MANUAL  UTILIZARE  PODCASTURI

Clichează mai jos pe capitolul dorit pentru a ajunge la el.

 

 01. INTRODUCERE
 02. NOŢIUNI  EXPLICATIVE
 03. APARATURĂ
 04. PROGRAME  NECESARE
 05. INTERFAŢA  PROGRAMULUI  ZIEPOD
 06. GĂSIREA  PODCASTURILOR
 07. ABONAREA  LA  PODCASTURI
 08. DESCĂRCAREA  PODCASTURILOR  OBIŞNUITE  CU  ZIEPOD
 09. DESCĂRCAREA  PODCASTURILOR  DE  PE  YOUTUBE  CU  MOVIER
 10. ACTUALIZAREA  PODCASTURILOR
 11. ADMINISTRAREA  PODCASTURILOR
 12. EXPORTAREA  ŞI  IMPORTAREA  LISTEI  DE  PODCASTURI
 13. OPŢIUNILE  PROGRAMULUI  ZIEPOD
 14. OPŢIUNILE  PROGRAMULUI  MOVIER
 15. SINCRONIZAREA  ĪNTRE  CALCULATOR  ŞI  DISPOZITIVUL  MOBIL
 16. REDAREA  PODCASTURILOR
 17. CONCLUZII
 

INTRODUCERE

    Creşterea exponenţială a numărului de ziare, canale de televiziune sau posturi de radio nu a īnsemnat şi o creştere a calităţii materialelor difuzate de acestea, aşa cum ar fi fost logic din cauza concurenţei apărute. Ba din contră, efectul a fost invers, iar īn goana după audienţă calitatea materialelor a scăzut, pentru a putea fi accesibile unui număr cīt mai mare de consumatori. O altă problemă mare a mass-mediei este numărul restrīns de domenii de activitate care beneficiază de atenţie. Īn afară de politică, sport şi divertisment, care sīnt tratate pe larg, restul activităţilor umane sīnt amintite doar īn treacăt. Există cīteva reviste sau canale TV specializate, de exemplu cele cu tematică de istorie sau ştiinţă, dar ele nu fac decīt să confirme regula că marea majoritate a activităţilor umane nu-şi găsesc reflectarea īn materialele din presa scrisă sau audio-vizuală.

    Internetul este cel care a spart monopolul mass-mediei clasice, permiţīnd diversificarea enormă a domeniilor de activitate care beneficiază de expunere largă, pe picior de egalitate. Orice material de pe internet, indiferent de tema abordată, poate fi accesat la fel de uşor de către cei interesaţi. Utilizatorii internetului pot acum să īşi dedice timpul liber citirii, ascultării sau vizionării unor materiale din domeniile de care sīnt pasionaţi, nemaifiind limitaţi la texte sau emisiuni doar pe teme de politică, sport sau divertisment. Mai mult, cu ajutorul fluxurilor RSS ei sīnt acum anunţaţi automat ori de cīte ori apar materiale noi, avīnd deci la dispoziţie īn permanenţă conţinut pe gustul lor.

    Acest manual īşi propune să dezvăluie modul īn care oricine poate profita de conţinutul audio-video existent pe internet pentru a-şi alcătui un program personalizat de ascultare sau/şi vizionare a emisiunilor din domeniile care-l interesează. Există un singur obstacol care stă īn calea accesului la acest paradis informaţional pus la dispoziţie de internet. Acesta este obstacolul lingvistic, īn sensul că marea majoritate a acestui conţinut este īn limbi străine. Există şi conţinut īn limba rumīnă, dar este de obicei īn cantitate mică şi de calitate slabă. De aceea, acest manual se adresează īn principal celor care ştiu limbi străine cel puţin la nivel mediu, adică sīnt capabili să īnţeleagă vorbirea liberă purtată īn limbile respective.

 

NOŢIUNI  EXPLICATIVE

    Un podcast este un canal media care transmite pe internet o emisiune sub formă de episoade. Diferenţa faţă de canalele media obişnuite transmise prin unde radio sau cablu este aceea că episoadele podcastului sīnt stocate pe măsură ce sīnt difuzate. Ca urmare, ele sīnt disponibile īn permanenţă, putīnd fi ascultate īn mod selectiv şi īn ce ordine vrem. Numele de "podcast" provine din unirea cuvintelor englezeşti "pod" şi "cast". Primul cuvīnt, "pod", este īn fapt o prescurtare a numelui unui dispozitiv electronic portabil (iPod) care permite ascultarea de materiale audio stocate sub formă de file audio (mp3, etc.). Al doilea cuvīnt, "cast", are īnţelesul de "difuzare", "emitere", "transmisie". De aici rezultă că un podcast este o difuzare periodică de material media destinat redării pe un dispozitiv de tip iPod, adică pe un dispozitiv portabil care poate reda file audio. Sensul a fost īnsă lărgit cu timpul, iar acum podcast īnseamnă şi difuzarea de file īn format video.

    Filele audio sau video reprezintă conţinutul propriu-zis al podcastului, adică episoadele lui. Dar ceea ce a făcut să apară noţiunea de podcast a fost folosirea tehnologiei RSS pentru a semnaliza apariţia episoadelor noi, utilizatorul fiind anunţat automat atunci cīnd acestea devin disponibile. Fluxul RSS al unui sit este o īnlănţuire de mesaje īn format text, care prezintă noutăţile apărute pe situl respectiv. Fluxul RSS al unui podcast este o īnlănţuire de mesaje care anunţă apariţia episoadelor noi, fiecare mesaj conţinīnd īnsă pe līngă text şi un ataşament similar celui īntīlnit la poşta electronică. Acest ataşament conţine fila audio sau video a episodului podcastului şi se numeşte "enclosure", noţiune care se poate traduce cu "incluziune", adică conţinut (multimedia) inclus. Spre deosebire de poşta electronică, unde ataşamentul unui mesaj este de obicei descărcat automat īmpreună cu mesajul respectiv, īn cazul podcastului ataşamentul este de obicei descărcat manual, existīnd īnsă şi posibilitatea ca el să fie descărcat automat.

    Īn concluzie, podcastul este un canal care difuzează conţinut audio sau video pe internet şi ne anunţă despre episoadele noi prin intermediul unui flux RSS, care ne permite şi să descărcăm episoadele respective. Din punct de vedere strict tehnic, el este un flux RSS care are conţinut media ataşat. Din punct de vedere al utilizării īn practică, există şi podcasturi care nu au un flux RSS asociat, episoadele lor trebuind să fie ascultate/vizionate pe sit sau descărcate manual pentru a fi puse pe redorul [player] digital. Un astfel de caz este reprezentat de YouTube, sit de partajare multimedia care găzduieşte multe podcasturi, dar care nu pune la dispoziţie fluxuri RSS pentru descărcarea lor, aşa că ele trebuie descărcate manual.

 

APARATURĂ

    Pentru a putea asculta sau viziona episoadele unui podcast avem nevoie de un dispozitiv care să redea tipurile cele mai folosite de file audio sau video. Evident că orice calculator fix [desktop] sau portabil [laptop] este capabil de acest lucru, deci un calculator conectat la internet este un dispozitiv care poate fi utilizat pentru descărcarea şi redarea podcasturilor. Īnsă, aşa cum īi zice şi numele, podcastul este un mediu de difuzare creat special pentru dispozitivele (ultra)portabile, astfel ca să putem urmări conţinutul audio-video unde şi cīnd avem chef, fără a avea nevoie de un calculator.

    Tabletele şi smartfoanele (telefoanele deştepte) sīnt practic nişte calculatoare portabile de mici dimensiuni, putīnd fi folosite cu succes pentru descărcarea şi redarea podcasturilor. Indiferent de sistemul de operare existent pe tabletă sau smartfon, există aplicaţii speciale pentru descărcarea şi gestionarea podcasturilor. Tabletele sīnt recomandate pentru podcasturile audio sau video, iar smartfoanele īn special pentru podcasturile audio, din cauza ecranului mic.

    Īnsă aparatul perfect pentru podcasturi este Redorul Audio Digital [Digital Audio Player], numit şi Redor MP3/MP4 [MP3/MP4 Player]. Acest aparat are avantajul că este mai mic şi mai ieftin decīt smartfoanele sau tabletele şi īn plus are o durată a bateriei (acumulatorului) mai mare decīt acestea. Dimensiunile sale foarte mici īl fac uşor de ţinut īn orice buzunar. Un alt avantaj este greutatea sa redusă, care īl recomandă pentru activităţile fizice (de ex. alergatul) la care orice greutate īn plus este deranjantă. Pe scurt, Redorul [Player] Audio Digital este aparatul ideal pentru consumatorul avid de podcasturi. Toate magazinele de electronice au acest tip de aparate īn ofertă, de la preţuri ce īncep īn jurul a 100 de lei. Īn funcţie de numărul podcasturilor pe care vrem să le stocăm, putem alege un aparat cu memorie internă de 2 GB, 4 GB sau chiar mai mult. Īn general o capacitate de stocare de 4 GB este suficientă pentru cei mai mulţi utilizatori, mai ales dacă podcasturile urmărite sīnt īn format audio. Redoarele cu ecran, oricīt de mic ar fi acesta, sīnt de preferat chiar dacă nu le vom folosi pentru podcasturi video. Ele permit afişarea pe ecran a informaţiilor referitoare la filele redate, gestionarea mai uşoară a podcasturilor şi configurarea rapidă a setărilor complexe al aparatului.

    Un accesoriu esenţial pentru ascultarea de podcasturi este reprezentat de căştile audio. Aşa cum am zis, podcasturile pot fi redate pe calculatoare, care de obicei au boxe conectate sau difuzoare integrate, cu putere şi calitate a sunetului bună sau īn cel mai rău caz acceptabilă. Tabletele, telefoanele şi majoritatea redoarelor MP3/MP4 au şi ele difuzoare integrate, īnsă puterea lor este īn general slabă, iar calitatea sunetului lasă de dorit. Pentru dispozitivele portabile, de orice fel ar fi ele, este recomandată utilizarea unor căşti. Oferta din magazine pentru cumpărarea de căşti este foarte mare şi pentru toate buzunarele. Īn mod normal, cu cīt sīnt mai scumpe căştile, cu atīt sīnt mai bune. Pentru a asculta podcasturi nu este īnsă nevoie de căşti scumpe, deoarece podcasturile constau de obicei din discuţii, deci spectrul audio ce trebuie redat nu este atīt de larg ca īn cazul muzicii. Sigur că pe un redor MP3/MP4 se pot stoca şi melodii pentru a fi ascultate alături de podcasturi, deci cine vrea să asculte şi muzică va trebui să ia nişte căşti mai scumpe dacă vrea să aibă o audiţie cīt mai bună.

    Căştile sīnt de două feluri, cele care se bagă īn urechi şi cele care se pun peste urechi. Căştile băgate īn urechi sīnt evident mai mici şi mai uşoare, cea ce le face să fie preferate de majoritatea celor care folosesc dispozitive portabile. Căştile puse peste urechi īşi au şi ele adepţii lor, fiind apreciate pentru faptul că nu prea există riscul să cadă, indiferent cīt de tare ne-am mişca, şi pentru faptul că unele au pe firul de conectare la redor o rotiţă de reglare a intensităţii sonore. Un lucru de care trebuie ţinut cont īn cazul căştilor puse peste urechi este lungimea firului. Dacă la nişte căşti folosite la calculator este recomandat un fir mai lung, īn cazul unor căşti folosite cu un dispozitiv portabil este recomandat un fir mai scurt (1-1,2 m este suficient). Tot īn cazul acestui tip de căşti trebuie luat īn calcul confortul purtării pe perioade mai lungi de timp. Acesta depinde de greutatea căştilor şi de pernuţele care īnconjoară difuzoarele. Deşi căştile mai grele sīnt superioare din punctul de vedere al calităţii sunetului, ele nu sīnt necesare pentru ascultarea de podcasturi. Din contră, pentru acestea sīnt recomandate mai degrabă căşti uşoare, care să nu adauge o greutate prea mare īn plus atunci cīnd facem mişcare. Dar chiar şi īn cazul unor căşti uşoare trebuie să ne asigurăm că au pernuţe de urechi adecvate, adică nu foarte subţiri. Căştile cu pernuţe prea subţiri sīnt uneori puse la reducere īn magazine, dar ele nu trebuie cumpărate nici aşa, pentru că sīnt inconfortabile la folosirea mai īndelungată.

    Căştile scumpe, de la 50 de lei īn sus, sīnt īn general bune, indiferent de tipul lor şi de firma care le-a produs. Īn ce priveşte căştile ieftine, sub 50 de lei, acest lucru nu e valabil īntotdeauna. Căştile foarte ieftine de pus īn ureche, care costă 5-6 lei, sīnt de obicei proaste şi nu merită să fie cumpărate. Din experienţa mea, cel mai mic preţ pentru nişte căşti care să fie folosite pentru podcasturi este de 9-10 lei. Evident, dacă folosim căşti de pus īn ureche trebuie să le ţinem singure īntr-o pungă curată, pentru a nu se murdări. Şi la fel de evident este că dacă purtăm căştile pe stradă trebuie să fim atenţi nu numai la podcastul ascultat, ci şi la ce se īntīmplă īn jurul nostru.

 

PROGRAME  NECESARE

    Accesul la conţinutul media difuzat prin podcasturi necesită un program special care permite recepţionarea şi administrarea acestora. Acest program se numeşte īn engleză "Podcatcher" (literal "prinzător de podcasturi"), iar īn rumīnă numele lui se poate traduce ca "Podcastor". El ne permite abonarea la podcasturi şi gestionarea acestora, funcţionīnd similar cu un agregator de fluxuri RSS. Prin abonare vom fi anunţaţi cīnd apar episoade noi, pe care le putem descărca tot cu podcastorul. Astfel de programe sīnt disponibile pentru toate platformele (calculator, tabletă, smartfon) şi sistemele de operare (Windows, Linux, Android, iOS).

    Pentru acest manual va fi luat īn discuţie programul Ziepod, un podcastor gratuit pentru calculatoare cu sistemul de operare Windows. Există şi o versiune cu plată numită Ziepod+, dar funcţiile suplimentare existente īn ea nu sīnt absolut necesare. Descărcarea acestui soft se poate face fie din pagina principală a sitului prin apăsarea pe butonul "Download ("Descarcă"), fie din pagina specială de descărcare, unde trebuie clicat pe legătura "Download Now" ("Descarcă Acum") aşezată līngă prezentarea pachetului de instalare pentru Ziepod, aflat mai jos īn pagină, după cel pentru Ziepod+.

    Abonarea la podcasturi şi descărcarea episoadelor se va face deci pe calculator, ele urmīnd apoi să fie transferate pe dispozitivul mobil pe care le vom asculta, adică pe redorul MP3/MP4. Acest transfer va fi făcut cu ajutorul lui FreeFileSync, un soft de sincronizare a filelor īntre două dosare. Folosirea unui sincronizator de file ne permite să avem acelaşi conţinut pe calculator şi pe dispozitivul mobil, īn aşa fel īncīt episoadele noi descărcate pe calculator să fie transferate automat pe redorul digital, iar episoadele ascultate şi şterse de pe redor să fie şterse automat şi de pe calculator.

    Ultimul program de care avem nevoie este un convertor de file video, astfel īncīt să le putem transforma īn file audio. Acest program nu e necesar pentru marea majoritate a podcasturilor, care au deja conţinutul īn format audio (.mp3), ci doar pentru pentru podcasturile ale căror episoade sīnt sub formă de file video (.mp4, .avi, .wmv, etc.). Pentru această funcţie vom folosi Movier, un soft pentru descărcarea de videouri de pe internet, care permite şi convertirea filelor video īn file audio. O alegere la fel de bună pentru convertirea video=>audio este convertorul inclus ca modul separat īn programul AIMP, un redor de file audio utilizat de multă lume.

    Programele menţionate mai sus trebuie descărcate şi instalate pe calculator. Toate sīnt gratuite şi au traducere īn rumīnă făcută de mine, cu excepţia lui Ziepod care este disponibil doar īn engleză. Programele merg pe toate versiunile de SO Windows existente, īncepīnd cu Windows XP. Pentru ca Movier să funcţioneze este nevoie de instalarea īn prealabil a pachetului Microsoft .NET Framework 3.5, care oricum este indicat să fie instalat pe orice calculator cu SO Windows.

 

INTERFAŢA  PROGRAMULUI  ZIEPOD

    Aspectul programului Ziepod poate părea la īnceput neobişnuit, dar pe măsură ce īl vom folosi ne vom da seama că este perfect adaptat funcţiei sale de lucru cu podcasturile. Ea are patru mari secţiuni, care vor fi detaliate mai jos. Comutarea īntre secţiuni se face prin clicarea pe titlul lor.

    Secţiunea "Home" [Vatră]. Are conţinutul subīmpărţit īn patru taburi: "Latest" [Ultimele (Activităţi)], "Ratings" [Note], "Search" [Căutare] şi "Directory" [Catalog]. Īn tabul "Latest" există la partea de īnceput o prezentare a softului, care poate fi făcută să dispară prin apăsarea pe semnul "x" roşu aflat īn dreapta sus. Īn acest tab se găsesc cīteva liste şi statistici, alături de cīteva comenzi rapide. Tabul "Ratings" ar trebui să conţină cele mai bune episoade notate de utilizatorii Ziepod, dar această facilitate ce depinde de serverul de pe situl Ziepod nu funcţionează. Tabul "Search" conţine un motor de căutare a podcasturilor, folosind tot serverul de pe situl Ziepod, dar nu funcţionează. Tabul "Directory" ar trebui să conţină un catalog de podcasturi, dar nici el nu mai există. Īn concluzie, secţiunea "Home" din Ziepod este practic inutilă, pentru că marea majoritate a funcţiilor de aici nu mai merg. Oricum nu e vorba de nişte funcţii importante, aşa că softul nu pierde absolut nimic din utilitatea lui.

    Secţiunea "Now Playing" [Redat Acum]. Este alcătuită dintr-un redor [player] audio simplu īncorporat īn Ziepod. Ea are īn partea stīngă informaţiile despre episodul redat curent, iar īn partea dreaptă lista de redare [playlist] care conţine şirul de episoade ce trebuie redate unul după altul. Controalele redorului īncorporat (pornire/oprire, īnainte/īnapoi, volum) sīnt afişate la partea inferioară a tuturor secţiunilor interfeţei softului.

    Secţiunea "Subscriptions" [Abonamente]. Are la partea de sus o bară de unelte ce conţine comenzi şi meniuri. Īn partea stīngă a secţiunii se află lista podcasturilor la care sīntem abonaţi, afişată ca arbore de elemente. Īn partea dreaptă sus se găseşte lista episoadelor podcastului care este selectat īn arborele din stīnga, iar jos se află un panou cu informaţii despre episodul selectat curent. Această secţiune este cea mai importantă şi la ea se referă capitolele dedicate programului Ziepod din acest manual.

    Secţiunea "Downloads" [Descărcări]. Ne prezintă lista descărcărilor aflate īn curs sau pauzate.

 

GĂSIREA  PODCASTURILOR

    Modalitatea cea mai simplă de găsire a podcasturilor care ne interesează este folosirea cataloagelor existente pe internet. Acestea sīnt situri care au indexat un număr mare de podcasturi şi le-au grupat īn categorii (Educaţie, Jocuri, Muzică, Sport, etc.) după tematica abordată īn ele. Există şi posibilitatea să căutăm podcasturi īn cataloage folosind modulul de căutare integrat īn aceste situri. O listă a celor mai bune cataloage se găseşte īn pagina Legături Podcasturi, dar găsirea podcasturilor valoroase este destul de dificilă, pentru că nu există o ordonare a podcasturilor īn funcţie de calitatea lor, deci e greu de făcut o selecţie a celor mai bune din ele cīnd ai la dispoziţie sute sau mii de podcasturi.

    Podcasturile pot fi găsite şi folosind motoare de căutare ca Google, Bing sau Yandex, căutīnd de exemplu sintagma "podcast cuvīnt-cheie" (fără ghilimele), unde īn loc de "cuvīnt-cheie" trebuie trecut domeniul (calculatoare, istorie, etc.) care ne interesează. Dacă vrem să găsim podcasturi īntr-o anumită limbă străină, cuvīntul-cheie trebuie să fie din limba respectivă.

   Īnsă cea mai bună opţiune pentru un utilizator īncepător este să folosească lista alcătuită de mine, care cuprinde cele mai bune podcasturi din categoriile următoare: Calculatoare, Tehnologie, Internet, Dispozitive Mobile, Jocuri, Media, Muzică, Societate, Sănătate, Ştiinţă, Cultură, Familie, Istorie, Genealogie, Economie. Această listă conţine īn marea ei majoritate podcasturi īn engleză şi franceză, cele două limbi străine pe care le cunosc īn momentul de faţă şi care mi-au permis să judec calitatea podcasturilor ascultate.

    Īn ce priveşte emisiunile găzduite de YouTube, există o selecţie făcută chiar de YouTube ce cuprinde canale promovate grupate pe categorii. O selecţie de acest fel am făcut şi eu pentru cīteva domenii, canalele bune putīnd fi găsite īn paginile următoare: Legături Calculatoare, Legături Jocuri, Legături Educaţie, Legături Media. Unele din acest canale au şi podcasturi. Cele mai populare canale de pe YouTube, indiferent de categorie, pot fi găsite pe siturile de statistici SocialBlade şi StatSheep. Evident, se poate folosi şi motorul de căutare integrat īn YouTube pentru a găsi canalele cu tematica dorită de noi.

 

ABONAREA  LA  PODCASTURI

    Pentru abonarea la podcasturile obişnuite (cele asociate cu fluxuri RSS) trebuie folosit programul Ziepod. După instalarea şi lansarea lui īn funcţiune vedem că la pornire este afişată secţiunea "Home" [Vatră], dar secţiunea īn care vom lucra cu podcasturile se numeşte "Subscriptions" [Abonamente], deci va trebui să clicăm pe ea pentru a fi afişată. Există şi posibilitatea ca softul să se deschidă direct la secţiunea abonamentelor, lucru care se face prin setarea unei opţiuni, aşa cum va fi explicat mai jos īn capitolul despre opţiunile softului.

    ABONAREA LA UN PODCAST

    Abonarea propriu-zisă la un podcast constă īn adăugarea fluxului său RSS īn Ziepod, pentru ca acest program să afişeze episoadele podcastului şi ulterior să controleze dacă au apărut episoade noi. Adresa unui flux RSS este de obicei semnalată printr-o icoană portocalie mai mare sau mai mică ce simbolizează o transmisie radio , deci pe ea trebuie s-o căutăm dacă ne aflăm īntr-o pagină de internet ce conţine un podcast. De exemplu siturile School of Podcasting şi Podcaster's Studio au podcasturi specializate pe tematica realizării podcasturilor. Pentru a ne abona la aceste podcasturi trebuie să căutăm icoana adresei fluxului RSS. O găsim de obicei la vedere, īn partea dreaptă a paginii, alături de alte icoane folosite pentru abonare (numită uneori şi urmărire [following]). Atenţie, Ziepod poate face abonarea la podcast numai dacă folosim adresa fluxului RSS al acestuia, simbolizată de icoana prezentată mai sus, līngă care uneori se află textul RSS sau XML. Adresa pentru iTunes a podcastului este simbolizată de o icoană diferită şi nu merge să fie adăugată īn Ziepod.

    Pentru a ne abona la un podcast clicăm-dreapta pe icoana portocalie şi apoi īn meniul care apare clicăm pe comanda "Copiază Adresa Legăturii", care este exprimată īn diverse feluri īn funcţie de exploratorul de internet şi de limba interfeţei acestuia ("Copiază Scurtătura", "Copy shortcut", "Copy Link Location", "Copy link address", etc.). Īn acest moment adresa fluxului este copiată īn cliplanşetă [clipboard], deci se află stocată īn memoria temporară a calculatorului. Mergem la tabul "Subscriptions" din Ziepod şi clicăm pe butonul "Add" [Adaugă] exact pe textul lui, deci nu īn porţiunea unde se vede o mică săgeată īn jos. Va apărea o fereastră cu textul "Enter link address" [Introdu adresa legăturii], pentru că fereastra are un cīmp special unde trebuie completată adresa fluxului RSS al podcastului. Īn mod normal, dacă am copiat această adresă, ea va apărea īn cīmpul respectiv, fiind deci preluată automat de Ziepod din cliplanşetă. Foarte rar se poate īntīmpla ca ea să nu apară, şi asta pentru că softul a socotit că adresa copiată īn cliplanşetă nu este o adresă de flux RSS. Īn acest caz va trebui s-o lipim manual, clicīnd-dreapta īn cīmpul din fereastră şi apoi īn meniul care apare clicīnd-stīnga pe comanda "Paste" [Lipeşte]. Apoi trebuie să apăsăm pe butonul "Finish" [Finalizează] aflat īn partea dreaptă-jos a ferestrei pentru ca softul să preia adresa şi să caute automat episoadele podcastului.

    Deşi situaţia prezentată mai sus este cel mai des īntīlnită, ea nu e singura existentă. Uneori podcastul nu figurează atīt de proeminent pe un sit, chiar pe prima pagină a lui. Aşa că trebuie să mergem pe pagina dedicată podcastului pentru a-i afla adresa. Să luăm ca exemplu situl PC Perspective. Pe pagina-vatră [home page] a lui vedem īn partea de sus că există o secţiune numită chiar "Podcast". Facem clic pe legătura respectivă şi ajungem la pagina podcastului, care conţine o listă cu toate episoadele acestuia, ba ele sīnt şi īncorporate īn pagină sub formă de videouri. Īnsă nicăieri nu se află vreo icoană portocalie care să ne permită abonarea la podcast. Īn această situaţie trebuie să căutăm īn pagină o legătură cu textul RSS sau XML şi īntr-adevăr există o asemenea legătură prezentă īn descrierea fiecărui episod. Acolo se spune "RSS - Subscribe through your regular RSS reader", adică "RSS - Abonează-te [la podcast] cu cititorul tău RSS obişnuit". Facem clic-dreapta pe legătura RSS şi īi copiem adresa, după care o introducem īn Ziepod aşa cum am explicat mai sus.

    Alteori ni se oferă mai multe alternative de abonare, din care trebuie s-o alegem pe cea potrivită pentru Ziepod. Aceasta este totdeauna cea care conţine termenul RSS (de exemplu "Subscribe in RSS") sau XML. Uneori putem să ne abonăm fie la versiunea audio ("Subscribe to Audio"), fie la versiunea video ("Subscribe to Video"). Ambele versiuni au acelaşi conţinut, diferenţa fiind că la versiunea video se văd şi protagoniştii podcastului. Versiunea video poate avea mai multe variante īn funcţie de calitatea imaginii, lucru care se reflectă īn mărimea filei video descărcate, care este cu atīt mai mare cu cīt calitatea imaginii e mai bună. Īn cazul podcasturilor despre jocuri este uneori indicat să ne abonăm la versiunea video, pentru că există podcasturi care au īn ele intercalat şi material video capturat din jocurile despre care se discută. Evident că pentru a vedea podcastul īn format video trebuie să avem un dispozitiv mobil care poate reda videouri. Īnsă īn cele mai multe cazuri (inclusiv pentru destule din podcasturile despre jocuri), abonarea la versiunea audio este suficientă, mai ales că mărimea filelor audio ce conţin episoadele podcastului este de cīteva ori mai mică decīt a filelor video ce conţin aceleaşi episoade, astfel că pe redor putem stoca mai multe episoade. Deci pentru podcasturile cu două versiuni, audio şi video, trebuie să fim atenţi să ne abonăm la versiunea dorită, folosind fluxul RSS corespunzător.

    Lista mea cu cele mai bune podcasturi conţine pentru fiecare podcast numele şi adresa fluxului RSS. Această adresă este notată cu "af" ("audioflux") dacă e vorba de episoade īn format audio, sau cu "vf" ("videoflux") dacă e vorba de episoade īn format video. Trebuie făcut clic-dreapta pe legătura "af" sau "vf" pentru a copia adresa īn cliplanşetă, după care aceasta trebuie adăugată īn Ziepod pentru a face abonarea la podcast.

    ABONAREA LA UN GRUP DE PODCASTURI

    Putem să ne abonăm şi la mai multe podcasturi dintr-odată. Pentru asta avem nevoie de o filă OPML, care este un tip special de filă XML ce conţine o listă cu adrese de podcasturi. O astfel de filă e obţinută la exportarea listei de abonamente existente īntr-un soft de podcasturi. De exemplu cineva care foloseşte Ziepod (sau un alt program asemănător) poate exporta lista lui de abonamente īntr-o filă OPML, iar noi putem folosi acea filă pentru a ne abona dintr-odată la toate podcasturile. Dacă avem o filă OPML salvată pe hardisc va trebui să procedăm īn felul următor. Clicăm pe triunghiul aflat īn dreapta butonului "Add" [Adaugă] din bara de unelte şi īn meniul care apare clicăm pe comanda "Add from OPML File" [Adaugă din Filă OPML]. Va apărea un panou ce conţine un cīmp unde trebuie să fie adresa filei OPML. Clicăm pe butonul "Browse" [Explorează] şi mergem la locaţia ei de pe hardisc. O selectăm cu clic pe ea şi apoi apăsăm butonul "Open" [Deschide]. Apoi apăsăm butonul "Next" [Următor] şi va fi afişată lista podcasturilor la care putem să ne abonăm. Le debifăm (prin clicare īn căsuţa de līngă numele lor) pe cele care nu ne interesează, iar apoi apăsăm pe butonul "Finish" [Finalizează] pentru a declanşa abonarea automată.

    ABONAREA LA UN PODCAST DE PE YOUTUBE

    Īn cazul unui podcast de pe YouTube nu se face abonarea direct la el, ci la canalul care-l găzduieşte, ce poate conţine şi alte videouri īn afară de podcast. Softul Ziepod nu este implicat īn nici un fel īn cazul abonării la canalele YouTube, care sīnt văzute şi administrate īn exploratorul [browser] de internet. Pentru a ne putea abona la canale pe YouTube folosim deci un explorator de internet (Internet Explorer, Firefox, Chrome, Maxthon, Opera, etc.). O condiţie esenţială este să avem un cont Google. Clicăm pe butonul "Sign-in" [Autentifică-te] aflat īn partea dreaptă-sus a sitului YouTube şi īn pagina care apare completăm adresa de poştă electronică a contului nostru Google şi parola lui, apoi clicăm pe butonul "Sign in" aflat mai jos. Odată logaţi (autentificaţi) la YouTube ne putem abona la orice canal clicīnd pe butonul "Subscribe" [Abonează-te] aflat pe paginile ce conţin videourile canalului. După ce ne-am abonat la un canal, acesta va apărea īn secţiunea "Subscriptions" [Abonamente] din partea stīngă a paginii. Pe măsură ce ne abonăm şi la alte canale se va forma o listă cu abonamente, īn care dacă clicăm pe numele unui canal, el va fi afişat īn partea centrală a paginii exploratorului.

 

DESCĂRCAREA  PODCASTURILOR  OBIŞNUITE  CU  ZIEPOD

    După ce am adăugat adresa unui podcast īn Ziepod, softul va descărca automat lista cu episoadele acestuia. Privind această listă vom putea alege care episoade să fie descărcate. Īnainte de a descărca episoadele este recomandat să alegem un alt dosar de descărcare decīt cel setat implicit de Ziepod, astfel īncīt să ne asigurăm că acest dosar este pe o partiţie cu spaţiu de stocare suficient. Operaţia este explicată īn capitolul "Opţiuni Ziepod", secţiunea "General" [Generale], opţiunea "Base Download Path" [Calea de Bază pentru Descărcări].

    DESCĂRCARE

    Pentru a descărca un episod al podcastului, facem clic-dreapta īn listă pe titlul lui şi apoi clicăm pe comanda "Download Episode" [Descarcă Episodul] īn meniul care apare. Alternativ putem face clic-stīnga pe titlul lui şi apoi apăsa pe butonul "Download" [Descarcă] din bara de unelte, aflată sub titlurile secţiunilor softului. Putem urmări desfăşurarea descărcării clicīnd pe tabul "Downloads" [Descărcări], ceea ce ne va duce la secţiunea respectivă. Tot acolo putem pauza sau anula descărcarea. La terminarea fiecărei descărcări sīntem īnştiinţaţi printr-un scurt semnal sonor. Nu e nevoie să aşteptăm terminarea unei descărcări īnainte de a iniţia alta.

    Avem posibilitatea să facem şi o coadă de descărcare care să conţină mai multe episoade, chiar din podcasturi diferite. Pentru aceasta facem clic-dreapta īn lista unui podcast pe titlul unui episod şi apoi clicăm pe comanda "Add to Download List" [Adaugă la Lista de Descărcare]. Repetăm procedura şi cu celelalte episoade pe care le dorim. Acestea nu sīnt descărcate, ci doar puse īn aşteptare. Apoi mergem la tabul "Downloads" şi vom vedea lista de episoade īn aşteptarea descărcării. Īn acest moment descărcările nu au īnceput şi sīnt considerate pauzate. Putem porni ("relua") toate descărcările sau doar pe unele din ele, īn funcţie de selecţia pe care o facem, aşa cum e explicat un pic mai jos la secţiunea de reluare a descărcărilor.

    ANULARE

    Descărcările pot fi anulate una cīte una sau īn grup. Anularea se poate face fie din tabul "Subscriptions", fie din tabul "Downloads". Īn general anularea unei descărcări se face cīnd aceasta s-a oprit sau se desfăşoară foarte īncet. Din această cauză este indicat să fie făcută din tabul "Downloads", unde putem vedea īn timp real cum decurge descărcarea. Pentru a anula o descărcare īn tabul "Downloads", trebuie să o selectăm prin clicul pe ea, apoi trebuie să clicăm pe butonul "Cancel" [Anulează] din bara de unelte. Alternativ, putem să clicăm-dreapta pe titlul descărcării, iar īn meniul care apare clicăm pe comanda "Cancel Download" [Anulează Descărcarea].

    Putem să anulăm toate descărcările aflate īn curs cu ajutorul butonului "Cancel All" [Anulează Tot], īn care caz va trebui să clicăm pe butonul "Yes" [Da] īn fereastra mesajului care ne cere confirmarea acţiunii. Putem să anulăm descărcarea mai multor episoade deodată selectīndu-le cu tastele Ctrl sau Shift şi apoi clicīnd-dreapta pentru a face să apară meniul contextual, unde apăsăm tot pe "Cancel Download". Aşa cum am zis, anularea se poate face şi din tabul "Subscriptions". Dacă am iniţiat o descărcare şi ne-am răzgīndit, trebuie să facem clic pe episodul respectiv pentru a-l selecta, apoi trebuie să facem clic-dreapta pentru a fi afişat meniul contextual. Īn acesta ducem indicatorul (săgeata mausului de pe ecran) peste opţiunea "Download Options" [Opţiuni de Descărcare] şi apoi clicăm īn submeniul care apare pe "Cancel Download" [Anulează Descărcarea]. Şi īn această situaţie putem să anulăm mai multe descărcări deodată.

    PAUZARE ŞI RELUARE

    Pentru a pauza o descărcare trebuie să o selectăm clicīnd pe ea, apoi trebuie să clicăm pe butonul "Pause" [Pauzează] din bara de unelte. Alternativ, putem să clicăm-dreapta pe descărcare, iar īn meniul afişat să clicăm pe comanda "Pause Download" [Pauzează Descărcarea]. Avem posibilitatea să pauzăm mai multe descărcări deodată dacă le selectăm cu ajutorul tastelor Ctrl sau Shift şi apoi procedăm cum am explicat mai īnainte. Pentru a relua o descărcare pauzată trebuie să o selectăm şi să apăsăm butonul "Resume" [Reia] din bara de unelte sau să clicăm pe comanda "Resume Download" [Reia Descărcarea] din meniul contextual (clic-dreapta). Dacă am pauzat mai multe descărcări, le putem relua pe toate folosind butonul "Resume All" [Reia Tot] sau le putem relua doar pe unele din ele, folosind tasta Ctrl pentru a le selecta şi apoi butonul "Resume" sau comanda "Resume Download".

 

 DESCĂRCAREA  PODCASTURILOR  DE  PE  YOUTUBE  CU  MOVIER

    Descărcarea episoadelor unui podcast de pe YouTube este identică cu descărcarea oricărui clip video de pe această platformă media. Asta pentru că un podcast de pe YouTube nu este un podcast clasic, ce conţine episoadele sub formă de incluziuni ale unui flux RSS, ci este o īnşiruire de clipuri video postate pe canalul respectiv sub formă de episoade ale unei emisiuni. Aceste clipuri sīnt de obicei intercalate cu alte clipuri care nu fac parte din podcast. Īnsă īn cele mai multe cazuri, clipurile ce conţin episoadele unui podcast sīnt grupate īntr-o listă de redare [playlist] specială care poate fi afişată singură īn canalul respectiv.

    Pentru a prelua un video de pe YouTube se poate apela cam la orice descărcător de file, pentru că mai toate oferă acum posibilitatea descărcării de clipuri de pe diversele platforme multimedia specializate īn partajarea de videouri. Eu recomand īnsă un descărcător specializat, anume Movier, care nu numai că descarcă videouri, dar le şi converteşte după dorinţa utilizatorului īn diferite formate audio sau video. Evident că Movier poate descărca clipurile video şi fără să le convertească, aceasta fiind funcţia lui principală, dar pentru acest manual este importantă convertirea īn format MP3. Ea ne permite să transferăm filele audio rezultate din convertire pe un dispozitiv mobil pentru a le asculta unde dorim.

    DESCĂRCAREA  VIDEOURILOR  DE  PE  YOUTUBE

    După instalare, lansăm programul Movier prin dublu-clic pe scurtătura din Meniul de Start sau pe fila lui executabilă (Movier.exe) din dosarul de instalare. Interfaţa programului este simplă şi intuitivă, oferind acces rapid la cele mai folosite comenzi şi opţiuni. Pentru īnceput putem schimba limba, astfel ca să folosim versiunea localizată. Clicăm pe butonul "Options" [Opţiuni] şi īn panoul care apare clicăm īn dreapta textului "Language" [Limbă] pentru a face să apară meniul derulant cu lista de limbi īn care a fost tradus softul. Īn meniu clicăm pe opţiunea "romānă (Romānia)" şi apoi pe butonul "OK" din josul panoului pentru a activa instantaneu interfaţa tradusă de mine.

    Orice video existent pe YouTube are o adresă de tipul http://www.youtube.com/watch?v=XXXXXXXXXXX, unde īn loc de īnşiruirea de X-uri se găseşte o combinaţie de 11 caractere (litere, cifre şi liniuţe). Această adresă este afişată īn bara de adrese a exploratorului de internet dacă ne aflăm pe pagina videoului respectiv. Dacă clicăm pe adresă, ea va fi selectată īn īntregime. Dacă n-a fost totuşi selectată automat, va trebui să apăsăm pe tastele Ctrl şi A īn acelaşi timp pentru a o selecta. Putem face acţiunea şi manual, clicīnd la marginea dreaptă a adresei, şi apoi ţinīnd apăsat butonul stīng al mausului tragem mausul spre stīnga pīnă la selectarea completă. Odată ce adresa a fost selectată, va trebui să clicăm-dreapta pentru a fi afişat meniul contextual al exploratorului. Īn acesta clicăm pe comanda "Copy" [Copiază] pentru a copia adresa videoului īn cliplanşetă [clipboard]. Dacă nu ne aflăm pe pagina videoului, ci de exemplu pe pagina unei liste de redare ce conţine şi videoul respectiv, putem copia adresa făcīnd clic-dreapta pe titlul videoului şi apoi clic-stīnga īn meniul contextual pe comanda "Copiază Adresa Legăturii" ("Copiază Scurtătura", "Copy shortcut", "Copy Link Location", "Copy link address", etc.). Īn momentul īn care adresa este copiată īn cliplanşetă [clipboard], ea va fi copiată automat şi īn cīmpul"Video address" [Adresa Videoului] din Movier, pentru că acest program monitorizează cliplanşeta, iar dacă aceasta conţine o adresă de clip video o preia automat.

    Declanşarea operaţiei de descărcare a videoului se face foarte simplu, apăsīnd pe butonul "Download" [Descarcă] aflat īn dreapta cīmpului ce conţine adresa videoului. Īnsă īnainte de asta trebuie să-i indicăm softului Movier formatul īn care videoul să fie convertit. Pe aceeaşi linie cu butonul de descărcare, dar īn partea dreaptă a interfeţei grafice, se află cīmpul "Format". Apăsăm pe micul triunghi aflat la dreapta cīmpului şi īn meniul derulant care apare clicăm pe opţiunea "mp3". Operaţia de selectare a formatului de convertire nu trebuie făcută decīt o singură dată, softul memorīnd opţiunea noastră. Abia după indicarea formatului de convertire trebuie să apăsăm pe butonul "Download" [Descarcă] pentru a iniţia descărcarea. Progresul acesteia este afişat īn procente. La terminarea ei va īncepe automat operaţia de convertire, fără să mai trebuiască să apăsăm pe nimic. Progresul convertirii nu este afişat (apare tot timpul ca 0%), dar ea se desfăşoară şi se va termina după un timp (sec./min.) proporţional cu mărimea videoului. Īn acest moment bara de progres se va colora īn verde şi va arăta 100%.

    Odată descărcarea şi convertirea terminate, putem asculta sau viziona clipul. Pentru asta īl selectăm īn lista din Movier şi apăsăm pe butonul "Play" [Redă Videoul] aflat īn partea de jos a ferestrei. Dacă facem clic-dreapta pe clip, avem la dispoziţie un meniu contextual cu mai multe comenzi utile. Clipul va fi redat īn softul stabilit ca implicit ("default") pentru tipul de filă rezultat după convertire. Dacă clipul este convertit īn format MP3, evident că el nu mai este un clip video, ci un clip audio, care va fi deschis īn redorul audio implicit, de exemplu īn AIMP, dacă īl avem instalat. Dacă apăsăm pe butonul "Open folder" [Deschide Dosarul] (sau pe comanda similară din meniul contextual) vom merge la dosarul descărcărilor. Softul nu menţine īn fereastra principală lista descărcărilor terminate, ci o face īn secţiunea "Istorie" [History]. Aceasta este accesibilă dacă clicăm pe butonul "Downloaded" [Descărcări] aflat īn partea de sus a ferestrei softului, līngă "Options" [Opţiuni].

    Foarte rar descărcarea nu reuşeşte, iar īn coloana "Status" [Stare] apare un mesaj de eroare. Aceasta se īntīmplă din cauza unor probleme cu serverul YouTube pe care e stocată descărcarea. De cele mai multe ori descărcarea va reuşi dacă o repornim prin clic-dreapta pe titlul ei şi apoi clic-stīnga pe "Download again" [Descarcă din Nou]. Se poate īntīmpla ca Movier să nu mai poată descărca deloc videouri, iar īn coloana "Stare" să fie afişat mesajul "Eroare la descărcare". Īn acest caz trebuie reinstalat pachetul Microsoft Visual C++ 2008 Redistributable şi lucrurile vor reintra īn normal.

    Movier poate prelucra (descărca şi converti) simultan mai multe clipuri, nu numai cīte unul singur. Aşa că putem adăuga īn Movier oricīte clipuri dorim, pentru că ele sīnt puse īntr-o coadă de aşteptare, iar softul le va descărca şi converti īn timp pe toate.

 

ACTUALIZAREA  PODCASTURILOR

    Actualizarea unui podcast īnseamnă īmprospătarea listei de episoade ale acestuia, astfel ca să vedem dacă au apărut unele noi. Ea se poate face pentru fiecare podcast īn parte, pentru podcasturile dintr-un anumit dosar sau pentru toate podcasturile la care sīntem abonaţi.

    Dacă vrem să actualizăm un singur podcast, va trebui să-l selectăm prin clic-dreapta pe numele lui īn arborele din partea stīngă a ferestrei Ziepod şi apoi să clicăm pe comanda "Synchronize" [Sincronizează], pentru a sincroniza lista de episoade de pe calculatorul nostru cu lista de pe serverul podcastului. Icoana aflată īn stīnga numelui podcastului īşi schimbă aspectul, indicīndu-ne că verificarea apariţiei de episoade noi este īn curs. Dacă acestea au fost găsite, icoana īşi va schimba culoarea īn verde. Sincronizarea poate fi anulată prin clicul pe comanda "Cancel Synch" [Anulează Sincronizarea], existentă īn acelaşi meniu ca şi comanda de sincronizare.

    Dacă vrem să actualizăm podcasturile dintr-un dosar, va trebui să-l selectăm pe acesta prin clic-dreapta pe numele lui īn structura arborescentă şi apoi să clicăm pe comanda "Synchronize under" [Sincronizează dedesubt].

    Dacă vrem să actualizăm toate podcasturile, va trebui să clicăm pe butonul "Check Subscriptions" [Controlează Abonamentele] aflat īn bara de unelte. La partea dreaptă a lui se află un triunghi cu vīrful īn jos, pe care dacă apăsăm avem acces la un meniu. Prima comandă din acesta este "Check Only Podcasts" [Controlează Doar Podcasturile] şi ea poate fi folosită īn situaţia īn care īn Ziepod am adăugat şi fluxuri RSS obişnuite (īn format text) pe līngă fluxurile RSS ale podcasturilor. Dacă vrem ca aceste fluxuri text să nu fie actualizate, clicăm pe comanda respectivă. A doua comandă din meniu este "Cancel all checks" [Anulează Toate Controalele (Actualizările)] şi ea ne permite să anulăm verificarea apariţiei de episoade noi pentru toate podcasturile.

    Īn ce priveşte podcasturile de pe YouTube, va trebui să controlăm īn mod regulat canalele la care sīntem abonaţi pentru a vedea dacă au apărut episoade noi, deoarece īn momentul de faţă situl nu are o funcţie care să permită notificarea automată.

 

ADMINISTRAREA  PODCASTURILOR

    CREAREA  DOSARELOR

    Este recomandat să grupăm după tematica abordată podcasturile la care sīntem abonaţi, astfel ca să le putem găsi mai uşor cīnd avem zeci sau sute de abonamente. Pentru a crea un dosar pentru o anumită tematică (Tehnologie, Jocuri, Istorie, etc.) trebuie să clicăm pe triunghiul de līngă butonul "Add" [Adaugă] pentru a fi afişat meniul de abonare, unde trebuie să clicăm pe "Add Folder" [Adaugă Dosar]. Va apărea un panou īn care trebuie să completăm mai īntīi numele dosarului (de ex. "Muzică") īn cīmpul de sus, apoi să clicăm pe dosarul īn care să fie inclus ca subdosar şi īn final pe OK. Va trebui să clicăm pe "My Podcasts" [Podcasturile Mele] dacă vrem ca dosarul nou-creat să se subordoneze direct dosarului-rădăcină. De fapt locul īn care-l creăm nu e atīt de important, din moment ce putem ulterior să-l mutăm unde dorim. Crearea dosarelor se poate face şi cu clic-dreapta pe arborele de elemente pentru a fi afişat meniul contextual şi apoi clic-stīnga pe comanda "New Folder.." [Dosar Nou...].

    MUTAREA  DOSARELOR,  PODCASTURILOR  ŞI  EPISOADELOR

    Mutarea se poate face fie folosind meniul contextual (afişat cu clic-dreapta), fie folosind mişcarea de tragere-şi-punere [drag-and-drop]. Dacă vrem să folosim meniul contextual nu vom putea muta decīt un singur element odată, īn schimb prin tragere-şi-punere putem muta mai multe elemente.

    Selectăm dosarul sau podcastul de mutat făcīnd clic-dreapta pe el īn arbore. Această acţiune pe de-o parte īl selectează şi pe de altă parte deschide meniul contextual, īn care trebuie să clicăm pe comanda "Move" [Mută]. Va apărea panoul de explorare, unde trebuie să clicăm pe dosarul de destinaţie dorit şi apoi pe OK. Īn acest panou putem să creăm şi un dosar nou dacă clicăm pe butonul "new Folder" [Dosar Nou]. Atunci cīnd mutăm un dosar vor fi bineīnţeles mutate īmpreună cu el şi podcasturile pe care le conţine.

    Mutarea prin tragere-şi-punere [drag-and-drop] necesită ca mai īntīi să selectăm un element (dosar sau podcast) cu clic-stīnga pe el. Apoi, ţinīnd butonul stīng al mausului apăsat, trebuie să mişcăm mausul īn aşa fel īncīt să ducem indicatorul (săgeata de pe ecran) acestuia peste dosarul īn care vrem să facem mutarea, moment īn care trebuie să dăm drumul butonului mausului, adică să mu-l mai apăsăm. Momentul precis cīnd trebuie să dăm drumul elementului peste dosarul de destinaţie este semnalat de faptul că dosarul de destinaţie se colorează īn bleumarin, semn că e selectat şi gata să primească elementul mutat. Cu ajutorul acestei operaţii putem muta mai multe elemente īn acelaşi timp, după ce au fost selectate cu ajutorul tastelor Ctrl sau Shift.

    Mutarea sau copierea unui episod sau mai multor episoade dintr-un podcast se face prin selectarea lor şi apoi folosirea comenzilor "Move (all) into" [Mută [Totul] īn...] sau "Copy (all) into" [Copiază [Totul] īn...] aflate īn meniul contextual (afişat cu clic-drepta). Īn panoul de explorare clicăm pe dosarul de destinaţie şi apoi pe butonul OK.

    ŞTERGEREA  DOSARELOR,  PODCASTURILOR  ŞI  EPISOADELOR

    Ştergerea dosarelor şi podcasturilor se face foarte simplu, folosind comanda "Delete" [Şterge] din meniul contextual care apare la clic-dreapta pe elementul pe care vrem să-l ştergem. Softul va afişa o fereastră de confirmare a ştergerii, īn care ne īntreabă dacă sīntem siguri că vrem să ştergem podcastul respectiv sau dosarul respectiv cu toate podcasturile conţinute de el. Va trebui să apăsăm pe OK pentru ca ştergerea să fie făcută, sau pe "Cancel" [Anulează] dacă ne-am răzgīndit. Putem să ştergem mai multe dosare sau podcasturi īn acelaşi timp, după ce le-am selectat cu tastele Ctrl sau Shift.

    Ştergerea unor episoade dintr-un podcast se face prin selectarea lor şi apoi clicarea pe butonul "Delete" [Şterge] din bara de unelte, aflată deasupra listei de episoade. Putem folosi şi comanda "Delete" din meniul contextual. Dacă incluziunile (filele audio/video) asociate cu episoadele respective au fost descărcate pe calculator, va apărea un panou unde sīntem īntrebaţi ce vrem să se īntīmple cu descărcările respective. Dacă vrem să fie şterse, trebuie să ne asigurăm că sīnt bifate, ceea ce de obicei e făcut automat. Dacă nu vrem să fie şterse, trebuie să le debifăm. Dacă vrem să nu mai fim īntrebaţi pe viitor cu privire la asta, trebuie să bifăm opţiunea "Do not ask for confirmation again and" [Nu mai cere confirmarea din nou şi], iar apoi să selectăm īn meniu prin clicare opţiunea dorită: "never delete" [nu şterge niciodată] sau "always delete" [şterge mereu]. Dacă alegem ca ele să nu fie şterse, īnseamnă că ele vor rămīne stocate pe hardisc, deşi episoadele asociate lor vor dispărea din lista de episoade a podcastului. Īn final trebuie să apăsm pe butonul "Continue" [Continuă] din fereastra de confirmare pentru ca ştergerea să fie finalizată.

    CURĂŢAREA  PODCASTURILOR

    Ziepod conţine o funcţie de ştergere personalizată a ştirilor (posturilor īn format text) din podcasturi, ca şi a filelor multimedia descărcate. Ea este declanşată manual, dar se desfăşoară automat după criteriile stabilite de utilizator. Această funcţie este prezentă īn toate programele care lucrează cu fluxuri RSS şi are ca scop evitarea aglomerării bazei de date cu ştiri vechi, complet depăşite şi inutile. Funcţia trebuie īnsă folosită cu grijă, pentru că īn cazul podcasturilor există situaţii īn care episoadele vechi sīnt la fel de bune ca şi cele noi, deci nu avem interesul să le ştergem dacă nu le-am descărcat şi ascultat.

    Declanşarea curăţării se face prin selectarea unui podcast prin clic-stīnga pe el şi apoi clicarea pe butonul "Sweep" [Curăţă / Debarasează] din bara de unelte. Aceeaşi acţiune se poate realiza prin selectarea podcastului, apoi clic-dreapta pe el, ducerea indicatorului mausului peste opţiunea "More Commands" [Mai Multe Comenzi...] pentru a face să apară un submeniu, şi īn fine clicarea pe comanda "Run Post Sweeper inside..." [Rulează Curăţătorul Posturilor īn Podcast...].

    Va fi afişat panoul de personalizare a curăţării. Īn acesta ni se cere să stabilim ce posturi (ştiri din fluxul RSS al podcastului) vrem să fie şterse. Ni se oferă două posibilităţi, şi anume:

 • "Do not use any time range when deleting" [Nu folosi nici un interval de timp la curăţare] - Vor fi şterse toate posturile (ştirile) din podcastul respectiv.
 • "Delete posts older than X days/hours/minutes" [Şterge posturile mai vechi de X zile/ore/minute] - Vor fi şterse doar posturile mai vechi de X zile/ore/minute, unde valoarea X este un număr (de ex. 100) completat de utilizator īn cīmpul respectiv după care trebuie selectat din meniu unitatea de timp dorită (zile, ore sau minute). Avem şi posibilitatea să ştergem doar posturile (ştirile) care au fost citite sau ale căror episoade asociate au fost redate, dacă bifăm opţiunea "Delete played/read ones only".

    Există şi un buton numit "More Sweeper Settings" [Mai Multe Setări ale Curăţătorului], pe care dacă apăsăm va fi afişat un panou cu opţiuni suplimentare de personalizare a curăţării. Īn cazul unora dintre opţiuni trebuie să le bifăm pentru a le putea configura. După bifarea opţiunilor dorite apăsăm pe butonul OK pentru a īnchide panoul. Iată mai jos traducerea acestor opţiuni:

 • Nu şterge episoadele notate cu X stele sau mai multe
 • Nu şterge posturile (ştirile) care au un episod de podcast asociat
 • Nu şterge posturile (ştirile) la care episodul asociat a fost descărcat
 • Nu şterge un episod descărcat dacă mărimea sa este {mai mare/mai mică} de X MB
 • Nu cere confirmare īnainte de ştergerea filelor audio/video (episoadelor) descărcate, ci {şterge-le/nu le şterge}
 • Nu pune posturile (ştirile) şterse īn Coşul de Gunoi

    După ce am configurat opţiunile de curăţare, apăsăm pe butonul "Sweep" [Curăţă] pentru ca ea să fie efectuată automat.

    CĂUTAREA  ĪN  PODCASTURI

    Ziepod are un motor de căutare īncorporat, cu ajutorul căruia putem căuta cuvinte-cheie īn podcasturile la care sīntem abonaţi. Căutarea se face din tabul "Home", unde există īn partea dreaptă-sus un cīmp de introducere a termenului căutat. După ce am tastat cuvīntul de căutat, trebuie să apăsăm tasta Enter, iar căutarea va īncepe, durīnd un timp proporţional cu numărul de podcasturi la care sīntem abonaţi, dar nededpăşind de obicei cīteva minute. Rezultatele găsite sīnt grupate īntr-o listă formată din ştirile (posturile) ce conţin cuvīntul respectiv. Lista se īntinde pe mai multe pagini, utilizatorul putīnd trece de la una la alta prin clicarea pe numărul paginii dorite īn partea de jos a listei cu rezultate. Pentru fiecare rezultat īn parte avem la dispoziţie mai multe opţiuni, printre care ajungerea la pagina lui web, redarea episodului pe care-l conţine, descărcarea episodului, etc.

 

EXPORTAREA  ŞI  IMPORTAREA  LISTEI  DE  PODCASTURI

    EXPORTARE

    Lista de podcasturi poate fi exportată sub formă de filă OPML, lucru pe care trebuie să-l facem īn mod regulat ca să avem o conservare (copie de rezervă) a listei de abonamente. Dacă se īntīmplă ceva cu calculatorul şi sīntem nevoiţi să reinstalăm sistemul de operare şi programele, după reinstalare nu va mai fi nevoie să ne abonăm manual la fiecare podcast īn parte, ci vom importa lista de abonamente īn Ziepod şi vom fi abonaţi automat la toate podcasturile preferate. O altă utilizare a listei exportate (filei OPML) este să o trimitem prin poşta electronică unui prieten, pentru ca să se poată abona rapid la podcasturile din ea.

    Clicăm pe micul buton cu triunghi pe el, numit "Adjust Preferences" [Ajustează Preferinţele] şi aflat īn partea dreaptă-sus a interfeţei softului līngă butoanele de Īnchidere, Restaurare şi Minimizare a ferestrei acestuia. Va fi afişat un meniu īn care trebuie să clicăm pe "Export Subscriptions" [Exportă Abonamentele]. Va apărea un panou de explorare, unde trebuie să completăm numele pentru fila OPML īn cīmpul "File name" [Numele Filei], apoi să selectăm dosarul īn care să fie stocată. Īn final apăsăm pe butonul "Save" [Salvează], iar fila va fi exportată īn locul dorit.

    IMPORTARE

    Clicăm pe triunghiul de līngă butonul "Add" [Adaugă] din bara de unelte, iar īn meniul care apare clicăm pe comanda "Add form OPML file" [Adaugă din Filă OPML]. Va fi afişat primul panou al unui vrăjitor ("wizard") care ne va ghida īn importarea filei. Īn acest prim panou trebuie să folosim butonul "Browse" [Explorează] pentru a găsi fila OPML ce conţine lista de fluxuri exportată de Ziepod. După ce am găsit-o pe hardisc, o selectăm prin clicare pe numele ei, apoi apăsăm butonul "Open" [Deschide] din partea dreaptă-jos a panoului de explorare. Vom fi īntorşi la primul panou al vrăjitorului, iar acum adresa filei este completată īn cīmpul central. Clicăm pe butonul "Next" [Următorul] şi va fi afişat al doilea panou al vrăjitorului, unde putem să alegem la care din podcasturi să fim abonaţi automat. Īn mod implicit sīnt bifate toate podcasturile din listă, īnsă le putem debifa pe cele pe care nu le vrem. Putem debifa chiar şi dosare, ca urmare nu vom fi abonaţi la nici unul din podcasturile conţinute īn acele dosare. După ce am terminat selectarea podcasturilor dorite apăsăm pe butonul "Finish" [Finalizează], iar softul va importa lista acestor podcasturi şi ne va abona automat la ele.

 

OPŢIUNILE  PROGRAMULUI  ZIEPOD

    Pentru o folosire cīt mai eficientă a programului Ziepod trebuie să-i cunoaştem opţiunile de configurare. Există un buton numit "Options" [Opţiuni] īn partea dreaptă a barei de unelte, dar el oferă accesul doar la un meniu cu opţiuni pentru lista de episoade a podcastului selectat. Ca să accesăm opţiunile programului trebuie să clicăm pe micul buton numit "Adjust Preferences" [Ajustează Preferinţele] aflat īn partea dreaptă-sus a ferestrei softului līngă butoanele de Īnchidere, Restaurare şi Minimizare a acesteia. Acest buton are desenat pe el un triunghi cu vīrful īn jos, care simbolizează faptul că apăsarea butonului duce la afişarea unui meniu. Apăsăm pe buton şi apoi clicăm īn meniu pe "Preferences" [Preferinţe], pentru a vedea panoul cu opţiunile de configurare a softului. Panoul este īmpărţit īn secţiuni cu ajutorul unor taburi pe care trebuie să clicăm pe rīnd pentru a fi afişată cīte o secţiune. Iată mai jos opţiunile disponibile īn fiecare secţiune.

    GENERAL [GENERALE]

 • "Run Ziepod automatically when Windows starts up" [Rulează automat Ziepod la pornirea Windows]. Dacă bifăm opţiunea, Ziepod va fi lansat automat īn funcţiune după pornirea sistemului de operare.
 • "Base Download Path" [Calea de Bază pentru Descărcări]. Ne permite să alegem dosarul de stocare a filelor audio/video descărcate. Acesta e dosarul principal, īn care fiecărui podcast īi este alocat un subdosar ce conţine episoadele pe care le-am descărcat din el. Deşi putem folosi orice dosar, inclusiv cel ales implicit de Ziepod, este recomandat să creăm īn Windows Explorer un dosar nou numit "Podcasturi", aflat pe o partiţie cu spaţiu liber suficient (cel puţin 10 GB), mai ales dacă vrem să ne abonăm la multe podcasturi. La schimbarea dosarului implicit cu unul ales de noi va apărea o fereastră unde ni se va cere confirmarea acţiunii. Apăsăm pe butonul "Yes" [Da] şi acţiunea va fi finalizată. Putem face această modificare oricīnd, dar este recomandat s-o facem de la īnceput.

    CONNECTIONS [CONEXIUNI]

    Opţiunile despre serverul "proxy" [interpus] nu trebuie modificate decīt dacă ne conectăm la internet printr-un astfel de server, ceea ce de obicei nu e cazul īn cazul conectării de acasă.

 • "Allow maximum of X running synchronizations at the same time" [Permite maximum X sincronizări care rulează simultan]
 • "Allow maximum of X running downloads at the same time" [Permite maximum X descărcări care rulează simultan]

    Sincronizările se referă la căutarea de episoade noi ale podcasturilor. Putem seta numărul de podcasturi care să fie controlate īn acelaşi timp, ca şi numărul de descărcări care să fie făcute īn acelaşi timp.

    DOWNLOAD [DESCĂRCARE]  (pentru a putea configura unele din opţiuni trebuie să le bifăm īn prealabil)

    Automated Resume and Download Scheduling [Planificarea Reluării Automate a Descărcărilor]

    Ne permite să planificăm reluarea descărcărilor pauzate, adică a descărcărilor care nu au fost terminate īncă.

 • "Resume downloads X minutes after Ziepod starts" [Reia descărcările pauzate la X minute după ce porneşte Ziepod]  
 • "Resume downloads between T1 and T2" [Reia descărcările īntre T1 şi T2]. T1 şi T2 sīnt timpii care īncadrează intervalul orar dorit.

    Automated Actions on New Episodes [Acţiuni Automate pentru Episoadele Noi]

 • "When new episodes are detected, automatically X" [Cīnd sīnt detectate episoade noi, fă automat acţiunea X]. Acţiunea dorită trebuie selectată īn meniu dintre următoarele: "download all" [descarcă-le pe toate]; "download newest one" [descarcă-l pe cel mai nou]; "add all to download list" [adaugă-le pe toate la lista de descărcare]; "add newest one to download list" [adaugă-l pe cel mai nou la lista de descărcare].
 • "When new episodes are detected, automatically X" [Cīnd sīnt detectate episoade noi, efectuează automat acţiunea X]. Acţiunea dorită trebuie selectată īn meniu dintre următoarele: "add all to playlist" [adaugă-le pe toate la lista de redare]; "add newest one to playlist" [adaugă-l pe cel mai nou la lista de redare].

    Automated Actions on Downloaded Episodes [Acţiuni Automate pentru Episoadele Descărcate]

 • "After downloading an episode, automatically add it to the playlist" [După descărcarea unui episod, adaugă-l automat la lista de redare]
 • "Replace name of the downloaded file with its associated post title" [Īnlocuieşte numele filei descărcate cu numele postului asociat ei]
 • "When an episode is downloaded, export downloaded file in the following folder" [Cīnd un episod este descărcat, exportă fila descărcată īn dosarul următor]. Putem alege dosarul de pe hardisc folosind butonul "Browse" [Explorează].

    SYNCH [SINCRONIZARE]

    Automated Synchronization [Sincronizare Automată]

 • "Suspend automated synchronization for all subscriptions" [Opreşte sincronizarea automată pentru toate abonamentele]. Ziepod controlează automat podcasturile la care sīntem abonaţi pentru a detecta apariţia de episoade noi. Dacă nu vrem să facă acest lucru, va trebui să bifăm această opţiune şi să controlăm manual dacă podcasturile au fost actualizate.

    Synchronization at Start-up [Sincronizare la Pornire]

 • "Synchronize all podcasts when Ziepod starts up" [Sincronizează toate podcasturile la pornirea Ziepod]. Va trebui să bifăm această opţiune dacă vrem ca softul să controleze la pornire apariţia de episoade noi īn podcasturile la care sīntem abonaţi.

    Auto Episode Duration Extraction [Extragere Automată a Duratei Episoadelor]

 • "Automatically extract duration of new episodes" [Extrage automat durata episoadelor noi]. Podcasturile nu indică mereu durata episoadelor, īnsă dacă bifăm această opţiune Ziepod poate face singur acest lucru. Este recomandată bifarea opţiunii.

    DISPLAY [AFIŞARE]

    Start-Up Visual Mode [Modul Vizual la Pornire]

    Ziepod are 4 aşa-numite "Moduri Vizuale", adică modalităţi de afişare a interfeţei grafice. Comutarea ("Switch") īntre ele se face foarte simplu, apăsīnd pe unul din cele 4 butoane colorate aflate sub butoanele de minimizare, restaurare şi īnchidere a ferestrei softului. Modul Vizual recomandat este cel numit "Full View" [Vedere Completă], īn care este afişată toată interfaţa grafică. Indiferent īn care mod vizual ne găsim la un moment dat, putem trece la afişarea completă a ferestrei softului apăsīnd pe butonul roşu aflat cel mai la dreapta.

 • "Always start Ziepod in X mode" [Porneşte mereu Ziepod īn modul X]. Putem alege modul de afişare preferat din meniul ce conţine cele 4 moduri vizuale plus modul de minimizare automată īn Sertar ("System Tray"). Este recomandată bifarea opţiunii şi alegerea din meniu a variantei "Full Visual Mode" sau "System Tray". Cīnd Ziepod se află minimizat īn sertar (aria de notificare), clicul-stīnga pe icoana lui de acolo īi restaurează fereastra completă.
 • "When Ziepod starts up, automatically switch to X" [Cīnd Ziepod porneşte, comută automat la X"]. Această opţiune ne permite să alegem tabul care să fie afişat la pornirea softului. Este recomandat să bifăm opţiunea şi să alegem din meniu varianta "Subscriptions" [Abonamente].

    Ziepod in System Tray [Ziepod īn Sertar]

 • "Enable Ziepod to minimize in the system tray" [Activează minimizarea Ziepod īn sertar]. Sertarul este o zonă aflată īn colţul din dreapta-jos al ecranului, līngă ceas, fiind numită şi "notification area" [arie de notificare]. Minimizarea īn sertar ne permite să avem softul mereu la īndemīnă, dar rulīnd īn fundal fără să ne deranjeze.
 • "Minimize with 'Close' button" [Minimizează cu butonul 'Īnchide']. Dacă bifăm opţiunea, atunci la apăsarea butonului de īnchidere (x) a ferestrei softului, acesta nu se va īnchide, ci va fi minimizat īn sertar, de unde īl putem restaura cu un simplu clic.

     NOTIFIERS [NOTIFICĂRI]

    Popup Notifiers [Notificări Popīc]

 • "Enable popup notifiers" [Activează notificările popīc]. Dacă bifăm această opţiune vom fi avertizaţi printr-un mic mesaj afişat īn sertar ori de cīte ori softul detectează episoade noi īn podcasturile la care sīntem abonaţi.

    Notification Sounds [Sunete de Notificare]

    Softul ne permite să alegem sunetul de notificare pentru cīteva situaţii particulare. Pentru īnceput trebuie să alegem situaţia dorită din meniu:

 • "While popup notifier pops up" [Cīnd notificarea popīc apare]
 • "When an episode is downloaded" [Cīnd un episod s-a terminat de descărcat]
 • "When new episode is detected" [Cīnd a fost detectat un episod nou]
 • "When Ziepod starts up" [Cīnd Ziepod porneşte]

    Apoi pentru situaţia aleasă trebuie să bifăm opţiunea "Play following notification sound for selected case" [Emite sunetul de notificare următor pentru situaţia selectată] şi să alegem sunetul dorit de pe hardisc. Ziepod are trei sunete implicite care sīnt stocate sub formă de file WAV īn subdosarul "SoundNotification" din dosarul lui de instalare. Putem īnsă alege orice filă audio de pe hardisc, de exemplu din dosarul cu sunete folosite de SO Windows, la care ajungem apăsīnd pe butonul "Select from Windows Media Folder" [Selectează din dosarul Windows Media]. Dacă ne deranjează sunetele de notificare, trebuie să debifăm opţiunea pentru fiecare situaţie īn parte.

    PLAYLIST [LISTĂ  DE  REDARE]

    Opţiunile din acest tab se referă la lista de redare folosită de redorul audio [player] īncorporat īn Ziepod. Cum podcasturile nu vor fi ascultate īn Ziepod, ci vor fi transferate pentru ascultare pe un dispozitiv mobil, nu voi prezenta aceste opţiuni.

    BUILT-IN BINS [COŞURI  ĪNCORPORATE]

    Acest tab ne permite să activăm nişte dosare speciale, care să funcţioneze ca nişte "coşuri" (recipiente) pentru posturi (ştiri) şi incluziuni (file multimedia).

   'Trash' Bin [Coş de Gunoi]

 • "Enable Trashbin" [Activează Coşul de Gunoi]. Bifarea opţiunii face să apară īn arborele de elemente un dosar care funcţionează pe principiul Reciclatorului ("Recycle Bin") din Windows. Īn această situaţie posturile (ştirile) şterse sīnt de fapt mutate īn Coşul de Gunoi, unde le avem la dispoziţie īn caz de nevoie.
 • "Show trashed items in search results" [Arată itemurile şterse īn rezultatele căutării]. Dacă bifăm opţiunea, motorul de căutare integrat īn soft va căuta şi īn posturile existente īn Coşul de Gunoi.

    'Downloaded Episodes' Bin [Coşul cu Episoade Descărcate]

 • "Enable Downloaded Episodes Bin" [Activează Coşul cu Episoade Descărcate]. Bifarea opţiunii face să apară īn arborele de elemente un dosar care conţine scurtături către toate episoadele descărcate. Putem astfel să accesăm descărcările īntr-un singur loc, deci nu mai trebuie să mergem la fiecare podcast īn parte. Ele rămīn bineīnţeles şi īn lista de episoade a podcasturilor respective.

    'Rated Episodes' Bin [Coşul cu Episoade Notate]

 • "Enable Rated Episodes Bin" [Activează Coşul cu Episoade Notate]. Bifarea opţiunii face să apară īn arborele de elemente un dosar care conţine toate episoadele pe care le-am notat cu stele, astfel ca să avem īntr-un singur loc episoadele preferate.

    KEYBOARD [TASTATURĂ]

    Acest tab ne permite configurarea unor scurtături de tastatură pentru acţiunile folosite frecvent īn Ziepod. Unele din acestea au deja scurtături alocate. Modul de alocare este compus din 4 etape:

 • 1) Clicăm īn lista de acţiuni pe acţiunea dorită pentru a o selecta.
 • 2) Bifăm opţiunea "Use following keyboard shortcut" [Foloseşte scurtătura de tastatură următoare].
 • 3) Alegem din cele două meniuri cīte o variantă şi va rezulta o combinaţie de taste de forma Ctrl+E, Ctrl+Alt+E, etc. Tastele funcţionale (F1 - F12) trebuie folosite singure, nu īn combinaţii.
 • 4) Apăsăm pe butonul "Apply" [Aplică] din partea de jos a panoului pentru ca scurtătura să fie memorată de program.

    iPOD

    Tabul ne permite activarea suportului pentru dispozitivul mobil iPod şi configurarea integrării softului cu acesta.

    ADVANCED [AVANSATE]

    Acest tab este folosit pentru configurarea unor opţiuni recomandate īn special pentru utilizatorii avansaţi. Va trebui să clicăm pe butonul "Set Advanced Settings" [Setează Setările Avansate] pentru a fi afişat panoul īn care să facem modificările dorite.

 

OPŢIUNILE  PROGRAMULUI  MOVIER

    Panoul de configurare a setărilor pentru Movier este accesibil imediat prin clicul pe butonul "Options" [Opţiuni]. Din moment ce Movier are interfaţa tradusă (limba se schimbă tot din panoul opţiunilor), configurarea este mai uşor de făcut şi de aceea nu voi insista atīt de mult asupra ei. Voi da totuşi cīteva lămuriri cu privire la unele dintre opţiuni.

     "Confirm the incoming folder for each download" [Dosarul de salvare trebuie indicat pentru fiecare descărcare]. Dacă lăsăm această opţiune bifată, ni se va cere de fiecare dată să indicăm dosarul unde să fie descărcat clipul video. De aceea este recomandat să stabilim la īnceput "Default folder for downloads" [Dosarul implicit pentru descărcări] selectīndu-l pe hardisc cu butonul "Browse" [Explorează], iar apoi să debifăm opţiunea pentru a nu mai fi deranjaţi cu īntrebarea despre dosarul descărcării.

     "YouTube download quality" [Calitatea videourilor descărcate de pe YouTube]. Īn cazul īn care folosim Movier pentru a descărca videouri de pe YouTube şi a le converti īn format audio (MP3) nu e nevoie ca videoul descărcat să fie de calitate maximă. De aceea īn această situaţie este recomandat să clicăm īn cerculeţul de līngă opţiunea "Normal quality" [Calitate Normală]. Calitatea sunetului unui video nu este legată de calitatea grafică, deci un clip video īnregistrat la calitate grafică maximă nu va avea sunetul foarte deosebit de acelaşi clip īnregistrat la calitate grafică normală. Avantajul alegerii calităţii normale (obişnuite) la descărcarea unui clip video constă īn faptul că mărimea filei descărcate este de vreo 3 ori mai mică decīt īn cazul alegerii calităţii maxime. Deci clipul va fi descărcat de 3 ori mai repede, ceea ce e important dacă descărcăm mai multe clipuri dintr-odată. Dacă īnsă folosim Movier pentru a descărca videouri īn scopul vizionării lor, nu pentru a le converti īn format audio, este recomandat să indicăm softului să descarce clipul la calitea maximă disponibilă.

    "Limit the download speed to X" [Limitează viteza de descărcare la X]. Pentru a configura această opţiune trebuie să o bifăm īn prealabil. Ea ne permite să stabilim o viteză limită pentru descărcarea videourilor cu Movier, īn aşa fel īncīt să avem lăţime de bandă rămasă şi pentru alte activităţi pe internet. Viteza limită trebuie indicată īn KB/s, deci dacă vrem ca viteza maximă de descărcare să fie de 2 MB/s va trebui să clicăm īnăuntrul cīmpului şi să scriem valoarea 2000. Dacă avem o conexiune la internet de viteză mare, de exemplu 50 Mb/s (~6 MB/s) nu este nevoie de bifarea acestei opţiuni, lăţimea de bandă fiind suficientă, iar īmpărţirea ei făcīndu-se automat īntre diversele activităţi desfăşurate pe internet. Cu o astfel de conexiune clipurile video se descarcă rapid, īn cīteva minute.

    "Simultaneous downloads" [Descărcări simultane]. Această opţiune ne permite să stabilim numărul maxim de descărcări care se desfăşoară īn acelaşi timp. Trebuie reţinut că viteza se va īmpărţi relativ egal īntre descărcări, deci dacă avem o viteză medie de 6 MB/s şi 3 descărcări simultane, fiecare se va descărca cu 2 MB/s.

    "Simultaneous downloads per website" [Descărcări simultane per sit web]. Această opţiune ne permite să stabilim numărul maxim de descărcări de pe un sit web care se desfăşoară īn acelaşi timp. Ea se aplică la situaţia cīnd descărcăm simultan de pe două sau mai multe situri, de exemplu de pe YouTube şi Dailymotion.

    Movier oferă şi posibilitatea configurării avansate a operaţiei de convertire, prin crearea de profiluri personalizate. Panoul care permite asta este afişat la clicarea pe rotiţa aflată īn dreapta cīmpului "Format". Folosirea lui este recomandată īn special pentru utilizatorii avansaţi. Pentru ceilalţi utilizatori, folosirea profilurilor predefinite este absolut suficientă.

 

SINCRONIZAREA  ĪNTRE  CALCULATOR  ŞI  DISPOZITIVUL  MOBIL

    Podcasturile sīnt descărcate de pe internet cu programele Ziepod sau Movier şi stocate pe hardiscul calculatorului. De aici ele sīnt transferate pe dispozitivul mobil (redorul MP3 [player]), pentru a fi ascultate. Transfer se poate face manual, adică putem să copiem filele audio de pe calculator şi să le punem pe redor. Īnsă această operaţie devine greoaie dacă sīntem abonaţi la multe podcasturi şi trebuie să facem 10-20 de copieri de fiecare dată. Īn plus de asta, după ce am ascultat podcasturile transferate pe redor, le ştergem de pe acesta şi e nevoie să le ştergem şi de pe calculator, pentru a nu ocupa spaţiu degeaba. Trebuie deci să mergem la dosarul de pe hardisc al fiecărui podcast şi să ştergem episoadele ascultate, avīnd din nou de-a face cu operaţii plictisitoare care trebuie repetate īn mod regulat.

    Soluţia pentru evitarea plictisului şi pierderii de timp cu operaţii manuale de copiere şi ştergere este folosirea unui program de sincronizare, adică a unui program care ajustează automat conţinutul a două dosare, īn aşa fel īncīt acesta să fie identic īn ambele părţi. Dosarul de pe hardisc care conţine episodele descărcate ale podcasturilor va fi sincronizat cu dosarul de pe dispozitivul mobil care conţine episoadele transferate pe acesta. Operaţiile de copiere (transferul īntre calculator şi redor) şi operaţiile de ştergere vor fi făcute automat de programul de sincronizare conform cu indicaţiile utilizatorului.

    Prima acţiune pe care trebuie s-o facem este conectarea dispozitivului mobil la calculator prin intermediul unui cablu USB. Dispozitivul mobil va fi recunoscut de sistemul de operare ca fiind un "Removable Disk" [Hardisc Detaşabil] şi va fi asimilat cu o partiţie de stocare. Ca urmare īi va fi alocată o literă specială, de exemplu (F:), tot aşa cum hardiscului pe care se află sistemul de operare īi este alocată litera (C:).

    Īnainte de a vorbi despre sincronizarea propriu-zisă, trebuie discutat un pic despre ce trebuie sincronizat. Practic sincronizarea se va face īntre dosarul folosit de Ziepod pentru descărcarea episoadelor podcasturilor şi corespondentul acestuia pe dispozitivul mobil. Prima operaţie pe care trebuie s-o facem este copierea manuală a conţinutului dosarului "Podcasturi" (despre crearea căruia am vorbit mai sus) de pe calculator pe redorul MP3. Atenţie, este vorba de copierea nu a dosarului "Podcasturi", ci doar a conţinutul lui, adică a subdosarelor cu filele audio/video descărcate de pe internet. Sigur că putem copia dosarul cu tot cu conţinut, īnsă asta va īnsemna o acţiune īn plus la navigarea pe redor cīnd va trebui să ascultăm podcasturile. Cu alte cuvinte, īn timp ce pe calculator subdosarele (Tehnologie, Educaţie, Jocuri, etc.) care conţin episodele podcasturilor se subordonează unui dosar-părinte (dosarul "Podcasturi") aflat īn dosarul-rădăcină (C:) al hardiscului, pe dispozitivul mobil aceste subdosare se subordonează direct dosarului-rădăcină al redorului, adică lui (F:). Revenind acum la sincronizare, asta īnseamnă că ea trebuie făcută īntre dosarul "Podcasturi" de pe calculator şi dosarul "F" de pe redor, care este dosarul-rădăcină (principal) al dispozitivului mobil. Evident că această opţiune nu e obligatorie, dar este recomandată din motive practice.

    Programul care va fi folosit ca sincronizator este FreeFileSync (FFS), un soft gratuit cu interfaţa tradusă de mine. Folosirea lui este extrem de simplă şi de intuitivă. După descărcarea şi instalarea programului, va trebui să clicăm pe scurtătura lui din Meniul de Start sau să dublu-clicăm pe fila executabilă FreeFileSync.exe din dosarul de instalare pentru a-l lansa īn execuţie. Schimbarea limbii se face clicīnd pe meniul "Tools" [Unelte], apoi ducīnd indicatorului mausului (săgeata) peste opţiunea "Language" [Limbă], urmīnd ca īn submeniul care apare să clicăm pe opţiunea "Romānă". Softul va fi repornit automat şi va fi afişat instantaneu īn versiune tradusă. Este recomandat să maximizăm fereastra softului cīnd īl folosim, pentru a vedea mai bine numele elementelor sincronizate.

    Scopul folosirii programului FreeFileSync este menţinerea stării de identitate din punct de vedere al conţinutului īntre dosarul cu podcasturi de pe calculator şi cel de dispozitivul mobil. Asta īnseamnă:

 • Copierea pe dispozitivul mobil a episoadelor noi descărcate pe calculator
 • Ştergerea de pe calculator a episoadelor ascultate pe dispozitivul mobil şi şterse de pe acesta

    Partea cea mai importantă a interfeţei FFS este reprezentată de cele două compartimente aflate faţă īn faţă, care īntruchipează cele două părţi al căror conţinut trebuie sincronizat:

 • Dosarul cu podcasturi de pe calculator (aflat la adresa C:\Podcasturi īn cazul nostru)
 • Dosarul cu podcasturi de pe dispozitivul mobil (aflat la adresa F: īn cazul nostru)

    Īntre cele două compartimente se află dispusă pe verticală bara de sincronizare, care poate fi mutată mai la dreapta sau mai la stīnga prin clic şi tragere cu ajutorul mausului. Īn această bară vor fi afişate nişte icoane colorate, care simbolizează acţiunile ce vor fi făcute īn timpul sincronizării. Icoanele colorate īn albastru se referă la elemente (file şi dosare) din compartimentul stīng (calculatorul), iar icoanele colorate īn verde se referă la elemente din compartimentul drept (dispozitivul mobil). Acest cod de culori e uşor de ţinut minte, pentru că vedem butonul "Compară" din stīnga-sus care este colorat īn albastru şi butonul "Sincronizează" din dreapta-sus care este colorat īn verde.

    SPECIFICAREA  DOSARELOR  DE  SINCRONIZAT

    Fiecare din cele două compartimente din interfaţa FFS, stīng şi drept, are la partea de sus un cīmp care trebuie să conţină adresa dosarului de sincronizat din partea respectivă. Compartimentul stīng īntruchipează dosarul de pe calculator, iar compartimentul drept dosarul de pe dispozitivul mobil (redor). Va trebui să folosim butonul "Browse" [Explorează] al compartimentului stīng pentru a selecta dosarul (C:\Podcasturi) şi butonul "Browse" [Explorează] al compartimentului drept pentru a selecta dosarul (F:). Selectarea se face prin clicarea pe numele dosarului īn panoul de explorare şi apoi pe butonul "Select Folder" [Selectează Dosarul] din partea de jos a panoului. Īn acest fel adresa fiecărui dosar va apărea īn cīmpul compartimentului care īi este asociat īn FreeFileSync. Specificarea dosarelor stīng şi drept se poate face şi prin tragerea-şi-punerea [drag-and-drop] lor din Windows Explorer īn cīmpul adresei. Deasemenea, softul menţine o istorie a dosarelor comparate, care poate fi accesată pentru fiecare compartiment īn parte prin clicarea pe triunghiul cu vīrful īn jos aflat līngă butonul de explorare.

    COMPARAREA  DOSARELOR

    Această operaţie se face prin clicarea pe butonul "Compare" [Compară], aflat īn partea stīngă-sus a interfeţei FFS.

    Dacă avem două dosare cu conţinut identic, compararea nu va detecta nici o diferenţă, deci nu va apărea nimic īn cele două compartimente.

    Folosim redorul pentru a asculta episoadele podcasturilor, iar după ce le ascultăm le ştergem de pe acesta. Aceste episoade nu sīnt īnsă şterse şi de pe calculator, iar dacă n-am avea softul de sincronizare ar trebui să le ştergem manual, unul cīte unul. Īnsă pentru că avem la īndemīnă softul FreeFileSync, īl vom folosi pentru a face el această muncă īn locul nostru. Va trebui să comparăm conţinutul dosarului cu podcasturi de pe hardisc cu conţinutul dosarului-rădăcină al dispozitivului mobil. Rezultatul va fi că FFS va afişa numai elementele (subdosare şi file) diferite din cele două părţi şi ne va propune acţiunile care trebuie făcute. Lista de elemente poate fi sortată īn diverse moduri prin clicarea pe titlurile coloanelor. Deasemenea, coloanele pot fi redimensionate, de exemplu lăţimea coloanei Căii Relative a filelor putīnd fi micşorată pentru a vedea mai bine coloana cu Mărimea filelor.

    Dacă am şters nişte file MP3 de pe dispozitivul mobil după ce le-am ascultat, atunci softul ne va arăta după comparare care sīnt acele file şi ne va propune ca ele să fie şterse şi din dosarul cu podcasturi al calculatorului. Īn acest fel conţinutul celor două dosare (de pe redor şi de pe calculator) va deveni din nou identic. Acţiunea propusă pentru fiecare diferenţă īntre cele două dosare este simbolizată printr-o icoană aflată pe bara de sincronizare. Icoana va fi colorată īn albastru sau verde, după cum se referă la un element din partea stīngă sau din partea dreaptă.

    INTERPRETAREA  REZULTATELOR  COMPARĂRII  (SEMNIFICAŢIA  ICOANELOR  COLORATE)

    Icoanele apărute īn bara verticală după efectuarea comparării ne semnalează acţiunile ce vor fi făcute de program după declanşarea sincronizării. Ele sīnt următoarele:

    Săgeată Verde cu Vīrful la Dreapta (=>): Elementul respectiv din partea stīngă va fi copiat īn partea dreaptă, de exemplu un episod nou apărut pe calculator va fi copiat pe redor.

    Săgeată Albastră cu Vīrful la Stīnga (<=): Elementul respectiv din partea dreaptă va fi copiat īn partea stīngă.

    Coş de Gunoi Verde (U): Elementul respectiv din partea dreaptă va fi şters.

    Coş de Gunoi Albastru (U): Elementul respectiv din partea stīngă va fi şters.

    Liniuţă Orizontală Gri (-): Elementul respectiv va rămīne unde este, nu se va face nici o acţiune cu el.

    SCHIMBAREA  ACŢIUNILOR  PRECONIZATE  DE  PROGRAM

    Dacă nu sīntem de acord cu unele din acţiunile preconizate de FFS pentru sincronizare, le putem schimba. Clicarea pe partea centrală a barei īn dreptul unui element va duce la apariţia liniuţei gri, ceea ce īnseamnă că softul nu va face nici o acţiune cu acel element. Dacă softul preconizează copierea unui element dintr-o parte īn alta, dar noi vrem să īl ştergem, va trebui să clicăm īn bara verticală aproape de partea īn care se află elementul respectiv şi astfel īşi va face apariţia coşul de gunoi, deci elementul respectiv nu va mai fi copiat, ci va fi şters. Dacă vrem să modificăm o acţiune preconizată pentru toate filele dintr-un dosar putem să clicăm pe bara verticală numai īn dreptul dosarului, iar acţiunea dorită de noi se va aplica şi filelor conţinute de acesta care apar īn lista de sincronizare.

    Schimbarea acţiunii aplicate unui element se poate face şi folosind meniul contextual. Facem clic-dreapta pe element, apoi īn meniul care apare facem clic-stīnga pe comanda de setare a direcţiei acţiunii, ghidīndu-ne după icoana afişată īn dreptul ei ("Set direction" [Setează Acţiunea ca īn Icoana Alăturată]).

    IGNORAREA  UNOR  ELEMENTE  LA  SINCRONIZARE

    Dacă nu vrem ca FFS să includă īn lista de sincronizare anumite elemente din dosarele comparate, va trebui să-l configurăm astfel īncīt acestea să fie excluse de la comparare. Excluderea poate fi temporară, fiind aplicată doar la sincronizarea curentă, sau poate fi permanentă, fiind aplicată la toate sincronizările făcute de acum īncolo.

    Excluderea Temporară se face debifīnd īn bara verticală căsuţa aflată īn dreptul elementului care trebuie exclus de la sincronizarea curentă. Debifarea unui dosar duce automat la debifarea tuturor filelor conţinute, dar acestea pot fi rebifate dacă dorim, astfel ca să nu fie exclus decīt dosarul, nu şi filele din el. Acest tip de excludere se poate face şi cu ajutorul meniului contextual, prin clic-dreapta pe element şi apoi clic-stīnga pe comanda "Exclude temporarily" [Exclude Temporar].

    Excluderea Permanentă se face doar din meniul contextual, folosind un filtru bazat pe numele elementului. Să presupunem că avem pe calculator fila "abcdef.mp3" şi vrem s-o excludem de la comparare şi sincronizare. Va trebui să facem clic-dreapta pe ea īn lista de sincronizare, iar īn meniul care apare să ducem indicatorul mausului peste comanda "Exclude via filter:" [Exclude prin Filtrul:]. Va apărea un submeniu cu mai multe opţiuni īn care trebuie să facem clic-stīnga pe opţiunea cea mai de jos. De acum īncolo această filă nu va mai fi afişată īn lista de sincronizare, fiind ignorată de program, deşi ea există īn continuare pe calculator. Lucrurile decurg asemănător pentru dosare, cu menţiunea că excluderea unui dosar īnseamnă şi excluderea (ignorarea) filelor din el.

    Īn meniul contextual există şi comanda de Includere, care poate fi doar Permanentă. Aceasta este opusul comenzii de Excludere, īn sensul că un element (dosar sau filă) "inclus" printr-un filtru va fi doar el comparat şi sincronizat de acum īncolo, iar restul elementelor din lista iniţială vor fi excluse (ignorate) automat.

    Excluderea Permanentă şi Includerea Permanentă trebuie folosite cu atenţie de utilizatorii īncepători. Trebuie spus īnsă că īn pofida caracteristicii de permanenţă pe care am asociat-o numelui lor, ele nu sīnt de fapt cu adevărat permanente decīt dacă utilizatorul vrea asta. Filtrele folosite de aceste două acţiuni pot fi şterse, făcīnd ca excluderea sau includerea elementelor să fie anulată. Ştergerea filtrelor este foarte simplă. Trebuie clicat pe butonul care are desenată o pīlnie pe el, aflat īn partea de sus a ferestrei FFS. Va fi afişat un panou cu filtrele de includere şi de excludere, care apar ca şiruri de text. Clicăm īn lista cu filtre şi ştergem şirurile de text care conţin numele elementelor la care vrem să anulăm excluderea sau includerea, apoi apăsăm pe butonul OK. La următoarea comparare vom vedea că apar īn lista de sincronizare şi elementele care fuseseră anterior supuse filtrelor de excludere sau includere.

    DECLANŞAREA  ŞI  DESFĂŞURAREA  SINCRONIZĂRII

    Dacă acţiunile preconizate de program ni se par īn regulă şi nu vrem să facem modificări la ele, apăsăm pe butonul "Synchronize" [Sincronizează]. Va apărea un panou de confirmare a declanşării acţiunii care conţine şi nişte statistici sub formă de cifre. Semnificaţia fiecărei cifre apare sub formă de indiciu plutitor dacă ducem indicatorul mausului peste cifra respectivă. Avem posibilitatea să facem ca această fereastră să nu mai fie afişată pe viitor, dacă bifăm opţiunea "Don't show this dialog again" [Nu arăta acest dialog din nou], dar acest lucru nu e recomandat. Dacă vrem să īnceapă sincronizarea apăsăm pe butonul "Start" [Porneşte], iar dacă vrem s-o anulăm apăsăm pe butonul "Cancel" [Anulează].

    După pornirea sincronizării va fi afişat un panou īn care putem observa desfăşurarea ei. Dacă vrem s-o pauzăm trebuie să apăsăm pe butonul "Pause" [Pauzează], iar dacă vrem s-o oprim trebuie să apăsăm pe butonul "Stop" [Opreşte]. O sincronizare pauzată este reluată prin apăsarea pe butonul "Continue" [Continuă].

    Dacă sincronizarea presupune copierea unor file foarte mari, operaţia va dura un timp mai īndelungat. Pentru a putea continua lucrul la calculator fără ca softul FFS să ne īncurce, avem posibilitatea să-l minimizăm īn sertar [system tray] prin clicarea pe butonul cu săgeată īn jos aflat īn partea dreaptă-sus a panoului ce ne prezintă starea sincronizării. Ducīnd indicatorul mausului peste icoana softului minimizat īn sertar putem vedea īn procente cum decurge sincronizarea. La terminarea ei softul se va restaura automat, fereastra lui apărīnd īn prim-plan. Dacă sīntem convinşi că sincronizarea va lua mult timp şi vrem să plecăm de la calculator, avem la dispoziţie un meniu aflat īn partea de jos a panoului līngă textul "On completion" [La terminare]. Deschidem acest meniu clicīnd pe triunghiul cu vīrful īn jos de līngă el şi apoi clicăm pe acţiunea dorită. La terminarea sincronizării, această acţiune (īnchiderea calculatorului, delogarea utilizatorului etc.) va fi efectuată īn mod automat.

   Cīnd sincronizarea s-a sfīrşit va apărea un alt panou, care ne anunţă terimnarea operaţiei şi ne prezintă cīteva statistici şi un jurnal al activităţilor efectuate īn timpul sincronizării. Īl īnchidem cu clic pe butonul "Close" [Īnchide] şi apoi īnchidem şi programul FFS. Putem acum deconecta dispozitivul mobil de la calculator şi īncepe să ascultăm podcasturile.

    ERORI  APĂRUTE  LA  COMPARARE  SAU  SINCRONIZARE

    Īn general aceste două operaţii decurg fără probleme, dar uneori pot apărea erori. Cea mai comună este aceea īn care softul anunţă că un dosar nu a fost găsit. Dacă e vorba de dosarul de pe calculator, īnseamnă că acesta a fost şters sau mutat din greşeală. Dacă e vorba de dosarul de pe dispozitivul mobil, īnseamnă că utilizatorul a uitat să conecteze acest dispozitiv la calculator sau conectarea nu s-a făcut bine. Va trebui īn primul caz făcută conectarea prin cablul USB, iar īn al doilea caz deconectarea şi apoi reconectarea dispozitivului.

    OPŢIUNILE  PROGRAMULUI  FFS

    FreeFileSync permite ajustarea unor setări generale ("Tools>Global settings" [Unelte>Setări Globale]) şi a unor opţiuni separate pentru comparare şi sincronizare. Acestea din urmă se prezintă sub forma a două panouri ce apar dacă clicăm pe rotiţele colorate aflate līngă butoanele de comparare şi sincronizare. Setările şi opţiunile sīnt traduse, deci nu le voi mai prezenta şi aici, mai ales că au şi texte explicative care sīnt afişate dacă ducem indicatorul mausului deasupra lor. Īn general nu este nevoie să se umble la setări sau opţiuni, configuraţia implicită fiind perfect potrivită pentru sincronizarea podcasturilor. Trebuie totuşi să ne asigurăm că operaţia de comparare se face după "File time and size" [Mărimea şi Timpul Filelor], iar operaţia de sincronizare se face "Two way" [(Īn) Ambele Sensuri]. Nu trebuie decīt să citim textul de pe butonul de comparare şi de pe cel de sincronizare pentru a ne lămuri ce opţiuni sīnt folosite. Dacă nu sīnt active cele prezentate īn fraza de mai sus, va trebui să clicăm pe rotiţele de līngă butoane şi să clicăm pe opţiunile indicate pentru a le activa.

 

REDAREA  PODCASTURILOR

    Podcasturile au fost făcute pentru ascultarea sau vizionarea pe un dispozitiv mobil, modalitate care este recomandată pentru că astfel le putem lua oriunde cu noi. Deşi există multe modele de Redoare MP3 [Players], principiul lor de funcţionare este identic. Redarea pe un astfel de dispozitiv presupune navigarea īntr-o structură de file şi dosare pīnă la găsirea filei dorite, apoi selectarea ei şi apăsarea pe butonul "Play" [Redă].

    Nimeni nu ne īmpiedică īnsă să ascultăm sau vizionăm podcasturile şi pe un calculator, fix sau portabil. Putem face asta fie prin descărcare secvenţială (fluxare [streaming]), fie prin descărcare completă.

    REDAREA  PRIN  FLUXARE  ("STREAMING")

    Ziepod ne oferă posibilitatea să preluăm episoadele podcasturilor prin fluxare, ceea ce īnseamnă că fila multimedia a unui episod este redată pe măsură ce e descărcată. Īn acest fel nu trebuie să aşteptăm pīnă cīnd fila e descărcată complet, putīnd să o ascultăm sau vizionăm chiar īn timp ce se descarcă. Versiunea gratuită (Ziepod) poate fluxa doar file audio, pe cīnd versiunea cu plată (Ziepod+) poate fluxa atīt file audio, cīt şi file video. Dacă avem o conexiune la internet de viteză mare nu e o problemă să descărcăm complet filele īnainte de a le reda, īn consecinţă fluxarea pare a nu reprezenta un mare avantaj. Totuşi ea este utilă dacă vrem să judecăm calitatea unui podcast fără a-i descărca complet episoadele.

    Fluxarea (redarea īn timpul descărcării) unui episod īn Ziepod poate fi declanşată īn trei moduri: 1) Facem dublu-clic pe episod; 2) Facem clic pe butonul "Play" [Redă] din bara de unelte aflată deasupra; 3) Facem clic pe comanda "Play Episode" [Redă Episodul] din meniul contextual (clic-dreapta). Redarea va īncepe īn scurt timp şi o putem controla (pauza, relua, derula, opri) din partea de jos a ferestrei softului. Putem astfel să ascultăm selectiv şi parţial cīteva din episoadele unui podcast pentru a ne face o impresie despre calitatea lui. Putem īnsă asculta şi integral un episod prin fluxare, cu menţiunea că la terminarea redării fila multimedia nu este stocată pe calculator.

    REDAREA  DUPĂ  DESCĂRCAREA  COMPLETĂ

    Ascultarea sau vizionarea obişnuită presupune descărcarea completă a filei multimedia īnainte de a o reda. Există un mare număr de programe pentru redarea filelor multimedia, īnsă eu recomand AIMP pentru filele audio şi KMPlayer pentru filele video. Ambele softuri sīnt traduse de mine.

    Pentru că marea majoritate a podcasturilor sīnt īn format audio, voi prezenta o modalitate de a crea īn AIMP o listă de redare cu toate episoadele descărcate, listă pe care o putem administra cu uşurinţă pentru a adăuga episoade noi şi a le şterge pe cele vechi.

    Programul AIMP are īn interfaţă un compartiment special care conţine lista pieselor redate curent. Imediat deasupra lui se află o bară de taburi ce conţine numele listelor de redare deschise īn program. Fiecare tab are asociată o listă de redare, deci apăsīnd pe un tab va fi afişată lista asociată lui.

    Vom crea o listă de redare care să conţină numai podcasturi. Pentru asta clicăm-dreapta pe bara de taburi, iar īn meniul care apare clicăm-stīnga pe opţiunea "New playlist" [Listă de Redare Nouă]. Scriem numele listei ("Podcasturi") īn cīmpul din micul panou afişat şi apăsăm pe OK. Lista este la īnceput goală. Clicăm-dreapta īn interiorul ei şi īn meniul apărut ducem indicatorul mausului peste comanda "Add" [Adaugă], lucru care duce la afişarea unui submeniu. Īn acesta din urmă clicăm pe "Folder" [Dosare] şi va apărea un panou de explorare. Căutăm īn el dosarul cu podcasturi (aflat la adresa C:\Podcasturi) şi clicăm pe numele acestuia, iar apoi pe butonul OK. Īn lista de redare vor fi afişate sub formă de dosare podcasturile la care sīntem abonaţi, iar dedesubtul fiecărui podcast (dosar) se află o listă cu episoadele descărcate din el. Redarea unui episod se face prin dublu-clic pe titlul lui.

    Putem actualiza īn mod regulat lista de redare cu episoadele noi descărcate de Ziepod şi stocate īn dosarul "Podcasturi". Pentru asta trebuie să apăsăm pe butonul "Misc menu" [Acţiuni Diverse], aflat sub lista de redare şi care are desenate pe el trei buline. Va fi afişat un meniu īn care trebuie să clicăm pe comanda "Find new files" [Găseşte Filele Noi]. Īn panoul care apare folosim butonul de explorare cu trei puncte (...) pentru a selecta dosarul de la adresa C:\Podcasturi şi ne asigurăm că opţiunea "Include SubFolders" [Include Subdosarele] este bifată. Apoi clicăm pe butonul "Find new files" [Găseşte Filele Noi]. Dacă AIMP găseşte file audio noi īn dosar, le va afişa īn lista din panou. Pentru ca ele să fie adăugate la lista de redare "Podcasturi" trebuie să apăsăm pe butonul "Add Files" [Adaugă File], aflat īn partea dreaptă-jos a panoului.

    Atunci cīnd folosim programul FreeFileSync pentru a sincroniza filele de pe calculator cu cele de pe dispozitivul mobil, acesta va şterge de pe calculator filele care au fost şterse de pe redor după ce au fost ascultate. Lista de redare din AIMP va continua īnsă să conţină numele acestor file de pe calculator care au fost şterse, deşi evident că programul nu le mai poate reda, pentru că ele nu mai există pe hardisc. Putem īnsă īnlătura din lista de redare numele acestor file inexistente, astfel ca să nu ne mai lovim de ele. Pentru asta trebuie să clicăm-dreapta īn lista de redare "Podcasturi" şi să ducem indicatorul mausului peste comanda "Removal" [Şterge/Īnlătură]. Apoi īn meniul care apare trebuie să clicăm pe comanda "Remove missing" [Īnlătură din Listă Filele Dispărute]. Softul va verifica toate filele din lista de redare şi va şterge numele acelora care nu mai există pe hardisc.

 

CONCLUZII

    Podcastul este o armă contra plictiselii. Cine are un redor MP3 plin cu podcasturi nu se va plictisi nicăieri, niciodată, indiferent că aşteaptă undeva, merge pe jos ori cu mijloacele de transport īn comun, conduce maşina, face gimnastică, aleargă sau face activităţi casnice. Cineva care are posibilitatea să asculte podcasturi nu se va mai plīnge de plictiseala cauzată de practicarea unei activităţi repetitive. Ba chiar şi cei care zic că fumează din plictiseală nu vor mai putea invoca această scuză pentru a nu se lăsa de fumat.

    Deşi podcasturile există de multă vreme, utilizarea lor nu s-a răspīndit prea mult īn masa de utilizatori ai internetului. Probabil că de acum īncolo lucrurile se vor schimba şi din ce īn ce mai multă lume va profita de bogăţia de informaţii şi cunoştinţe existentă īn podcasturi. Īn acest manual am explicat modul īn care pot fi descărcate podcasturile pe calculator, īn scopul transferării lor pe un Redor [Player ] MP3 pentru a fi ascultate. Īnsă accesul la podcasturi este acum posibil de pe orice dispozitiv fix sau mobil care e conectat la internet. Tabletele şi telefoanele deştepte (smartfoanele) dispun de aplicaţii gratuite care permit descărcarea, stocarea şi redarea podcasturilor. Televizoarele mai noi pot fi conectate la internet fie direct, fie prin intermediul unui dispozitiv cumpărat separat. Iar accesul la internet īnseamnă şi acces la podcasturile obişnuite, ori la cele de pe YouTube.

    Lumea podcasturilor este nu numai foarte variată, dar şi extrem de activă. Īn fiecare zi avem la dispoziţie zeci de episoade noi din domeniile care ne interesează. Internetul actual nu mai poate fi conceput fără această bogăţie multimedia oferită de podcasturi.

VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

Copyright © MUNTEALB. Toate drepturile rezervate. All rights reserved. Tous droits réservés.

Toate materialele de pe acest sit sīnt originale şi sīnt scrise de MunteAlb.

Reproducerea materialelor (integrală sau parţială) fără acordul autorului intră sub incidenţa Legii privind Dreptul de Autor.

 

Pe acest sit este folosit modul de scriere corect, logic, practic, naţional, nepropagandistic, anti-latinoman şi getodacofil, cel cu ī din i şi sīnt.

 

Alegerea terminologiei folosite pe sit este explicată īn materialul Limba Rumīnă īn Epoca Informaticii.

 

Situl se găseşte la adresa :  http://muntealb.16mb.com/

Sit văzut optim cu opţiunea "Large Fonts" selectată īn Display Properties. Alternativ se poate face clic īn Internet Explorer pe meniul "View", se duce indicatorul (săgeata mausului) peste opţiunea "Text Size" şi apoi se face clic pe opţiunea "Larger" din meniul care apare. Culoarea textului şi a fundalului paginilor sitului poate fi modificată īn aşa fel īncīt să respecte aranjamentul coloristic din Windows Explorer, care este de obicei text negru pe fundal alb. Īn Internet Explorer se face clic pe meniul "Tools", apoi pe opţiunea "Internet Options". Īn fereastra care apare se face clic pe butonul "Accessibility" şi se bifează căsuţa "Ignore colors specified on Web pages", după care se apasă pe butonul "OK". Se procedează similar dacă este folosit un alt program de explorare a internetului. Pentru a se reveni ulterior la culorile originale se īnlătură bifarea.