VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

I-MEL (WEB  BY  E-MAIL)

VIZIONAREA  PAGINILOR  WEB  FOLOSIND  PENTRU  CONECTARE  DOAR  UN  CONT  DE  POŞTĂ  ELECTRONICĂ

Web2Mail

Grab Page

Www4Mail

Webgate

Page Getter

 

INTRODUCERE

    Deşi are o virsta egala cu a Internetului posta electronica (mesageria electronica - mel) nu este folosită pe deplin decīt de internautii experimentati, care au invatat sa o aprecieze la adevarata ei valoare cu cīţiva ani īn urma, atunci cīnd viteza de descarcare a paginilor Web era foarte scăzută iar tarifele practicate de ISP-uri erau mult mai mari decīt īn prezent. Cei mai multi dintre internauti folosesc posta electronica (mel) pentru a trimite şi primi mesaje, īnsă ei nu ştiu ca prin intermediul mel se pot consulta paginile siturilor Web.

    Dacă ne reprezentam Internetul ca fiind o biblioteca imensa, pentru a citi cartile acestei biblioteci putem fie sa ne plimbam printre rafturi şi sa rasfoim cartile depozitate sau putem cere unui curier sa ne aduca paginile care ne intereseaza. Mel este curierul care ne permite sa citim paginile Web fără a mai fi nevoie sa mergem noi insine sa rasfoim cartile.

    Termenul care va fi folosit pentru desemnarea consultarii paginilor Web prin intermediul mesageriei electronice va fi "I-Mel", prin analogie cu deja cunoscutul termen "e-mail" folosit īn limba engleza ca prescurtare pentru posta electronica.     

 

COSTURI

     Utilizarea mel se poate face fie independent, fie īn timpul folosirii on-line a programului rasfoitor ("browser") Web. Este recomandată folosirea independenta, care permite decuplarea automata a conectarii de la linia telefonica după ce a fost terminata transmiterea şi receptionarea mesajelor, asigurindu-se astfel un timp cīt mai scăzut petrecut on-line.    

    Un cont exclusiv de mel (fără acces la World Wide Web)  la un ISP oarecare costa īn general 2,4 EUR/luna. O sesiune mel nu dureaza īn general mai mult de 2 minute, ceea ce īnseamnă ca se vor plati 1845 lei către RT dacă sesiunea are loc īn intervalul orar 08.00-16.00 sau 738 lei dacă sesiunea are loc īn intervalul orar 22.00-08.00.

    Īn concluzie, pentru o folosire obişnuită (la o medie de 25 de pagini Web primite prin I-Mel īntr-o singura sesiune) se poate folosi intervalul orar 08.00-16.00, care este cel mai avantajos din punct de vedere al sanatatii, iar pentru descarcarea unor pagini Web cu tot cu imagini trebuie folosit intervalul orar 22.00-08.00 care este cel mai avantajos din punct de vedere al costului.   

 

ASPECTE  PRACTICE

    I-Mel se bazează pe serviciile furnizate gratuit sau contra cost de nişte companii sau organizatii care au īn dotare servere speciale "web by e-mail". Īn momentul primirii unei solicitari prin mel de la un internaut aceste servere cauta documentul solicitat şi īl trimit īn format HTML sau TEXT la adresa de la care a venit solicitarea. Īn cele mai multe cazuri timpul īntre trimiterea solicitarii şi primirea paginii Web este de cīteva minute.

    O pagina Web īn format HTML fără imagini venita prin I-Mel va semana cu pagina Web originala salvata cu ajutorul Internet Explorer (IE) atunci cīnd se specifica optiunea "Save as...Web page,HTML only". Tehnoredactarea originala este pastrata, la fel şi continutul paginii,lipsind doar imaginile.

    O pagina Web īn format HTML cu imagini venita prin I-Mel va semana cu pagina Web originala salvata cu ajutorul IE atunci cīnd se specifica optiunea "Save as...Web page,complete". Toate imaginile sīnt prezente īn pagina, inclusiv anunturile publicitare. Descarcarea unei astfel de pagini din cutia postala este īnsă extrem de greoaie, luind mult timp. Totusi exista situaţii īn care imaginile sīnt esentiale pentru intelegerea continutului unei pagini Web, de exemplu īn cazul siturilor cu informaţii ştiinţifice.

    O pagina Web īn format TEXT venita prin I-Mel va semana cu pagina Web originala salvata cu ajutorul IE atunci cīnd se specifica optiunea "Save as...Text file". Continutul paginii este prezent īnsă tehnoredactarea originala nu se mai pastreaza. Aceasta optiune este recomandată pentru paginile al căror conţinut este important şi nu tehnoredactarea. Aceste pagini se descarca extrem de repede din cutia postala.

    Solicitarea unei pagini Web se face trimitind URL-ul (Uniform Resource Locator-adresa Web a paginii respective) acesteia inclus īn corpul sau īn subiectul unui mesaj mel către una din companiile care furnizeaza servicii I-Mel.URL-urile paginilor Web sīnt īn general de forma http://www.xyz.com/abcdef.html ,dar pot avea şi alte extensii īn afara de "html". URL-urile paginilor Web pot copiate de pe paginile Web sau pot fi aflate prin abonarea la newsletter-uri.

    Copierea URL-urilor de pe paginile Web se face dind un clic dreapta pe o legatura (link) şi alegind optiunea "copy shortcut". Aceste URL-uri trebuie incluse ulterior prin lipire ("paste") īn corpul sau subiectul unui mesaj mel. 

    Newsletter-urile sīnt nişte mesaje mel trimise automat tuturor celor interesati de a afla dacă au apărut noutati īn structura unui sit Web. Aceste newsletter-uri conţin de obicei colectii de legaturi (link-uri) care reprezintă URL-urile paginilor noi apărute. Legaturile au formatul obişnuit al URL-urilor (http://www.xyz.com/abcdef.html) şi pot fi copiate şi lipite uşor īn mesajele mel. Se recomanda abonarea la newsletter-uri īn format TEXT şi nu HTML.

    Majoritatea legaturilor prezente pe paginile Web sau īn newsletter-uri conţin URL-uri valide ale unor pagini care pot fi obţinute prin I-Mel,īnsă exista şi exceptii. Īn general,dacă un URL incepe cu "http://" sau "www" şi se termina cu extensia ".html",".htm",".shtml",".asp",".cgi", īnseamnă ca pagina respectiva poate fi consultata prin I-Mel.   

    Folosirea serviciilor I-Mel ale unei companii sau alteia este o chestiune de preferinta,serviciile acestora fiind īn general de calitate asemănătoare. Cele mai bune servicii sīnt acelea la care timpul īn care se primeste raspunsul la solicitarea unei pagini Web este de ordinul minutelor. Exista īnsă şi pagini Web care pot fi primite prin I-Mel doar folosind serviciile unei anumite companii şi nu ale altora.

    Este recomandată familiarizarea cu toate serviciile I-Mel prezentate mai jos pentru ca exista situaţii cīnd serverele companiei preferate sīnt inaccesibile, uneori pentru cīteva zile.

    O lista actualizata zilnic cu serverele I-Mel care functioneaza corespunzator poate fi obţinută de la adresa: http://www.netservs.com/mrcool/stats.htm . Exista şi posibilitatea primirii zilnice a unui mesaj cu serverele care functioneaza corespunzator trimitind un mesaj gol la adresa statistics-join@netservs.com .

    Un aspect practic deosebit de important pentru cei care doresc sa folosească intensiv I-Mel este familiarizarea cu faptul ca unele mesaje sīnt foarte mari (de ordinul sutelor de KB) sau totalitatea mesajelor din cutia postala "cintareste" cīţiva MB. Descarcarea unei cutii postale pline cu mesaje mari nu este o problema pentru conexiunile bune la Internet. Pentru cei la care conexiunea nu este bună exista posibilitatea intreruperii ei şi ca urmare descarcarea mesajelor trebuie reluata de la capat ceea ce īnseamnă o pierdere de timp şi bani. Īn general,dacă īn cutia postala se afla mesaje care nu insumeaza mai mult de 1-2 MB se poate īncerca fără probleme descarcarea ei dintr-o data. Dacă īn cutia postala se afla īntre 3-6 MB descarcarea tuturor mesajelor dintr-o data este riscanta,dar īn cazul unei conexiuni bune se poate īncerca acest lucru. Peste 6 MB trebuie īnsă folosită obligatoriu administarea mesajelor direct pe serverul de mel.

    Administrarea mesajelor direct pe serverul de mel se face īn doua etape. Īn prima etapa se descarca antetul ("header") mesajelor,care conţine doar informaţii tehnice (expeditorul, subiectul,dimensiunea) īn timp ce corpul mesajelor (continutul lor) este lasat pe serverul de mel. Īn a doua etapa se decide soarta mesajelor de pe server, adică hotarim pe care le descarcam şi pe care le stergem de pe server. Se selecteaza anteturile mesajelor pe care dorim sa le descarcam īn intregime şi apoi comandam descarcarea lor. Comanda se da īn general facind clic dreapta după ce am selectat anteturile şi alegind optiunea "retrieve messages from server". Pentru stergerea unor mesaje fără a le descarca pe calculatorul personal se alege optiunea "delete messages from server".

    Administrarea mesajelor pe server permite şi descarcarea mesajelor mel īn transe. Să presupunem ca avem pe server mesaje a căror mărime insumata este de peste 3 MB. Īn prima etapa se descarca anteturile tuturor mesajelor. Īn a doua etapa se selecteaza anteturile mai multor mesaje a căror mărime insumata nu depăşeşte 1 MB şi se comanda descarcarea īn intregime a mesajelor ale căror anteturi au fost selectate. Se repeta aceasta procedura pīnă cīnd toate mesajele au fost transferate pe calculator. Avantajul acestei manevre este faptul ca dacă se intrerupe conexiunea la Internet īn momentul īn care descarcam una din transe, la reconectare nu mai trebuie sa descarcam din nou şi mesajele din transele anterioare.

    Administrarea mesajelor direct pe server nu este complicata īnsă este nevoie de un program de mel care sa ofere aceasta optiune. Outlook Express nu poate fi folosit, īnsă din fericire exista numeroase programe de mel care se pot achita foarte bine de aceasta sarcina. Sīnt bineīnţeles recomandate programele gratuite (Calypso sau Eudora) dar exista şi programe shareware (Lingo Mail sau altele) sau programul Outlook inclus īn suita MS Office. Este recomandată citirea paginilor ajutatoare ("Help") pentru a intelege cum se procedeaza īn cazul fiecărui program. Procedura descrisa mai sus este generală şi simplificata şi nu se refera la un program de mel īn particular.

 

SERVICII  I-MEL

 

WEB2MAIL

    Serviciul Web2Mail ( http://www.web2mail.com ) oferă abonamente la pagini Web ca şi posibilitatea de obtinere a paginilor Web īn format HTML cu sau fără imagini.

    Abonarea la pagini Web presupune primirea acestora la intervalul de timp dorit (zilnic,saptaminal,etc.) īn format HTML fără imagini (optiunea standard,cea mai indicata) sau īn format HTML cu imagini (se descarca mai greu). Abonarea se face extrem de simplu,completind un formular pe situl Web al companiei,fiind necesara doar o adresa de mel viabila. Dezabonarea sau modificarea abonamentului se fac tot pe situl Web.

    Este recomandată abonarea la paginile principale (home page) ale siturilor Web preferate, cu ajutorul carora se pot obţine apoi foarte uşor paginile actualizate sau cele nou apărute.

    Pe situl Web2Mail este  pastrata pentru fiecare utilizator o evidenta a abonamentelor sub forma de categorii (general,stiri,tehnologie,etc.), evidenta la care se pot face oricind modificări,de orar de exemplu.       

    Solicitarea unei pagini Web īn format HTML fără imagini se face trimitind URL-ul paginii respective inclus īn subiectul unui mesaj mel la adresa www@web2mail.com . Pot fi solicitate īn afara de documente īn format HTML şi documente īn format ZIP, TXT, PDF,GIF sau JPG. Indiferent de format, documentele care depasesc 500 KB vin incomplete (paginile de text) sau inutilizabile (arhivele).

    Solicitarea unei pagini Web īn format HTML cu imagini se face trimitind URL-ul paginii respective la care se adauga cuvintele "with images" (de ex. http://www.xyz.com with images) inclus īn subiectul unui mesaj mel la adresa www@web2mail.com . Pagina Web primita nu va include imaginile, acestea fiind primite separat sub forma de fisere grafice( JPG,GIF,etc.) atasate la mesajul mel.

    Paginile primite prin Web2Mail conţin,ca oricare pagini Web,legaturi către alte pagini. O particularitate interesanta şi folositoare este "automatizarea legaturilor". Automatizarea legaturilor īnseamnă modificarea legaturilor paginilor primite īn aşa fel īncīt facind clic pe legaturi se genereaza īn mod automat mesaje mel către Web2Mail, mesaje care solicita paginile ale căror adrese sīnt indicate de legaturile respective.  

    Īn cimpul "Subiect" al unui mesaj mel incap 3-4 URL-uri de mărime medie,care trebuie despartite de cīte un spaţiu. URL-urile se pot scrie sub forma www.xyz.com (incap mai multe) sau http://www.xyz.com (pot fi copiate direct de pe o pagina Web sau din newsletter-uri). Este totuşi mai indicat sa se trimita doar cīte un URL cu fiecare mesaj. 

    Web2Mail oferă şi o funcţie de cautare īn colaborare cu motorul de cautare Google. Pentru a folosi  functia de cautare trebuie trimis un mesaj mel la adresa www@web2mail.com , mesaj care sa aibă ca subiect enuntul (fără ghilimele şi inlocuind cuvint1 şi cuvint2 cu cuvintele dorite) : "search cuvint1 cuvint2" . Mesajul de raspuns va conţine prima pagina (īn format HTML) dintr-o serie de pagini continind legaturi către siturile Web care conţin cuvintele cautate. Din aceasta prima pagina pot fi obţinute extrem de uşor şi celelalte pagini ale seriei.

    AJUTORUL (Help) se gaseste la:http://www.web2mail.com/faq.php   

 

GRAB  PAGE

    Serviciul Grab Page ( http://www.grabpage.org/ ) oferă posibilitatea de a primi pagini Web īn format TEXT sau HTML fără imagini.

        Solicitarea unei pagini īn format TEXT se face trimitind la adresa page@grabpage.org un mesaj mel care sa contina īn subiectul sau un URL valid (de exemplu http://www.xyz.com ).

    Toate legaturile (hyperlinks) dintr-o pagina Web primita īn format TEXT sīnt incluse la sfirsitul acesteia, ceea ce face textul mai uşor de citit. Acest lucru face ca Grab Page sa fie indicat pentru obtinerea paginilor care conţin multe legaturi intercalate īn text (de ex. paginile forumurilor on-line).

    Solicitarea unei pagini īn format HTML fără imagini se face trimitind la adresa  page@grabpage.org un mesaj mel care sa contina īn subiectul sau un URL valid precedat de sintagma (fără ghilimele şi fără a uita cele doua puncte): " HTML: ". De exemplu  HTML:http://www.xyz.com .

    Paginile primite īn format HTML prin Grab Page conţin legaturi automatizate. Facind clic pe legaturi se genereaza īn mod automat mesaje mel către Grab Page, mesaje care solicita paginile ale căror adrese sīnt indicate de legaturile respective.

    Grab Page oferă şi o funcţie de cautare īn colaborare cu motorul de cautare Google. Pentru a folosi  functia de cautare trebuie trimis un mesaj mel la adresa page@grabpage.org , mesaj care sa aibă ca subiect enuntul (fără ghilimele şi inlocuind cuvint1 şi cuvint2 cu cuvintele dorite) : "SEARCH:cuvint1 cuvint2". Mesajul de raspuns va conţine prima pagina (īn format HTML) dintr-o serie de pagini continind legaturi către siturile Web care conţin cuvintele cautate. Dacă se foloseşte enuntul (fără ghilimele şi inlocuind cuvint1 şi cuvint2 cu cuvintele dorite) : "PLAINSEARCH:cuvint1 cuvint2" , mesajul de raspuns va fi īn format TEXT.

    AJUTORUL se gaseste la:http://www.grabpage.org/index.cgi?PAGE=how_to  

 

WWW4MAIL 

    Serviciul Www4Mail oferă posibilitatea de a primi prin posta electronica file şi pagini Web (īn format TEXT sau HTML). El este şi singurul serviciu gratuit care permite descarcarea de file de dimensiuni mari.

    Www4Mail poate descarca file atīt de pe servere care folosesc protocolul FTP cīt şi de pe servere care folosesc protocolul HTTP. Se pot descarca file īn diverse formate pe līngă HTML şi anume: "zip", "txt", "jpg", "gif", "tar","hqx", "doc", "pdf" , "wp", "gz", "Z" .

    Solicitarea unor pagini Web (sau file) se face incluzind cel mult 5 URL-uri valide īn corpul unui mesaj care trebuie trimis pe adresa unui server Www4Mail. Paginile sīnt primite īn format HTML fără imagini şi se descarca uşor. Filele vin ca atasamente şi de cele mai multe ori sīnt arhivate (zip) sau/şi scindate īn mai multe părţi.

    Fiind un serviciu intretinut de voluntari,serviciu care nu urmareste un profit material, Www4Mail nu este īn consecinta extrem de fiabil. Serverele care īl oferă functioneaza īn general corespunzator,īnsă se poate intimpla sa nu functioneze pentru perioade mai scurte sau mai lungi de timp. Este deci indicata abonarea la mesajul zilnic care prezintă situaţia serverelor, trimitind un mesaj gol la adresa statistics-join@netservs.com .

   Serverele Www4Mail au următoarele adrese:

    www4mail@ftp.uni-stuttgart.de (max. 300 de solicitari/saptamina)

    www4mail@wm.ictp.trieste.it  (max. 300 de solicitari/saptamina)

    www4mail@web.bellanet.org (max. 300 de solicitari/saptamina)

    boix@ernestoperez.com  (max. 300 de solicitari/saptamina)

    www4mail@collaborium.org (max. 200 de solicitari/saptamina)  

    www4mail@kabissa.org  (max. 200 de solicitari/saptamina) 

    www4mail@unganisha.idrc.ca (max. 100 de solicitari/saptamina)

    Paginile primite prin Www4Mail au legaturi automatizate. Linga legaturile din paginile primite se afla nişte casute goale. Se selecteaza casutele din dreptul legaturilor care trimit către pagini Web pe care dorim sa le consultam şi apoi se apasa pe butonul cu inscriptia "Get Selected Documents" din josul atasamentului. Īn acest fel se determina īn mod automat generarea unor mesaje mel către Www4Mail, mesaje care solicita paginile ale căror adrese sīnt indicate de legaturile respective. 

    Www4Mail are o caracteristica speciala care īi poate nedumeri sau enerva pe unii internauti şi anume faptul ca scindeaza automat filele (binare, TEXT sau HTML) care au īntre 300 KB şi 6 MB. Aceasta caracteristica este īnsă folositoare pentru ca permite descarcarea pe rīnd a unor file de dimensiuni medii evitind intreruperea conexiunii la serverul de mel īn mijlocul descarcarii unei file foarte mari.

  •     Să presupunem ca am comandat o filă pe nume X.pdf care are 900 KB. Www4Mail ne va trimite 3 file numite X.pdf.001, X.pdf.002 şi X.pdf.003 ca atasamente la nişte mesaje mel. Primul lucru care trebuie făcut este sa salvam atasamentele īntr-un dosar, sa zicem C:\Windows\Temp . Filele salvate trebuie "unite" pentru a putea reface filal originală, care să poată fi deschisă.

  •     Cel mai simplu acest lucru se face deschizind o fereastra de comanda MS-DOS , apasind pe scurtatura MS-DOS Prompt din meniul Start-Programs sau cautind o scurtatura pe nume COMMAND sau DOSPRMPT īn dosarul C:\Windows . O data ajunsi īn fereastra de comanda tastam cd temp şi apasam butonul Enter de la tastatura. Sintem mutati īn dosarul C:\Windows\Temp, īn care am salvat atasamentele primite.

  •     Tastam copy /b X.pdf.001+X.pdf.002+X.pdf.003 X.pdf realizind astfel lipirea propriu-zisa şi vom obţine o nouă filă numită X.pdf īn dosarul C:\Windows\Temp. Atentie, după ce tastam copy apasam tasta "Spatiu" ("Spacebar") şi la fel facem după ce tastam b şi X.pdf.003. Fila X.pdf poate fi deschisă şi citită. Pentru a uşura lucrurile putem redenumi atasamentele salvate cu nume mai puţin complicate, de exemplu 1.pdf, 2.pdf şi 3.pdf.

  •     Lipirea lor se va face tastind copy /b 1.pdf+2.pdf+3.pdf X.pdf . Procedura descrisa poate fi folosită pentru toate tipurile de file primite scindate prin Www4Mail. Este recomandat sa se comande cīte o singură filă mare o data. Dacă se comanda mai multe este posibil ca unele părţi sa nu ajunga la destinatie.

    Www4Mail este singurul serviciu I-Mel gratuit care permite completarea formularelor gasite īn paginile Web şi trimiterea lor prin mesaje mel. Astfel de formulare sīnt folosite īn general la abonarea la unele servicii oferite de diversele companii care au situri Web. 

    AJUTORUL se gaseste la:http://www4mail.org/manual/index.html  sau se obţine trimitind la oricare din serverele Www4Mail un mesaj īn corpul căruia sa fie cuvīntul (fără ghilimele) "help".

 

WEBGATE

    Serviciul Webgate ( http://vancouver-webpages.com/webgate/ ) oferă posibilitatea de a primi pagini Web īn format TEXT sau HTML.

    Solicitarea unei pagini īn format TEXT se face trimitind la adresa webgate@vancouver-webpages.com  un mesaj mel care sa contina īn corpul sau subiectul sau un URL valid precedat de cuvīntul DUMP. De exemplu : DUMP http://www.xyz.com .

    Toate legaturile (hyperlinks) dintr-o pagina Web primita īn format TEXT sīnt incluse la sfirsitul acesteia, ceea ce face textul mai uşor de citit. Acest lucru face ca Webgate sa fie indicat pentru obtinerea paginilor care conţin multe legaturi intercalate īn text (de ex. paginile forumurilor on-line).

    Solicitarea unei pagini īn format HTML se face trimitind la adresa webgate@vancouver-webpages.com un mesaj mel care sa contina īn corpul sau subiectul sau unul sau mai multe URL-uri valide precedate de cuvīntul GET. De exemplu : GET http://www.xyz.com . Webgate va trimite ca raspuns la aceasta solicitare un singur mesaj mel care va conţine ca atasamente paginile Web dorite.

    AJUTORUL se gaseste la:http://vancouver-webpages.com/webgate/  

 

PAGE  GETTER

    Compania Page Getter ( http://www.pagegetter.com/ ) īncearcă sa ofere cel mai complet serviciu I-Mel,care sa fie īn acelaşi timp şi extrem de fiabil. Din aceasta cauza Page Getter este un serviciu cu plata. Pentru testarea functionalitatii sale este totuşi permisa descarcarea gratuita a 15 pagini pe luna. Sīnt disponibile 3 variante de abonament lunar numite Silver,Gold şi Platinum. Plata se face prin carte de credit sau cec trimis pe adresa Page Getter.

    Varianta Silver oferă serviciile : Text Retriever, Html Retriever, Web Retriever, Frame Retriever şi PG Tags. Pentru suma de 2,95 EUR/luna un internaut va putea sa primeasca un număr nelimitat de pagini Web la care Page Getter va atasa şi mici mesaje publicitare. Pentru abonamente de mai lunga durata se vor acorda reduceri de preţ,de exemplu pentru un abonament de 1 an se vor plati 29 EUR, aceasta insemnind o reducere de 17%.

    Varianta Gold propune pentru pretul de 4,95 EUR/luna (49 EUR/an) o serie de servicii īn plus fata de varianta Silver. Un Internaut va putea nu numai sa primeasca un număr nelimitat de pagini Web (fără anunturi publicitare) dar şi sa apeleze la serviciile PG Links,Forms şi Scheduler.

    Varianta Platinum propune pentru pretul de 6,95 EUR/luna (69,5 EUR/an) serviciile oferite de varianta Gold plus serviciul File Getter.   

    Īn continuare vor fi prezentate serviciile oferite de compania Page Getter.

    Text Retriever permite primirea paginilor Web īn format TEXT. Solicitarea unei pagini se face trimitind la adresa text@pagegetter.com un mesaj mel care sa contina īn corpul sau subiectul sau un număr oricit de mare de URL-uri valide . Paginile pot avea şi dimensiuni mari (de peste 500 KB) īnsă īn acest caz nu mai pastreaza formatarea originala.

    Text Retriever este optiunea ideala pentru newsletter-urile cu multe legaturi (de ex. News Linx,care are stiri din domeniul IT). Aceste newsletter-uri pot fi retransmise ("forwarded") la adresa specificata mai sus. Text Retriever va analiza doar legaturile din newsletter ignorind restul textului şi va trimite inapoi toate paginile Web la care se face referinta.

    Html Retriever permite primirea paginilor īn format HTML fără imagini. Solicitarea paginilor se face incluzind īn corpul sau subiectul unui mesaj mai multe URL-uri, mesajul urmind sa fie  trimis la adresa html@pagegetter.com .

    Web Retriever permite primirea paginilor īn format HTML cu imagini, adică paginile sīnt identice cu cele vizionate cu orice browser Web. Solicitarea paginilor se face incluzind īn corpul sau subiectul unui mesaj mai multe URL-uri, mesajul urmind sa fie trimis la adresa web@pagegetter.com . Paginile primite includ īn ele imaginile, fiind identice cu paginile de tipul MHT("Web archive,single file") salvate cu ajutorul IE. Salvarea paginilor primite trebuie facuta numai īn format EML altfel se vor pierde imaginile.

    Frames Retriever permite obtinerea paginilor care conţin cadre ("frames"). Solicitarea unei astfel de pagini se face trimitind URL-ul paginii īn subiectul sau corpul unui mesaj mel la adresa frames@pagegetter.com . Continutul fiecărui cadru va fi trimis ca o pagina Web separata. Frames Retriever nu este propriu-zis un serviciu separat. De fiecare data cīnd este solicitata o pagina care conţine cadre indiferent ca este solicitata prin Text Retriever, Html Retriever sau Web Retriever, cadrele vor fi primite ca pagini separate īn format Html.

    Serviciul PG Links permite primirea paginilor Web avind legaturile automatizate pentru o solicitare ulterioara mult mai uşoară a altor pagini Web pornind de la aceste legaturi.

    Serviciul Scheduler permite abonarea la pagini Web īn aşa fel īncīt acestea vor fi trimise regulat : zilnic, saptaminal, etc.

    Serviciul File Getter permite primirea oricărui tip de filă care poate fi gasită pe Internet. Pot fi primite astfel file cu extensiile .exe, .zip, .mp3, etc. Filele pot fi oricit de mari īnsă exista o cota de 40 MB/luna. Solicitarea unei astfel de file se face trimitind la adresa file@pagegetter.com un mesaj mel avind īn subiectul sa corpul sau URL-urile filelor dorite, care vor fi primite ca atasamente la mesaje mel.

    Serviciul Forms permite completarea formularelor gasite īn paginile Web şi trimiterea lor prin mesaje mel. Astfel de formulare sīnt folosite īn general la abonarea la unele servicii oferite de diversele companii care au situri Web.

    Serviciul PG Tags permite ca unele URL-uri incluse īn mesajele īn care se solicita pagini Web sa nu fie procesate. Astfel dacă un internaut foloseşte pentru trimiterea solicitarilor către Page Getter un cont de mel gratuit de tipul Yahoo sau Hotmail īn fiecare din mesajele sale va fi inclus şi un URL care va trimite către o pagina a portalurilor Yahoo sau MSN. PG Tags asigura ca astfel de legaturi nu vor fi luate īn consideratie.

    Īn concluzie,deşi toate serviciile oferite de compania Page Getter pot fi gasite şi īn mod gratuit, internautii care apreciaza fiabilitatea mai presus de orice pot alege una dintre variantele de abonament propuse. Varianta Silver este cea mai convenabila fiind accesibila ca preţ şi internautilor romani. Celelalte variante,deşi oferă servicii extrem de utile se apropie ca preţ de suma de 6 EUR/luna, adică atīt cīt costa cel mai ieftin abonament de acces complet la Internet īntre orele 19.00-07.00 . Apelind la serviciile Page Getter se face īnsă o economie substantiala la sumele de bani lunare care trebuie platite companiei de telefonie.   

    AJUTORUL se gaseste la:http://www.pagegetter.com 

 

CONSIDERAŢII  FINALE

    Toate procedurile descrise mai sus sīnt valabile şi garantate ca funcţionare doar īn cazul utilizarii celui mai popular program de mel,anume Outlook Express (OE), care este instalat īn acelaşi timp cu programul Internet Explorer (IE) de către sistemul de operare Windows. OE este uşor de configurat şi de utilizat şi este indicat pentru internautii care doresc sa folosească I-Mel īn mod intensiv.

    Un alt program indicat pentru I-Mel este programul de mel Calypso care este gratuit şi poate fi descarcat de la adresa de mai sus sau de pe siturile specializate īn gazduirea de programe. Calypso are o facilitate extrem de utila şi anume posibilitatea de a crea mesaje mel după sabloane, ceea ce usureaza mult solicitarea de pagini Web de la unele din serviciile I-Mel.

    Pentru informaţii amanuntite asupra folosirii depline a capacitatilor postei electronice pot fi consultate următoarele situri Web:

    Anything by E-mail

    Everything by E-Mail 

    De asemenea este recomandată şi citirea paginilor ajutatoare (Help) ale tuturor serviciilor I-Mel.             

VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

Copyright © MUNTEALB. Toate drepturile rezervate. All rights reserved. Tous droits réservés.

Toate materialele de pe acest sit sīnt originale şi sīnt scrise de MunteAlb.

Reproducerea materialelor (integrală sau parţială) fără acordul autorului intră sub incidenţa Legii privind Dreptul de Autor.

 

Pe acest sit este folosit modul de scriere corect, logic, practic, naţional, nepropagandistic şi anti-latinoman, cel cu ī din i şi sīnt.

 

Alegerea terminologiei folosite pe sit este explicată īn materialul Limba Rumīnă īn Epoca Informaticii.

 

Situl se găseşte la adresa :  http://muntealb.16mb.com/

Sit văzut optim cu opţiunea "Large Fonts" selectată īn Display Properties. Alternativ se poate face clic īn Internet Explorer pe meniul "View", se duce cursorul peste opţiunea "Text Size" şi apoi se face clic pe opţiunea "Larger" din meniul care apare. Culoarea textului şi a fundalului paginilor sitului poate fi modificată īn aşa fel īncīt să respecte aranjamentul coloristic din Windows Explorer, care este de obicei text negru pe fundal alb. Īn Internet Explorer se face clic pe meniul "Tools", apoi pe opţiunea "Internet Options". Īn fereastra care apare se face clic pe butonul "Accessibility" şi se bifează căsuţa "Ignore colors specified on Web pages", după care se apasă pe butonul "OK". Se procedează similar dacă este folosit un alt program de explorare a internetului. Pentru a se reveni ulterior la culorile originale se īnlătură bifarea.