la partea de jos a paginii gazda (pagina principala) şi a altor pagini importante.
 •     O alta masura care ne va aduce abonati este să inregistram fluxul nostru īn cataloagele de fluxuri, care īn similare cu cataloagele de adrese ale siturilor web. O lista cu aceste cataloage, dar şi cu alte situri utile referitoare la fluxurile RSS se gaseste īn pagina Legaturi Fluxuri RSS.

VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

Copyright © MUNTEALB. Toate drepturile rezervate. All rights reserved. Tous droits réservés.

Toate materialele de pe acest sit sīnt originale şi sīnt scrise de MunteAlb.

Reproducerea materialelor (integrală sau parţială) fără acordul autorului intră sub incidenţa Legii privind Dreptul de Autor.

 

Pe acest sit este folosit modul de scriere corect, logic, practic, naţional, nepropagandistic şi anti-latinoman, cel cu ī din i şi sīnt.

 

Alegerea terminologiei folosite pe sit este explicată īn materialul Limba Rumīnă īn Epoca Informaticii.

 

Situl se găseşte la adresa :  http://muntealb.16mb.com/

Sit văzut optim cu opţiunea "Large Fonts" selectată īn Display Properties. Alternativ se poate face clic īn Internet Explorer pe meniul "View", se duce cursorul peste opţiunea "Text Size" şi apoi se face clic pe opţiunea "Larger" din meniul care apare. Culoarea textului şi a fundalului paginilor sitului poate fi modificată īn aşa fel īncīt să respecte aranjamentul coloristic din Windows Explorer, care este de obicei text negru pe fundal alb. Īn Internet Explorer se face clic pe meniul "Tools", apoi pe opţiunea "Internet Options". Īn fereastra care apare se face clic pe butonul "Accessibility" şi se bifează căsuţa "Ignore colors specified on Web pages", după care se apasă pe butonul "OK". Se procedează similar dacă este folosit un alt program de explorare a internetului. Pentru a se reveni ulterior la culorile originale se īnlătură bifarea.

customizable counter