VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

PROMOVAREA  UNUI  BLOG

METODELE  DE  PUNERE  ĪN  EVIDENŢĂ  A  PREZENŢEI  UNUI  SIT  PE  INTERNET

PARTEA 1

PARTEA 2

BLOGURI

 

 1. INTRODUCERE

 2. OPTIMIZAREA  PENTRU  MOTOARELE  DE  CĂUTARE

 3. ĪNSCRIEREA  ĪN  CATALOAGELE  SPECIALIZATE

 4. ĪNSCRIEREA  ĪN  CATALOAGELE  GENERALISTE

 5. SCHIMBUL  DE  LEGĂTURI

 6. PARTICIPAREA  LA  DISCUŢII

 7. PROMOVAREA  ĪN  AFARA  INTERNETULUI

 

 

INTRODUCERE

   Calitatea conţinutului şi frecvenţa postărilor sīnt elementele principale care determină numărul de persoane ce vizitează īn mod regulat un blog. Al treilea factor ca importanţă īn ce priveşte cīştigarea şi mai ales păstrarea vizitatorilor este modul īn care autorul blogului ştie să gestioneze interacţiunea cu cei care comentează. Īn sfīrşit, al patrulea factor este cīt de bine promovat e blogul īn cauză. Despre acesta din urmă se va vorbi mai pe larg īn continuare.

    Promovarea unui blog este de două feluri, cea online (făcută pe internet) şi cea offline (făcută īn afara internetului).

    Promovarea Online cuprinde:

 • Optimizarea pentru Motoarele de Căutare
 • Īnscrierea īn Cataloagele de Adrese specializate pe Bloguri
 • Īnscrierea īn Cataloage Generaliste
 • Schimbul de Legături cu alţi Blogheri
 • Postarea de Comentarii

    Promovarea Offline constă īn difuzarea adresei blogului pe suporturi care permit să fie aflată de către un număr mare de persoane.
 

 

OPTIMIZAREA  PENTRU  MOTOARELE  DE  CĂUTARE

    Cel mai folosit motor de cautare de către internauţii romani este Google, deci el trebuie sa fie ţinta principală a optimizării. Recomand citirea Manualului de Promovare a unui Sit Web pentru a nu mai fi reluate aici unele aspecte conceptuale, ca şi unele aspecte legate de promovarea ţintită (atunci cīnd un blogher doreşte ca pagina scrisă de el sa apară pe primele locuri īn lista alcătuită de Google pentru un anumit cuvīnt-cheie).

    Algoritmul folosit de Google ia īn consideraţie īn principal două lucruri atunci cīnd evaluează paginile unui sit :

 • Prezenţa sitului īn catalogul DMOZ
 • Titlul HTML al paginilor

ĪNSCRIEREA  ĪN  CATALOGUL  DMOZ

    Catalogul Open Directory Project (numit şi DMOZ) este un catalog cu adrese ale siturilor de calitate, fiind alcătuit de operatori umani voluntari care decid dacă un sit propus spre includere merită să fie admis sau nu. Un sit prezent īn catalog este favorizat de Google īn raport cu unul care nu e prezent, pentru că se consideră că includerea lui īn DMOZ este un indiciu de calitate. Īn fapt Google apreciază atīt de mult catalogul, īncīt o versiune mai veche a lui este folosită pe post de Catalog de Adrese (Google Directory - GD). Un sit inscris īn DMOZ se va regăsi peste ceva vreme şi īn GD. Mai jos voi folosi nişte adrese DMOZ modificate cu serviciul de scurtare a adreselor TinyURL pentru că adresele originale sīnt scrise cu diacritice şi dau uneori erori. Adresa prescurtată duce tot la pagina DMOZ dorită.

 • Se merge pe pagina DMOZ cu adrese de bloguri personale rumīneşti
 • Se face clic pe legătura "Adaugă URL" prezentă īn partea de sus a paginii.
 • Va apare o pagină īn rumīnă unde sīnt trei cimpuri de completat.
 • Īn cīmpul "Adresa URL" se scrie adresa blogului (de ex. http://moara-lu-bunicu.org/suzi/).
 • Īn cīmpul "Titlul sitului" se scrie numele blogului (de ex. Suzi).
 • Īn cīmpul "Descrierea sitului" se scrie o caracterizare scurtă a acestuia.
 • Īn cīmpul "Adresa de e-mail" se trece o adresa valabilă de poştă electronică.
 • La final se face clic pe butonul "Propune".

   Īn principiu n-ar trebui să apară vreo problemă la adăugarea blogului īn DMOZ. Editorul va vizita blogul şi īl va accepta pentru includerea īn catalog dacă acesta īndeplineşte anumite cerinţe legate de calitatea īnsemnărilor, dar şi de numărul lor, adică să nu fie un blog de-abia inaugurat. Apariţia īn DMOZ s-ar putea să ia ceva vreme, poate chiar şi o lună. Dacă blogul nu e totuşi inclus, se poate reveni cu o nouă īncercare de includere. Eventual se poate scrie un mesaj pe adresa unuia din cei doi editori ai categoriei "Rumīnă" de pe DMOZ. Poreclele lor sīnt prezente īn josul paginii de contact . Se face clic pe una din ele şi se trimite un mesaj de poştă electronică īn cazul īn care blogul nu apare īn DMOZ deşi ar fi meritat să fie inclus (evident că īn mesaj trebuie prezentate argumente īn favoarea blogului, nu reproşuri la adresa editorilor DMOZ).

OPTIMIZAREA  TITLULUI  HTML  AL  UNEI  ĪNSEMNĂRI

    Titlul HTML este textul care apare īn bara de titlu, adică īn porţiunea colorată de obicei īn albastru aflată īn partea cea mai de sus a ferestrei exploratorului ("browser"). Īn cazul unui blog, el coincide cu titlul īnsemnării. Motoarele de căutare folosesc titlul HTML al unei pagini pentru a-i indexa mai bine conţinutul. Creatorii algoritmului după care funcţionează robotul de indexare folosit de Google (Googlebot) consideră că dacă autorul paginii pune īn titlul HTML anumite cuvinte, atunci īn mod cert textul din pagină se referă īn principal la cuvintele respective. Deci dacă un blogher foloseşte cuvīntul "SMS" īn titlul unei īnsemnări, Google consideră că şi textul din pagină se referă la acest cuvīnt. Īn consecinţă, dacă un internaut va căuta acest cuvīnt cu Google, este posibil ca şi pagina blogherului să aibă un loc fruntaş īn lista de pagini cu conţinut relevant pentru acest cuvīnt alcătuită de motorul de căutare. Īn cele mai multe cazuri acest lucru este adevărat, dar există şi situaţii īn care cuvīntul nu este folosit īn sens literal.

    De exemplu pe blogul Uvedenrode există o serie de īnsemnări numite chiar SMS-uri,
īn care nu e vorba despre Serviciul de Mesaje Scurte de la telefonia mobilă, ci de īnsemnări scurte pe diverse subiecte. Google nu are īnsă de unde să ştie că blogheriţa Vio a inventat o denumire nouă pentru īnsemnările scurte, iar ca urmare ori de cīte ori un internaut va căuta "SMS-uri", este posibil să ajungă pe blogul ei. Sigur că se poate spune că blogul a mai cīştigat un vizitator şi asta e bine, dar īn fapt vizitatorul respectiv este bun doar pentru statistici, pentru că dacă el caută date despre tehnologia sau costul SMS-urilor, īn mod sigur nu va sta pe blog mai mult de o fracţiune de secundă şi nici nu se va mai īntoarce.

    Interesul unui blogher nu este să atragă un număr cīt mai mare de vizitatori, ci un număr cīt mai mare de cititori fideli, iar acest lucru se face optimizīnd titlul HTML īn aşa fel īncīt să dea o idee despre ce este vorba īn īnsemnarea respectivă. Optimizarea presupune includerea īn titlu a unor cuvinte-cheie, adică unele care reflectă ideile principale din textul īnsemnării. Ele pot fi incluse īn titlul propriu-zis sau līngă el, īntr-o paranteză sau după două puncte. Să luăm ca exemplu o īnsemnare de pe blogul lui Vio al cărei titlu SMS-uri nu ştiu cīt este prea generalist pentru conţinutul său de un umor spumos. Titlul ar putea fi SMS-uri N : Adio plantaţie, Operaţiunea pluta, Cumpărături feroce, unde evident N este numărul īnsemnării respective din seria SMS-uri. Este important ca titlul sa păstreze "spiritul textului", să fie īn ton cu el, cu alte cuvinte nu se va pune un titlu sec (descriptiv) la un text cu tentă umoristică. Un titlu bun este de exemplu Cinci mii de secrete, al unei īnsemnări unde se răspunde la o leapşă blogheristică care cere dezvăluirea a cinci secrete personale.

   
Ideea de bază a titlului HTML este deci adăugarea cītorva cuvinte-cheie care să ajute la indexarea potrivită de către motoarele de căutare. Īnsă īn nici un caz titlul unei īnsemnări nu trebuie să sacrifice din naturaleţea lui sau să dezvăluie prea mult din conţinutul īnsemnării pentru a se plia cerinţelor lui Google. Tocmai de aceea se pot adăuga cīteva cuvinte-cheie īntr-o paranteză după titlul propriu-zis al īnsemnării.

 

ĪNSCRIEREA  ĪN  CATALOAGELE  DE  ADRESE  SPECIALIZATE  PE  BLOGURI

    Există cīteva cataloage de adrese care sīnt speciale pentru bloguri, iar blogherul care se va īnscrie īn ele va avea un număr mai mare de vizitatori. Īn plus, īn acest fel va creşte şi rangul pe care īl acordă Google paginii principale a blogului, lucru care are şi el o mică importanţă īn poziţionarea fruntaşă a paginilor blogului īn listele alcătuite de acest motor de căutare.

    La toate cataloagele īnscrierea este gratuită şi la multe din ele este automată, adică nu este verificată de un operator uman. Datele despre blog trebuie
īnsă să fie corecte. Este necesară cunoaşterea adresei fluxului RSS ("RSS feed") a blogului īn cauză. Se va lua ca exemplu un blog fictiv care are numele "Nume-Blog" şi este găzduit la unul din cele trei servicii mari de găzduire, avīnd adresa:

http://nume-blog.weblog.ro/ , http://nume-blog.blogspot.com/ sau http://nume-blog.wordpress.com/ .

    Weblog.ro : adresa fluxului RSS este afişată īn partea dreapta a paginii principale a blogului īn 4 formate. Trebuie aleasă cea īn format RSS 2.0 ( de exemplu http://nume-blog.weblog.ro/feed/RSS2.0 )

    Blogger (blogspot.com) : adresa fluxului (de exemplu: http://nume-blog.blogspot.com/feeds/posts/default) e prezentă īn josul paginii principale īn format Atom. Fiecare blog de pe Blogger are īnsă şi o adresa de flux (de ex. http://nume-blog.blogspot.com/rss.xml) īn format RSS 2.0, chiar dacă ea nu e afişată. Este recomandată folosirea adresei īn format RSS 2.0.

    Wordpress : exista două adrese de fluxuri, una pentru īnsemnări ("Entries RSS") şi alta pentru comentarii ("Comments RSS"). La īnscrierea īn cataloage trebuie folosită īntotdeauna adresa fluxului cu īnsemnări. Ea este de genul http://nume-blog.wordpress.com/feed/

     FeedBurner : Blogherii care au fluxuri oferite de acest serviciu le pot folosi īn locul celor de la serviciile de găzduire. Ele sīnt de genul http://feeds.feedburner.com/nume-blog

ĪNSCRIEREA  ĪN  CATALOGUL  TIMSOFT

 • Se face clic pe legătura "Propune RSS/blog" aflată īn partea dreaptă a paginii principale.
 • Īn fereastra care apare se completează cīmpul URL cu adresa fluxului RSS, se face clic īn cerculeţul "Nou" (pentru a semnala că blogul e nou īnscris), se introduce combinaţia de cifre şi litere din imagine īn cīmpul de sub ea, se scrie adresa de poştă electronică a proprietarului blogului şi se face clic pe butonul "Trimite".
 • De exemplu pentru blogul Zuleiha (găzduit de Wordpress) se va folosi adresa : http://zuleiha.wordpress.com/feed/

ĪNSCRIEREA  ĪN  CATALOGUL  BLOGMANIA

·        Se face clic pe legătura "Adaugă blog" aflată īn partea de sus a paginii principale.

·        Īn fereastra care apare se completează cīmpul "URL" cu adresa blogului şi cīmpul "RSS URL" cu adresa fluxului RSS. De exemplu pentru blogul Proze se completează primul cīmp cu http://proze.ablog.ro/  şi al doilea cu http://proze.ablog.ro/rss20.xml  .

·        Se face clic īn cerculeţul "Nou" (pentru a semnala ca blogul e nou īnscris), se alege categoria făcīnd clic pe meniul derulant şi se face clic pe butonul "Trimite blog".

ĪNSCRIEREA  ĪN  CATALOAGELE  STRĂINE

    Procedeul este oarecum similar cu cel folosit pentru cataloagele rumīneşti, dar evident că formularul de īnscriere e īntr-o limbă straină. Unele cataloage cer reciprocitate, care constă īn postarea pe blog a unei legături către catalogul īn cauză. Este recomandată citirea īnainte de inscriere a Termenilor de Utilizare ("Terms of Service") pentru fiecare catalog īn parte.

 

ĪNSCRIEREA  ĪN  CATALOAGELE  GENERALISTE

    Exista un număr foarte mare de portaluri care acceptă adrese de bloguri pentru īnscrierea gratuită īn cataloagele lor. Este recomandată īnscrierea īn cataloagele portalurilor rumīneşti, dar cine doreşte se poate īnscrie şi īn cele străine. Dacă nu există o secţiune separată pentru bloguri, īnscrierea se poate face la secţiunea de "Pagini Personale". O listă cu portalurile rumīneşti se găseşte īn pagina Legături Internet. Este recomandat ca īnainte de īnscriere sa fie citiţi Termenii de Utilizare ("Terms of Service") pentru fiecare catalog īn parte.   

 

SCHIMBUL  DE  LEGĂTURI

    Foarte mulţi blogheri au o listă cu bloguri (aşa-numitul "Rulou de bloguri" - "Blogroll") aşezată īn partea laterală a paginii principale. O parte din ele sīnt bloguri care le plac şi o altă parte sīnt bloguri cu care au intrat īntr-un acord de reciprocitate, potrivit căruia fiecare blogher trece īn ruloul său adresa blogului celuilalt.

 

PARTICIPAREA  LA  DISCUŢII

   Postarea de comentarii pe alte bloguri sau participarea la dezbateri pe forumuri sau liste de discuţii poate aduce notorietate pentru propriul blog, īn cazul īn care aceste comentarii sīnt pline de substanţă şi la obiect. Adresa propriului blog poate fi trecută la sfīrşitul comentariului sau poate fi trecută īn forumularul de postare şi va apare īn semnătură ca o hiperlegătură (acest ultim caz se aplică la postarea pe Weblog.ro unde īn cīmpul "Link" trebuie trecută adresa blogului). Este recomandată postarea pe bloguri care au o tematică asemănătoare cu propriul blog. Nu trebuie postate comentarii doar de dragul de a face cunoscut blogul personal, pentru că dacă acele comentarii nu sīnt interesante nimeni nu va vizita blogul comentatorului şi acesta va fi acuzat de spam.

 

PROMOVAREA  OFFLINE

   Mijloacele mass-media (ziarele, revistele, radioul şi televiziunea) fac publicitate īn schimbul unei sume de bani (anunţuri plătite), dar dacă blogul are conţinut de calitate bună nu este exclusă situaţia īn care mass-media va face şi publicitate gratuită prin inserarea adresei blogului atunci cīnd foloseşte conţinut din acesta īn materialele pe care le difuzează.

    Adresa blogului poate fi trecută pe diferite materiale folosite īn activitatea de zi cu zi
(coperţile unor caiete, carcasa calculatorului portabil, etc.) sau īn activitatea de promovare personală (cărţi de vizită, faxuri, inscripţii pe autovehiculul personal, etc.).

 

PARTEA 1

PARTEA 2

BLOGURI

VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

Copyright © MUNTEALB. Toate drepturile rezervate. All rights reserved. Tous droits réservés.

Toate materialele de pe acest sit sīnt originale şi sīnt scrise de MunteAlb.

Reproducerea materialelor (integrală sau parţială) fără acordul autorului intră sub incidenţa Legii privind Dreptul de Autor.

 

Pe acest sit este folosit modul de scriere corect, logic, practic, naţional, nepropagandistic şi anti-latinoman, cel cu ī din i şi sīnt.

 

Alegerea terminologiei folosite pe sit este explicată īn materialul Limba Rumīnă īn Epoca Informaticii.

 

Situl se găseşte la adresa :  http://muntealb.16mb.com/

Sit văzut optim cu opţiunea "Large Fonts" selectată īn Display Properties. Alternativ se poate face clic īn Internet Explorer pe meniul "View", se duce cursorul peste opţiunea "Text Size" şi apoi se face clic pe opţiunea "Larger" din meniul care apare. Culoarea textului şi a fundalului paginilor sitului poate fi modificată īn aşa fel īncīt să respecte aranjamentul coloristic din Windows Explorer, care este de obicei text negru pe fundal alb. Īn Internet Explorer se face clic pe meniul "Tools", apoi pe opţiunea "Internet Options". Īn fereastra care apare se face clic pe butonul "Accessibility" şi se bifează căsuţa "Ignore colors specified on Web pages", după care se apasă pe butonul "OK". Se procedează similar dacă este folosit un alt program de explorare a internetului. Pentru a se reveni ulterior la culorile originale se īnlătură bifarea.

customizable counter