VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

 GRUPURI  (LISTE)  DE  DISCUŢII

UTILIZAREA  GRUPURILOR  (LISTELOR)  DE  DISCUŢII  PRIN  POŞTA  ELECTRONICĂ 

 1. INTRODUCERE
 2. FACILITĂŢI
 3. ALEGERE
 4. FOLOSIRE
 5. CONCLUZIE
 

INTRODUCERE

    Aparitia grupurilor de discuţii (denumite şi liste de discuţii) a reprezentat o evolutie fireasca a postei electronice (mesagerie electronica-MEL) permitind comunicarea rapidă īntre grupuri de persoane legate prin afinitati comune. Grupurile de discuţii usureaza comunicarea īntre persoane prin automatizarea trimiterii şi primirii de mesaje mel. Folosirea postei electronice este expusa īn detaliu īn Manualul Outlook Express.

   Pentru a intelege mai bine avantajele folosirii grupurilor de discuţii trebuie sa luam un exemplu. Să presupunem ca exista un grup de persoane care au un interes comun,de exemplu literatura moderna. Atunci cīnd cineva doreşte sa trimita un mesaj mel tuturor persoanelor din grup el poate sa scrie mesajul şi apoi sa-l trimita pe rīnd fiecaruia dintre cei carora le este destinat avind grija sa nu uite nici o adresa. Dacă lista destinatarilor este mare şi mesajul conţine şi atasamente transmiterea este greoaie şi uneori costisitoare.

    Siturile care oferă gratuit posibilitatea infiintarii unor grupuri de discuţii au reusit sa facă mult mai uşoară comunicarea īntre persoane cu interese comune. O persoana care face parte dintr-un grup trimite doar un singur mesaj pe adresa grupului,iar acest mesaj este apoi prelucrat de robotul sitului ofertant al grupului. Robotul copiaza mesajul şi īl trimite tuturor membrilor grupului,operaţiune care dureaza cīteva secunde. Fiecare membru al grupului īşi primeste astfel copia sa īntr-un interval de timp extrem de scurt.

 

FACILITĂŢI

    Automatizarea trimiterii de mesaje către grupuri mari de persoane este cel mai important serviciu oferit de siturile specializate īn grupuri de discuţii īnsă nu este nici pe departe singurul.

    Legat de trimiterea şi primirea mesajelor exista cīteva facilitati extrem de importante şi anume:

 •     Primirea mesajelor sub forma de compilatie ("digest") care include īntr-un singur mesaj mare toate mesajele schimbate īntr-o zi de membrii grupului.
 •     Primirea mesajelor īn formatul preferat HTML sau TEXT(īn acest caz mesajele HTML sīnt reformatate de robot).
 •     Stergerea tuturor atasamentelor de către robot pentru a preveni raspindirea virusilor.

    Participarea la un grup de discuţii (abonare,dezabonare,trimitere şi primire de mesaje) se poate face avind doar un simplu cont de posta electronica. Accesul complet la Internet permite īnsă beneficierea de multe alte facilitati puse la dispozitia grupurilor de discuţii. Fiecarui grup de discuţii i se aloca o pagina Web pe care sīnt disponibile toate serviciile oferite. Toate grupurile de discuţii sīnt ordonate după categorii şi prezente īn nişte cataloage ce pot fi consultate pe paginile principale ale siturilor.

   Arhivarea mesajelor este cea mai importanta facilitate de care beneficiaza internautii cu acces complet la Internet şi ea consta īn publicarea mesajelor sub forma de pagini Web care pot fi accesate de pe pagina grupului. Mesajele sīnt ordonate īn ordine cronologica (ani, luni, zile) şi uneori respectind firul ("thread") discutiilor existente la un moment dat. Uneori este posibila consultarea arhivelor şi folosind serviciile I-Mel dar acest lucru este destul de greoi.

    Arhivele unui grup pot fi publice,caz īn care oricine le poate citi de pe situl Web sau private, accesibile doar membrilor grupului. Exista şi posibilitatea de a nu arhiva mesajele ca şi posibilitatea de a modifica arhivele,stergind anumite mesaje.

   Alte facilitati oferite sīnt :

 •     Calendar, Liste de Planificare şi Notificari.
 •     Spatiu de depozitare a unor file (de ex. poze).
 •     Organizarea de sondaje de opinie pentru membrii grupului.
 •     Taifas ("chat") īntre membrii grupului aflati on-line.
 

ALEGERE

    Infiintarea unui grup de discuţii la un sit specializat sau la altul este o chestie de preferinta personala pentru ca serviciile oferite sīnt similare şi gratuite. Inainte de a lua o hotarire este bine sa fie citite paginile care detaliaza oferta ("tour") precum şi paginile de ajutor ("help") şi cele cu intrebari puse frecvent ("FAQ"). Astfel sīnt aflate toate facilitatile de baza ca şi cele suplimentare ale ofertei īn cauza dar şi limitarile acesteia.

    Foarte importante sīnt paginile care conţin termenii contractuali ("Terms of Service") pentru ca sa fie clar ce fel de comportamente nu sīnt tolerate (de ex. trimiterea de mesaje publicitare nesolicitate-SPAM) şi care este politica īn domeniul drepturilor de autor ("Copyright") īn privinta continutului mesajelor arhivate.   

    Īn tabelul de mai jos sīnt oferite legaturi către siturile cu cele mai bune oferte :  

  Yahoo Groups    Topica   Smart Groups
  EZ Board   Coollist   Free Lists

    Gasirea unui grup de discuţii specializat pe un anumit domeniu se face cautind manual īn cataloagele ordonate pe categorii sau apelind la motoarele de cautare prezente pe paginile principale ale siturilor ce oferă grupuri de discuţii.

    Exista şi situri specializate care au indexat foarte multe din grupurile de discuţii de pe Internet şi le-au ordonat apoi după categorii sau subiectul principal de discuţie. Īn tabelul de mai jos sīnt oferite legaturi către unele din aceste situri:    

  Paml Index    Tile-Net   Ro List Index (ro)

 

 

FOLOSIRE

    O persoana care doreşte sa participe la discuţii īn cadrul unui grup trebuie mai īntīi sa se inscrie ("register") ca utilizator al sitului care oferă grupul de discuţii respectiv. Inscrierea consta īn alegerea unui nume de utilizator ("username") şi a unei parole ("password") şi apoi completarea unui scurt formular īn care de multe ori nu se cere īn mod obligatoriu decīt furnizarea unei adrese de mel viabile.

    Dupa ce se trece de acest prim pas urmeaza inscrierea ca membru al grupului de discuţii dorit. Aici lucrurile devin mai complicate īn sensul ca deşi la majoritatea grupurilor inscrierea este libera (automata) la unele din ele ea este supravegheata de moderatorul grupului şi acesta poate refuza inscrierea din anumite motive ce ţin de regulamentul interior al grupului. Dacă inscrierea este acceptata noul membru incepe sa primeasca imediat mesajele trimise de ceilalti membri şi poate el insusi sa trimita mesaje pe lista.

    Abonarea, dezabonarea, trimiterea de mesaje şi respectarea regulilor de comportament īn raport cu ceilalti membri ai grupului sīnt principalele lucruri pe care trebuie sa le stie o persoana care face parte dintr-un grup de discuţii. luam un exemplu imaginar, acela al unui grup de discuţii numit XYZ gazduit de Yahoo Groups, grup la care inscrierea este libera.

 •     O persoana care doreşte sa se inscrie trebuie sa trimita un mesaj gol (fără conţinut şi fără titlu) la adresa xyz-subscribe@yahoogroups.com .
 •     Dacă aceeaşi persoana doreşte sa trimita un mesaj către ceilalti membri va scrie mesajul şi īl va trimite la adresa xyz@yahoogroups.com .
 •     Dacă persoana doreşte sa nu mai fie membru va trimite un mesaj gol (fără conţinut şi fără titlu) la adresa xyz-unsubscribe@yahoogroups.com .

    Inscrierea, trimiterea de mesaje şi dezabonarea pot fi făcute şi direct de pe pagina Web a grupului respectiv.

    Dacă o persoana doreşte intemeierea unui grup de discuţii trebuie sa inceapa tot prin a se inscrie ca membru al sitului care oferă posibilitatea de infiintare de grupuri de discuţii. Al doilea pas este infiintarea propriu-zisa a grupului care consta īn completarea unui formular simplu īn care trebuie specificate numele grupului (şi o denumire prescurtata pentru adresa de mel), o scurta descriere a subiectelor de discutat şi limba de desfasurare a discutiilor. Robotul sitului va verifica dacă nu exista un grup cu o denumire identica şi apoi va inregistra grupul. Din acel moment pot incepe inscrerile īn grup (fondatorul e deja inscris).

    Fondatorul grupului are privilegii speciale īn cadrul grupului printre care acceptarea sau excluderea de membri şi posibilitatea de desfiintare a grupului. Unele din aceste privilegii pot fi delegate şi altor membri care se vor numi moderatori. Numele acestora vine de la grupurile de discuţii "moderate" īn cadrul carora mesajele trimise pe adresa grupului sīnt filtrate īn prealabil iar cele care sīnt īn concordanta cu regulamentul interior al grupului (sīnt la subiect, au un limbaj civilizat, etc.) sīnt transmise mai departe tuturor membrilor.

    Īn funcţie de modul īn care membrii unui grup pot posta mesaje grupurile de discuţii se pot imparti īn :"moderate"(toate mesajele sīnt īn prealabil filtrate de moderatori), "nemoderate"(mesajele ajung direct la toţi membrii) şi "partial moderate"(doar mesajele unor membri, īn general cei nou inscrisi, sīnt moderate).

    Cea mai importanta sarcina a fondatorului şi moderatorilor este mentinerea īn activitate a grupului. Fondatorul şi moderatorii au sarcina de a mentine o atmosfera de discuţii deschise şi civilizate īn cadrul grupului, temperind spiritele atunci cīnd discuţiile īn contradictoriu se incing şi limbajul folosit depăşeşte limitele limbajului civilizat. Deşi certurile īntre membrii unui grup sīnt nocive şi au un potential disruptiv asupra grupului putīnd duce la scindari, ele arata ca grupul are activitate şi lucrurile se pot intoarce la normal. Īn momentul īn care din diverse motive schimbul de mesaje īntre membrii grupului se diminueaza considerabil exista pericolul ca grupul sa īntre īntr-o stare de letargie din care sīnt putine sanse sa mai iasa. Grupul īşi va pierde cu timpul cei mai multi dintre membri şi nici nu va fi capabil sa atraga unii noi.

    Fondatorul şi moderatorii trebuie deci sa facă īn aşa fel īncīt sa incurajeze discuţiile fără a le lasa sa degenereze. Ei trebuie sa-i incurajeze pe toţi membrii sa-şi exprime parerea şi īn acelaşi timp trebuie sa incerce sa atraga permanent noi membri īn grup care sa dea un suflu nou dezbaterilor. De asemenea trebuie mentinuta permanent comunicarea cu membrii grupului īn legatura tocmai cu probleme de administratie şi trebuie făcute sondaje care sa scoata la iveala preferintele dar şi nemultumirile membrilor. Īn acest fel este posibil ca grupul sa traiasca multi ani de zile iar membrii sai sa devina cu adevărat o comunitate.

    Mai multe informaţii despre functionarea grupurilor de discuţii pot fi gasite consultind paginile ajutatoare ("help") ale siturilor specializate. Acest lucru este indicat īn special pentru fondatori şi moderatori care trebuie sa stie sa utilizeze toate facilitatile care le sīnt puse la dispoziţie.

   Este foarte indicat ca fondatorul unui grup sa schiteze un Regulament de Ordine Interioara care sa poată fi citit de oricine pe pagina Web a grupului sau sa fie trimis oricui doreşte sa devina membru īn aşa fel īncīt sa se stie care sīnt drepturile dar şi indatoririle unui membru.

    Un astfel de REGULAMENT este prezentat īntr-o pagina separata, care poate fi accesata facind clic pe hiperlegatura din aceasta fraza.

        Regulamentul este prezentat ca model şi poate fi adaptat pentru orice grup de discuţii.

 

CONCLUZIE

    O lista de discuţii trece īn general prin trei etape īn decursul existentei sale şi anume:
 • 1) Etapa de Dezvoltare, manifestata printr-o crestere constanta a numărului de abonati şi a numărului de mesaje schimbate.
 • 2) Etapa de Platou, īn care cresterea se opreste.
 • 3) Etapa de Declin, īn care abonatii incep sa se retraga, iar numărul de mesaje schimbate scade continuu, ajungind īn final la zero.

    Aceasta evolutie duce la aparitia listelor fantoma, proprietarii acestora neavind nici măcar puterea sa accepte declinul iremediabil al listelor pe care le-au infiintat şi sa ia masura desfiintarii lor.

    Evolutia către declin a unei liste de discuţii nu este īnsă o regula, existind liste (foarte putine, e adevărat) care se mentin īncă viabile la cīţiva ani de la infiintarea lor.

    Garantia succesului unei liste este data de :

 • 1) Alegerea unor Subiecte de Discutie Interesante şi care sa fie accesibile abonatilor avind virste cīt mai variate.
 • 2) Existenta unui Nucleu de Abonati care sa contribuie regulat cu mesaje şi subiecte de discuţie noi.
 • 3) Existenta unui Moderator care sa stie sa arbitreze discuţiile īntre abonati, fără a fi exagerat de permisiv sau de autoritar.
 • 4) Publicitate continua facuta listei, eventual pe mai multe situri Web, īn aşa fel īncīt numărul de abonati noi sa depaseasca numărul celor care se retrag de pe lista.

    Sarcina cea mai importanta a unui proprietar de lista ramine deci mentinerea īn viaţa a listei, prin trimiterea regulata de mesaje, īn speranta ca acele mesaje vor declansa discuţii care vor mai inviora atmosfera pentru un timp. Din cauza faptului ca proprietarul listei trebuie sa fie nu numai un moderator al discutiilor cīt mai ales principalul autor de mesaje, foarte multe liste de discuţii nu mai sīnt functionale. Cei care au infiintat listele respective nu s-au simtit bine decīt īn postura de moderatori şi nu şi īn aceea de autori şi de aceea deznodamintul a fost retragerea treptata a tuturor abonatilor şi transformarea listei de discuţii īn lista fantoma, pe care nu s-au mai schimbat mesaje de cīteva luni.

VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

Copyright © MUNTEALB. Toate drepturile rezervate. All rights reserved. Tous droits réservés.

Toate materialele de pe acest sit sīnt originale şi sīnt scrise de MunteAlb.

Reproducerea materialelor (integrală sau parţială) fără acordul autorului intră sub incidenţa Legii privind Dreptul de Autor.

 

Pe acest sit este folosit modul de scriere corect, logic, practic, naţional, nepropagandistic şi anti-latinoman, cel cu ī din i şi sīnt.

 

Alegerea terminologiei folosite pe sit este explicată īn materialul Limba Rumīnă īn Epoca Informaticii.

 

Situl se găseşte la adresa :  http://muntealb.16mb.com/

Sit văzut optim cu opţiunea "Large Fonts" selectată īn Display Properties. Alternativ se poate face clic īn Internet Explorer pe meniul "View", se duce cursorul peste opţiunea "Text Size" şi apoi se face clic pe opţiunea "Larger" din meniul care apare. Culoarea textului şi a fundalului paginilor sitului poate fi modificată īn aşa fel īncīt să respecte aranjamentul coloristic din Windows Explorer, care este de obicei text negru pe fundal alb. Īn Internet Explorer se face clic pe meniul "Tools", apoi pe opţiunea "Internet Options". Īn fereastra care apare se face clic pe butonul "Accessibility" şi se bifează căsuţa "Ignore colors specified on Web pages", după care se apasă pe butonul "OK". Se procedează similar dacă este folosit un alt program de explorare a internetului. Pentru a se reveni ulterior la culorile originale se īnlătură bifarea.