VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

MESAGERIE  INSTANTANEE

UTILIZAREA  PROGRAMULUI  YAHOO  MESSENGER  PENTRU  TAIFASUL  ĪN  MOD  AUDIO-VIDEO-TEXT

MANUAL YAHOO MESSENGER (versiunea 8)

PARTEA 1

PARTEA 2

 
1. INTRODUCERE
2. PROGRAME
3. ĪNSCRIEREA  CA  UTILIZATORI  AI  SERVICIILOR  PORTALULUI  YAHOO
4. DESCĂRCAREA  ŞI  INSTALAREA  YAHOO  MESSENGER
5. CONECTAREA  LA  SERVERUL  YAHOO  MESSENGER
6. CONFIGURAREA  OPŢIUNILOR  YAHOO  MESSENGER
7. FEREASTRA  PRINCIPALĂ  YAHOO  MESSENGER
8. LISTA  DE  MESAGERIE
 

INTRODUCERE

    Mesageria Instantanee (MI) reprezintă o apariţie relativ recentă īn rīndul aplicaţiilor internet şi permite comunicarea īn timp real īn mod text īntre internauţi. MI este foarte asemănătoare cu IRC din punct de vedere al funcţionalităţii, īnsă ea se deosebeşte de IRC prin faptul că internauţii comunică direct şi nu este nevoie ca să se alăture unor canale (camere) de discuţii aflate pe un server IRC. Succesul MI a fost determinat de uşurinţa īn utilizare īn comparaţie cu programele de textaifas (IRC) şi de prezenţa unei interfeţe mai atrăgătoare.

    Principiul de funcţionare se bazează pe stabilirea unei conexiuni (cu ajutorul unui server central) īntre programele de MI ale unor internauţi, ceea ce permite o comunicare extrem de rapidă, īn consecinţă schimbul de mesaje fiind aproape instantaneu. Prin comparaţie, comunicarea care are loc prin poşta electronică este mediată de mai multe servere şi deci are o latenţă variabilă, mergīnd de la zeci de secunde la cīteva minute.

    MI este folosită īn principal pentru conversaţii īn mod text, īnsă īn acelaşi timp este posibil să avem şi conversaţii īn mod multimedia (audio-video) sau să schimbăm file cu alţi internauţi.

    MI este oferită īn mod gratuit de multe companii ce desfăşoară o activitate īn domeniul internetului (AOL, Microsoft, Yahoo, Google, etc.). După descărcarea programului de pe situl web al companiei care oferă programul respectiv, trebuie să ne īnregistrăm ca utilizatori. Dacă folosim deja un alt serviciu (de ex. un cont gratuit de poştă electronică) oferit de compania furnizoare a programului MI, nu mai este nevoie să ne īnregistrăm.

 

PROGRAME

    Cel mai mare neajuns al MI este reprezentat de faptul că softurile folosite nu sīnt de obicei interoperabile īntre ele. Spre deosebire de IRC unde putem comunica cu alţi internauţi indiferent de programul folosit de aceştia, īn cazul MI se formează comunităţi de utilizatori care sīnt separate unele de altele, fără să existe posibilitatea de interconectare. Cu alte cuvinte, dacă folosim softul oferit de AOL nu putem comunica cu internauţii care folosesc softurile oferite de Microsoft sau Yahoo şi viceversa.

    Acest lucru este datorat faptului că unele din marile companii ce oferă servicii de MI nu doresc să se ajungă la o īnţelegere cu privire la standardele pe care să le īndeplinească programele, īn aşa fel īncīt acestea să devină interoperabile. Companiile mari au ca scop crearea unui mini-internet propriu (portal, serviciu de poştă electronică, găzduire de situri web, etc.), īn care utilizatorii să petreacă un timp cīt mai mare, fără a "păşi" īn afara lui. Motivul principal pentru o astfel de strategie este legat de obţinerea de profituri cīt mai mari din contractele publicitare. Cu toate acestea Yahoo şi Microsoft au ajuns īn anul 2006 la o īnţelegere care a făcut ca utilizatorii programelor celor două companii să poată comunica īntre ei, cele două reţele de MI devenind una singură.

    Softurile de MI sīnt gratuite, dar acest lucru īşi are "preţul" său, pentru că prin intermediul softului putem comunica de obicei doar cu utilizatorii care se află īn aceeaşi reţea cu noi. Situaţia este īntrucītva similară cu cea existentă īn domeniul reţelelor de telefonie mobilă, unde tarifele pentru convorbiri īn aceeaşi reţea sīnt mult mai ieftine decīt cele pentru convorbiri īn afara reţelei. Rezolvarea acestei situaţii este să ne īnregistrăm la mai multe companii ofertante de MI şi īn consecinţă să folosim mai multe programe de MI īn acelaşi timp. O altă rezolvare este să folosim un program de care este oferit de o terţă parte şi care permite comunicarea cu internauţii ce folosesc oricare din programele de MI cel mai frecvent utilizate.

    Alegerea unui program pe care să-l folosim īn mod principal este o chestiune de preferinţă personală, dar trebuie să luăm bineīnţeles īn calcul şi care este alegerea făcută deja de cei cu care dorim să conversăm. Cele mai folosite programe sīnt : Yahoo Messenger (oferit de Yahoo), Windows Live Messenger (oferit de Microsoft prin preinstalare odată cu sistemele de operare Windows), AIM / ICQ (oferite de AOL), Google Talk (oferit de Google) şi Jabber. Dacă dorim sa folosim un program care să rezolve problemele de interoperabilitate avem la dispoziţie Gaim, Trillian sau Miranda IM. O listă a celor mai utilizate programe de mesagerie instantanee poate fi găsită īn pagina Legaturi Programe.

 

ĪNSCRIEREA  CA  UTILIZATORI  AI  SERVICIILOR  PORTALULUI  YAHOO

    Pentru a putea folosi Yahoo Messenger (YM) trebuie să ne īnscriem ca utilizatori ai serviciilor portalului Yahoo, lucru care ne va permite să beneficiem de toate serviciile gratuite puse la dispoziţie de acesta (cont webmel, sit web pe domeniul Geocities, etc). Mergem pe pagina principală a sitului Yahoo şi facem clic pe legătura "Sign Up" şi apoi urmăm instrucţiunile de pe ecran pentru a ne īnregistra. Īn principiu trebuie să ne hotărīm dinainte asupra unui nume de utilizator (care este de fapt actul nostru de identitate īn reţeaua Yahoo - Yahoo ID) şi a unei parole (alcătuită dintr-o combinaţie de litere, cifre şi simboluri), apoi completăm īn cīmpurile adecvate din paginile de īnscriere cīteva date personale.  
 

DESCĂRCAREA  ŞI  INSTALAREA  YAHOO  MESSENGER

   Softul poate fi instalat fie prin conectarea la internet şi descărcarea lui de pe situl Yahoo (recomandat), fie prin folosirea filei de instalare existentă pe o unitate de stocare (de ex. pe CD-ul sau DVD-ul unei reviste de tehnologia informaţiei). Mai jos vor fi prezentate pe rīnd ambele variante.

    1. INSTALAREA  DE  PE  INTERNET

    Ne conectăm la internet şi mergem la secţiunea Messenger a sitului Yahoo, de unde putem să descărcăm ultima versiune a programului YM pentru sistemul de operare pe care īl avem. Nu există versiuni diferite ale YM pentru Windows 98 / ME /2000 / XP, softul este compatibil cu toate. Instalarea YM decurge īn patru etape şi anume : descărcarea filei de instalare, configurarea instalării, descărcarea filei ce conţine programul YM şi īn fine instalarea propriu-zisă.

    1.1 DESCĂRCAREA  INSTALATORULUI

    Facem clic pe butonul "Get it now" pentru a parcurge prima etapă, care este diferită īn funcţie de sistemul de operare prezent pe calculatorul nostru.

    Dacă avem Windows ME (sau 98 SE) cu Internet Explorer 6.1 atunci după o scurtă perioadă de aşteptare va apare o fereastră de avertizare (cu titlul "Security Warning") īn care scrie "Do you want to install and run Yahoo Install Manager signed and distributed by Yahoo.inc ?" ("Doreşti să instalezi şi să rulezi YIM semnat şi distribuit de compania Yahoo?"). Facem clic pe butonul "Yes" ("Da") şi apoi aşteptăm cam 1 minut pentru ca fila ce conţine instalatorul YM să fie descărcată pe calculatorul nostru. Apoi va apare īn mod automat prima fereastră a vrăjitorului de instalare ("install wizard"), care are titlul "Welcome!" ("Bine aţi venit!").

    Dacă avem Windows XP SP2 cu Internet Explorer 6.2, atunci după o scurtă perioadă de aşteptare va apare o fereastră de avertizare (cu titlul "Security Warning") īn care scrie "Do you want to run or save this file [msgr8us.exe] ?" ("Doreşti să salvezi sau să rulezi această filă [msgr8us.exe] ? "). Facem clic pe butonul "Run" ("rulează"). Putem face clic pe butonul "Save" dacă dorim să salvăm fila pe calculatorul nostru, dar acest lucru nu este necesar, pentru că această mică filă nu conţine programul YM. După ce am făcut clic pe butonul "Run" va apare o a doua fereastra de avertizare, īn care sīntem īntrebaţi dacă dorim să rulăm (lansăm īn execuţie) fila respectivă. Facem clic pe butonul "Run". Va apare prima fereastră a vrăjitorului de instalare ("install wizard"), care are titlul "Welcome!" ("Bine aţi venit!").

    1.2 CONFIGURAREA  INSTALĂRII

   Īn această etapă indicăm care sīnt componentele auxiliare pe care dorim să le instalăm alături de YM şi care sīnt setările exploratorului ("browser") pe care dorim să le schimbăm. Softul YM este integrat cu toate serviciile gratuite oferite de Yahoo şi prin intermediul lui putem avea acces mai facil la ele. Instalarea componentelor auxiliare nu este īnsă obligatorie, YM va funcţiona perfect, indiferent dacă alegem să le instalăm sau nu.

    Facem clic pe butonul "Next" īn fereastra de īntīmpinare a vrăjitorului de instalare. Va apare fereastra cu titlul "Choose the products to install" ("Alege produsele pe care le vrei instalate"). Aici avem de ales īntre două variante de instalare şi anume "Typical" ("tipică, obişnuită") sau "Custom" ("personalizată"). Diferenţa dintre ele este dată de faptul că varianta obişnuită instalează YM şi toate componentele auxiliare, īn timp ce varianta personalizata ne permite să alegem pe care dintre componentele auxiliare să le instalăm alături de YM. Facem clic pe legătura "Custom Install". Va apare o fereastră īn care bifăm componentele (sau setările) pe care le dorim şi le debifăm pe cele de care nu avem nevoie. Bifarea şi debifarea se fac foarte simplu, printr-un clic īn căsuţa de līngă componenta (setarea) propusă.

 • "Yahoo Messenger with Voice (required)" - Aceasta componentă este bifată deja, pentru că ea se referă la softul YM, cel pe care dorim să-l instalăm.

 • "Desktop Shortcut" (scurtătură pe birou) - E bifată deja şi o putem lăsa aşa dacă dorim să avem acces rapid la YM de pe birou (spaţiul de lucru - desktop). O putem şterge foarte uşor după instalarea programului dacă n-o mai dorim.

 • "Quick Launch Toolbar Shortcut" (scurtătură īn bara de lansare rapidă) - E bifată deja şi o putem lăsa aşa dacă dorim să avem acces rapid la YM din bara de lansare rapidă (care este o parte a barei de sarcini - "taskbar").

 • "Yahoo Toolbar with Anti-Spy and one-click access to Messenger" - Se referă la bara de unelte Yahoo. Aceasta este o bară ce se integrează īn Internet Explorer şi ne permite accesul direct la toate serviciile Yahoo (căutare, e-mail, jocuri, etc.). Īn plus ea blochează toate miniferestrele publicitare de tip "pop-up", ca şi softurile care īncearcă să ne spioneze comportamentul pe internet. Putem să instalăm aceasta componentă sau nu. Dacă folosim deja o altă bară de unelte (Google, Windows Live, etc.) este recomandat să nu bifăm opţiunea. Dacă folosim mult serviciile Yahoo, atunci putem bifa opţiunea. Sau putem să instalăm bara de unelte şi dacă nu ne convine o putem īnlătura folosind serviciul "Add / Remove Programs" din sistemul de operare.

 • "Yahoo Browser Services" - Acces mai uşor la serviciile "Search" ("Căutare"), "Maps" ("Hărţi"), "Games" ("Jocuri"). O putem bifa sau nu, īn funcţie de cīt folosim serviciile respective şi cīt de important este să avem acces rapid la ele. Aceste servicii pot fi accesate de pe pagina gazdă (principală) a portalului Yahoo, nu e nevoie neapărată de aceasta componentă.

 • "Make Yahoo my browser's default search engine" - Dacă bifăm setarea, atunci Yahoo va fi motorul de căutare implicit ("default") folosit de explorator. Cīnd dorim să căutăm un cuvīnt (sau o sintagmă) pe internet tastăm cuvīntul īn bara de adrese a exploratorului şi apăsăm tasta Enter. Īn mod obişnuit motorul de căutare implicit este cel oferit de Windows Live, dar oricum IE ne permite să īl schimbăm cu ce motor dorim (Google, etc.). Yahoo pune la dispoziţie un motor de căutare bun, īnsă este la latitudinea fiecărui utilizator dacă va bifa opţiunea sau nu.

 • "Make Yahoo.com my browser's home page" - Dacă bifăm setarea, atunci pagina gazda a portalului Yahoo va fi afişată ori de cīte ori deschidem exploratorul. Īn funcţie de cīt de mult folosim serviciile acestui portal, putem accepta sau nu setarea. Autorul acestui manual (MunteAlb) recomandă ca pagină gazdă o pagină goală ("blank"), deci bifarea acestei opţiuni nu se impune.

    Alegem deci componentele şi setările dorite şi apoi facem clic pe butonul "Next". Va apare o fereastră ce conţine licenţa de folosire a softului. O citim (derulăm īn jos conţinutul ferestrei) şi dacă sīntem de acord cu ea va trebui să bifăm opţiunea "Yes, I accept the terms of this agreement" ("Da, accept termenii acestei īnţelegeri") şi apoi să facem clic pe butonul "Next". Va apare o fereastră ce conţine cu legături către textul "Politicii de Confidenţialitate" practicată de compania Yahoo, text care se referă la modul īn care compania foloseşte datele culese de la utilizatori. Facem clic pe butonul "Next" (putem evident citi textul īn cauză īnainte de a merge mai departe).

    1.3 DESCĂRCAREA  SOFTULUI YAHOO  MESSENGER

    Fereastra următoare se numeşte "Confirm Choices" ("confirmă opţiunile") şi ne prezintă mărimea filelor ce vor fi descărcate (īn jur de 10 MB) şi cīt va dura operaţiunea de descărcare a softului īn funcţie de viteza conexiunii la internet. Pentru internauţii ce folosesc o conexiune obişnuită prin telefon ("dial-up") durata este īntre 60 şi 90 de minute, īn funcţie de cīt de rapidă este conexiunea la acel moment. Cei care folosesc o conexiune prin cablu sau ADSL nu vor aştepta decīt 4-5 minute. Facem clic pe butonul "Next". Se va declanşa descărcarea şi va apare o fereastră īn care urmărim progresul acesteia afişat sub formă de procente.

    Este recomandat să nu desfăşurăm alte operaţii la calculator pe timpul descărcării, fiindcă este posibil ca procesul de instalare să se blocheze sau să se īntrerupă. Deşi descărcarea durează destul de mult (pe dial-up) este bine să rămīnem la calculator, sau oricum pe līngă el. Īn situaţia īn care descărcarea se prelungeşte peste 20 de minute, este posibil ca SO să īncerce să īnchidă conexiunea pentru că o consideră inactivă ("idle") din moment ce nu desfăşurăm operaţiile obişnuite cu exploratorul (accesarea paginilor web, etc.). Īnainte de a īnchide conexiunea va apare o minifereastră de avertizare cu textul "The connection has been idle for 20 minutes. Windows will disconnect it īn [x] seconds". Pentru a īmpiedica deconectarea facem clic pe butonul "Stay Connected", sau facem clic īntīi pe opţiunea "Don't use Auto-Disconnect" şi abia apoi pe butonul "Stay Connected" pentru a dezactiva pe viitor funcţia de deconectare automată. Putem preveni apariţia miniferestrei de avertizare şi declanşarea numărătorii inverse pīnă la īnchiderea conexiunii, dacă mişcăm din cīnd (o dată la 4-5 minute) mausul, fără a face clic pe vreun buton.

    1.4 INSTALAREA  SOFTULUI YAHOO  MESSENGER

    După terminarea descărcării filei va fi lansată automat procedura de instalare, care decurge fără vreo intervenţie din partea utilizatorului şi durează īn jur de un minut. La sfīrşitul ei apare o fereastră cu titlul "Installation is Complete", ce prezintă sumarul procesului de instalare. Īn această fereastră este şi o căsuţă bifată līngă care se află textul "Launch YM" (lansează YM). Facem clic pe butonul "Finish" pentru a īncheia instalarea şi a lansa softul Yahoo Messenger.

    2. INSTALAREA DE PE O UNITATE DE STOCARE

     Dacă avem fila de instalare a ultimei versiuni YM pe un CD-rom sau pe hardisc o putem folosi pe aceasta, fără a o mai descărca de pe situl Yahoo. Facem dublu clic pe filă şi va apare o fereastră de conectare, pentru că instalatorul vrea să verifice dacă dispunem de ultima versiune. Facem clic pe butonul "Cancel" pentru a īmpiedica īncercarea de conectare şi va apare o fereastră cu titlul "Welcome" īn care sīntem avertizaţi că dacă avem o versiune de YM deja instalată să o īnchidem. Facem clic pe butonul "Next" şi va fi afişată licenţa de folosire a softului. Facem clic pe butonul "I Accept" dacă sīntem de acord cu termenii licenţei. Va apare o fereastră cu titlul "Destination Directory" īn care trebuie să alegem dosarul īn care să instalăm YM. Alegem dosarul care este deja specificat şi apoi facem clic pe butonul "Next". Īn fereastra următoare numită "Ready to Install" facem clic pe butonul "Next" pentru a declanşa procedura de instalare propriu-zisă. Apare o minifereastra care ne prezintă progresia copierii pe hardisc a filelor necesare pentru funcţionarea YM. La terminarea acesteia apare o fereastră cu titlul "Installation Completed", īn care trebuie să facem clic pe butonul "Finish" pentru a īncheia procedura de instalare.

 

CONECTAREA  LA  SERVERUL  YAHOO  MESSENGER

    Lansăm YM (dacă nu a fost lansat automat după instalare) şi va apare o fereastră de logare (conectare la serviciul YM), unde trebuie să completăm īn cīmpul "Yahoo ID" numele de utilizator (uznumele), iar īn cīmpul "Password" parola aleasă, după care va trebui să facem clic pe butonul "Sign In" ("īnregistrare, autentificare"). Tot aici putem să setăm şi cīteva opţiuni legate de conectare, bifīndu-le pe cele dorite şi debifīndu-le pe celelalte:
 • "Remember my ID & Password" - Softul va ţine minte identificatorul (uznumele) şi parola după ce au fost introduse prima dată. Opţiunea este bifată īn mod implicit şi o putem lăsa aşa, pentru ca să nu fim nevoiţi să completăm de fiecare dată aceste două elemente de identificare. Īn situaţia īn care calculatorul este folosit de mai multe persoane este recomandat că opţiunea să fie debifată pentru a īmpiedică logarea īn numele nostru a altcuiva, care astfel dobīndeşte acces şi la alte servicii Yahoo, cum ar fi contul de mel (poştă electronică).

 • "Automatically sign in" - Şi această opţiune este bifată īn mod implicit pentru că este utilă, ea permiţīndu-ne să ne logăm automat, fără să ne mai complicăm cu fereastra de logare. Īn mod similar cu opţiunea anterioară şi aceasta trebuie debifată dacă există mai mulţi utilizatori ai YM care folosesc acelaşi calculator.

 • "Sign in as invisible" - Noţiunea de "invizibil" aplicată la softurile de mesagerie instantanee este legată de menţinerea intimităţii personale. Opţiunea este debifată īn mod implicit, tocmai pentru ca fiecare utilizator să decidă īn cunoştinţă de cauză care este preferinţa sa. Īn mod obişnuit atunci cīnd ne logăm la serverul YM prezenţa noastră este semnalată tuturor utilizatorilor reţelei, pentru că aceştia să ne poată contacta. Dezavantajul acestui procedeu este īnsă că īn acest fel ne pierdem intimitatea, pentru că īn mod potenţial oricine poate să afle detalii despre modul īn care folosim YM (la ce oră ne-am logat şi cīt timp petrecem īn reţea) şi oricine poate să ne contacteze chiar dacă nu dorim acest lucru. Din această cauză avem posibilitatea să activăm opţiunea de logare "invizibilă" care ne permite să folosim YM fără ca prezenţa noastră īn reţea să fie semnalată tuturor. Bineīnţeles că ne vom pierde "invizibilitatea" faţă de cei cu care vom iniţia conversaţii, īnsă toţi ceilalţi nu vor şti că ne-am conectat la reţea.

    După ce facem clic pe butonul "Sign Īn" vom fi conectaţi la serverul Yahoo şi va apare fereastra principală a YM, care este īngustă şi situată la partea dreaptă a ecranului. E posibil să apără şi o fereastră de prezentare a noutăţilor legate de mesageria instantanee de la Yahoo (de ex. interoperabilitatea cu serviciul Windows Live Messenger), pe care trebuie să o īnchidem făcīnd clic pe butonul "Cancel".

    Dacă logarea a reuşit, aspectul ferestrei principale se schimbă, īn sensul că sub bara cu meniuri apare şi o bară cu instrumente (butoane) iar īn bara de statut ("status") apare scris "Available" ("[sīnt] disponibil [pentru conversaţii]"). Dacă observăm că logarea nu se realizează, atunci trebuie să verificăm dacă conexiunea noastră la internet este funcţională (de ex. mergem pe un sit web oarecare). Dacă siturile web pot fi vizitate dar YM nu merge, īnseamnă că serverul Yahoo are probleme tehnice şi va trebui să reīncercăm să ne logăm după cīteva minute sau zeci de minute. Mai există īnsă şi o altă posibilitate, care ţine de configurarea programului YM. Facem clic pe meniul "Messenger" din fereastra principală şi alegem opţiunea "Preferences", pe care facem clic. Va apare o fereastră care prezintă opţiuni de conectare la YM. Facem clic īn cerculeţul de līngă textul "No network detection" şi apoi pe butonul OK. Īnchidem YM şi apoi īl pornim din nou şi īncercăm să ne logăm. Este posibil ca acum să avem succes īn tentativa de conectare.

 

CONFIGURAREA  OPŢIUNILOR  YAHOO  MESSENGER

    Este o etapă extrem de importantă şi se poate face doar dacă sīntem conectaţi la internet. Facem clic pe meniul "Messenger" din fereastra principală şi alegem opţiunea "Preferences". Se va deschide o fereastră numită "YM Preferences", care are mai multe secţiuni ale căror titluri sīnt afişate īn partea stīngă a ferestrei. Facem clic pe titlul unei secţiuni pentru a dobīndi acces la opţiunile de configurare a programului, ce se prezintă sub forma unei liste īn care trebuie să bifăm (făcīnd clic īntr-un pătrăţel) opţiunile pe care le dorim şi să īnlăturăm bifarea sau să lăsăm nebifate opţiunile pe care nu le dorim. După ce am terminat de configurat opţiunile dintr-o anumită secţiune, putem face clic pe butonul "Apply" pentru ca acestea să īntre īn vigoare şi fie memorate. La sfīrşitul operaţiunii de configurare facem clic pe butonul "OK", iar preferinţele noastre vor fi salvate.

    1. FEREASTRA  GENERAL (Generalităţi)   

 • Īn această fereastră putem să īmpiedicăm programul YM să pornească o dată cu pornirea sistemului de operare Windows. La prima secţiune a ferestrei, numită "When I start up my computer" ("cīnd pornesc calculatorul"), īnlăturăm bifarea din căsuţa "Automatically start YM" şi din acest moment YM va porni doar atunci cīnd dorim. Aceasta măsură este recomandată pentru ca YM să consume din resursele sistemului doar atunci cīnd este folosit şi nu īn mod permanent. Consumul nu este totuşi prea mare, aşa că putem şi să lăsăm YM să pornească odată cu calculatorul.

 • "Stand by and wait until I connect to the internet" (programul trebuie să aştepte să ne conectăm la internet). Este recomandat să o bifăm. Dacă nu e bifată, YM va īncerca să se conecteze īn mod automat. Bifarea acestei opţiuni are importanţă doar pentru cei pe conexiune de tip dial-up.

 • "Open web links īn a new browser window" (deschide legăturile īntr-o pagina nouă a exploratorului). Este recomandat să o bifăm. Īn acest fel, atunci cīnd se face clic pe o legătură dintr-un mesaj, exploratorul (Internet Explorer sau altul) va deschide o pagină nouă, ceea ce ne permite să nu pierdem pagina care este deja afişată.

 • "Automatically sign me īn when I click a Yahoo link īn Messenger". Este recomandat să o bifăm. Īn acest fel atunci cīnd facem clic pe o legătură către unul din serviciile Yahoo, vom avea acces mai rapid la el, pentru că vom fi logaţi automat.

 • Este recomandat să fie debifate toate celelalte opţiuni prezente īn această fereastră.

    2. FEREASTRA  ALERT & SOUNDS (Alerte şi Sunete)

 • Ne permite să specificăm modul īn care să fim alertaţi (atenţionaţi) de către YM atunci cīnd are loc un anumit eveniment.

 • "Enable Alert Sounds" - Alertele prin sunete sīnt activate īn mod implicit, pentru că opţiunea este deja bifată. Fiecare eveniment va fi semnalat printr-un sunet scurt. Dacă nu dorim să fim deranjaţi de sunete sau nu ţinem de obicei difuzoarele deschise, putem debifa opţiunea.

 • "Showing a message at the bottom-right corner of the screen" - Aceasta modalitate de atenţionare este una vizuală şi presupune apariţia unui mic mesaj īn colţul din dreapta-jos al ecranului. Putem alege să o lăsăm bifată sau nu.

 • "Displaying a dialog box" - Este debifată īn mod implicit pentru că este ceva mai intruzivă, deoarece presupune apariţia unei casete de dialog pe ecran, lucru destul de supărător cu timpul.

 • "Playing a sound" - Ne permite să alegem noi īnşine sunetele pentru diversele alerte. Este recomandat să nu facem modificări la această opţiune.

    3. FEREASTRA  APPEARANCE (Aspect)   

 • Īn această fereastră putem personaliza aspectul ferestrei principale şi a ferestrei de mesaje a YM prin modificarea culorilor interfeţei, a culorii literelor şi a fontului.

 • "Messenger interface style" ("Stilul interfeţei YM") - Costumul ("skin") unui soft este reprezentat de modul de afişare a elementelor de interfaţă. Tendinţa modernă este ca pentru fiecare soft să fie puse la dispoziţia utilizatorului mai multe costume, dintre care acesta să īl poată alege pe cel care īi convine mai mult. Īn cazul YM costumele diferă doar prin aranjamentul coloristic folosit pentru afişarea elementelor de interfaţă. Pentru a schimba costumul curent, facem clic pe butonul "Change Skin". Va apare o fereastră īn care avem un meniu derulant, ce ne ajută să alegem costumul dorit. Costumele "Indigo" şi "Maverick Blue" sīnt mai colorate, dar "Classic" este mai bine suportat de ochi, mai ales dacă folosim YM pe perioade lungi de timp. Īn plus "Classic" este recomandat pentru calculatoarele mai slabe, pentru că se consumă mai puţine resurse. Selectăm costumul dorit din meniu şi facem clic pe butonul "OK" pentru a ne īntoarce la fereastra cu opţiuni. Dacă dorim să instalăm alte costume, va trebui să mergem pe pagina principală a softului şi să facem clic pe legătura "Make your own" din partea dreaptă-jos a paginii. Va apare o nouă pagină unde vom face clic pe legătura "Skins" din secţiunea "Personalization". Vom putea astfel să descărcăm alte costume şi să le instalăm respectīnd instrucţiunile din pagină.

 • "Default fonts & colors for message windows" - Ne permite să schimbăm caracteristicile (tipul, mărimea, aspectul şi culoarea) fontului folosit implicit īn fereastra care conţine mesajele trimise şi primite. Facem clic pe butonul "Change Fonts and Colors" şi folosim apoi paleta de culori şi gama de fonturi din Windows pentru a face personalizările după gustul nostru.

 • "When other people customize their fonts and colors" - Ne permite să nu ţinem cont de opţiunile de personalizare a fonturilor şi culorilor folosite de partenerii de discuţie. Fonturile şi culorile pot să fie conforme doar cu preferinţele noastre, nu cu cele ale expeditorului, mai ales dacă acesta are īn obicei să folosească culori ţipătoare sau dimensiuni mari ale literelor şi aceste lucruri ne deranjează. Pentru aceasta bifăm căsuţă cu textul "Always use my fonts and colors".

 • "List text" - Ne permite să setăm tipul şi culoarea fontului (corpului de literă) folosit pentru afişarea listei de contacte.

 • "For each contact on the messenger list, show their : " Opţiunea ne permite să selectăm modul īn care vor fi identificate persoanele din lista de adrese, după poreclă/nume şi prenume sau după identificatorul Yahoo ( ID ).

    4. FEREASTRA  ARCHIVE (Arhivă)   

 • Ne permite să specificăm dacă dorim să fie arhivate (păstrate) mesajele pe care le schimbăm cu ceilalţi internauţi prin intermediul YM. Sīntem īntrebaţi dacă dorim să salvăm mesajele schimbate īn cursul discuţiilor şi ni se oferă trei opţiuni din care trebuie să alegem una prin bifare.

 • "Yes save all my messages" - Ne permite să salvăm (stocăm) pe serverul Yahoo toate mesajele.

 • "Yes save all my messages, but clear them every time I sign out" - Această opţiune ne permite să salvăm mesajele doar temporar, pīnă cīnd ne delogăm de la serviciul YM (de ex. atunci cīnd īnchidem fereastra principala YM sau cīnd īnchidem / repornim calculatorul)

 • "No, do not save any of my messages". Niciun mesaj nu va fi salvat.

 • Butoanele "View Archive", respectiv "Clear Archive Now" ne permit să vedem conţinutul arhivei sau să īl ştergem.

 • Există şi o secţiune de arhivare a istoricului apelurilor telefonice ("calls") pe care le efectuăm prin intermediul YM. Folosirea ei este similară cu ceea ce a fost descris mai sus.

    5. FEREASTRA  CALLING & AUDIO (Apeluri şi Audio)

 • Ne permite să efectuăm setări referitoare la apelurile telefonice şi la dispozitivele folosite pentru comunicarea īn mod audio cu ajutorul YM. Dispozitivele "Microphone" (microfon), "Speakers" (difuzoare) şi "Ringer" (sonerie) sīnt selectate automat şi este bine să nu facem modificări dacă nu ne pricepem. Bineīnţeles că trebuie să avem conectate difuzoare (sau căşti) şi microfon la placa de sunet (sau la placa de bază dacă avem PS integrată) pentru a le putea folosi.

 • Dacă dorim să facem reglări de fineţe a volumului microfonului şi difuzoarelor, putem face clic pe butonul care lansează Asistentul de Setare a Apelării ("Open the Call Setup Assistant").

 • "Play a ringtone when I receive a call" funcţionează similar cu opţiunea de la telefoanele mobile care ne permite să alegem o mică melodie, rulată atunci cīnd sīntem sunaţi pentru a ne avertiza că am primit un apel. Putem să o lăsăm pe cea implicită, să alegem alta din cele oferite de YM sau să folosim o filă WAV de pe hardisc.

 • "Use YM aş the default program for the internet calls" (Utilizează YM ca program implict pentru apelurile prin internet) - Nu este recomandat să o bifăm.

    6. FEREASTRA  CHAT (Taifas)   

 • Se referă la funcţia de mediataifas (audio-video chat) care este inclusă īn YM sub numele de Yahoo Chat.

 • "Tell me when other people join and leave the room" (Anunţă-mă atunci cīnd alte persoane se alătură sau părăsesc o cameră de discuţii). Opţiunea se referă la comunicarea prin intermediul camerelor de taifas puse la dispoziţie de Yahoo. Dacă este bifată, ne permite să fim anunţaţi printr-un mic mesaj text īn fereastra de taifas ori de cīte ori cineva se alătură unei camere de discuţii sau o părăseşte. Este recomandat să o lăsăm bifată.

 • "Ignore chat invitations" (Ignoră invitaţiile la taifas). Ne permite să ignorăm toate invitaţiile care ni se fac pentru a ne alătura unei camere de discuţii. O lăsăm nebifată pentru a decide la momentul respectiv dacă acceptăm sau nu o astfel de cerere īn funcţie de persoana care solicită acest lucru.

 • "Word Filter" (Filtru pentru cuvinte). Ne permite să nu vedem cuvintele ofensatoare (injurii) sau cu conţinut controversat (cuvinte cu tentă sexuală) care apar īn cursul discuţiilor din camerele de taifas. Putem alege să nu existe deloc filtru ("none"), să fie instituit un filtru slab ("weak") sau unul puternic ("strong"). Facem clic īn cerculeţul de līngă opţiunea care ne convine cel mai mult. Filtrul nu funcţionează decīt pentru limba engleză.

    7. FEREASTRA  CONNECTION (Conectare)

 • Īn această fereastră trebuie să specificăm modul īn care ne conectăm la internet, īn aşa fel īncīt utilizarea YM să fie optimă.

 • Opţiunile disponibile sīnt : "No proxies" (conectare directă), "Use Proxies" (conectare prin server proxy), "Firewall with no proxies" (conectare directă, dar din spatele unui paravan - firewall), "No network detection" (conectare directă fără a face parte dintr-o reţea de calculatoare). Opţiunea "No Proxies" este deja selectată pentru că Yahoo socoteşte ca această opţiune este folosită de cei mai mulţi dintre internauţi.

 • Fiecare utilizator trebuie să facă clic pe modul de conectare pe care īl are. Utilizatorii care nu reuşesc să se conecteze trebuie să se informeze care este modul de conectare (īn cazul īn care fac parte dintr-o reţea) sau să aleagă opţiunea "No network detection" īn cazul īn care sīnt utilizatori casnici (se conectează de acasă şi nu au calculatorul inclus īntr-o reţea) şi folosesc un modem de tip dial-up.

 • Īn josul ferestrei există şi două meniuri derulante de unde putem alege modul de conectare şi ţara de unde ne conectăm.

    8. FEREASTRA  DISPLAY  IMAGE (Imaginea Afişată)

 • Secţiunea "My Display Image" ne oferă posibilitatea folosirii unei imagini care să ne reprezinte atunci cīnd participăm la conversaţii. Pentru a selecta o imagine facem clic pe butonul "Change Default". Va apare o fereastră specială care are trei opţiuni, discutate mai jos.

 • "Don't share a display image" - este opţiunea selectată implicit şi īn traducere īnseamnă "nu partaja [cu partenerii de discuţie] nici o imagine".

 • "Share my picture" ("partajează imaginea mea") - ne permite să selectăm o imagine pentru a o partaja. Facem clic īn cerculeţul din stīnga opţiunii şi apoi facem clic pe butonul grafic care are textul "Select a picture". Apare o fereastră de unde putem să alegem o imagine din cele instalate īmpreună cu YM. Dacă nici una din ele nu ne convine, putem alege o imagine de pe hardiscul calculatorului nostru, folosind butonul "Browse". Facem clic pe butonul "OK" după ce am ales imaginea dorită.

 • "Share my avatar" ("partajează avatarul meu") - ne permite să creăm o imagine personalizată (avatar) pe baza unui şablon existent pe situl Yahoo şi apoi să o partajăm. Facem clic īn cerculeţul din stīnga opţiunii şi apoi facem clic pe butonul grafic "Create your own avatar". Se va deschide īn explorator pagina specială de pe situl Yahoo. Aici trebuie să creăm o imagine pornind de la un şablon existent. Alegem sexul avatarului şi apoi facem clic pe butonul "Create my avatar" pentru a personaliza imaginea conform dorinţelor noastre.

 • Secţiunea "Display Image Options" ne oferă posibilitatea setării preferinţelor noastre legate de afişarea imaginilor care īi reprezintă pe participanţii la discuţii. Opţiunea "Enable display images" este bifată īn mod implicit şi ca urmare imaginile folosite de partenerii noştri de discuţie vor fi afişate īntotdeauna. Dacă īnsă nu dorim acest lucru, putem debifa opţiunea. Putem să afişăm sau nu avatarurile celor cu care discutăm, şi de asemenea putem să ne dăm sau nu acordul ca imaginile persoanelor care nu se află īn lista de contacte să fie afişate.

    9. FEREASTRA  IGNORE  LIST (Lista de Persoane Ignorate)

 • Īn această fereastră putem administra lista de persoane ignorate. Internauţii desemnaţi ca fiind ignoraţi nu vor putea comunica personal cu noi īn nici un fel, nu ne vor putea trimite mesaje scrise şi nu ne vor putea contacta īn mod audio-video.

 • Opţiunea "Ignore anyone who is not on my Messenger List" ne permite să ignorăm toţi internauţii ale căror porecle nu se găsesc īn lista noastră de mesagerie (lista de contacte).

 • Opţiunea "Ignore only the people below" ne permite să facem o listă specială cu internauţii pe care dorim să-i ignorăm. Apăsăm butonul "Add" şi adăugăm porecla (uznumele Yahoo) unui internaut cu care nu dorim să avem de-a face. Va trebui să alegem şi reţeaua din care face parte internautul respectiv (YM, Windows Live sau LCS, ultima fiind o reţea pentru comunicaţii securizate folosită de unele companii). Dacă ne răzgīndim ulterior, apăsăm butonul "Remove" şi īnlăturăm poreclele internauţilor cu care ne-am reconciliat īntre timp.

    10. FEREASTRA  YAHOO MUSIC (Serviciul Gratuit de Muzică Yahoo)   

 • Īn această fereastră putem seta opţiunile referitoare la "postul de radio" prin internet oferit de Yahoo. Acesta este asemănător cu un radio comercial, pentru că īntre melodii sīnt incluse uneori anunţuri publicitare. Diferenţa faţă de un post de radio comercial clasic (FM) este dată de faptul că īn cazul radioului Yahoo ne putem alege stilul de muzică pe care vrem să-l ascultăm şi putem să dăm note melodiilor.

 • Secţiunea "Audio Quality" ne permite să selectăm calitatea sunetului pe care īl vom auzi. Cu cīt calitatea este mai bună, cu atīt fluxul audio va ocupă o lăţime de bandă mai mare. Dacă ne conectăm prin dial-up e recomandat să alegem o calitate joasă ("low") sau medie ("medium"). Dacă ne conectăm prin cablu sau ADSL este recomandat să alegem o calitate medie sau īnaltă ("high") īn funcţie de viteza conexiunii.

 • "When I am listening to Yahoo Music change my status to show" (Cīnd ascult Y Music schimbă-mi statutul īncīt să arate). Putem să alegem īntre trei opţiuni şi anume : "Artist Name - Song Title" (numele artistului - numele melodiei) / "Artist Name - Song Title - My song rating" (numele artistului - numele melodiei - nota melodiei stabilită de mine) / "Do not change my status" (nu īmi schimbă statutul - [nu afişa detalii despre ce muzică ascult]). Dacă alegem prima opţiune, alături de statutul nostru (available - disponibil, etc.) vor apare şi informaţii despre melodia pe care o ascultăm īn acel moment la radioul muzical Yahoo.

 • "Yahoo Music Rating Mode" (Modul de notare a melodiilor). Putem să alegem īntre două opţiuni şi anume : "Simple - Quick and Easy 4 star rating" (notare simplă cu stele de la 1 la 4) / "Advanced: Specific 1 - 100 point ratings" (notare avansată cu acordarea de puncte de la 1 la 100).

 • Secţiunea "Content Filtering" (Filtrarea Conţinutului). Opţiunea "Do not play songs with explicit lyrics" ne permite (īn cazul īn care o bifăm) ca radioul să nu difuzeze melodii cu versuri aşa-zis "explicite", adică īn care se foloseşte un limbaj ofensator sau unde se fac referinţe directe la activităţi sexuale sau la violenţă.

    11. FEREASTRA  LIVEWORDS (Căutare Contextuală de Cuvinte)

 • LiveWords este denumirea unui serviciu de căutare contextuală oferit de Yahoo prin intermediul motorului său de căutare. Dacă selectăm un cuvīnt (sau o sintagmă) dintr-o discuţie pe care o avem prin YM, vom vedea că līngă el apare un buton (cu o lupă desenată pe el) pe care dacă apăsăm va apare o mică fereastră ce conţine o listă de adrese ale unor pagini web unde apare cuvīntul respectiv.

 • Putem alege să activăm acest serviciu (opţiunea "enable" este bifată) sau să-l dezactivăm. Yahoo ne oferă şi posibilitatea ca să fie evidenţiate automat unele cuvinte frecvent īntīlnite din domenii ca sport, bursa, divertisment ("automatically highlight words from these categories)". Este recomandat să debifăm această din urmă opţiune dacă nu o folosim.

    12. FEREASTRA  MESSAGES (Mesaje)

 • La secţiunea "When I receive a new message" ("atunci cīnd primesc unu mesaj") bifăm opţiunea "Show the message window" ("adu īn prim plan īn mod automat fereastra acestuia"). Dacă īnsă dorim ca fereastra de mesaje să fie minimizată īn bara de sarcini ("taskbar") alegem cealaltă opţiune.

 • La secţiunea "Pressing Enter in a message window" ("Apăsarea tastei Enter īn fereastra de mesaje") bifăm opţiunea "Sends the message" ("Trimite mesajul"). Această opţiune este cea uzuală pentru IRC sau MI, unde tasta Enter nu este folosită pentru a ne muta la alt rīnd, din cauza faptului că mesajele sīnt de obicei scurte şi nu conţin mai multe paragrafe. Trecerea la alt rīnd se face automat cīnd am ajuns la capătul rīndului pe care scriem. Dacă īnsă dorim să folosim "Enter" pentru trecerea la rīnd nou, alegem cealaltă opţiune.

 • La secţiunea "When I receive messages from people not on my Messenger List" ("Atunci cīnd primesc mesaje de la persoane care nu se află pe Lista de Mesagerie"), bifăm opţiunea Show the messages īn separate windows" ("Afişează fiecare mesaj īntr-o fereastră separată"). Dacă primim multe astfel de mesaje, putem alege cealaltă opţiune care pune toate aceste mesaje (mai mult sau mai puţin nedorite) īntr-o singură fereastră ("Show the messages īn a single window").

 • La secţiunea "Miscellaneous" ("Diverse") putem să activăm sau nu mai multe componente de interfaţă, care vor fi discutate mai jos.

 • "Enable IMvironments" - numele opţiunii provine de la combinarea cuvintelor IM (prescurtarea de la "instant messaging") şi "environment" ("mediu, ambianţă"). Opţiunea ne permite să īnfrumuseţăm aspectul YM prin folosirea de desene sau poze ca fundal pentru ferestre.

 • "Enable Emoticons" ("Activează Emoticoanele") - este o opţiune care ne permite să adăugăm o nouă dimensiune la comunicarea cu ceilalţi, folosind nişte mici icoane care arată starea noastră de spirit sau care ajută la o mai bună īnţelegere a celor scrise (de ex. atunci cīnd sīntem ironici īn exprimare şi vrem ca mesajul nostru să nu fie luat ad-litteram).

 • "Enable Audibles" ("Activează Acusticoanele - Icoanele Acustice") - Acusticoanele sīnt nişte icoane animate pe care dacă facem clic este citit un text (de obicei amuzant ca exprimare şi conţinut) care va fi transmis partenerului de discuţie. Īn legătură cu acusticoanele există şi două opţiuni secundare, explicate mai jos.

 • "Always show captions when I send or receive Audibles" ("Arată īntotdeauna şi legenda acusticoanelor - transcrierea textului vorbit"). Dacă este bifată, va apare un mic text deasupra barei cu acusticoane atunci cīnd le trimitem sau primim.

 • "Always play audio when I send or receive Audibles" ("Redă īntotdeauna conţinutul audio al acusticoanelor). Dacă este bifată, vom auzi conţinutul audio al acusticoanelor atunci cīnd le trimitem şi primim.

    13. FEREASTRA  PRIVACY (Intimitate)

 • Īn această fereastră putem să specificăm modul īn care dorim să ne fie respectată intimitatea atunci cīnd folosim YM. De asemenea este bine să citim politica privind intimitatea personală practicată de portalul Yahoo. Yahoo culege date despre toţi utilizatorii serviciilor sale şi le foloseşte īn principal pentru scopuri de marketing. Detaliile acestei politici se găsesc īn pagina "Privacy Policy".

 • Īn secţiunea "When I sign into YM" ("Cīnd mă autentific la logare") trebuie să specificăm dacă dorim să semnalăm momentele īn care sīntem conectaţi la reţeaua YM. Īn mod obişnuit conectarea noastră la reţea este semnalata persoanelor din lista noastră de contacte (lista de mesagerie) prin faptul că emoticoana din dreptul poreclei noastre se colorează īn galben (dacă nu sīntem conectaţi, ea este gri). Dar Yahoo permite şi unor situri (cum sīnt forumurile de discuţii la care ne-am īnscris) să semnaleze īn acest fel conectarea noastră la reţea.

 • "Always sign in as invisible. (Appear offline to all users)" (Īntotdeauna autentifică-mă ca invizibil. Apar ca neconectat la reţeaua YM pentru toţi utilizatorii acesteia). Dacă dorim să nu fim "reperaţi" pe timpul conectării la reţeaua YM va trebui să bifăm această opţiune. Vom alege această opţiune īn principal dacă nu dorim să fim contactaţi de nimeni. Alţi internauţi vor putea să sesizeze că ne-am conectat la reţea, doar dacă se īntīlnesc cu noi īn camerele de taifas de pe Yahoo sau īi contactăm noi printr-un mesaj instanataneu.

 • "Allow Yahoo websites to show when I am online" (Permite siturilor Yahoo să semnaleze starea mea de conectare). Dacă dorim să permitem numai siturilor diferitelor servicii Yahoo să semnaleze atunci cīnd sīntem conectaţi la reţea, putem bifa această opţiune.

 • Īn secţiunea "Idle Status" ("Starea de inactivitate") avem de ales īntre mai multe opţiuni care le indică celorlalţi internauţi starea noastră de (in)activitate. YM ţine evidenţa perioadelor noastre de activitate evidenţiate prin scrierea de mesaje sau comunicarea īn alt mod cu ceilalţi internauţi. Īn momentul īn care nu avem activitate YM poate semnala acest lucru celorlalţi internauţi, pentru ca aceştia să nu īncerce să ne contacteze īn această perioadă. Bifăm opţiunile pe care le dorim şi īnlăturăm bifarea de la cele pe care nu le dorim.

 • Opţiunea "Show me as idle if I don't use the computer for ... minutes" ne permite să specificăm intervalul de timp după care să apărem ca fiind inactivi ("idle"). Acesta lucru le semnalează celorlalţi internauţi faptul că nu sīntem atenţi la ce se īntīmplă īn YM, pentru că sīntem ocupaţi cu altceva sau am plecat de līngă calculator.

 • Opţiunea "Do not show anyone how long I have been idle" ("Nu arată nimănui cīt timp am fost inactiv"). Dacă o bifăm, starea noastră de inactivitate nu va fi semnală nimănui, deci vom apare ca avīnd mereu activitate, chiar dacă acest lucru nu este adevărat.

    14. FEREASTRA  WEBCAM (videocameră)

 • Butoanele "Camera Settings" (parametri) şi "Camera Source" (sursă de imagine) ne permit să facem reglaje tehnice legate de camera video (videocameră). Sub ele se află o riglă pe care se află un glisor. Facem clic pe glisor, ţinem apăsat butonul mausului şi mutăm glisorul la stīnga sau la dreapta, pentru a alege combinaţia cea mai potrivită īntre viteza de transmitere a imaginilor şi calitatea acestora. Dacă avem o conexiune prin telefon, ducem cursorul la marginea stīngă pentru viteză maximă ("faster speed"), iar dacă avem o conexiune foarte rapidă (cablu sau DSL) putem duce cursorul la marginea dreaptă pentru o calitate mai bună a imaginii ("better quality").

 • Secţiunea "When someone tries to see my webcam" ("atunci cīnd cineva īncearcă să vadă imaginile transmise de videocamera mea") ne permite să bifăm una din cele trei opţiuni disponibile, care sīnt explicate mai jos.

 • "Always ask for my permission" ("YM trebuie să-mi ceară permisiunea īnainte ca o persoană să vadă imaginile transmise de videocameră)

 • "Allow everyone to see my webcam" ("Oricine poate vedea imaginile mele fără o permisiune explicită")

 • "Always allow the following people to view my webcam" ("YM trebuie să lase internauţii specificaţi de mine să-mi vadă imaginile fără permisiunea mea explicită"). Dacă alegem această opţiune trebuie să apăsăm butonul "Edit" şi să indicăm YM care sīnt internauţii agreaţi de noi. Avem şi posibilitatea să ignorăm orice alte solicitări de vizionare a imaginilor, dacă bifăm căsuţa "Ignore other view requests".

 • Opţiunea "If I am īn a chat room allow people īn the chat room to view my webcam" ne permite, dacă o bifăm, să facem disponibile pentru vizionare imaginile oferite de videocamera noastră tuturor celor prezenţi īn aceeaşi cameră de taifas cu noi.

 • Opţiunea "When I show my webcam, change my status message to" (cīnd videocamera e pornită, schimbă mesajul de stare īn ...) ne permite să schimbăm mesajul care apare īn bara de stare. Īn mod obişnuit acest mesaj este "View My Webcam" īnsă putem scrie orice altceva, eventual ceva similar īn limba romană.

    15. FEREASTRA  SUPERWEBCAM (supercameră video)

 • Īn această fereastră precizăm nişte parametri care permit transmiterea imaginilor videocamerei noastre la o rezoluţie mai mare decīt cea obişnuită şi la un număr de cadre pe secundă ("frames per second") mai mare. Imaginea este mai fluidă şi de calitate mai bună, īnsă acest lucru este posibil doar dacă avem o conexiune rapidă la internet.

 

FEREASTRA  PRINCIPALĂ  YAHOO  MESSENGER

    Fereastra principala a YM seamănă cu a tuturor programelor pentru sistemul de operare Windows, īnsă are şi unele caracteristici speciale. Ea conţine mai multe bare (explicate mai jos), un compartiment de mesagerie şi un compartiment de conţinut.

    Barele care apar īn fereastra principală sīnt următoarele:

 • BARA DE MENIURI ("menubar") se află la partea de sus a ferestrei principale. Īn mod obişnuit din meniuri nu se văd decīt titlurile (Messenger, Contacts, Actions, Help), dar dacă facem clic pe unul din titluri apare o listă (meniu) care se derulează īn jos. Fiecare meniu conţine diverse opţiuni sau comenzi. Aceasta bară este discutată īn detaliu mai jos.

 • BARA DE STATUT ("status bar") se află sub bara de meniuri. Ea arată care este starea noastră de activitate şi dacă sīntem disponibili ("Available") sau nu pentru taifas cu alţi internauţi. Dacă facem clic pe bară, va apare un meniu cu diverse opţiuni ("Be right back" - mă īntorc imediat ; "Busy" - ocupat ; etc.). Pentru a ne alege un statut facem clic pe opţiunea care se potriveşte cel mai bine cu starea noastră de disponibilitate. Avem şi posibilitatea de a compune un text care să exprime cel mai bine această stare dacă facem clic pe opţiunea "New status message". De asemenea avem posibilitatea să fim "invizibili" pentru alţi internauţi, chiar dacă avem programul YM deschis (opţiunea "invisible to everyone"). Aceasta ne permite să-i contactăm pe cei cu care dorim să discutăm, fără a ne trăda prezenţa altor internauţi care folosesc YM.

 • BARA DE UNELTE ("toolbar" - "bară de instrumente") se află sub bara de meniuri şi conţine nişte butoane pe care apăsăm pentru a da comenzi rapide programului. Ea conţine butoanele "Add a Contact" (făcīnd clic pe pe butonul care are semnul + pe el putem adăuga un internaut din reţelele YM sau Windows Live la lista noastră de contacte), "Messenger List / Address Book" (făcīnd clic pe un buton sau pe celălalt, apare lista de contacte sau agenda cu adrese), "Yahoo Mail" (făcīnd clic pe el putem să ne logăm la contul de poştă electronică Yahoo), "Voice Messages and Call History" (făcīnd clic pe el accesăm căsuţa unde sīnt stocate mesajele vocale şi putem vedea istoricul apelurilor telefonice) şi "Yahoo 360" (făcīnd clic pe el ne logăm la serviciul Yahoo 360 care ne permite să ţinem un blog şi să partajăm poze).

 • BARA DE CĂUTARE A CONTACTELOR ("contact search bar") se află sub bara de unelte. Ea ne permite trimiterea rapidă de mesaje sau apelarea unor persoane.

 • BARA DE VOCE ("voice bar") se află sub lista de contacte şi ne permite apelarea telefonică a persoanelor.

 • BARA DE CĂUTARE ("search bar") se află la baza ferestrei (cel mai jos). Dacă dorim să aflăm care sīnt paginile web care conţin un anumit cuvīnt sau grup de cuvinte scriem cuvīntul respectiv īn cīmpul de căutare şi facem clic pe butonul "Search" (caută). Va apare īn explorator o listă de pagini web care conţin cuvīntul căutat, listă alcătuită de motorul de căutare Yahoo.

 • Putem decide care dintre bare să fie afişate dacă facem clic pe meniul "Messenger", apoi pe opţiunea "Show / Hide" şi īnlăturăm bifarea din dreptul barelor pe care nu le dorim.

    1. BARA DE MENIURI conţine următoarele meniuri :

    1.1 MESSENGER - Conţine comenzi referitoare la conectarea la serverul YM

 • "My Status" : Ne permite să schimbăm starea noastră de activitate ("online status"). Alegem din meniu starea adecvată : "available" (disponibil), "be right back" (mă īntorc īn curīnd), "busy" (ocupat), etc.

 • "No Incoming Calls" : Ne permite să refuzăm orice apel telefonic.

 • "My Contact Details" : Ne permite să modificăm informaţiile despre noi pe care dorim să le facem publice (nume de familie, prenume, telefon, adresa de mel, etc.)

 • "My Account Info" : Ne permite să vedem informaţiile despre contul nostru de la Yahoo.

 • "My Profiles" : Ne permite să edităm profilul nostru şi să creăm sau să ştergem identităţile alternative ("alternate ID's") pe care le folosim cu YM.

 • "My Display Image" : Ne oferă posibilitatea setării preferinţelor noastre legate de afişarea imaginii sau avatarului care ne reprezintă atunci cīnd participăm la discuţii.

 • "My Webcam" : Ne permite să pornim videocamera, bineīnţeles dacă avem una conectată la calculator.

 • "Show / Hide" : Ne permite să afişăm sau să ascundem barele din interfaţa YM.

 • "Change Skin" : Ne permite să schimbăm costumul YM.

 • "Yahoo Chat Rooms" : Ne permite accesul la camerele de taifas puse la dispoziţie de Yahoo.

 • "Preferences" : Ne permite să modificăm preferinţele noastre legate de programul YM.

 • "Privacy Options" : Ne permite să modificăm modul īn care dorim să ne fie respectată intimitatea atunci cīnd folosim YM.

 • "Sign Īn to Mobile Device" : Ne permite să folosim serviciul de mesagerie instantanee Yahoo prin intermediul unui dispozitiv mobil (telefon, PDA, etc.), capabil să transmită mesaje scurte (SMS).

 • "Sign Out" : Ne permite să ne delogăm de la servicul de mesagerie instantanee Yahoo (să ne deconectăm de la serverul YM), fără a īnchide programul.

 • "Close" : Īnchide programul YM.

    1.2 CONTACTS - Conţine setări referitoare la persoanele cu care comunicăm (contacte).   

 • "Add a Contact" : Ne permite să adăugăm un contact (persoană cu care dorim să conversăm) la lista de mesagerie.

 • "Invite People to Join" : Ne permite să invităm persoane (prin poşta electronică) din reţelele Yahoo sau Windows Live pentru a ni se alătura la o discuţie.

 • "Import Contacts" : Ne permite să importăm contactele din agenda de adrese Yahoo sau din agenda programului Outlook.

 • "Stealth Settings" : Ne permite să apărem ca fiind "invizibili" (neconectati la reţea) pentru unele persoanele din lista de contacte.

 • "Contact Details" : Ne permite să vedem informaţiile despre persoanele din lista de contacte.

 • "View Profile" : Ne permite să vedem profilul (informaţii detaliate) unei anumite persoane sau profilul nostru. Fiecare utilizator Yahoo īşi poate modifica oricīnd profilul, adăugīnd sau īnlăturīnd informaţii.

 • "Message Archive" : Ne permite să vedem şi să administrăm mesajele schimbate cu ceilalţi internauţi prin intermediul YM. Arhivarea mesajelor nu este o opţiune implicită a programului YM. Dacă dorim că mesajele să fie arhivate trebuie să specificăm acest lucru īn fereastra cu opţiunile programului ("Preferences") la secţiunea corespunzătoare ("Archive").

 • "Voice Messages and Call History" : Ne permite să accesăm căsuţa unde sīnt stocate mesajele vocale şi putem vedea istoricul apelurilor telefonice.

 • "Ringtone" : Ne permite să setăm melodia soneriei sau să o facem mută.

 • "Show offline contacts" : Dacă bifăm opţiunea (recomandat) persoanele neconectate la reţea vor apare şi ele īn lista de contacte.

 • "Show Messenger List" : Ne permite să afişăm lista de mesagerie (contacte).

 • "Show Address Book" : Ne permite să afişăm agenda de adrese.

 • "Delete" : Ne permite să ştergem elemente din lista de mesagerie (grupuri, contacte).

 • "Organize Messenger List" : Este un submeniu care conţine comenzi ce ne permit să administrăm lista de contacte (alcătuirea de grupuri de persoane, ştergerea grupurilor, etc.).

    1.3 ACTIONS - Conţine comenzile programului YM care ne permit sa comunicăm cu alţi internauti.

 • "Send an Instant Message" : Ne permite să trimitem un mesaj instantaneu.

 • "Call Computer" : Ne permite să iniţiem o discuţie īn mod audio cu un alt posesor de PC care este şi el conectat la reţeaua Yahoo.

 • "Call a Phone Number" : Ne permite să folosim servicul de telefonie prin internet (Voice over IP - VOIP) pentru a apela numere din reţeaua telefonică fixă sau mobilă. Este un serviciu cu plată şi nu funcţionează decīt īn cīteva ţări, printre care nu se află Rumīnia.

 • "Call Setup" : Ne permite să facem reglări de fineţe ale volumului microfonului şi difuzoarelor cu ajutorul Asistentului de Setare a Apelării.

 • "Send an SMS Message" : Ne permite să trimitem un mesaj scurt către posesorul unui telefon mobil.

 • "Send an Email" : Ne permite să trimitem un mel cu ajutorul programului implicit ("default") de poştă electronică (Outlook Express, etc.).

 • "Send My Contact Details" : Ne permite să trimitem detaliile despre contul nostru de la Yahoo.

 • "Send My Messenger List" : Ne permite să trimitem lista de mesagerie (cu contacte).

 • "Send a File" : Ne permite să trimitem o filă de pe calculatorul nostru.

 • "Share Photos" : Ne permite să partajăm poze.

 • "Play A Game" : Ne permite să invităm o persoană pentru a juca un joc online (şah, table, etc.) oferit de serviciul Yahoo Games.

 • "Choose a Plugin" : Ne permite să alegem o extensie pentru a o instala, dezinstala, porni sau opri.

 • "View Webcam" : Ne permite să vedem imaginea de la o videocameră.

 • "Invite to My Webcam" : Ne permite să invităm pe cineva să vadă imaginile de la videocamera noastră.

 • "Invite to Conference" : Ne permite să invităm mai mulţi internauţi (maximum 10) pentru a participa la o conferinţă (taifas simultan cu sau fără voce).

    1.4 HELP - Conţine comenzi referitoare la informaţiile ajutătoare necesare pentru a īnvăţa să folosim corect YM.

   2. COMPARTIMENTUL  DE  MESAGERIE :

    Acesta se află īn centrul ferestrei principale YM, iar conţinutul său este determinat de butonul care este apăsat. Avem la dispoziţie butonul "Messenger List" pe care dacă facem clic apare lista de mesagerie (alcătuită din amicii noştri şi din persoanele cu care conversăm la momentul respectiv) şi butonul "Address Book" pe care dacă facem clic apare agenda de contacte pe care o putem astfel administra.

    3. COMPARTIMENTUL  DE  EXTENSII :

    Este situat sub compartimentul de mesagerie. Extensiile (numite īn engleză "plug-ins" sau "add-ons") sīnt nişte mici programe care se "grefează" pe un soft şi īi īmbunătăţesc funcţionalitatea. Ele pot fi instalate şi dezinstalate cu uşurinţă. Acest compartiment ne permite accesul uşor la unele funcţii adăugate prin instalarea unor extensii (ştiri, calendar, vreme, etc.).

 

LISTA  DE  MESAGERIE

    Lista de mesagerie (LIM, lista de contacte) este o componentă esenţială a oricărui program de MI şi de aceea ea se găseşte īntotdeauna īn partea centrală a ferestrei principale a acestora. Pentru că YM se doreşte un program care să fie folosit atīt de utilizatorii casnici (care se conectează de acasă), cīt şi de cei din mediul instituţional (şcoală, servici, etc.) īn versiunea 6 a YM a fost īnlocuită denumirea "Friends List" (lista de prieteni) folosită īn versiunea 5 a programului cu denumirea mult mai neutră "Messenger List" (lista de mesagerie). Această listă are diferite denumiri ("buddy list", "friends list", etc.) īn limba engleză, īn funcţie de softul de MI folosit şi de versiunea acestuia, īnsă funcţionalitatea rămīne aceeaşi. Īn principiu ea funcţionează ca o carte de telefon care ar conţine numele prietenilor noştri şi care īn acelaşi timp ne-ar indica dacă aceştia sīnt acasă, pentru a fi siguri că ne vor răspunde la telefon. Tocmai această ultimă caracteristică face ca īnţelegerea funcţionării listei de mesagerie să fie esenţială pentru oricine doreşte să folosească programele de MI.

    1. GRUPURILE DE CONTACTE (PERSOANE)

 • Uznumele (numele de utilizator, identificatorul Yahoo) contactelor (persoanelor) prezente pe listă sīnt aranjate īn mai multe grupuri pe care trebuie să le definim. Aceste grupuri nu sīnt altceva decīt o modalitate de a pune īn ordine lista de mesagerie, ele neavīnd īn afară de această funcţie nici o altă importanţă. De exemplu putem să avem grupul persoanelor pe care le cunoaştem de la şcoală (sau servici), grupul acelora care ne sīnt rude şi grupul acelora cu care am comunicat exclusiv prin internet (pe care nu le-am īntīlnit niciodată īn realitate).

 • Grupurile apar īn compartimentul de mesagerie al ferestrei principale YM ca nişte liste care pot fi expandate (vedem uznumele contactelor) sau comprimate (vedem doar titlul grupului) dacă apăsăm pe săgetuţa din stīnga denumirii lor. Putem crea grupuri făcīnd clic pe meniul "Contacts", apoi pe opţiunea "Organize Messenger List" şi īn fine făcīnd clic pe "Create New Group". Se va deschide un nou meniu īn care facem clic pe opţiunea "Create New Group". Va apare o minifereastră conţinīnd un cīmp īn care trebuie să competăm numele grupului şi apoi să apăsăm butonul OK. Grupul nou creat va fi afişat īn compartimentul de mesagerie.

 • Dacă facem clic dreapta pe numele grupului va apare un meniu cu mai multe opţiuni pe care putem face clic dacă e nevoie : "Add a Contact to Group" (adaugă o persoană la grup), "Rename Group" (redenumeşte grupul), "Delete Group" (şterge grupul, acţiune posibilă doar dacă grupul e gol) şi "Create New Group" (creează un grup nou). Īn afară de aceste opţiuni administrative mai există două opţiuni de comunicare foarte importante şi anume : "Send Instant Message to All īn Group" (trimite un mesaj tuturor persoanelor din grup) şi "Invite All īn Group to Conference" (invită toate persoanele din grup la o conferinţă). De asemenea e posibil să stabilim pentru fiecare grup nişte setări particulare de confidenţialitate (invizibilitate) īn ceea ce ne priveşte.

 • Putem muta persoanele (contactele) dintr-un grup īn altul făcīnd clic pe uznumele lor şi apoi (ţinīnd apăsat butonul stīng al mausului) trăgīnd uznumele īn grupul dorit. Metoda este denumită "drag and drop" (trage şi dă drumul).

    2. ADĂUGAREA DE CONTACTE (PERSOANE) LA LISTĂ :

 • Pentru a adaugă contacte (persoane cu care conversăm pe internet) la listă avem mai multe variante. Cea mai evidentă este apăsarea pe butonul "Add" din fereastra principală YM. Alte posibilităţi sīnt legate de comanda "Add a Contact" prezentă īn meniul "Contacts" al ferestrei principale YM şi de comanda "Add to Messenger List" prezentă īn submeniul "Contact Options" din meniul "Actions" al ferestrei de comunicare cu ceilalţi internauţi.

 • Oricare variantă am alege-o va apare o fereastră īn care sīntem īntrebaţi cum dorim să identificăm amicul pe care-l dorim adăugat la listă. Īn cīmpul "Messenger ID or email address" completăm identificatorul Yahoo (uznumele, porecla) sau adresa de mel a contactului respectiv, iar apoi alegem reţeaua de MI īn care se află. Facem apoi clic pe butonul "Next".

 • Va apare o fereastră cu două cīmpuri care trebuie completate. Īn cīmpul "Choose or Enter a Group for this person" trebuie să selectăm un grup existent din meniu sau să completăm un nume de grup nou īn care dorim să includem persoana respectivă. Atunci cīnd dorim să adăugăm o persoană la lista de contacte trebuie să avem mai īntīi consimţămīntul acesteia, din motive de respectare a intimităţii personale. Ca urmare el (sau ea) va primi un mesaj din partea noastră la care poate să răspundă afirmativ (aprobă adăugarea la lista de contacte) sau negativ (refuză). Īn funcţie de răspuns putem adăuga sau nu persoana la listă, softul YM nu ne permite să adăugăm o persoană fără consimţămīntul acesteia. Īn cīmpul "Enter a brief introduction" scriem deci un mic mesaj către persoana respectivă īn care expunem motivele pentru care dorim să o adăugăm la lista de mesagerie. Acest din urmă lucru este o dovadă de politeţe şi este recomandat să procedăm īn acest fel dacă dorim să obţinem un răspuns afirmativ. Totuşi este o etapă opţională (neobligatorie). Facem apoi clic pe butonul "Next" şi mesajul va fi transmis automat. Facem apoi clic pe butonul "Finish", pentru a īncheia procedura de adăugare a unui nou contact.

 • Internautul pe care dorim să-l trecem pe lista de amici va primi o īnştiinţare de la Yahoo sub forma unei miniferestre numită "Add to Messenger List Request" ("Solicitare de adăugare la lista de mesagerie"). El (sau ea) are două posibilităţi de răspuns : afirmativ (face clic īn cerculeţul de līngă opţiunea "Allow this person to add me and see when I am online") sau negativ (face clic pe butonul "Do not allow..."). Dacă răspunsul este afirmativ, internautul va apare īn lista noastră de contacte. O a treia opţiune, numită "And add to my Messenger List" permite atīt acceptarea cererii, cīt şi adăugarea solicitantului la lista de contacte.

 • Dacă nu avem cunoştinţe care sīnt īnregistrate la portalul Yahoo, putem să le sfătuim să se īnregistreze sau putem īncerca să găsim parteneri de conversaţie cu ajutorul serviciului Yahoo Member Directory. Acesta este un catalog care conţine uznumele persoanelor īnregistrate la Yahoo care doresc să fie contactate pentru iniţierea unei conversaţii. Pentru a fi listat īn acest catalog, un membru Yahoo trebuie să specifice īn profilul său īn mod expres acest lucru, adică să facă clic pe legătura "Create a Listing" şi să urmeze instrucţiunile din secţiunea respectivă. Fiecare persoană prezentă īn catalog are specificate datele personale pe care a ales să le facă publice īn profilul Yahoo (vīrsta, domiciliu) şi de asemenea care sīnt subiectele de conversaţie preferate. Membrii Yahoo sīnt grupaţi īn catalog după interesele lor īn privinţa purtării unei discuţii. Astfel, avem mai multe categorii şi anume : "Computers & Internet", "Regional", etc. Īn cadrul fiecărei categorii, membrii sīnt grupaţi după subcategorii. Astfel īn categoria Regional avem subcategoria Countries şi mai departe īn aceasta din urmă intrarea Rumīnia. Membrii Yahoo listaţi īn această categorie doresc să converseze īn limba rumīnă, pe subiectele care īi interesează pe fiecare īn parte. Putem să vedem īn pagina web doar o anumită parte dintre aceştia (după sex sau după categoria de vīrstă), pentru a-i găsi mai uşor pe aceia cu care dorim să intrăm īn contact. Cei listaţi au alături de uznume emoticoana care arată dacă sīnt sau nu conectaţi la reţeaua YM. Dacă sīnt conectaţi, īi putem contacta prin YM, iar dacă nu sīnt, īi putem contacta cu ajutorul unui mesaj offline sau prin poşta electronică. Īn acest fel, după ce purtăm mai multe conversaţii cu persoanele care au aceleaşi preocupări ("interests") cu ale noastre ne putem alcătui o listă de mesagerie.

    3. ADMINISTRAREA LISTEI DE MESAGERIE :

    Putem să facem diverse operaţii administrative cu lista de contacte : adăugare de noi contacte, ştergerea unor contacte, mutarea sau copierea contactelor dintr-un grup īn altul, crearea şi ştergerea de grupuri. Acestea se fac apelīnd la procedura prezentată mai sus ("drag and drop") şi făcīnd clic pe opţiunile ("Delete Group", Add a contact to Group", "Rename Group" sau "Create new group") din meniul care apare dacă facem clic dreapta pe numele unui grup. Atunci cīnd ştergem o persoană din lista de mesagerie, aceasta nu va fi notificată de acţiunea noastră.

    4. FOLOSIREA LISTEI DE MESAGERIE:

    Principala funcţie a listei de mesagerie este să ne arate care dintre persoanele din listă sīnt conectate la reţeaua YM, īn aşa fel īncīt să putem să le contactăm pentru a discuta cu ele. Īn momentul īn care o persoană s-a conectat la internet şi a lansat īn funcţiune programul YM, serverul Yahoo ne va atrage atenţia asupra faptului că persoana este online prin apariţia unei emoticoane ("smilie" - zīmbăreţ) simbolizīnd o faţă zīmbitoare colorată īn galben īn dreptul uznumelui persoanei respective. Dacă facem dublu clic pe uznumele contactului va apare o fereastră de comunicare īn care va trebui să scriem mesajul de iniţiere a unei conversaţii. Alternativ, dacă facem clic dreapta pe uznume va apare un meniu cu multe opţiuni (trimitere de file, invitaţie la conferinţă, etc.). Alegem opţiunea dorită din acest meniu şi facem clic pe ea. Dacă līngă uznumele unui contact se află o emoticoană reprezentīnd o faţă colorată īn gri, atunci acesta nu este conectat la reţeaua YM sau a activat opţiunea de invizibilitate ("stealth"). Şi īn această situaţie putem să īi trimitem un mesaj, care īi va fi prezentat īn momentul īn care se va conecta la reţea ("offline message"). Chiar dacă persoana este conectată şi doreşte să rămīnă invizibilă, ea va primi oricum mesajul.

 

YM  PARTEA 1

YM  PARTEA 2

 

VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

Copyright © MUNTEALB. Toate drepturile rezervate. All rights reserved. Tous droits réservés.

Toate materialele de pe acest sit sīnt originale şi sīnt scrise de MunteAlb.

Reproducerea materialelor (integrală sau parţială) fără acordul autorului intră sub incidenţa Legii privind Dreptul de Autor.

 

Pe acest sit este folosit modul de scriere corect, logic, practic, naţional, nepropagandistic şi anti-latinoman, cel cu ī din i şi sīnt.

 

Alegerea terminologiei folosite pe sit este explicată īn materialul Limba Rumīnă īn Epoca Informaticii.

 

Situl se găseşte la adresa :  http://muntealb.16mb.com/

Sit văzut optim cu opţiunea "Large Fonts" selectată īn Display Properties. Alternativ se poate face clic īn Internet Explorer pe meniul "View", se duce cursorul peste opţiunea "Text Size" şi apoi se face clic pe opţiunea "Larger" din meniul care apare. Culoarea textului şi a fundalului paginilor sitului poate fi modificată īn aşa fel īncīt să respecte aranjamentul coloristic din Windows Explorer, care este de obicei text negru pe fundal alb. Īn Internet Explorer se face clic pe meniul "Tools", apoi pe opţiunea "Internet Options". Īn fereastra care apare se face clic pe butonul "Accessibility" şi se bifează căsuţa "Ignore colors specified on Web pages", după care se apasă pe butonul "OK". Se procedează similar dacă este folosit un alt program de explorare a internetului. Pentru a se reveni ulterior la culorile originale se īnlătură bifarea.
Diacriticele din această pagină au fost adăugate automat cu programul gratuit AutoCorect, varianta clasică.