VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

PROMOVAREA  UNUI  SIT  WEB

METODELE  DE  PUNERE  ĪN  EVIDENŢĂ  A  PREZENŢEI  UNUI  SIT  PE  INTERNET

PARTEA 1

PARTEA 2

BLOGURI

 

 1. INTRODUCERE

 2. ĪNREGISTRAREA  DOMENIULUI  ŞI  GĂZDUIREA  SITULUI 

 3. CREAREA  ŞI  ACTUALIZAREA  SITULUI 

 4. CONŢINUTUL, STRUCTURAREA  ŞI  ASPECTUL  GRAFIC  AL  SITULUI

 5. OPTIMIZAREA  SITULUI  PENTRU  INDEXAREA  ADECVATĂ  DE  CĂTRE  MOTOARELE  DE  CĂUTARE

 

 

INTRODUCERE

   Orice webmaster vrea, fie că o recunoaşte deschis sau nu, ca situl său să fie vizitat de cīt mai mulţi internauţi şi dacă se poate, cīt mai des. Această dorinţă (care ţine de considerente financiare sau de ego) nu este īnsă realizabilă decīt dacă webmasterul şi toţi ceilalţi implicaţi īn administrarea sitului depun un efort constant pentru a menţine conţinutul şi aspectul sitului cīt mai aproape de cerinţele internauţilor. Succesul unui sit, ca de altfel al oricărui produs, se datorează īn mare măsură şi modului īn care este promovat, cu alte cuvinte marketingul este aproape la fel de important ca şi calitatea unui produs.

 

   Īn această lume a internetului īncă foarte tīnără, experţii īn crearea de situri Web sau redactorii de articole interesante nu sīnt de obicei şi experţi īn marketing. Tocmai din această cauză promovarea eficientă a unui sit web este făcută de cele mai multe ori de către profesionişti. Aceştia īşi oferă serviciile contra cost şi la ei apelează companiile care vor să-şi construiască o prezentă importantă pe internet. Sumele investite īn marketingul profesional sīnt impresionante şi īn permanentă creştere de la an la an.

 

   O caracteristică a Internetului este că acesta, īn calitatea sa de spaţiu virtual permite oricărui internaut să-şi construiască un sit web, existīnd, spre deosebire de spaţiul real, destul loc pentru toată lumea. Mai mult, internautul respectiv nu trebuie să aibă cunoştinţe avansate de limbaj HTML sau să plătească vreun ban pentru locul de pe Internet unde vrea să-şi construiască situl (se exclud bineīnţeles cheltuielile legate de conectare şi cele datorate operatorului de telefonie). Există īn momentul de faţă poate zeci de milioane de situri īn toată lumea, cele mai multe dintre ele aparţinīnd unor internauţi obişnuiţi şi nu unor companii sau instituţii.

 

   Siturile mici sīnt īnsă potenţiale surse de cīştig material pentru proprietari, pentru că există companii interesate să cumpere spaţiu publicitar chiar şi pe siturile mici, cu condiţia ca acestea să fie vizitate des. Un sit bine făcut şi care şi-a dobīndit deja o "clientelă" de internauţi constantă poate fi la un moment dat cumpărat pentru o sumă importantă de către o companie mult mai mare, existīnd īn plus posibilitatea ca administratorii sitului să-şi păstreze locurile de muncă pentru a continua să menţină şi să īmbunătăţească situl.

 

   Ţinīnd cont de faptul că internauţii romani care sīnt īn acelaşi timp şi webmasteri vor să le fie vizitate siturile, ei trebuie să īnveţe să-şi facă singuri activitatea de marketing, pentru că nu au mijloacele financiare necesare pentru apelarea la specialişti. Multe firme rumīneşti care vor să aibă situri web de succes sīnt īn aceeaşi situaţie, din cauza dificultăţilor financiare neputīnd fi luată īn discuţie cumpărarea de spaţiu publicitar pe internet sau angajarea unor specialişti īn marketing. Greul promovării sitului cade astfel pe umerii webmasterului, transformat peste noapte şi īn responsabil cu marketingul.

 

   Īn cele ce urmează vor fi prezentate metodele prin care orice internaut poate să-şi promoveze situl, fără a fi nevoit să apeleze la profesionişti.

    Metodele cele mai eficiente de promovare a unui sit sīnt următoarele:

  • 1) Optimizarea sitului web pentru indexarea adecvată de către motoarele de căutare
  • 2) Īnscrierea sitului īn cataloagele de adrese ale portalurilor internaţionale şi rumīneşti
  • 3) Promovarea sitului pe forumurile on-line sau īn grupurile de discuţii
  • 4) Participarea la clasamentele siturilor care fac topuri

    Īnainte de a expune metodele propriu-zise de promovare vor fi prezentate cīteva noţiuni introductive despre siturile web.

 

ĪNREGISTRAREA  DOMENIULUI  ŞI  GĂZDUIREA  SITULUI  WEB

   Pentru a prezenta care sīnt modalităţile de promovare a unui sit web vom apela la un exemplu concret. Să presupunem că dorim să construim un sit pentru firma pe care o deţinem. Aceasta pune īn vīnzare biciclete (noi şi la mīna a doua) şi piese de schimb, dar īn acelaşi timp oferă şi servicii de reparare a unor biciclete care au fost vīndute sau nu de firmă. Dorim să alcătuim un sit care să fie mixt, adică să aibă o parte comercială şi una de informare.    

 

   Primul pas este să alegem un domeniu pentru situl firmei. Este indicat să cumpărăm un domeniu cu nume sugestiv, de exemplu putem folosi cuvīntul "biciclete" şi să alegem unul din domeniile  http://www.biciclete.ro sau http://www.biciclete.com. Dacă acestea au fost deja cumpărate, putem alege un domeniu care se termină īn NET (http://www.biciclete.net), BIZ, etc. Īn cazul puţin probabil īn care toate domeniile au fost deja cumpărate, putem īncerca diverse variante de cuvinte compuse, de exemplu "super-biciclete". Numele unui domeniu nu trebuie să conţină spaţii, de aceea dacă vom folosi un cuvīnt compus va trebui să folosim o liniuţă pentru a lega părţile sale componente. Al doilea pas care trebuie făcut este să găzduim situl pe un server.

 

   Pentru ambele iniţiative expuse mai sus (īnregistrarea domeniului şi găzduirea sitului), cel mai indicat este să apelăm la serviciile unei companii specializate. Īn general furnizorii de servicii internet (cei care oferă acces la internet) propun şi servicii de īnregistrare şi găzduire de situri. Dacă dorim să comparăm ofertele mai multor companii, putem să căutăm pe internet pagini care conţin sintagmele: "īnregistrare domenii web" şi "găzduire situri web" sau să vizităm secţiunile de legături ale portalurilor rumīneşti sau ale catalogului ODP. De asemenea putem să căutăm sintagmele "web domain registration rumania" şi "web hosting rumania".

 

   Īn cazul īn care nu dorim să investim mulţi bani īn situl web, dar dorim să avem o prezenţă pe internet, putem să apelăm la variantele gratuite de īnregistrare a unui domeniu web şi de găzduire de situri. O  astfel de variantă este recomandată īntr-o primă instanţă, pentru a nu investi mulţi bani īn ceva (prezenţă pe internet) de care nu sīntem siguri că ne va aduce un profit pe măsura sumelor investite. Totul se rezumă la a ne īnregistra la unul din numeroasele situri care propun astfel de servicii. Este recomandată citirea īn prealabil a Manualului de Găzduire şi Stocare pe Internet, pentru a ne familiariza cu folosirea serviciilor īn cauză. Apoi putem să alegem una din ofertele rumīneşti sau străine prezente īn pagina Legături Internet, luīnd bineīnţeles īn calcul necesităţile noastre. Să presupunem că alegem oferta HOME.RO şi astfel vom avea la dispoziţie 10 MB spaţiu pentru sit şi posibilitatea actualizării prin FTP. Adresa noastră este http://www.biciclete.home.ro , avīnd avantajul că este uşor de reţinut (atenţie, această adresa este fictivă şi este folosită doar īn scop de exemplificare, la data scrierii materialului ea nu exista).

 

   Majoritatea vizitatorilor vor aprecia situl web dacă este de calitate, indiferent de cine īl găzduieşte. Ca urmare ei vor fi dispuşi să apeleze la serviciile firmei noastre, devenindu-ne clienţi. Totuşi, este preferabil īn caz că avem o firmă să apelăm la o companie specializată pentru īnregistrarea domeniului şi găzduirea sitului, companie care oferă aceste servicii contra cost. Dacă vom apela la variantele gratuite, unii dintre potenţialii noştri clienţi care ne vizitează situl vor trage concluzia că nu avem o firmă viabilă d.p.d.v. financiar dacă nu ne putem permite costul īnregistrării unui domeniu şi găzduirii unui sit web.    

 

CREAREA  ŞI  ACTUALIZAREA  SITULUI  WEB

    Crearea unui sit web este o sarcină a cărei dificultate variază īn funcţie de complexitatea sitului. Putem alege să ne creăm singuri situl sau să apelăm la serviciile unui profesionist (cunoscut de obicei ca "web designer"). Prima variantă, cea pe care o recomand, prezintă avantajul că este gratuită (dacă nu ţinem cont de munca depusă) şi ne permite să actualizăm situl şi să-l modificăm īn ce mod dorim şi cīnd dorim. A doua variantă ne scuteşte de efortul, uneori destul de important, de creare şi īntreţinere a unui sit web şi ne permite să ne concentrăm asupra conţinutului acestuia.

    Dacă dorim să creăm singuri situl, va trebui să īnvăţăm limbajul HTML şi să īnvăţăm să folosim un program de editare HTML. Există şi opţiunea (recomandată pentru īncepători) să folosim un program de editare HTML de tipul VIZINT (vizual-intuitiv), care ne permite să creăm pagini web şi să adăugăm elemente HTML la ele fără să cunoaştem limbajul HTML. Programele de tip vizint sīnt numite īn limba engleză WYSIWYG ("what you see is what you get" - ceea ce vezi este ceea ce vei obţine) şi ele necesită din partea utilizatorului doar pricepere īn aranjarea īn pagină a conţinutului acesteia.

    Există foarte multe programe de editare HTML, dintre care o parte sīnt gratuite. Un program de tipul VIZINT foarte bun atīt pentru īncepători cīt şi pentru avansaţi este "FrontPage", produs de firma Microsoft, softul avīnd şi o secţiune de ajutor ("help") foarte bine realizată. El este disponibil īn suita Microsoft Office, dar poate fi cumpărat şi separat. Alte programe de editare HTML de tipul VIZINT sīnt "OpenOffice.org HTML Editor" care este disponibil īn suita gratuită OpenOffice.org şi "Trellian WebPage" (necesită īnregistrare gratuită pe situl producătorului). Un program de editare HTML de tip clasic (necesită cunoaşterea limbajului HTML) este "AceHTML", disponibil atīt īn variantă cu plata ("Pro") cīt şi īn variantă gratuită ("Free" - necesită īnregistrare gratuită pe situl producătorului), ambele variante avīnd o secţiune de ajutor ("help") detaliată. O listă mai extinsă de programe de editare HTML şi adresele siturilor de unde pot fi descărcate poate fi găsită īn Manualul de Găzduire şi Stocare pe Internet .

 

   După ce am creat situl, trebuie să-l īncărcăm pe serverul care īl găzduieşte. Acest lucru se realizează foarte simplu dacă sīntem familiarizaţi cu programele de tip client FTP. Tot cu ajutorul programelor de acest tip se realizează şi actualizarea sitului (ştergerea unor pagini, adăugarea unora noi, īnlocuirea unor pagini cu versiuni mai noi).

 

CONŢINUTUL,  STRUCTURAREA  ŞI  ASPECTUL  GRAFIC  AL  SITULUI  WEB

    Un sit trebuie să aibă un conţinut original, bogat, interesant şi actualizat periodic pentru a deveni popular īn rīndul internauţilor. Un astfel de sit va fi vizitat frecvent, chiar dacă aspectul său grafic nu este la cel mai īnalt nivel. Alături de conţinutul īn informaţie, un rol important īl are şi modul de scriere a materialelor. Acestea trebuie să fie redactate īntr-un stil uşor de citit, fără fraze excesiv de lungi şi complicate. Īn mod evident toate materialele trebuie să fie verificate pentru a nu conţine greşeli de ortografie.

    Aşa cum am mai spus, putem să scriem singuri conţinutul unui sit şi să-l punem īn pagină sau putem apela la serviciile unor specialişti. Este recomandat să ne compunem singuri materialele, pentru că astfel putem să le revizuim ulterior introducīnd (fără a afecta stilul expunerii) anumite informaţii care nu erau disponibile la momentul scrierii iniţiale. Cu cīt vom scrie mai mult, cu atīt vom progresa īn domeniul expunerii clare a propriilor idei. Dacă socotim că "nu ne pricepem la scris" sau pur şi simplu nu avem timp pentru a scrie şi revizui materialele de pe sit, putem să apelăm la serviciile unor specialişti (de ex. studenţi la filologie sau jurnalistică). Noi putem să le dictăm acestora materialele, iar ei se vor īngriji de partea stilistică a textelor.

    Modul de structurare a sitului se referă la navigarea īn cadrul acestuia. O navigare uşoară īntre pagini presupune prezenţa unei bare de navigare, īn care să fie prezente alături de pagina gazdă (pagina principală) şi paginile cele mai importante. Toate secţiunile unui sit trebuie să se īmbine armonios īn structura acestuia, permiţīndu-se astfel trecerea uşoară de la o secţiune la alta. O structură bună se aseamănă cu structura unui arbore, care ar avea īn plus şi nişte conexiuni īntre ramurile sale cele mai mari.

    Pagina gazdă (sau o pagină specială) trebuie să conţină un fel de "cuprins" (tablă de materii) al sitului, cu legături către paginile cele mai importante. Acestea din urmă sīnt de obicei pagini care sīnt porţi de intrare către secţiuni specializate ale sitului, conţinīnd şi ele table de materii cu adresele paginilor web subordonate. De exemplu situl luat anterior ca exemplu trebuie să fie structurat īn două părţi mari, cea conţinīnd informaţii tehnice şi cea conţinīnd detalii despre produsele pe care le avem īn vīnzare. Partea tehnică a sitului poate să conţină mai multe secţiuni, de exemplu o secţiune īn care se prezintă detalii despre componentele bicicletei (angrenaje, frīne, etc.) şi o secţiune dedicată unor metode de īntreţinere şi reparare a bicicletelor, ambele secţiuni conţinīnd mai multe pagini. Partea comercială poate să conţină o secţiune de prezentare a bicicletelor noi şi a pieselor pe care le avem de vīnzare şi o altă secţiune unde sīnt prezentate alte servicii pe care le oferim (de ex. vopsire sau personalizare - "customizing" a bicicletei).    

    Aspectul grafic al unui sit se referă la aşezarea īn pagină a materialelor şi la gama de culori folosite. Materialele de pe sit trebuie să fie uşor de citit, adică trebuie să aibă un corp de literă adecvat, să fie scrise pe un fundal plăcut şi odihnitor pentru ochi şi să fie formatate (īmpărţite īn paragrafe, etc.) special pentru o citire uşoară. De asemenea trebuie luată īn calcul adăugarea de imagini şi tabele, dacă este necesar acest lucru.

    Trebuie evitată cu orice preţ supraīncărcarea cu elemente grafice nenecesare a sitului, pentru că īn caz contrar afişarea paginilor devine greoaie. Internauţii din toată lumea au drept caracteristică lipsa de răbdare, ca urmare este foarte probabil să nu aştepte pīnă la capăt descărcarea paginii şi să prefere mai degrabă vizitarea unui alt sit. Elementele grafice cu dimensiuni īn KB importante (de tipul animaţiilor Flash sau a imaginilor mari) trebuie folosite cu moderaţie şi doar dacă este necesar. Pe de altă parte, autorul unui sit specializat īn grafica web poate să pună pe situl sau oricīte animaţii Flash şi imagini doreşte, pentru că situl este cartea sa de vizită şi īi pune īn evidenţă talentul.    

 

OPTIMIZAREA SITULUI PENTRU INDEXAREA DE CĂTRE MOTOARELE DE CĂUTARE

       

    Optimizarea paginilor web este o strategie aplicată de toţi specialiştii īn marketingul siturilor web şi se referă la "cosmetizarea" conţinutului paginilor, astfel ca ele să se afle īn fruntea listei de pagini care este generată de un motor de căutare atunci cīnd un internaut caută paginile ce conţin un anumit cuvīnt sau o anumită sintagmă.

    1. NOŢIUNI  INTRODUCTIVE  DESPRE  MOTOARELE  DE  CĂUTARE

    Motoarele de căutare (MC) sīnt nişte situri specializate īn găsirea rapidă a paginilor web ce conţin cuvintele specificate de internauţii care le folosesc serviciile. Ele au un principiu de funcţionare foarte simplu, care se bazează pe folosirea unui program special numit "crawler robot" (robot tīrītor), care vizitează periodic paginile web de pe īntreg internetul. Robotul tīrītor culege din fiecare pagină web vizitată nişte date pe care le stochează īn baza de date a motorului de căutare. Acest proces se numeşte indexarea paginilor web şi este repetat de fiecare dată cīnd o pagină este vizitată, pentru a pune īn evidenţă eventualele modificări ale acesteia şi a actualiza baza de date. Atunci cīnd un internaut caută paginile web care conţin un anumit cuvīnt sau o anumită sintagmă, motorul de căutare apelează la baza sa de date şi alcătuieşte o listă ordonată cu paginile web respective. Īn această listă, fiecare pagină este prezentată cu : titlul HTML (sub formă de hiperlegătură către adresa paginii), un extras din pagină care să dovedească prezenţa cuvintelor căutate şi adresa web a paginii.

    Alcătuirea listei de pagini care conţin o anumită sintagmă este un proces foarte complex, pentru că el implică sortarea paginilor după relevanţa lor. Relevanţa unei pagini se defineşte ca fiind o măsură a calităţii informaţiilor din pagina respectivă cu referire la un anumit cuvīnt sau la o anumită sintagmă. Să presupunem că dorim să ne reparăm bicicleta şi ca urmare dorim să găsim situl web al unei firme specializate īn această activitate sau un sit care să prezinte detaliat modul de reparare (īn cazul īn care dorim să facem singuri această operaţiune). Introducem sintagma "reparaţii biciclete" (fără ghilimele) īn caseta de text a unui motor de căutare şi aşteptăm rezultatul. Motorul de căutare va investiga īn baza sa de date paginile care conţin aceste două cuvinte şi va furniza o listă de, să zicem, cinci sute de adrese de pagini web. Dacă paginile nu ar fi sortate după relevanţa lor ar trebui să le vizităm pe multe dintre ele, ceea ce ar fi foarte dificil, chiar dacă motorul de căutare ne ajută furnizīndu-ne şi titlul paginilor alături de adresa lor.

    Motoarele de căutare folosesc nişte algoritmi specializaţi pentru a sorta paginile web īn funcţie de relevanţă. Aceşti algoritmi nu sīnt infailibili, dar de cele mai multe ori ei reuşesc să ordoneze paginile īn aşa fel īncīt acelea care conţin cea mai multă informaţie să se afle īn fruntea listei. Pe scurt, un algoritm trebuie să pună o pagină web care conţine detalii tehnice despre repararea unei biciclete sau o pagină web a unei firme specializate, īnaintea unei pagini de pe un forum online care ar conţine următoarea frază : "Am fost cu maşina la un atelier de reparaţii şi īn timpul cīt ea era pe rampă am vizitat un magazin de unde am cumpărat două biciclete pentru copii". Toate cele trei pagini conţin sintagma căutată, īnsă pagina din care am dat citatul nu are nici o relevanţă īn cazul īn care căutăm o firmă care să ne repare bicicleta stricată sau dorim să aflăm detalii tehnice care ne-ar ajuta să ne reparăm singuri bicicleta.

    Algoritmii folosiţi de un anumit motor de căutare sīnt diferiţi faţă de cei ai altor motoare şi sīnt secreţi, pentru că ei īi determină succesul şi īn consecinţă viabilitatea economică. Cu cīt lista de pagini web este mai bine sortată (īn aşa fel īncīt paginile cu relevanţă mare să fie puse īn fruntea listei), cu atīt un motor de căutare va fi mai folosit de internauţi şi va putea să vīndă mai multă publicitate. Algoritmii sīnt dezvoltaţi şi īmbunătăţiţi constant de către echipe de programatori, cu ajutorul unor lingvişti şi a unor matematicieni specializaţi īn statistică. Deşi algoritmii sīnt secreţi, specialiştii īn optimizarea paginilor web au reuşit totuşi să pună īn evidenţă anumite caracteristici ale paginilor web care le fac să aibă o relevanţă mare īn "ochii" motoarelor de căutare şi ca urmare să fie plasate īn fruntea listei generate de acestea. Totuşi, destul de multe din aceste caracteristici sīnt īncă obiect de dispută īntre specialişti, cu privire la importanţa lor atunci cīnd algoritmul decide locul unei pagini īn listă.

    Există un număr mare de motoare de căutare, īnsă internauţii folosesc īn marea lor majoritate cel mult două sau trei. Īn fapt cel mai frecvent este folosit motorul de căutare numit Google, pentru aproximativ 70 % din căutările de pe internet. Această abordare a căutării informaţiilor pe internet nu este cea mai eficientă, īnsă foarte mulţi internauţi preferă să folosească un singur motor de căutare din motive de comoditate şi pentru că Google le oferă de obicei liste de pagini īn care primele locuri sīnt ocupate de pagini cu relevanţă mare. Este recomandată folosirea a cel puţin două motoare atunci cīnd căutăm ceva important pe internet. Un motor de căutare foarte bun este Bing, care oferă rezultate la fel de bune şi uneori mai bune decīt Google. Evident există şi situaţii īn care rezultatele oferite de Google sīnt mai bune decīt cele oferite de Bing şi tocmai de aceea este bine să le folosim pe amīndouă. Pentru pagini de internet scrise īn rumīnă, motorul Google.ro este cel mai indicat, el fiind o variantă a motorului Google specializată pentru căutarea de cuvinte şi sintagme īn rumīnă.

 

    Īn pagina Legături Internet este prezentată o lista cu motoarele de cautare cele mai bune. Motoarele de cautare se īmpart īn trei categorii :

  • Motoarele care folosesc exclusiv propria bază de date (de ex. Google, Bing, Ask)
  • Motoarele care folosesc exclusiv bazele de date ale altor motoare de căutare
  • Motoarele care folosesc atīt propria bază de date, cīt şi pe cele ale altor motoare de căutare

   Există şi o categorie aparte de situri care nu pot fi numite motoare de căutare īn adevăratul sens al cuvīntului, dar care īşi pot dovedi şi ele utilitatea. Acestea sīnt aşa-numitele motoare integratoare ("clustering engines" sau "metasearch engines") şi sīnt reprezentate īntre altele de ProFusion, Vivisimo şi Dogpile. Dacă introducem īn caseta de text de pe aceste situri un cuvīnt sau o sintagmă, va fi declanşată căutarea cu ajutorul a cel puţin 5 motoare ( de ex. Google, Bing, Ask, AllTheWeb, Altavista, etc.), iar lista obţinută va fi sortată de motorul integrator şi apoi prezentată nouă. Acest tip de motoare dă rezultate foarte bune şi este recomandată folosirea lor.

    2. NOŢIUNI  INTRODUCTIVE  DESPRE  OPTIMIZARE

    Optimizarea unui sit web pentru a fi indexat adecvat de către motoarele de căutare este un procedeu foarte simplu, īnsă īn acelaşi timp destul de laborios īn cazul īn care avem un sit cu multe pagini. Ea se referă la alegerea titlului paginilor, la alegerea unor cuvinte-cheie legate de conţinutul fiecărei pagini īn parte şi la aranjarea textului īn pagină. Īn general se spune despre orice pagină web că are o anumită temă şi conţine anumite cuvinte-cheie. Tema paginii este subiectul luat īn discuţie, iar cuvintele-cheie sīnt cuvintele foarte importante (pentru īnţelegerea temei dezbătute) care apar īn text.

    Orice pagină web are o parte vizibilă, care este afişată de explorator ("browser") şi pe care o vedem noi cīnd o vizităm. De asemenea, orice pagină web are şi o parte "invizibilă" pentru ochiul uman, care este īn fapt vizibilă doar dacă se deschide pagina respectivă cu un editor HTML sau cu un editor de text (de ex. Notepad). Această parte "invizibilă" conţine codul HTML al paginii şi unele marcaje ("tags") folosite īn scopul unei indexări adecvate a paginii respective de către motoarele de căutare. Codul HTML al unei pagini poate fi văzut atunci cīnd avem pagina afişată īn explorator şi facem clic pe meniul "View”, iar apoi pe opţiunea "Source". Va fi lansat automat programul Notepad, īn care vom vedea codul HTML.   

    Să presupunem că pe situl de la adresa http://www.biciclete.home.ro avem o pagină conţinīnd mai multe secţiuni, īn care expunem cīteva modalităţi simple de reparare a unei biciclete : Īnlocuirea unui cauciuc spart, Centrarea unei roţi, Remontarea lanţului căzut, Īnlocuirea saboţilor de frīnă, etc. Vom discuta īn continuare cīteva aspecte legate de optimizarea acestei pagini.

    3. OPTIMIZAREA  CONŢINUTULUI  PAGINII  WEB

    Motoarele de căutare sīnt programate să utilizeze īn mod optim baza de date obţinută de roboţii tīrītori (indexatori) care analizează conţinutul paginilor de pe internet. Scopul lor este să prezinte foarte rapid internauţilor liste cu pagini web īn care primele locuri să fie ocupate de pagini cu un conţinut informativ şi util pentru tema căutată. Deci algoritmul de sortare a paginilor trebuie să fie foarte bine conceput, pentru că el are rolul de a sorta mii sau zeci de mii de pagini īntr-un timp foarte scurt şi cu un rezultat care să fie pe placul internauţilor.

    Un robot tīrītor nu vede paginile web aşa cum le văd oamenii, el acordă o importanţă covīrşitoare textului unei pagini, fără a fi impresionat deloc de aspectul ei grafic. Ca urmare, bazele de date ale motoarelor de căutare conţin pagini indexate după conţinutul lor scris şi nu după cel grafic. Acest conţinut scris este cel care dă 70% din relevanţa unei pagini web, restul de 30% fiind dat de optimizarea ("cosmetizarea") paginii web.

    Sarcina lingviştilor şi a matematicienilor implicaţi īn dezvoltarea motoarelor de căutare a stat tocmai īn crearea şi optimizarea unui algoritm care să poată să ordoneze un număr mare de pagini web īn funcţie de utilitatea conţinutului lor scris. Īn mod evident, unele din caracteristicile algoritmului nu sīnt uşor de sesizat de către persoanele care nu au lucrat la el. Alte caracteristici pot fi īnsă deduse analizīnd paginile web care apar īn mod constant pe primele locuri ale listelor generate de motoarele de căutare.

    Este uşor de intuit faptul că algoritmul favorizează paginile web care au un conţinut mai mare de text, pentru că se consideră că aceste pagini conţin multă informaţie, iar internauţii caută īn mod special această caracteristică a paginilor web. Nu se ştie precis cum este evaluat de către un anumit algoritm conţinutul de text al unei pagini, dar este foarte posibil să fie luat īn calcul numărul de caractere (litere) din pagină, aşa cum a fost calculat de robotul tīrītor care a indexat pagina. Asta nu īnseamnă că paginile umplute cu text pīnă la refuz au un succes garantat īn ce priveşte aprecierea lor de către motoarele de căutare. Trebuie să ţinem cont şi de alte aspecte, cum este de exemplu calitatea expunerii informaţiilor din textul respectiv.

    Paginile cu mult text sīnt pe placul algoritmilor de căutare, dar oamenii sīnt mai rafinaţi, ei preferă de cele mai multe ori o cantitate rezonabilă de text şi care īn plus trebuie să fie interesant, util, bine scris şi formatat īn aşa fel īncīt să fie plăcut de citit. Un alt aspect care nu trebuie neglijat este actualizarea periodică a conţinutului sitului şi adăugarea de noi materiale.

    Atunci cīnd scriem textul dintr-o pagină trebuie să ne asigurăm că folosim inclusiv sinonime pentru cuvintele-cheie şi de asemenea că folosim şi variante mai puţin folosite ale acestora. De exemplu īntr-o pagină web care tratează un subiect despre siturile web (găzduire de ex.) trebuie folosit īn principal cuvīntul "sit", dar trebuie pusă īn paranteză şi varianta "site", īncă destul de folosită, deşi este incorectă. Īn acest fel dacă un internaut va căuta paginile care conţin sintagma "găzduire site web", avem toate şansele ca şi pagina noastră care tratează acest subiect să fie luată īn seamă de motorul de căutare pentru includerea pe lista rezultatelor căutării.

    4. DENSITATEA  CUVINTELOR  CHEIE (KEYWORD  OCCURENCE / DENSITY)

    Este īn general acceptat de către specialişti faptul că o pagină īn care cuvintele cheie apar de mai multe ori īn text va fi mai bine plasată pe listă decīt o pagină īn care cuvintele cheie nu apar decīt o singură dată. Dacă un internaut caută paginile relevante care conţin cuvintele "reparare biciclete", acele pagini care conţin de mai multe ori această sintagmă vor fi mai bine plasate decīt acelea care nu o conţin decīt o dată sau de două ori.

    Īn mod normal atunci cīnd scriem un text, cuvintele cheie (cele mai importante) vor apare de mai multe ori īn mod natural, pentru că explicaţiile noastre au nevoie de ele. Lingviştii angajaţi de companiile proprietare ale motoarelor de căutare interpretează această apariţie repetată a cuvintelor-cheie ca un semn că pagina respectivă este relevantă pentru informaţii referitoare la cuvintele-cheie īn cauză. Īn consecinţă ei au recomandat programatorilor algoritmilor motoarelor de căutare să facă īn aşa fel īncīt paginile care au o densitate "naturală" a cuvintelor-cheie să fie plasate īn fruntea listei.

    Densitatea naturală implică repetarea după porţiuni variabile de text, spre deosebire de densitatea "artificială" care implică repetarea cuvintelor-cheie īn mod excesiv unele după altele şi care era folosită īn mod fraudulos de către unii webmasteri. De exemplu sintagma "reparare biciclete" poate apare īn mod natural īntr-o frază īn care se spune : "Firma noastră propune servicii de reparare a bicicletelor la preţuri rezonabile" şi apoi poate apare din nou la o distanţă de unul sau mai multe paragrafe īntr-o altă frază, īn care se spune : "Repararea unei biciclete necesită folosirea atīt a unor unelte comune oricărei reparări a unui vehicul, cīt şi a unor unelte speciale pentru biciclete".

    Aceasta densitate "naturală" este un subiect de dezbatere pentru specialiştii īn optimizarea paginilor web, pentru că ei nu au de unde să ştie ce este considerat "natural" şi ce este considerat "artificial" de către lingviştii a căror expertiză a stat la baza creării algoritmilor unui anume motor de căutare. Īn general se consideră că apariţia īntr-o pagină de 5-10 ori a cuvintelor cheie la intervale variabile de text este considerată naturală.    

    5. MARCAJUL  "TITLE"  (TITLUL  HTML)

    Marcajul "Title" este extrem de important, pentru că prezintă motorului de căutare titlul paginii web. Marcajul este vizibil pentru un vizitator uman īn bara de titlu a exploratorului (bara de la partea cea mai de sus, colorată de obicei īn albastru). Definirea acestui marcaj se face cu orice editor HTML sau cu orice editor de text (dacă lucrăm asupra codului HTML al paginii). Titlul este prezent īn codul HTML īn forma următoare: <TITLE> Titlul Paginii </TITLE>. Este absolut necesar să alegem un titlu HTML semnificativ pentru pagină, care să conţină nu numai titlul propriu-zis, ci şi o īnşiruire a secţiunilor paginii. De exemplu pentru pagina luată ca exemplu mai sus vom alege titlul (fără ghilimele) : "Reparare Biciclete - Īnlocuire cauciuc, Remontare lanţ, Īnlocuire frīne, Centrare roată", care va apare īn această formă īn bara de titlu. Īn codul HTML el va apare īn felul următor : <TITLE> Reparare Biciclete - Inlocuire cauciuc, Remontare lant, Inlocuire frine, Centrare roata </TITLE>. Este recomandat ca titlul HTML sa conţină īntre 5 şi 10 cuvinte.    

   Toate motoarele de căutare favorizează (pun īn primele locuri ale listei generate de ele) paginile web care conţin īn titlul HTML cuvintele căutate de un internaut. Dacă un internaut caută cuvintele "reparare biciclete" cu un motor de căutare, paginile web care au īn titlul HTML aceste cuvinte (de exemplu pagina de mai sus) vor fi afişate primele pe listă. Raţionamentul este că dacă autorul paginii a pus aceste cuvinte īn titlul HTML, relevanţa paginii respective este mai mare decīt a uneia īn textul căreia se găsesc cele două cuvinte, dar al cărei titlu HTML nu le conţine. O pagină a unui sit web personal, pagină avīnd titlul "Hobbyurile mele" ar putea de exemplu să conţină frazele : "Sīnt pasionat de mersul pe bicicletă, īn special pe bicicletele de teren, pe care le supun la adevărate probe de anduranţă. Am totuşi norocul ca la 50 de metri de casa mea se află un atelier de reparare pentru biciclete". Aceasta pagină va fi inclusă īn lista generată de motorul de căutare pentru că ea conţine sintagma căutată ("reparare biciclete"), dar pentru că nu conţine cuvintele căutate īn titlul HTML ea nu va fi plasată īn partea superioară a listei.

    Aranjarea cuvintelor-cheie īn titlul HTML are şi ea un rol īn locul final din listă al paginii. Atunci cīnd denumim ceva avem tendinţa ca părţile esenţiale ale titlului să fie aşezate spre īnceputul şi nu spre sfīrşitul lui. Această practică, īntīlnită īn toate limbile, a fost īncorporată īn algoritmul de determinare a relevanţei unei pagini, folosit de motoarele de căutare. Păstrīnd exemplul de mai sus, o pagină web cu titlul HTML : "Reparare Biciclete - Īnlocuire cauciuc, Remontare lanţ, Īnlocuire frīne, Centrare roată" va fi plasată īnaintea unei pagini cu titlul HTML : "Atelier de reparare vehicule cu şi fără motor : automobile, motociclete, biciciclete", din cauza faptului că īn primul caz cuvintele căutate sīnt plasate la īnceputul titlului şi sīnt aşezate unul după altul.   

    La alcătuirea unui titlu HTML este bine să luăm īn calcul şi cuvintele pe care le folosesc internauţii pentru a ajunge la paginile noastre web. Dacă avem un contor furnizat de un sit specializat īn statisticile de accesare a siturilor web, putem să aflăm care sīnt cuvintele folosite de internauţi īn motoarele de căutare pentru a ajunge la paginile noastre. Pentru a afla care este poziţia paginilor noastre pe listele generate de cele mai populare motoare de căutare, va trebui să mergem pe siturile acestora şi să căutăm noi īnşine cuvintele folosite de internauţii care ajung pe situl nostru. Īn funcţie de rezultatul observat, ne putem modifica titlurile HTML ale paginilor şi chiar titlurile propriu-zise ale acestora pentru a include cīt mai multe din cuvintele care sīnt folosite īn căutări.

    Să presupunem că ne-am ales ca titlu HTML pentru pagina care detaliază preţurile pe care le practicăm : "Ofertă de vīnzare de biciclete şi de piese noi şi second-hand". Observăm că acest titlu ne situează pe locul 3 īn lista de pagini generată la căutarea sintagmei "vīnzare biciclete", dar numai pe locul 20 la căutarea sintagmei "vīnzare biciclete la preţ convenabil". Īn acelaşi timp observăm că internauţii ajung la pagina noastră şi după ce au căutat sintagmele "vīnzare biciclete la mīna a doua" şi "preţuri biciclete", dar şi īn aceste cazuri nu avem o poziţie favorabilă īn listele respective. Soluţia este să alegem ca titlu HTML : "Vīnzare Biciclete şi Piese - Noi şi la mīna a doua (second-hand); Preţuri convenabile" ceea ce ne va aduce cu siguranţă unul din primele locuri de pe listă şi pentru sintagmele la care pīnă atunci nu aveam succesul scontat. Efectul va fi un număr crescut de vizitatori, care pot deveni clienţii noştri.    

    Dacă nu compunem un titlu pentru pagina web, atunci softul de editare HTML va alege el un titlu, de obicei lipsit de orice relevanţă, ca de exemplu "New Page 1". Īn această situaţie ne diminuăm şansele ca pagina să ocupe locuri fruntaşe pe listele generate de motoarele de căutare.

    6. TITLUL  PROPRIU-ZIS  AL  PAGINII  WEB

    Titlul propriu-zis al paginii web nu trebuie confundat cu titlul HTML. El este vizibil din explorator şi este de obicei plasat īn interiorul paginii, la partea ei de sus, ca un titlu obişnuit de material scris. Importanţa lui este dată de faptul că unele motoare de căutare nu indexează complet conţinutul unei pagini web, ci se rezumă doar la frazele care apar la partea de sus a acesteia.    

    S-a observat de către unii din specialiştii īn optimizarea paginilor web că dacă există un titlu la partea de sus a paginii avem mai multe şanse ca pagina respectivă să ocupe un loc fruntaş īn lista generată de un motor de căutare, īn cazul īn care cuvintele căutate de un internaut se află īn titlul respectiv. Ca urmare, pentru a ne creşte şansele ca pagina să aibă un loc bun pe listă este bine să alcătuim un titlu al paginii, pe care să-l scriem eventual cu litere majuscule de dimensiuni mai mari. De asemenea este recomandat ca sub acest titlu să adăugăm o mică descriere a subiectului paginii sau o enumerare a secţiunilor paginii. 

    Există şi posibilitatea să nu folosim nici un titlu pentru pagina web, īnsă ne diminuăm şansele ca pagina să ocupe locuri fruntaşe pe listele generate de motoarele de căutare.

    Internauţii care vor să vadă şi alte exemple de titluri HTML şi de titluri propriu-zise de pagina pot examina paginile sitului MUNTEALB. 

    7. MARCAJUL  "DESCRIPTION"  (DESCRIEREA  SUBIECTULUI  PAGINII  WEB)

   Acest marcaj ne permite să adăugăm o mică descriere a subiectului paginii web, care să fie luată īn seamă de motoarele de căutare atunci cīnd indexează pagina. Pentru pagina despre repararea bicicletelor el poate fi : <meta http-equiv="description" content="Descrierea unor tehnici simple de reparare a unei biciclete ">. Este recomandat să folosim pentru descriere īntre 5 şi 20 de cuvinte. Utilitatea acestui marcaj a fost mult diminuată īn ultima vreme prin faptul că el nu mai este luat īn considerare de marile motoare de căutare (de ex. Google sau Bing). Totuşi este indicat să-l adăugăm la paginile noastre.

    8. MARCAJUL  "KEYWORDS"  (CUVINTE-CHEIE)

   Acest marcaj ne permite să adăugăm nişte cuvinte pe care le socotim foarte importante īn textul paginii web, care să fie luate īn seamă de motoarele de căutare atunci cīnd indexează pagina. Pentru pagina despre repararea bicicletelor marcajul poate fi : <meta http-equiv="keywords" content="reparare, biciclete, roată, frīnă, lanţ, cauciuc, īnlocuire, remontare, centrare"> . Este recomandat să folosim īntre 5 şi 20 cuvinte-cheie pentru fiecare pagină.

 

   Utilitatea acestui marcaj a fost mult diminuată īn ultima vreme prin faptul că el nu mai este luat īn considerare de marile motoare de căutare. Acest lucru se datorează īn special faptului că unii webmasteri abuzau de acest marcaj şi scriau īntre 50-200 de cuvinte-cheie pentru fiecare pagină, deşi majoritatea acestora nici măcar nu erau prezente īn text, scopul lor fiind acela de a "păcăli" motoarele de căutare īn aşa fel īncīt paginile respective să apară īn cīt mai multe liste de căutare. Este indicat să adăugăm acest marcaj (folosit cu moderaţie) la paginile noastre.

    9. MARCAJUL  "ALT" (TEXT  ALTERNATIV)

   Aşa cum am spus anterior, roboţii tīrītori nu indexează imaginile de pe o pagină web, pentru că nu au posibilitatea să analizeze conţinutul grafic. Există īnsă posibilitatea să semnalăm internauţilor care folosesc motoarele de căutare că avem pe situl nostru unele imagini care fac conţinutul sitului mai interesant.

    Vom folosi marcajului ALT, care descrie conţinutul unei imagini īn cazul īn care exploratorul unui internaut este setat (pentru descărcarea mai rapidă a paginilor) īn aşa fel īncīt să nu fie afişat decīt textul unei pagini, nu şi imaginile. Marcajul ALT va arăta astfel : <IMG SRC="DemontareRoata.jpg" ALT="Imagine 1 - Demontarea unei roţi de bicicletă"> la nivelul codului HTML, iar textul situat īntre ghilimelele de după cuvīntul ALT va apare īn locul imaginii. Dacă un internaut caută sintagma "reparare biciclete imagini" este posibil ca pagina noastră să fie īn fruntea listei generate de motorul de căutare, tocmai din cauza marcajelor ALT scrise corespunzător.

 

   Este indicat să adăugăm acest marcaj la paginile noastre, deşi utilitatea sa īn cazul indexării paginilor web de către motoarele de căutare este pusă la īndoială de unii specialişti. Este īnsă foarte posibil ca acest marcaj să fie luat īn seamă de multe din motoarele de căutare, pentru că el este afişat īn pagină, spre deosebire de marcajele "keywords" şi "description" care rămīn permanent ascunse vizitatorului uman. Trebuie menţionat că marcajul ALT (dacă a fost adăugat corespunzător) apare nu numai atunci cīnd imaginile dintr-o pagină nu sīnt randate īn explorator (Internet Explorer, Maxthon, Firefox, etc.), ci şi la ducerea cursorului mausului peste imaginile care sīnt afişate īn pagina afişată de acesta.

    10. ĪNREGISTRAREA  SITULUI  LA  MOTOARELE  DE  CĂUTARE

   Īn general se consideră că nu este nevoie să ne īnregistrăm situl la motoarele de căutare, pentru că acestea īl vor indexa atunci cīnd robotul tīrītor īl va īntīlni īn "plimbările" sale periodice pe internet. Mulţi webmasteri preferă īnsă să fie siguri că situl va fi indexat cīt mai repede şi atunci apelează la serviciul de propunere de situri prezent la toate motoarele de căutare. Acest serviciu este fie gratuit (de ex. Google, Yahoo, AlltheWeb, Altavista, Gigablast) fie cu plată (Looksmart, Lycos). Dacă situl nostru apare īn listele generate de un robot de căutare, nu mai trebuie sa īl inregistrăm, este evident ca paginile sale au fost deja indexate.

 

   Fiecare motor de căutare are o pagină specială numită "Add URL" („adaugă adresa unui sit”) sau cu un titlu asemănător ("Submit a Site"). Īn pagina respectivă scriem īntr-o casetă de text adresa sitului (de exemplu http://www.biciclete.home.ro) şi īn altă casetă un mic comentariu (descrierea sitului sau nişte cuvinte-cheie), apoi apăsăm butonul "Add URL". Nu este nevoie să īnregistrăm decīt adresa paginii gazdă a sitului. Robotul motorului de căutare va indexa toate paginile sitului pornind de la aceasta.

    11. RANGUL  PAGINILOR  WEB (PAGE  RANK)

    Am lăsat la sfīrşit discuţia acestui aspect extrem de controversat al algoritmului de ordonare a listelor generate de motoarele de căutare. Pentru a īnţelege conceptul care stă la baza stabilirii unui rang pentru o pagină web, trebuie să apelăm mai īntīi la puţină istorie.

    Motorul de căutare Google a apărut īn anul 1998 pe o piaţă pe care existau deja cīteva motoare de căutare renumite, ca de ex. Altavista şi Yahoo. Totuşi, īn decurs de cīţiva ani Google ajuns de la o cotă de 0% la o cotă de 70% din totalul căutărilor efectuate pe internet. Cauzele acestui succes rapid şi covīrşitor au fost īn principal următoarele : 1) Extinderea numărului de pagini web indexate şi 2) Folosirea unui algoritm foarte bun, care pune de cele mai multe ori paginile cele mai relevante pentru o anumită căutare īn fruntea listelor generate de Google.

   Algoritmul folosit de Google este un prilej permanent de speculaţii pentru specialiştii īn optimizarea paginilor web. Aceştia doresc să-i exploateze la maximum caracteristicile, pentru a impune pe primele locuri paginile web ale celor care īi angajează. Unele din criteriile folosite de algoritm pentru a ordona listele īn funcţie de relevanţa paginilor au fost discutate mai sus. Despre alte criterii se ştie doar de existenţa lor, īnsă nu se ştie importanţa pe care o au īn determinarea relevanţei unei pagini. Acest lucru este cauzat de faptul că programatorii care concep algoritmul īl īmbunătăţesc permanent, munca lor fiind similară cu munca inginerilor care īmbunătăţesc draiverele plăcilor video pentru a le face să funcţioneze mai eficient. Astfel, unele criterii care aveau iniţial o pondere mare īn algoritm īşi pierd cu timpul importanţa, pentru că sīnt descoperite criterii mai bune sau pentru că există tendinţa ca ele să fie exploatate īn mod necinstit de către unii din specialiştii īn optimizarea paginilor web.

    Unul dintre criteriile care au adus succesul motorului Google şi care īn prezent īşi pierde treptat din importanţă este stabilirea unui rang pentru fiecare pagină web. Creatorii lui Google erau studenţi īn momentul īn care au depus un patent pentru stabilirea de ranguri pentru paginile web, patent care a stat la baza funcţionării motorului Google. Īn mediul educaţional (şcoli, licee, universităţi), ca şi īn societate īn general, un rol important īn succesul social al unui individ este determinat de popularitatea sa, adică de simpatia pe care o au ceilalţi faţă de el. Un individ este popular pentru că are nişte calităţi care īl fac să fie apreciat de cei din jur. Din această cauză el este mereu īnconjurat de prieteni.

    Creatorii lui Google au extrapolat această observaţie şi au aplicat-o la lumea paginilor web. Īncercīnd să creeze un algoritm mai bun decīt cele existente, ei au pornit de la ipoteza că o pagină web plină de conţinut şi utilă este mult mai populară decīt alte pagini care tratează acelaşi subiect, dar care sīnt mai sărace īn conţinut. Īn mod similar cu un individ popular, şi pagina web populară este "īnconjurată" de pagini "prietene", care au īn ele legături ("links") către ea. Cu alte cuvinte, cu cīt o pagină a unui sit web are mai multe legături către adresa ei īn paginile altor situri, cu atīt ea este mai populară şi ca urmare putem presupune cu destulă certitudine că este o pagină utilă, plină de conţinut informativ.

    Analizīnd numărul de legături care sīnt īndreptate către adresa unei pagini web, putem să īncadrăm pagina respectivă īntr-un anumit rang. Motorul de căutare Google īncadrează paginile īn 10 ranguri, īncepīnd cu rangul 0 (cel mai prost), pīnă la rangul 10 (cel mai bun). O pagină cu rang 0 nu are nici o legătură īndreptată către ea, īn timp ce o pagină cu rang 10 are o mulţime de pagini web care o "recomandă" prin intermediul unor legături. Pentru ca o pagină să fie īncadrată īntr-un rang mare nu este īnsă suficient să aibă un număr mare de legături īndreptate către ea. Algoritmul ia īn calcul şi "calitatea" siturilor pe care se află legăturile. O recomandare (legătură) venită de la un sit important (de ex. Cataloagele Yahoo sau ODP) are mult mai multă greutate decīt una venită de la un sit cvasinecunoscut.

    Acest criteriu de stabilire a relevanţei paginilor web nu a fost niciodată secret, iar ca urmare unii din specialiştii īn optimizarea paginilor web l-au utilizat īn mod excesiv şi uneori īn mod necinstit pentru a promova paginile web ale celor care īi angajaseră. Programatorii de la Google au devenit conştienţi de acest lucru şi au luat măsuri adecvate pentru a-l contracara, măsuri care au constat īn scăderea constantă a importanţei criteriul popularităţii īn determinarea relevanţei unei pagini.

    Această decizie a celor de la Google a venit pe fundalul scăderii continue a preţurilor pentru echipamentele hardware performante (de ex. servere), care a permis creşterea capacităţii de procesare şi de stocare a informaţiilor (culese din paginile web) īn baza de date. Īn consecinţă, o dată cu trecerea timpului este din ce īn ce mai uşor să fie analizat mai temeinic conţinutul paginilor web, cel care trebuie să fie īn ultimă instanţă factorul decisiv īn determinarea relevanţei acestora. Rangul paginilor bazat pe "popularitatea" lor este folosit īn continuare şi este luat īn consideraţie atunci cīnd se ordonează lista de pagini generată de Google, īnsă impactul său este mult scăzut faţă de anii de īnceput ai lui Google.

    Rangul unei pagini poate fi observat foarte uşor dacă instalăm bara cu unelte ("Google Toolbar") cu opţiuni avansate. El este vizibil sub forma unei linii verzi care se alungeşte progresiv pe măsură ce pagina are un rang mai mare. Ducīnd cursorul mausului peste linie putem citi rangul unei pagini vizitate.   

 

   Datorită faptului că este cel mai folosit motor de căutare, Google stīrneşte īn permanenţă discuţii īn rīndul specialiştilor (dar şi al nespecialiştilor) cu privire la modul de ordonare a listei de situri web atunci cīnd este căutat un anumit cuvīnt sau o anumită sintagmă. Algoritmul folosit de Google este secret, īnsă cīteva aspecte ale acestuia sīnt explicate chiar pe situl Google īn pagina PageRank Technology. De asemenea creatorii de situri web pot vizita pagina Webmaster Central tot de pe situl Google, pentru a afla cīteva aspecte despre modul īn care acest motor de cautare indexează paginile web.

 

PARTEA 1

PARTEA 2

BLOGURI

VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

Copyright © MUNTEALB. Toate drepturile rezervate. All rights reserved. Tous droits réservés.

Toate materialele de pe acest sit sīnt originale şi sīnt scrise de MunteAlb.

Reproducerea materialelor (integrală sau parţială) fără acordul autorului intră sub incidenţa Legii privind Dreptul de Autor.

 

Pe acest sit este folosit modul de scriere corect, logic, practic, naţional, nepropagandistic şi anti-latinoman, cel cu ī din i şi sīnt.

 

Alegerea terminologiei folosite pe sit este explicată īn materialul Limba Rumīnă īn Epoca Informaticii.

 

Situl se găseşte la adresa :  http://muntealb.16mb.com/

Sit văzut optim cu opţiunea "Large Fonts" selectată īn Display Properties. Alternativ se poate face clic īn Internet Explorer pe meniul "View", se duce cursorul peste opţiunea "Text Size" şi apoi se face clic pe opţiunea "Larger" din meniul care apare. Culoarea textului şi a fundalului paginilor sitului poate fi modificată īn aşa fel īncīt să respecte aranjamentul coloristic din Windows Explorer, care este de obicei text negru pe fundal alb. Īn Internet Explorer se face clic pe meniul "Tools", apoi pe opţiunea "Internet Options". Īn fereastra care apare se face clic pe butonul "Accessibility" şi se bifează căsuţa "Ignore colors specified on Web pages", după care se apasă pe butonul "OK". Se procedează similar dacă este folosit un alt program de explorare a internetului. Pentru a se reveni ulterior la culorile originale se īnlătură bifarea.

customizable counter