VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

FTP  (TRANSFER  DE  FILE)

UTILIZAREA  PROGRAMULUI  WS_FTP LE  PENTRU  LUCRUL  CU  FILE  PE  INTERNET

MANUAL  WS_FTP LE

 1. COMPARTIMENTELE  DE  FILE
 2. NAVIGAREA  PRIN  STRUCTURA  DE  DOSARE
 3. SELECTAREA  DOSARELOR  ŞI  A  FILELOR
 4. OPERAŢIUNI  CU  DOSARELE  ŞI  FILELE
 5. CONECTAREA  LA  UN  SERVER  FTP
 6. TRANSFERUL  DE  DOSARE  ŞI  FILE
 7. CREAREA  ŞI  ACTUALIZAREA  UNUI  SIT  WEB  CU  AJUTORUL  FTP
 8. CĂUTAREA  UNOR  FILE  CARE  SĪNT  GĂZDUITE  DE  SERVERE  FTP
 

INTRODUCERE

   FTP īnseamnă "File Transfer Protocol" ("Protocol pentru Transferul de File") şi se defineşte ca fiind un protocol ("limbaj") specializat de tip client-server prin intermediul căruia se fac transferuri de file īntre calculatoarele conectate la reţeaua internet. Serverele sīnt calculatoarele care stochează filele şi care transmit ("servesc") copii ale acestora oricărui calculator (aflat īn postura de "client") care le solicită acest lucru.

    Pe Internet există servere speciale de FTP, cu care calculatorul personal (care se află īn postura de client) poate intra īn contact, dacă se foloseşte un program special numit "client FTP". Cu ajutorul acestui program se pot face diverse operaţii cu file īntre calculatorul client şi calculatorul server.

    Cele două acţiuni de bază care se pot realiza cu un client FTP sīnt descărcarea şi īncărcarea de file. Descărcarea de file ("download") īnseamnă copierea de file de pe server pe calculatorul personal. Īncărcarea de file ("upload") īnseamnă copierea unor file de pe calculatorul personal pe server. Se pot face şi alte acţiuni pe un server FTP cum sīnt redenumirea filelor, mutarea, sincronizarea sau chiar ştergerea lor.

    Programele de tip client FTP nu mai sīnt folosite foarte mult īn ultima vreme de către majoritatea internauţilor, īn principal datorită faptului că transferul de file se poate face prin protocolul HTTP, folosind doar exploratorul de Internet ("browser") cu care toţi internauţii sīnt deja familiarizaţi. Mai mult, exploratorul se poate conecta la serverele FTP şi poate descărca file de pe acestea.

    Serverele FTP sīnt īn principal nişte containere de file īn care internauţii pot găsi multe lucruri utile. O altă utilizare curentă a softurilor client FTP este pentru actualizarea siturilor web, īn special cīnd este vorba de transferuri mari de file,  cīnd actualizarea trebuie făcută periodic sau cīnd serviciul care oferă găzduirea sitului nu permite alt tip de actualizare. Din aceste motive internauţii trebuie să ştie să folosească un program de tip client FTP.

 

PROGRAME

    Alegerea unui program client FTP trebuie să se bazeze pe mai multe criterii, dintre care cele mai importante sīnt funcţionalitatea, stabilitatea şi preţul. Există actualmente o multitudine de astfel de programe pe piaţă, unele mai simple, altele mai complexe, unele de tip distrisoft [shareware], cu plată după trecerea perioadei de probă, altele de tip gratisoft [freeware], adică gratuite.

    Pentru internauţii īncepători şi cei cu cunoştinţe medii, cel mai bun program este WS_FTP LE care este gratuit şi are toate funcţiile de bază necesare pentru īnvăţarea utilizării unui client FTP. După ce sīnt stăpīnite noţiunile de bază teoretice şi practice se poate apela la clienţi de FTP mai complecşi cum sīnt FileZilla (gratuit), AceFTP Freeware (gratuit), SmartFTP, WS_FTP Pro , AceFTP Pro, Bullet Proof FTP, CuteFTP, etc.

    Programul WS_FTP LE a avut ultima versiune (6.0) scoasă īn anul 2003, dar aceasta nu a fost disponibilă decīt pe serverul de FTP al producătorului (Ipswitch) pentru un timp limitat (ceva mai mult de 1 an). Mult mai răspīndită a fost versiunea anterioară (5.08), care a putut fi descărcată īncă de la apariţia ei īn anul 2000 de pe multe situri specializate īn punerea la dispoziţie de softuri pentru uzul internauţilor. Compania Ipswitch a īnlocuit īn anul 2004 softul WS_FTP LE cu WS_FTP Home, care īnsă nu mai este gratuit pentru nici o categorie de utilizatori. Ca urmare toate siturile mari au īnlăturat WS_FTP LE din lista de programe ce puteau fi descărcate, oferind spre descărcare doar WS_FTP Home. Īnsă fila de instalare a versiunii 5.08 a WS_FTP LE este īncă disponibilă pe unele situri mai mici (īn general de altă limbă decīt cea engleză). La căutarea cu un motor de căutare (Google, Bing, etc.) a sintagmei "WS_FTP LE 5.08 download" (fără ghilimele) pot fi aflate adresele acestor situri. Unul este prezentat mai jos:

    http://vipmeister.com/dl/wsftp/ws_ftple.html

    Programul WS_FTP LE este renumit pentru faptul că este foarte stabil, indiferent de configuraţia hardware şi software a calculatorului. El poate fi folosit indiferent de versiunea existentă pe calculator a sistemului de operare Windows (7, Vista, XP, 2000, ME, 98 SE).

 

MANUAL  WS_FTP LE (versiunea 5.08)

    Instalarea WS_FTP LE decurge similar cu a oricărui soft pentru SO Windows. Facem dublu-clic pe fila de instalare şi apoi parcurgem etapele vrăjitorului de instalare ("install wizard") şi anume acceptarea licenţei de folosire, alegerea dosarului de instalare, etc.

    Īn cazul folosirii versiunii 5.08 a WS_FTP LE trebuie un pic de atenţie la īnceputul instalării, atunci cīnd trebuie completate licenţele de folosire. Programul este gratuit pentru persoanele particulare, de aceea la apariţia ferestrei cu titlul "WS_FTP LE Installation" īn care trebuie să alegem o categorie de populaţie căreia īi aparţinem, trebuie să selectăm fie opţiunea "student...", fie "other" ("altceva"). Īn fereastra următoare, numită "How will you use WS_FTP LE?" (Īn ce scop este utilizat programul?) trebuie selectate īn cīmpul "Location" (locul de folosire) opţiunea "at home" (acasă) sau "at school" (la şcoală), iar īn cīmpul "Purpose" (scopul folosirii) opţiunea "For personal use" (īn scop personal) sau "For academic work" (activitate educaţională). Dacă nu alegem opţiunile specificate mai sus, programul nu se va instala anunţīndu-ne că nu putem beneficia de o licenţă gratuită. Īn acest caz putem relua instalarea alegīnd cu mai multă grijă opţiunile care dau dreptul la utilizarea gratuită a programului.

    La lansarea programului se deschid două ferestre, una mai mică īn prim plan şi alta mai mare īn fundal. Īnchidem multifereastra din prim plan, la explicarea căreia vom reveni mai tīrziu şi maximizăm fereastra rămasă, care este fereastra principală a programului.

    1. COMPARTIMENTELE DE FILE

    Fereastra principală conţine trăsătura care a fost mult timp specifică tuturor clienţilor FTP şi anume prezenţa a două compartimente de file aşezate faţă īn faţă. Compartimentul din stīnga arata filele, dosarele şi hardiscurile de pe calculatorul personal ("Local System"), iar cea din dreapta dosarele şi filele de pe serverul FTP ("Remote Site") la care ne conectăm. Filele pot fi sortate după nume, dată sau tip (dosarele deasupra filelor sau invers), īn sens crescător sau descrescător, făcīnd clic pe barele care se află la partea de sus a compartimentelor.

    Mărimea unui compartiment poate fi modificată dacă ducem cursorul mausului pe partea dreaptă a barei care desparte compartimentele, pīnă cīnd cursorul ia forma a două linii paralele din care pleacă două săgeţi. Īn acel moment facem clic pe butonul stīng al mausului şi īl ţinem apăsat. Mişcīnd mausul la stīnga sau la dreapta mărim dimensiunile unui compartiment īn detrimentul celuilalt.

    2. NAVIGAREA PRIN STRUCTURA DE DOSARE

    Navigarea prin structura de file a calculatorului personal şi a serverului se face similar cu navigarea īn My Computer. Dacă facem dublu clic pe un dosar, acesta se va deschide şi vedem subdosarele şi filele pe care le conţine. Apăsīnd pe săgeata īn sus līngă care se află două puncte, urcăm un nivel īn structura de dosare. Dacă apăsăm pe săgeată şi nu se mai īntīmplă nimic, īnseamnă că am ajuns la "rădăcina" arborelui de dosare, adică la ultimul nivel. Dacă vrem să ne mutăm pe alt hardisc (disc fix), atunci facem dublu clic pe hardiscul respectiv.

    3. SELECTAREA DOSARELOR ŞI A FILELOR

    Filele pot fi selectate făcīnd clic pe ele. Dacă dorim să selectăm mai multe file, ţinem apăsată tasta CTRL şi apoi facem clic pe rīnd pe filele dorite. Alternativ, dacă numărul de file pe care dorim să le selectăm este foarte mare, facem clic pe prima dintre ele, apoi ţinem apăsată tasta SHIFT şi selectăm ultima filă din listă.

    4. OPERAŢIUNI CU DOSARELE ŞI FILELE

    Putem face diverse operaţiuni cu dosarele şi filele din compartimente. Aceste operaţiuni pot fi lansate făcīnd clic stinga pe fila (filele) selectate şi apoi apăsīnd pe unul din butoanele aflate īn dreapta compartimentelor. Alternativ, putem face clic-dreapta īn interiorul compartimentului şi să alegem una din comenzile meniului derulant care apare.

    Dacă lucrăm cu dosarele şi filele de pe calculatorul personal putem utiliza toate comenzile, dar dacă lucrăm cu dosarele şi filele de pe server trebuie să avem permisiunea (obţinută prin autentificare cu nume de utilizator şi parola) de a face anumite operaţii (de ex. ştergerea sau redenumirea de file).

    Butonul "Chg Dir" (change directory): Este folosit pentru a schimba dosarul īn care ne aflăm. Navigarea prin structura de dosare, aşa cum am specificat mai sus, este īnsă mai simplă.

    Butonul "Mk Dir" (make directory): Este folosit pentru a crea un dosar nou.

    Butonul "View" (vedere): Este folosit pentru a vedea conţinutul unei file. Trebuie folosit doar pentru filele īn format TEXT. Dacă folosim această comandă cu un alt tip de filă, ea va fi deschisă īn Notepad sau Wordpad. Dacă fila e pe server, ea va fi descărcată pe calculatorul client (īn dosarul C:\Program Files\WS_FTP) şi abia apoi deschisă.

    Butonul "Exec" (executare): Este folosit pentru a lansa programele executabile (care au extensia.EXE), pentru a lansa filele multimedia (poze, filme sau sunete) sau pentru a vizualiza filele cu extensia.HTM (.HTML). Dacă fila e pe server, ea va fi descărcată pe calculatorul client (īn dosarul C:\Program Files\WS_FTP) şi abia apoi lansată īn execuţie.

    Butonul "Rename": Este folosit pentru a redenumi o filă sau un dosar.

    Butonul "Delete": Este folosit pentru a şterge file sau dosare. Această comandă trebuie folosită cu atenţie. WS_FTP LE nu muta dosarele şi filele de pe calculatorul personal īn Reciclator [Recycle Bin], ci le şterge direct. O dată şterse, ele nu mai pot fi recuperate. WS_FTP va refuza să şteargă un dosar care conţine file. Pentru a şterge un dosar, trebuie ca mai īntīi să ştergem toate filele pe care le conţine şi abia apoi să ştergem dosarul.

    Butonul "Refresh": Este folosit pentru a īmprospăta fereastra compartimentului de file şi dosare după ce am făcut operaţii cu acestea.

    Butonul "Dirinfo": Este folosit pentru a genera o filă text cu date despre dosarul īn care ne aflăm (ce subdosare şi file conţine, care este dimensiunea acestora şi data la care au fost create).

    Mască pentru file: Este folosită pentru a fi afişate numai unele tipuri de file. Īn mod normal masca este de tipul *.* ceea ce īnseamnă că sīnt vizibile toate filele. Dacă dorim să vedem doar filele de tip TEXT, īnlocuim a doua steluţă cu txt şi apăsam tastă "Enter". Masca va fi de forma *.txt şi vor fi văzute doar filele text. Pentru a fi afişate din nou toate filele, īnlocuim txt cu o steluţă (asterisc) şi apăsam tastă "Enter".

    5. CONECTAREA LA UN SERVER FTP

    5.1 Generalităţi

    Pentru a ne putea conecta la un server FTP, trebuie să avem un cont la un furnizor de acces la internet. Conectarea se face direct cu ajutorul programului WS_FTP LE sau după ce sīntem deja conectaţi cu ajutorul exploratorului (browser).

    Un server FTP are (la fel ca orice calculator conectat la Internet) un nume şi o adresă IP (Internet Protocol). Numele este de obicei de forma ftp.server.com (dar poate fi şi asemănător cu adresa unui sit web fără "http" şi "www"), iar adresa IP este o īnşiruire de grupuri de cifre despărţite prin puncte (xxx. Xxx. Xxx. Xx). Pentru a ne conecta la un server, trebuie să-i ştim sau numele sau adresa IP. De asemenea trebuie să ştim portul la care ne conectăm (care este de obicei 21, dar poate avea şi alte valori).

    Unele servere ne cer un număr de utilizator şi o parolă īnainte de a ne putea conecta la ele. Numele de utilizator şi parola sīnt necesare atunci cīnd trebuie să ne autentificăm. De exemplu dacă avem un sit web pe care īl actualizăm prin FTP, va trebui să folosim numele de utilizator şi parola pentru a-i comunica serverului că sīntem posesorii sitului web şi avem dreptul de a-l modifica. După conectare putem să descărcăm şi să īncărcăm file şi putem de asemenea să le modificăm (de ex. să le redenumim).

    La cele mai multe servere FTP putem să ne conectăm īn mod ANONIM, adică īn loc de nume de utilizator putem să folosim cuvīntul "anonymous" (fără ghilimele), iar īn loc de parolă putem să trecem o adresă de poştă electronică reală sau fictivă. Īn această situaţie putem să avem acces doar la anumite dosare de pe acel server, dosare care conţin file la care accesul internauţilor este neīngrădit. Accesul īn mod anonim permite doar descărcarea de file, nu şi īncărcarea sau modificarea filelor prezente.

    Īnainte de a explica cum se face practic conectarea, trebuie să apăsăm pe butonul "Connect" aflat la partea de jos a ferestrei principale a programului WS_FTP. Aceasta se face pentru a readuce īn prim plan multifereastra (numită "Session Properties") pe care am īnchis-o după ce am lansat programul. Opţiunile prezente īn această multifereastră sīnt extrem de importante, de aceea vor fi discutate pe rīnd.

    5.2 Multifereastra "Session Properties"

    WS_FTP LE foloseşte o multifereastră numită "Session Properties" pentru conectarea la serverele FTP, multifereastră care apare automat la lansarea programului. Ea poate apare şi dacă facem clic pe butonul "Connect" aflat la partea de jos a ferestrei principale a softului. Multifereastra conţine ferestrele "General", "Startup", "Advanced", "Firewall".

    5.3 Fereastra "General" funcţionează ca o agendă care conţine numele şi adresele serverelor FTP.

 • Cīmpul "Profile Name" conţine numele pe care le dăm noi serverelor, nume folosite īn agenda noastră cu nume şi adrese. Putem să schimbăm oricīnd aceste nume, ele nefiind folosite pentru conectare. Dacă apăsam pe săgeată din dreapta cīmpului, va apare un meniu derulant care conţine numele mai multor servere care sīnt deja incluse īn agendă.
 • Cīmpul "HostName/Address" conţine adresa de internet la care se găseşte serverul şi poate fi de tipul ftp.server.com sau adresa IP compusă din numere. Acest cīmp trebuie să conţină o adresă corectă, altfel conectarea va eşua. Aceste adrese nu trebuie modificate.
 • Cīmpul "Host Type" conţine tipul de server la care ne conectăm. Acest cīmp trebuie să conţină cuvintele "Automatic detect" (detectare automată). Dacă scrie altceva, va trebui să apăsăm pe săgeata din dreapta şi să alegem din meniu "automatic detect".
 • Cīmpul "User ID" conţine numele de utilizator. Dacă dorim să ne conectăm īn mod anonim, scriem "anonymous" (dar mai bine bifăm căsuţa cu acelaşi nume de līngă cīmp), iar dacă dorim să fim autentificaţi, scriem numele de utilizator cu care ne-am īnscris pe situl web care menţine serverul respectiv.
 • Cīmpul "Password" conţine parola. Dacă dorim să ne conectăm īn mod anonim, scriem o adresă de poştă electronică validă sau fictivă, iar dacă dorim să fim autentificaţi, scriem parola cu care ne-am īnscris pe situl web ce menţine serverul respectiv.
 • Căsuţa "Anonymous". Dacă o bifăm, programul scrie automat "anonymous" īn cīmpul cu nume de utilizator şi o adresă de mel fictivă īn loc de parolă.
 • Căsuţa "Save Pwd". Dacă o bifăm, programul va ţine minte parola folosită pentru conectarea la serverul respectiv.
 • Cīmpul "Account" conţine numele contului care a fost oferit de administratorul unui tip special de server, pentru a putea face operaţii cu file. Se completează acest cīmp, ca şi cīmpurile care conţin numele de utilizator şi parola şi astfel se obţine acces la file care nu sīnt disponibile pentru internauţii care se conectează īn mod anonim. De cele mai multe ori acest cīmp trebuie să rămīnă necompletat, marea majoritate a serverelor folosind pentru autentificare doar numele de utilizator şi parola.
 • Cīmpul "Comment" conţine un comentariu scris de noi, care de exemplu ne poate reaminti ce file se găsesc pe serverul respectiv.
 • Dacă dorim să creăm un profil pentru un server care nu este īn listă, atunci va trebui să apăsăm īn multifereastra "Session Properties" pe butonul "New" şi apoi să completăm cīmpurile cu datele corespunzătoare. La sfīrşit apăsăm butonul "Apply". Noul profil va fi memorat de program şi inclus īn agenda cu nume şi adrese de servere. Dacă dorim să ştergem un profil, selectăm profilul şi apăsăm butonul "Delete".

    5.4 Fereastra "Startup"

 • Cīmpul "Iniţial Remote Side Folder" conţine numele dosarului de pe server unde dorim să ajungem īn mod automat după conectare. Acest cīmp poate fi completat (de ex. cu /pub dacă serverul are un dosar special accesibil tuturor internauţilor) sau nu.
 • Cīmpul "Iniţial Local Folder" conţine numele dosarului de pe calculatorul personal al cărui conţinut dorim să-l vedem īn compartimentul de file după conectare. Acest cīmp poate fi completat (de ex. cu C:\My Documents) sau nu.
 • Cīmpul "Initialize Command" conţine comenzi pe care vrem să i le dăm serverului la īnceputul conectării. Acest cīmp trebuie lăsat liber (este pentru utilizatorii avansaţi).
 • Cīmpul "Local File Mask" conţine masca pe care dorim s-o aplicăm filelor de pe calculatorul personal. Dacă dorim să fie vizibile toate filele lăsăm căsuţa goală (sau scriem *.* īn căsuţă). Dacă numărul de file este prea mare şi dorim să vedem doar un anumit tip de file, va trebui să scriem īn căsuţă *.ext unde īn loc de "ext" scriem extensia filelor respective (de ex. pentru filele de tip .htm masca trebuie să fie de forma *.htm).
 • Cīmpul "Remote File Mask" conţine masca pe care dorim s-o aplicăm filelor de pe server. Se procedează că mai sus.
 • Cīmpul "Time offset īn hours" conţine numărul de ore prin care timpul local al serverului diferă de timpul local al nostru. Se lasă gol acest cīmp.

    5.5 Fereastra "Advanced"

 • Cīmpul "Connection Retry" conţine numărul de īncercări de conectare la server care vor fi efectuate de program īn cazul unei conectări iniţiale eşuate, īnainte de a abandona. Se poate lăsa cifra 0 sau se poate scrie o altă cifră de la 1 la 40.
 • Cīmpul "Network Timeout" conţine numărul de secunde īn care este aşteptat răspunsul serverului la o comandă dată de programul WS_FTP. Dacă serverul nu răspunde īn numărul respectiv de secunde, WS_FTP deconectează calculatorul personal de la server. Nu trebuie modificată valoarea scrisă īn acest cīmp decīt de către internauţii avansaţi.
 • Cīmpul "Remote Port" conţine numărul portului de conectare la server. La cele mai multe servere FTP, el are valoarea 21. Există īnsă destule situaţii īn care portul are altă valoare şi īn acest caz alături de adresa serverului este specificat şi numărul portului.
 • Căsuţa "Passive Transfers" trebuie bifată īntotdeauna. Ea permite īnceperea transferului de date la iniţiativa calculatorului personal (clientului).

    5.6 Fereastra "Firewall"

 •  Parafocul ("zid contra focului") este un program care protejează un calculator sau o reţea de calculatoare de accesul neautorizat din afară. Programul de tip "firewall" īmpiedică accesul unor persoane răuvoitoare, care folosesc Internetul pentru a pătrunde īn reţelele de calculatoare cu scopul de a fura sau distruge date. Persoanele care folosesc calculatoarele dintr-o reţea apărată de un parafoc pot accesa internetul, īnsă trebuie să specifice nişte date pentru că de ex. la conectarea cu un server FTP programul "firewall" să nu blocheze schimbul de date cu serverul. Īn cazul utilizatorilor particulari cīmpurile din această fereastră trebuie lăsate necompletate. Internauţii care accesează internetul fiind īn spatele unui parafoc trebuie să completeze cīmpurile īn funcţie de parafocul pe care īl folosesc.

    5.7 Conectarea propriu-zisă

    Atunci cīnd pornim programul putem să ne conectăm imediat la un server FTP. Īn multifereastra "Session Properties" alegem profilul serverului apăsīnd pe săgeata din dreapta cīmpului "Profile Name" şi alegīnd din meniul derulant numele serverului. Apoi apăsăm butonul OK din josul multiferestrei. Dacă nu sīntem conectaţi la internet, programul WS_FTP va īncerca să se conecteze īntīi la internet şi imediat apoi la server. Dacă sīntem deja conectaţi la internet, programul se conectează direct la server.

    Īn situaţia īn care conectarea a reuşit, multifereastra "Session Properties" dispare şi vom vedea că īn compartimentul din dreapta al ferestrei principale apar dosarele şi filele care se află pe serverul FTP la care ne-am conectat. Īn plus, butonul "Connect" din fereastră principală se va numi "Close" (Īnchide) pe durata conectării.

    Există situaţii īn care conectarea la server se īntrerupe. Apăsăm din nou butonul "Connect" pentru a ne reconecta. Dacă aceasta eşuează trebuie să īncercăm din nou mai tīrziu.

   6. TRANSFERUL DE DOSARE ŞI FILE

    6.1 Generalităţi

    După conectarea la server, facem dublu-clic pe dosarele acestuia pentru a vedea ce file conţin. Īn general, filele care pot fi descărcate de pe serverele la care ne conectăm īn mod anonim se află īn dosarul "pub" (public). Uneori există pe server file TXT care detaliază conţinutul dosarelor şi filelor, pentru că numele filelor nu spun īntotdeauna cu precizie ce conţin acestea.

    Atenţie, dacă facem dublu clic pe o filă, aceasta va fi transferată pe calculatorul nostru şi apoi deschisă. Este recomandat să nu se facă dublu-clic pe file decīt dacă acestea sīnt filele TXT care detaliază conţinutul serverului.

    Pe un server la care ne-am conectat cu nume de utilizator şi parolă putem face diverse operaţii cu dosarele şi filele (creare, redenumire, ştergere, etc.).

    Īnainte de a descărca file trebuie să ne asigurăm că īn compartimentul din stīnga ne aflăm īn dosarul de pe calculatorul nostru unde vrem să stocăm filele respective,pentru că acestea să nu se amestece cu file prezente deja pe calculator. Eventual putem crea un dosar special pentru astfel de situaţii sau putem folosi dosarul "My Documents".

    Există posibilitatea ca pe calculatorul personal să existe o filă cu acelaşi nume cu fila pe care dorim s-o transferăm. Dacă fila pe care o avem deja este mai nouă (după dată sau ora) decīt cea pe care vrem s-o transferăm, WS_FTP ne va īntreba dacă dorim s-o īnlocuim cu fila de pe server.

    Īn situaţia descărcării unui dosar care conţine file, programul WS_FTP nu va transferă filele care sīnt mai vechi (sau identice) ca filele cu acelaşi nume din dosarul de destinaţie de pe calculatorul personal.

    Filele sīnt de două tipuri din punct de vedere al protocolului FTP : ASCII şi binary (binare). Fişierele ASCII sīnt file care conţin doar text simplu (fişiere .TXT), iar filele binare sīnt celelalte file (fişiere .DOC, pagini web, poze, filme, sunete,etc.). Sub cele două compartimente se află trei căsuţe numite ASCII, Binary şi Auto, care reprezintă modul de transfer al filelor. Este recomandat să fie selectată căsuţa "Binary". Programul va putea astfel să transfere toate tipurile de file. Cīnd programul sesizează o filă text, o va transfera īn mod ASCII şi apoi revine la modul binar.

    6.2 Descărcarea dosarelor şi filelor (transferul de la server la client)

    Selectăm dosarele sau filele de pe server care ne interesează şi apoi apăsăm pe butonul (din bara dintre compartimente) care are desenat pe el o săgeată ce arată īnspre stīnga. Va apare o minifereastra numită "Transfer Status", unde se va vedea progresiunea transferului. Cīnd transferul s-a terminat, minifereastra dispare.

    Alternativ, după ce am selectat dosarele şi filele putem să ţinem apăsat butonul stīng al mausului şi apoi să ducem cursorul mausului pe compartimentul din stīnga şi să dăm drumul butonului mausului. Aceasta metodă este numită "drag and drop" (trage şi da drumul).

    Transferul poate fi īntrerupt īn orice moment apăsīnd pe butonul "Cancel" din minifereastră. Există īnsă situaţii cīnd deşi am apăsat pe butonul "Cancel" şi minifereastra a dispărut, transferul nu se opreşte. Īn acest caz apăsăm de două-trei ori pe butonul "Cancel" din fereastra principală şi transferul se va opri. Pe calculatorul personal vor rămīne īnsă filele care au apucat să fie transferate. Ele trebuie şterse.

    6.3 Incărcarea dosarelor şi filelor (transferul de la client la server)

    Selectăm dosarele sau filele care ne interesează de pe calculatorul personal şi apoi apăsăm pe butonul (din bara dintre compartimente) care are desenat pe el o săgeată ce arată īnspre dreapta. Va apare o minifereastra numită "Transfer Status" unde se va vedea progresul transferului. Cīnd transferul s-a terminat minifereastra dispare.

    Alternativ, după ce am selectat dosarele şi filele putem să ţinem apăsat butonul stīng al mausului şi apoi să ducem cursorul mausului pe compartimentul din dreapta şi să dăm drumul butonului mausului.

    Transferul poate fi īntrerupt īn orice moment apăsīnd pe butonul "Cancel" din minifereastră. Există īnsă situaţii cīnd deşi am apăsat pe butonul "Cancel" şi minifereastra a dispărut, transferul nu se opreşte. Īn acest caz apăsăm de două-trei ori pe butonul "Cancel" din fereastra principală şi transferul se va opri. Pe server vor rămīne īnsă filele care au apucat să fie transferate. Ele trebuie şterse.

    6.4 Transferul dosarelor şi filelor folosind Windows Explorer

    Din cauza faptului că navigarea prin dosarele şi filele prezente īn compartimentul din stīnga (calculatorul personal) al ferestrei WS_FTP este destul de greoaie, putem folosi Windows Explorer īn locul acestui compartiment. Transferul de dosare şi file se va face prin metoda "trage şi pune" ("drag and drop").

    Pentru aceasta trebuie să avem deschise doar două ferestre, anume WS_FTP şi Windows Explorer. Facem clic dreapta pe bara de sarcini ("Taskbar") care se găseşte īn partea de jos a cīmpului de lucru şi din meniul care apare facem clic pe comanda "Tile Windows horizontally" (aranjează ferestrele una deasupra celeilalte). Ferestrele Windows Explorer şi WS_FTP se vor redimensiona şi vor ocupa fiecare cīte o jumătate din spaţiul de lucru. Īn fereastra WS_FTP mărim la maximum compartimentul din dreapta (care ne arată dosarele şi filele de pe server).

    Pentru a transfera dosare şi file de pe calculatorul personal pe server, selectăm mai īntīi īn Windows Explorer dosarele şi filele respective. După aceea ducem cursorul mausului peste dosarele şi filele selectate, facem clic stīnga pe ele şi apoi fără a ridica degetul de pe butonul mausului le tragem īn fereastra WS_FTP īn compartimentul serverului şi dăm drumul butonului mausului. Transferul va īncepe.

    Pentru a transfera dosare şi file de pe server pe calculatorul personal, selectăm mai īntīi īn īn compartimentul serverului din fereastră WS_FTP dosarele şi filele respective. După aceea ducem cursorul mausului peste dosarele şi filele selectate, facem clic stīnga pe ele şi apoi fără a ridica degetul de pe butonul mausului le tragem īn fereastra Windows Explorer şi dăm drumul butonului mausului. Transferul va īncepe.

    După terminarea operaţiilor de transfer facem din nou clic dreapta pe bara de sarcini ("Taskbar") şi apoi facem clic pe comanda "Undo Tile" (anulează aranjarea ferestrelor) din meniul care apare. Ferestrele WS_FTP şi Windows Explorer vor reveni la dimensiunile iniţiale.

    6.5 Reluarea unui transfer eşuat sau anulat

    Dacă transferăm o filă mai mare şi la un moment dat conectarea la server se īntrerupe sau dacă sīntem nevoiţi să īntrerupem manual transferul īnainte ca acesta să se fi terminat, există posibilitatea să reluăm transferul de unde a fost īntrerupt şi nu de la īnceput.

    La reconectarea la server programul WS_FTP ne īntreabă dacă dorim să reluăm transferul de unde a fost īntrerupt. Dacă dorim să-l reluăm, apăsăm butonul "Yes", iar dacă nu, apăsăm butonul "No".

    Funcţia de reluare a transferurilor īntrerupte nu este suportată de toate serverele FTP.

    7. CREAREA ŞI ACTUALIZAREA UNUI SIT WEB CU AJUTORUL FTP

    Procesul de actualizare a unui sit web cu ajutorul FTP este foarte simplu īn momentul īn care ştim să transferăm dosare şi file către un server FTP şi să facem diverse operaţii cu dosarele şi filele de pe server.

   Să presupunem că ne-am īnregistrat la portalul HOME.RO şi dorim să ne construim un sit web. Ne-am ales ca nume de utilizator cuvīntul "net" şi ne-am ales şi o parolă. Situl nostru poate fi construit la adresa http://www.net.home.ro

    Lansăm programul WS_FTP LE şi apare īn mod automat multifereastra "Session Properties" (sau o facem să apară apăsīnd butonul "Connect" īn fereastra principală).

    Īn fereastra "General" creăm un nou profil de server apăsīnd pe butonul "New".

 • Īn cīmpul "Profile Name" scriem un nume, de ex. HOME .
 • Īn cīmpul "Host Name/Address" scriem "www.net.home.ro" (fără ghilimele).
 • Īn cīmpul "Host Type" selectăm optiunea "Automatic Detect" din meniul derulant.
 • Īn cīmpul "User ID" scriem "net" (fără ghilimele).
 • Īn cīmpul "Password" scriem parola aleasă la īnregistrare.
 • Bifăm căsuţa "Save Pwd".
 • Īn cīmpul "Account" nu scriem nimic.
 • Īn cīmpul "Comment" scriem un comentariu (de ex. "Situl NET") sau nu scriem nimic.

    Īn fereastra "Advanced" verificăm dacă īn cīmpul "Remote Port" este scris numărul 21.

    Apăsăm butonul "Apply" şi profilul este memorat de program şi inclus īn agenda cu nume şi adrese de servere.

    Apăsăm butonul "OK" şi se va stabili conexiunea cu serverul ce găzduieşte paginile web.

    Pentru a crea situl web selectăm filele de pe calculatorul personal care compun situl (inclusiv o filă index.htm) şi apăsăm butonul cu săgeata spre dreapta. Filele sīnt īncărcate pe server. După terminarea transferului, apăsăm butonul "Close" pentru a ne deconecta de la server.

    Cīnd dorim să actualizăm situl ne conectăm la serverul HOME.RO şi apoi transferăm direct filele noi (paginile actualizate) pe server. Paginile noi le vor īnlocui automat pe cele vechi care au aceeaşi denumire, fără a mai fi nevoie să le ştergem īn prealabil pe acestea din urmă. După terminarea transferului apăsăm butonul "Close" pentru a ne deconecta de la server. Aceasta metodă este cea mai simplă şi īn marea majoritate a cazurilor permite actualizarea cu succes a paginilor sitului.

    Există şi alternativa ca după conectarea la server să ştergem paginile vechi ce urmează să fie īnlocuite. Abia apoi urmează să īncărcăm filele de pe calculatorul personal care conţin paginile actualizate. Īn acest fel vom fi absolut siguri că pe server se află variantele actualizate şi nu cele vechi.

    8. CĂUTAREA UNOR FILE CARE SĪNT GĂZDUITE PE SERVERE FTP

    Atunci cīnd dorim să găsim o filă pe Internet, apelăm la un motor de căutare (Google, Vivissimo, MSN, etc.). Acesta ne oferă rezultatul căutării sub formă de legături către pagini web.Īn aceste pagini web găsim legături către filele care ne interesează.

    Serverele FTP nu au pagini web īn care să afişeze legături către filele pe care le conţin. De asemenea, folosirea motoarelor de căutare obişnuite nu ne permite să aflăm adresele serverelor FTP pe care se află o filă care ne interesează. Există o singură excepţie īn acest sens şi anume motorul Alltheweb.

    Internauţii care caută o filă pe serverele FTP trebuie să apeleze fie la motorul "Alltheweb", fie la motoare de căutare specializate care oferă legături către serverele FTP ce conţin fila căutată.

    O listă cu motoarele de căutare specializate īn cautarea de file pe serverele FTP poate fi găsită la adresa : http://www.ftpsearchengines.com/

    O altă modalitate de a gasi file interesante care se află pe servere FTP este participarea la discuţii pe canalele IRC, īn grupurile de discuţii sau īn uzgrupurile care au acest subiect de conversaţie. Dacă vrem să aflăm care sīnt canalele IRC unde se discută despre adresele serverelor FTP, ne conectăm la reţeaua "Undernet" şi apoi căutăm canalele (cu peste 30 de membri) care au īn subiectul lor cuvīntul FTP. Dacă vrem să aflăm care sīnt grupurile de discuţii găzduite de Yahoo Groups īn care se discută despre adresele unor situri FTP cu file interesante, căutăm (folosind motorul de căutare de pe pagina principală) grupurile care au īn denumirea sau descrierea lor cuvīntul FTP.

VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

Copyright © MUNTEALB. Toate drepturile rezervate. All rights reserved. Tous droits réservés.

Toate materialele de pe acest sit sīnt originale şi sīnt scrise de MunteAlb.

Reproducerea materialelor (integrală sau parţială) fără acordul autorului intră sub incidenţa Legii privind Dreptul de Autor.

 

Pe acest sit este folosit modul de scriere corect, logic, practic, naţional, nepropagandistic, anti-latinoman şi getodacofil, cel cu ī din i şi sīnt.

 

Alegerea terminologiei folosite pe sit este explicată īn materialul Limba Rumīnă īn Epoca Informaticii.

 

Situl se găseşte la adresa :  http://muntealb.16mb.com/

Sit văzut optim cu opţiunea "Large Fonts" selectată īn Display Properties. Alternativ se poate face clic īn Internet Explorer pe meniul "View", se duce cursorul peste opţiunea "Text Size" şi apoi se face clic pe opţiunea "Larger" din meniul care apare. Culoarea textului şi a fundalului paginilor sitului poate fi modificată īn aşa fel īncīt să respecte aranjamentul coloristic din Windows Explorer, care este de obicei text negru pe fundal alb. Īn Internet Explorer se face clic pe meniul "Tools", apoi pe opţiunea "Internet Options". Īn fereastra care apare se face clic pe butonul "Accessibility" şi se bifează căsuţa "Ignore colors specified on Web pages", după care se apasă pe butonul "OK". Se procedează similar dacă este folosit un alt program de explorare a internetului. Pentru a se reveni ulterior la culorile originale se īnlătură bifarea.